Anul 2018 este sărbătoarea Centenarului pentru România, dar ultimul secol de la Marea Unire încoace nu a fost lin. Republica Moldova a devenit stat independent pe 27 august 1991, în urma dizolvării Uniunii Sovietice. Basarabia, unită cu România acum 100 de ani, fusese încorporată în URSS în 1940. În paralel cu tumultul politic, anul acesta Moldova va celebra cea de-a 25-a aniversare a înființării propriei sale monede. Leul moldovenesc este încă o monedă tânără, dar acest lucru nu este ceva foarte neobișnuit. Ceea ce este extraordinar, în cazul leului, este mediul geo-politic dificil în care a fost emis și în care a existat până acum.
Înainte de independență, Republica Moldova, ca și celelalte 14 republici ale fostei Uniuni Sovietice, a folosit rubla sovietică și, pentru o perioadă scurtă de timp, rubla rusească. De asemenea, pentru o perioadă scurtă de timp după independență, Moldova a tipărit propriile sale „cupoane” înainte de a introduce moneda proprie.
Aceasta s-a întâmplat pe 29 noiembrie 1993, când, cu suportul Fondului Monetar Internațional (FMI), Banca Națională a Moldovei (BNM) a pus în circulație leul (primele bancnote fiind tipărite în străinătate), așa cum au semnalat și „Revista Profit” (nr. 11/2017), Chișinău, şi BNE Intellinews, Londra, în noiembrie 2017, la cea de-a 24-a aniversare a leului moldovenesc.
Potențialul economic al acestei țări a fost foarte bun, dacă este comparat cu dimensiunile sale geografice și umane, dar nu a fost utilizat la nivelul cel mai înalt. La data introducerii propriei monede, Moldova înregistra însă un declin economic accentuat. Inflația era extrem de înaltă (1.283% în 1993), iar deficitele bugetului de stat erau de asemenea foarte mari (aproximativ 5-8% din PIB). De asemenea, datoria externă a Moldovei a început să se acumuleze într-un ritm rapid. În următorii 25 de ani, datoria externă va atinge un nivel impresionant de USD 6,7 miliarde la finele lui 2017 (aproximativ 100% din PIB).
În august 1992, Moldova devenise membru deplin al FMI și al Grupului Băncii Mondiale. Ziarul „Moldova Suverană” semnala evenimentul în ediția din 15 august 1992 și sublinia marile așteptări ale Moldovei de la organismele financiare internaționale. Apartenența la aceste instituții financiare internaționale a reprezentat o importantă realizare pentru noile autorități moldovenești. Aceasta a pus piatra de temelie pentru noua monedă moldovenească care avea să fie emisă un an mai târziu. Moldova a acceptat apoi prevederile Articolului VIII din Statutul FMI pe 30 iunie 1995, care implica, de fapt, convertibilitate de cont curent pentru moneda respectivă. De la aderare și până în prezent, Moldova a încheiat 9 aranjamente financiare cu FMI, ultimul fiind încheiat în noiembrie 2016 pentru o suma de USD 178,7 milioane.
Unele dintre acestea erau realizări bune în acele vremuri și au fost reflectate ca atare în stabilitatea relativă a leului la începuturile sale. Cu toate acestea, evoluția acestei monede tinere avea să înregistreze evenimente dramatice în anii care au urmat. În primul rând, încă de la punerea sa în circulație, leul moldovenesc nu a fost monedă oficială pe tot teritoriul Moldovei. Așa-zisa Republică Transnistreană (teritoriul din stânga Nistrului și orașul Bender [Tighina]) și-a înființat propria Bancă Centrală (BRT) pe 22 decembrie 1992 la Tiraspol. Până în 1993, ca monede au fost folosit fostele ruble sovietice și rublele rusești, pe care, în 1993, BRT a început să le ștampileze. Acestea aveau aceeași paritate cu vechile ruble sovietice și rusești. În august 1994, BRT a pus în circulație noua rublă transnistreană, la paritatea de o nouă rublă transnistreană egală cu 1000 de ruble (sovietice sau rusești) vechi. Din 1994 și până în prezent, BRT a efectuat multe emisiuni monetare, dar această monedă nu este recunoscută oficial în afara Transnistriei.
Datoria externă moldovenească a avut și va continua să aibă un impact material în ceea ce privește soarta leului. În plus, datoria acumulată de către companiile din Transnistria a fost un subiect de discuții fierbinți în societatea moldovenească, deoarece așa-zisa Republică Transnistreană, separatistă și nerecunoscută, a fost susținută în permanență de către Federația Rusă încă de când Moldova a devenit independentă, în 1991.
Moldova a primit anual în ultimii 10 ani în medie 1,3-1,4 miliarde USD ca remitențe (transferurile celor circa un milion de moldoveni care lucrează în străinătate) de la cetățenii săi care în prezent trăiesc și muncesc în Federația Rusă, UE, SUA, Marea Britanie, Israel și multe alte țări. În anumiți ani, aceasta a reprezentat până la 20% din PIB-ul moldovenesc, dar marea majoritate a acestor bani merg pentru consum/subzistență, care nu este cel mai bun trend pe care cineva l-ar spera. În plus, nivelul corupției este un factor crucial în a determina soarta oricărei monede. Acest lucru este valabil și pentru Moldova, însă lupta împotriva corupției în această țară este mai mult un „spectacol” național cu care mass media obține audiență. Rezultatele actuale sunt foarte modeste în absența unei voințe politice pentru eradicarea corupției.
În final, ar fi corect să spunem că scurta istorie a tranziției Moldovei la o economie de piață, a „tânărului” său leu și a statutului său actual sunt simple reflecții ale economiei, ale politicilor interne fiscale și monetare și ale contextului internațional. O concluzie clară poate fi însă ușor trasă: o monedă e puternică/mai puternică atâta timp cât este sprijinită de o economie sănătoasă și robustă. Moldova și leul său nu pot evita acest adevăr fundamental al științelor economice. Construcția unei asemenea economii trebuie să fie un interes național pentru Moldova.
Aproape un secol mai târziu de la Unirea Basarabiei cu Romania, din 27 martie 1918, Republica Moldova a semnat Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) cu UE în iunie 2014 (cu efect deplin de la 1 iulie 2016), care îi conferă acestei țări o perspectivă europeană, dar beneficiile trebuie încă pe deplin utilizate.
Sursa: historia.ro
|
Săptămâna trecută (n.red - 2017), premierul Filip și Secretarul General NATO au semnat un acord privind deschiderea unui oficiu NATO la Chișinău. Biroul NATO va fi unul mic format din doar patru persoane civile care vor încerca să mențină o colaborare între RM și...
( ) Citeşte tot articolulFiecare al treilea medic din R. Moldova se pregătește să plece în România
( ) Citeşte tot articolulAutoritățíle trebuie să susțină femeile în antreprenoriat, iar Planul de Acțiuni aprobat de Guvern include mai multe măsuri pentru eliminarea dificultăților în acest proces. De asmenea, premierul Ion Chicu a declarat că susține și va susține promovarea femeilor...
( ) Citeşte tot articolulSubiectul majorării investițiilor publice în infrastructură, în domeniul educației, în agricultură și mediu, prevăzute în Planul de Acțiuni al Guvernului, a fost discutat în cadrul unei ședințe convocată de premierul Ion Chicu și la care au participat...
( ) Citeşte tot articolulComunitatea izolată de români/volohi din Poroșcovo, o mică localitate din regiunea Transcarpatia, Ucraina, ar putea avea în curând o școala. Părintele Eftimie Mitra, sprijinul românilori/volohi din regiune a anunțat despre ultimile lucrări care au avut loc în acest sens.
( ) Citeşte tot articolulFamilia Regala a Marii Britanii face angajari. Astfel, regina Elisabeta a II-a cauta o persoana care sa se ocupe de conturile de social media ale Casei de Windsor. Salariul este avantajos: 50.000 de lire sterline pe an.
( ) Citeşte tot articolulPotrivit meteorologilor, astazi, se prevede cer variabil. Presiunea atmosferica va fi scazuta. In urmatoarele zile vremea se va incalzi usor. In cursul noptii, in nord se asteapta 1 grade, ziua termometrele vor indica 10 grade.
( ) Citeşte tot articolulO femeie din Australia a descoperit, printre ornamentele din bradul său împodobit, un piton de trei metri lungime. Leanne Chapman şi soţul ei, din Brisbane, Australia, s-au întors acasă şi au fost alertaţi de comportamentul neobişnuit al păsărilor din balcon. „Sunt...
( ) Citeşte tot articolulLa 14 decembrie 1989 are loc o tentativă de organizare a unei manifestaţii anti-ceauşiste la Iaşi care este zădărnicită de forţele de represiune.
( ) Citeşte tot articolulPartidul Liberal propune crearea unei Mișcări Unioniste în Republica Moldova din care să facă parte toate formațiunile care optează pentru unirea cu România și care să participe în comun la alegerile parlamentare și la scrutinul prezidențial din anul viitor. Asemenea...
( ) Citeşte tot articolulVremea o ia razna! Meteorologii promit temperaturi de până la 14 grade în săptămâna ce urmează și zile cu soare.
( ) Citeşte tot articolulLa 14-15 decembrie 1467, noaptea, armata moldovenească (circa 12.000 de oşteni), comandată de Ştefan cel Mare, dă foc oraşului Baia, fosta capitală a Ţării Moldovei, şi atacă pe invadatorii unguri.
( ) Citeşte tot articolulMestecaţi îndelung o bucată de pâine. La un moment dat, veţi simţi gustul dulce, semn că amidonul a fost descompus în glucoză. Aşa reduceţi porţiile imense de mâncare.
( ) Citeşte tot articolulTradiție cu năbădăi. Câteva gospodării din Sîngera au rămas fără porţi de Sfântul Andrei. Acestea au fost furate, iar apoi lăsate la staţia terminus 31.
( ) Citeşte tot articolulFocuri de armă în centrul capitalei. Un polițist a fost reținut de ofițerii anticorupție, în momentul în care lua 1.000 de euro mită de la un șofer, prins anterior băut la volan. Totul s-a întâmplat în după-amiaza de 13 decembrie, pe...
( ) Citeşte tot articolulLa un an de la privatizare, fosta companie de stat „Air Moldova” scapă de o bună parte din povara datoriilor. „Civil Aviation Group”, actualul proprietar privat al „Air Moldova”, a reușit performanța de a rambursa, din banii câștigați din...
( ) Citeşte tot articolulSatele membre ale Uniunii Europene au exportat anul trecut 105.000 viori, în valoare de 23,3 milioane de euro, iar România este cel mai mare exportator de viori al UE în restul lumii, arată datele publicate vineri de Oficiul European de Statistică, scrie euractiv.ro.
( ) Citeşte tot articolulRomânii sunt înnebuniţi după mezeluri, arată un studiu recent, peste 60% consumând cel puţin o dată pe săptămână astfel de produse. Nutriţioniştii şi medicii avertizează însă că mezelurile de pe piaţa românească sunt, în mare parte, de...
( ) Citeşte tot articolulÎn amintirea anilor de copilărie, când nicio masă de sărbătoare nu era completă fără cozonac, nuci umplute, „faguri" lipiţi cu şerbet şi prăjitură albă ca zăpada, va propunem să vă aromaţi bucătăria şi să vă răsfăţaţi simţurile cu reţeta de...
( ) Citeşte tot articolulMoș Crăciun și Alba ca Zăpada împart zâmbete copiilor și adulților. Primarul Ion Ceban informează locuitorii Capitalei că aceștia pot fi întâlniți lângă Pomul de Crăciun din Piața Marii Adunări Naționale.
( ) Citeşte tot articolulAscensiunea unor sectoare, inclusiv industria, arată schimbarea tendințelor economice, a opinat în cadrul emisiunii ”15 minute de realism economic”, economistul Ion Tornea. Potrivit lui, asistăm la avansul sectorului construcțiilor, care a ajuns la o pondere de 10 la sută...
( ) Citeşte tot articolulPreședintele american Donald Trump l-a felicitat vineri pe premierul britanic Boris Johnson pentru victoria obținută de formațiunea sa politică, Partidul Conservator, în scrutinul parlamentar din Marea Britanie, relatează site-ul agenției Reuters.
( ) Citeşte tot articolul