Politică

Liberal-democraţii şi comuniştii transferă din nou lupta cu corupţia în subordinea instituţiei cele mai corupte.

Aceste modificări au fost criticate dur de democraţi, care au arătat că reformele prin care a trecut în 2012 Centrul şi transferarea acestuia în subordinea parlamentului au fost solicitat de UE în contextul negocierilor pentru liberalizarea regimului de vize.

”Instituţiile internaţionale au salutat că a fost scos de sub controlul guvernului, că directorul este ales prin concurs. Prin această modificare se dă o lovitură foarte gravă inclusiv angajamentului Republicii Moldova în negocierile privind liberalizarea regimului de vize cu UE. Ceea ce faceţi este antireformă şi scopul real este să protejaţi demnitarii de stat vizaţi de corupţie, trafic de influenţă şi abuz de putere”, a declarat deputatul Igor Corman.

Amintim că proiectul, prin care fostul CCCEC a fost transformat în CNA şi a trecut în subordinea parlamentului a fost votat la sfârşitul lunii mai 2012. Modificările respective, care au fost consultate şi de experţi europeni au fost făcute pentru a asigura o mai mare independenţă Centrului şi pentru a-I permite să ancheteze funcţionari guvernamentali, asta în situaţia în care potrivit unor studii, dintre instituţiile statului de rang înalt, în guvern există cea mai mare corupţie.

PLDM şi liderul formaţiunii, fostul premier Vlad Filat au criticat recent de mai multe ori CNA, după ce miniştri liberal-democraţi precum Veaceslav Negruţa şi Andrei Usatîi au fost declaraţi ca bănuiţi pentru abuz de serviciu. Mai mult, Filat i-a interzis la un moment dat accesul în clădirea guvernului directoului Centrului, Viorel Chetraru, după ce instituţia l-a reţinut pe şeful fiscului Nicolae Vicol pe corupţie şi abuz în serviciu. Ulterior, au fost difuzate interceptări ale convorbirilor telefonice, în care Vicol primea indicaţii de la mai mulţi funcţionari PLDM, şi în special de la Filat.
 
via moldova.org

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *