Politică

Lenin îl bate pe Ştefan cel Mare?

Astfel, monumente ce îl întruchipează pe idolul bolşevicilor, Vladimir Ilici Lenin, ornează şi astăzi spaţiul public în foarte multe localităţi din ţară. Leninii de piatră şi metal din Republica Moldova sunt, cu siguranţă, mai numeroşi decât monumentele închinate domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt, cel mai mare apărător al neamului nostru.

Falnic, ca odinioară, monumentul lui Lenin stă în cele mai văzute locuri din localităţile moldoveneşti, iar cetăţenii, în mare parte, nu par a fi deranjaţi de acest lucru. Dimpotrivă,sunt mândri de el.

Mai mult, monumentul comunistului nr. 1 este, în prezent, de „valoare istorică” şi „sub ocrotirea statului”. E cazul monumentului lui Lenin din Bălţi, aflat pe teritoriul Centrului Militar teritorial. Acum 5-6 ani, acest Lenin, din Bălţi, era pe punctul de a fi reinstalat în centrul oraşului. Protestele studenţilor şi a profesorilor au împiedicat autorităţile comuniste locale să-l scoată pe Ilici de la naftalină. Desigur, la „conservarea” monumentului pe teritoriul Centrului Militar a contribuit cel mai mult cunoscutul apărător al drepturilor omului Gheorghe Briceag, care declara ferm că îşi va da foc dacă monumentul liderului bolşevic va fi reinstalat în centrul Bălţiului. Cu Lenin sau fără Lenin în centrul urbei, în „capitala de nord” încă mai sunt destule monumente secerociocanice, cu vârf şi îndesat.

În perioada sovietică, în republică au fost instalate aproximativ 4000 de monumente şi busturi ale lui Lenin. Acum 20 de ani, întreg spaţiul socialist-sovietic era plin de statui ale eliberatorilor sovietici. După 1990, acestea au început să dispară. În unele ţări au fost interzise şi stocate în muzee. La Chişinău, monumentul lui Lenin care a vegheat decenii capitala Moldovei a fost strămutat la Moldexpo. Din 2001, odată cu revenirea comuniştilor la putere, au fost reinstalate câteva zeci de monumente socialiste, cele mai multe în localităţi din nordul Moldovei : Ocniţa, Lipcani, Râşcani, Edineţ, Donduşeni, Otaci, Făleşti. 

Autor: Ion Urușciuc, Bălți
Sursa: Moldova.org

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *