Femeia

Lentilele de contact – reguli de alegere

Beneficiile lentilelor de contact sunt evidente: în primul rând, sunt foarte comode, aproape că nu distorsionează imaginea, nu limitează privirea din părți, permit să vă simțiți cât mai firesc. 

Alegerea dintre ochelari și lentilele de contact

Dacă toată viața ați purtat ochelari și acum doriți să treceți la lentile de contact, atunci primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să mergeți la un oftalmolog. Un specialist bun vă va explica că ideal ar fi să purtați atât lentile, cât și ochelari. Până și cele mai performante lentile sunt obiecte străine pentru ochi, de aceea ochii dvs. trebuie să se odihnească măcar ocazional.

Trecerea la lentile se va putea face doar după o investigație complexă, deoarece există unele contraindicații. De exemplu, purtarea lentilelor nu e recomandată în formele incipiente de miopie sau în perioada răcelii. De asemenea, lentilele nu sunt indicate persoanelor alergice și astmatice în perioadele de criză sau în formele acute de conjunctivită. Însă, dacă medicul v-a dat acordul, atunci e necesar să faceți alegerea corectă.

Sfaturi în alegerea lentilelor de contact

1. Lentilele tradiționale de utilizare multiplă pot fi folosite până la 6 luni. E necesar ca acestea să fie curățate cu soluții speciale.

2. Lentilele pentru 1-2 săptămâni reprezintă raportul ideal calitate-preț. În plus, acestea permit ochilor să respire. La fel ca lentilele tradiționale, trebuie curățate zilnic.

3. Lentile pentru o singură utilizare – acestea permit cel mai bine respirația ochilor, ca urmare, se potrivesc de minune chiar și pentru cei mai sensibili ochi. Nu necesită soluții speciale, containere, îngrijire și asigură o igienă maximă a ochilor. Acest tip de lentile e cel mai costisitor.
Igiena e primordială

Optând pentru lentile, fiți conștienți de faptul că, în contactul cu ochii și lentilele, mâinile trebuie să fie mereu curate. Iar posesoarele unghiilor lungi trebuie să dea dovadă de o măiestrie și o atenție deosebite, ca să nu rupă lentilele.

Purtați mereu în geantă un container cu soluție de îngrijire a lentilelor de contact, o pereche suplimentară de lentile (dacă purtați lentile de o singură folosință), șervețele umede (în cazul în care nu aveți unde să vă spălați mâinile). Dacă lucrați în fața calculatorului, țineți la îndemână picături pentru umezirea ochilor – privind cu atenție la monitor, noi clipim cu mult mai rar. Acest fapt duce la uscarea chiar și a celor mai sănătoși ochi.

Perioada de purtare a lentilelor

Nu depășiți perioada recomandată de purtare a lentilelor. Oftalmologi americani de la University Hospitals Case Medical avertizează că utilizarea improprie a lentilelor de contact majorează riscul de infecții ale corneei. Pericolul constă în faptul că aceste infecții sunt extrem de rezistente la medicamente, formând rapid o structură solidă de celule microbiene în cornee. De aceea, când vorbim despre ochi, precauția, precizia și curățenia suplimentară nu vor fi niciodată în exces.

Produsele cosmetice

Aplicarea machiajului în regiunea ochilor, mai ales în faza incipientă de purtare a lentilelor, trebuie redusă la minimum. O singură mișcare incorectă poate să ducă la aruncarea lentilei, iar dacă produsele cosmetice sunt alese nepotrivit, atunci iritarea ochiului e inevitabilă.
Regula numărul unu în acest sens este: lentilele se aplică pe ochi înainte de aplicare produselor cosmetice, și se scot înainte de curățarea tenului. Mâinile trebuie să fie impecabil de curate.

Rimelul e dușmanul cel mai principal. Când purtați lentilele, optați pentru un rimel care nu e rezistent la apă. Atrageți atenția ca pe etichetă să fie indicat faptul că produsul a trecut controlul oftalmologilor. Pentru contur, mai bine este să alegeți creionul în detrimentul produselor lichide. Uitați de conturul ochilor pe pleoapa interioară.

Oftalmologii recomandă schimbarea produselor cosmetice nu mai rar de o dată în jumătate de an. De aceea cumpărați cosmetice în ambalaje medii.

Reguli pentru ochi sănătoși

De obicei se optează pentru niște lentile mai puțin puternice ca ochelarii: cu cât mai bine vedeți în depărtare, cu atât mai greu veți vedea în apropiere. Nu există reacții alergice din cauza lentilelor propriu-zise. Disconfortul poate apărea din cauza soluției prost alese.
Cu cât mai des schimbați lentilele, cu atât mai sănătoși sunt ochii. E absolut interzis să dormiți cu lentile. Când le scoateți, aveți grijă să le plasați direct în containerul de păstrare. Lentilele moi, ca și ochelarii, de altfel, în cazuri particulare contribuie la îmbunătățirea văzului prin relaxarea ochilor.

Timpul Suplimentul Femeia
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *