Actualitate

Leonida Lari a urcat la ceruri

Multă lume a venit s-o petreacă pe ultimul drum: scriitori, ziarişti, oameni politici, reprezentanţi ai Guvernului, precum şi ai Ambasadei României la Chişinău.

Solicitat de TIMPUL, ex-preşedintele Mircea Snegur ne-a spus următoarele: „Leonida Lari întotdeauna spunea lucrurilor pe nume. A fost unul dintre criticii mei principali, dar a dat dovadă întotdeauna de principialitate, jucând un rol extraordinar în anii Mişcării de eliberare şi renaştere naţională. În şedinţele Congresului deputaţilor poporului din URSS i-am deschis drumul la tribună, care-i era închis de către preşedintele Sovietului Suprem, Mihail Gorbaciov. A fost o mare poetă şi o luptătoare pentru adevăr şi cauza noastră naţională”.

„Leonida Lari a fost cea mai frumoasă floare a deşteptării noastre naţionale. Este una dintre cele mai autentice voci din lirica românească, iar ca om politic va rămâne întotdeauna în istoria noastră. Gestul ei eroic de la 7 noiembrie 1988, gest unic în istoria URSS de 76 de ani, când ea cu un grup de femei cu copii în braţe s-au aşezat sub şinele tancurilor sovietice şi au oprit acea demonstraţie motorizată, care în Georgia a trecut prin carne vie tot peste nişte femei, va rămâne veşnic în amintirea poporului nostru”, a constatat scriitorul Andrei Strâmbeanu.

La mitingul de doliu au mai luat cuvântul acad. Mihai Cimpoi, Nicolae Dabija, protoiereul Ioan Ciuntu, primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, Spiridon Vangheli, ambasadorul României în R. Moldova, Marius Lazurca, profesoara de limba şi literatura română de la Gimnaziul din Bursuceni, Sângerei, satul de baştină al scriitoarei, Nadejda Florea.

Leonida Lari a fost înmormântată la Cimitirul Central din strada Armenească din Chişinău.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *