Actualitate

Lepadati-va de intuneric

„…Caci ce este mai bine decat atunci cand fratii sunt impreuna?”
(Dupa cuvantul psalmistului)

 

In momentul in care imperiului sovietic i se tinea lumanarea aprinsa, lumea constienta statea cu sufletul la gura in asteptarea deznodamantului, iar o buna parte dintre oameni s-au dovedit in acele imprejurari chiar mai tari decat otelul, stand neinarmati si neclintiti in calea tancurilor. Aspiratiile la libertate isi intareau pozitiile de la o zi la alta… Spre sfarsitul „domniei Gorbaciov”, ma pricopsisem cu cateva ceasuri fabricate, pare-se, la Uzina „ZIM”, pe al caror cadran scria „perestroika”, „glasnosti”, adica „democratie”… Privesc la aceste ceasuri ruginite, fara „viata”. Ele reflecta, de fapt, realitatea la care am ajuns si ma gandesc: la cata democratie am ajuns, daca ne cautam copiii disparuti dupa evenimentele din 7 aprilie 2009, ca mai apoi instantele europene sa confirme moartea lor prin tortura…

Nu putin s-au rotit acele ceasurilor de la proclamarea independentei Republicii Moldova – 18 ani! Dar cata independenta ne-a mai ramas, daca chiar si Actul de proclamare a Independentei si Suveranitatii tarii nu mai exista? Numai nu cautati ca sa gasiti vinovatul in puterile ceresti sau in cele ale raului. Asa e firea omului: invinovateste de toate necazurile sale pe Dumnezeu sau pe diavol. Mai amintiti-va de zicatorile populare, care spun ca Dumnezeu da, dar in traista nu pune… Sanse sa schimbam in bine situatia am avut si mai avem. Important e sa le valorificam, sa ne punem la contributie mintea si inima, sinceritatea si devotamentul, dragostea si vointa… Am fost martori si participanti la scrutinele electorale, dar ceea ce astazi ma nelinisteste mai mult este faptul ca o parte din mediile de informare inca n-au iesit din scrutin, continuand sa-i calomnieze in fel si chip pe unii lideri politici.

Consider potrivit sa temperam emotiile si sa cugetam la rece. Atunci, veti accepta cu totii ca e necesar sa ne consolidam. Ne asteapta timpuri grele. „A fi sau a nu fi” depinde de noi, precum afirma, prin liderii lor, si cele patru partide pro-europene. Cel mai tanar dintre ei, Dorin Chirtoaca, in pofida presiunilor la care a fost supus de partidul de guvernare, a dat mereu dovada de curaj si vointa. Este un indice moral de calitate, care merita respect si credibilitate, da speranta in ziua de maine.
Nu putine incercari i-au fost predestinate si altui lider politic – Vladimir Filat. Cu toate acestea, electoratul si-a spus raspicat cuvantul, alegand sa mearga cu „verdele” spre Europa. Calmul, echilibrul si claritatea ideilor expuse de Vladimir Filat la intalnirile cu alegatorii, la conferintele de presa au demonstrat capacitatile lui de lider si optiunile sale pro-europene, increderea intr-un viitor mai bun. Domnia sa s-a afirmat ca un om politic bine instruit, „copt” si la timpul potrivit.
Pentru multi dintre noi, iesirea lui Marian Lupu din PCRM a avut efectul unei bombe dezamorsate, dand peste cap situatia comunistilor. Unii se mai supara pe el si azi, etichetandu-l ca pe „un lup imbracat in pielea unui miel nevinovat”. Altii il trateaza cu neincredere, scepticism, iritare. Personal, n-am rezerve fata de sinceritatea lui. Domnia sa este cel care a venit „de dincolo”, din tabara adversa, facand o spartura total neasteptata, socanta. Este, deci, firesc si chiar potrivit sa-i indemnam si pe alti membri ai PCRM sa faca la fel. Sa nu le fie frica de consecinte, fiindca aprecierea cu care ii va rasplati societatea valoreaza mai mult.

In acest context, se vehiculeaza tot mai frecvent termenul „tradare”. Nu, nu tradare e aceasta, ci tendinta spre o viata mai buna pentru poporul tau. Un pas concret spre democratie. Cred ca nu o data ati fost nasi de botez si va amintiti cum, in timpul acestei Sfinte Taine, nasii se intorc cu fata spre iesirea din biserica si rostesc de trei ori: „Ma lepad de satana”, scuipa si sufla tot de trei ori. Dupa aceea, se intorc cu fata spre Altar si, la intrebarea „Te unesti cu Hristos?”, rostesc de trei ori „Ma unesc cu Hristos”, apoi fac Simbolul credintei. Acest lucru va indemnam sa-l faceti si Dumneavoastra, cei ce stati la indoiala. Lepadati-va de satana! Nu e tradare atunci cand mergeti spre lumina, e tradare atunci cand duceti lumea in bezna.
In numele Domnului, al fratilor si surorilor noastre, consolidati-va! Aduceti o raza de lumina vie pe acest pamant strabun. Nu va fie frica de trecut. Temeti-va de constiinta voastra care, mai devreme sau mai tarziu, va va cere socoteala pentru ca ati ratat sansa de a face ceva pentru tara si pentru popor, de a schimba situatia in bine. Sa le zicem dlor Filat, Urecheanu, Ghimpu, Lupu (apropo, la 5 septembrie Biserica Ortodoxa pomeneste pe Sf. Lupu) „Doamne ajuta!” si sa le dorim unitate, stoicism, vointa, astfel ca, peste patru ani, sa ne regasim in comunitatea europeana.

Protoiereu mitrofor Ioan Ciuntu,
parohul Catedralei „Sf. Teodor Tiron si Teodora de la Sihla”

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *