Astăzi 24 Septembrie 2020, Joi - Ultima actualizare la 23 Septembrie 2020
Abonamente

Afaceri 12 Octombrie 2009, ora 19:30

Liberalizarea importurilor ar aduce la sapa de lemn producatorii de carne

Marime Font

O eventuala liberalizare a importurilor ar aduce la sapa de lemn producatorii moldoveni, care abia isi revin dupa socurile secetei de acum doi ani.

Astfel, potrivit datelor statistice, numarul bovinelor a ajuns la 218 mii capete in 2008, o cifra comparabila cu cea din anul precedent, al porcinelor la 284 mii capete, al pasarilor la 18.328 mii capete, cu aproape 1,2 milioane in plus fata de anul trecut. Dupa socul pe care l-a suportat in anul 2007 cu cea mai grava seceta din ultimii cincizeci de ani, cand fermierii, mai ales acei care cresc animale in gospodariile individuale, au fost nevoiti sa sacrifice circa 40% din efectivul de porcine, iar numarul de pasari s-a redus cu aproape un sfert, sectorul zootehnic a inceput sa-si revina.

„Efectele liberalizarii importurilor vor fi dintre cele mai negative, nu numai asupra productiei de carne, dar si de cereale, in conditiile in care sectorul a inceput sa se dezvolte”, spune Valeriu Cojocaru, vicepresedintele Asociatiei producatorilor de carne de porc din Moldova. El este coautorul regulamentului prin care au fost stabilite cote la importul de carne, pentru ca a considerat si considera ca ar trebui sa importam doar cantitatile de care avem nevoie, pentru a nu inunda piata interna cu produse de import.

„Efectul introducerii autorizatiilor si contingentelor la import este evident, productia de carne de porc a crescut cu peste 40% si a depasit 100 mii de tone”, constata patronatul producatorilor de carne.

Asociatia crescatorilor de pasari, inregistrata la inceputul lunii iulie 2009, arata rezultate si mai impresionante. Daca in anul 2000 productia de carne de pasare constituia 16 mii de tone, in anul 2004 s-a ridicat la 24 de mii, apoi in anul 2008 a ajuns la 32 mii de tone (22 tone dintre care au fost produse de cele cateva zeci de intreprinderi care fac parte din asociatie).

Producatorii locali acopera 50-60 la suta din piata carnii, estimeaza Valeriu Luchianov, presedintele asociatiei, doctor in stiinte agricole. Si asta in conditiile in care, potrivit unor calcule, sunt utilizate doar doua treimi din capacitatile fabricilor avicole.

Ministerul Economiei si Comertului a lansat anterior estimari si mai optimiste, deja in anul 2008 din productia interna au putut fi asigurate 80% din necesarul de carne de pasare.

Producatorii de carne au nevoie de sustinerea statului atat prin subventii, cat si prin protejarea pietei interne (taxe suplimentare, cote la import), sunt de parere atat reprezentantii Asociatiei producatorilor de carne de porc, cat si liderii Asociatiei crescatorilor de pasari. Daca pana la introducerea contingentelor de import, in 2006 au fost importate 46 mii tone de carne, in fond carne de pasare, apoi in 2008 - cu mult mai putin, 22 mii tone, iar in prima jumatate a anului 2009 - 20 mii de tone. Criza a afectat puternic piata carnii, cererea la carnea de pasare a scazut cu 15%, potrivit unor estimari, in timp ce alti specialisti estimeaza o scadere de 40%.

Productia de carne in Republica Moldova este in crestere, cu toate acestea, insa, agricultura moldoveneasca nu poate asigura necesarul de carne de consum, Republica Moldova fiind obligata sa importe. Si aceasta in conditiile in care consumul de carne si lapte, de exemplu, este destul de redus, in comparatie cu cel din tarile din regiune.

„Problema consta nu in a vinde, ci in a produce”, sunt de parere atat producatorii de carne, cat si importatorii.

Pe de alta parte, cata vreme importam cereale si carne, fara un sprijin mai consistent al statului, agricultura ramane necompetitiva in conditiile in care tarile din care importam acorda subventii enorme producatorilor. De aici si preturile reduse fata de cele de la noi. In plus, criza si-a spus cuvantul. Preturile la carne pe pietele externe au cazut la jumatate, daca in primavara o tona de carne de pasare costa 1500 de dolari SUA, astazi aceasta a ajuns la 800 de dolari.

„O reducere a preturilor de doua-trei ori ar fi critica pentru producatorul local”, ne-au declarat mai multi specialisti. Primii care ar resimti aceasta cadere a preturilor ar fi producatorii de carne de pasare.

Pretul unui kilogram de carne importat din SUA sau Brazilia, care ar include costurile totale, ar fi de circa 15 lei. Costurile de productie la carnea de pasare in Republica Moldova se ridica la 25-30 de lei, arata estimarile efectuate anterior de Ministerul Economiei si Comertului. Ce poate face statul in aceste conditii? El intervine cu taxe vamale, reglementare prin cote sau alte actiuni. Asa cum Republica Moldova nu poate stabili taxe vamale inalte, deoarece are angajamente fata de OMC ce prevad un plafon maxim de 15%, pentru reglementarea pietei carnii, guvernul a fost nevoit sa intervina in 2006 cu stabilirea unor contingente la importuri, ceea ce, de fapt, este o masura economica, ci nu administrativa. In toamna lui 2006, cabinetul de ministri a adoptat Regulamentul cu privire la eliberarea autorizatiilor pentru importul de carne. Astfel, a fost permisa aducerea in tara a unor cantitati de carne ce ar acoperi deficitul, in situatia in care producatorul autohton nu poate asigura necesarul de carne, pentru a restabili echilibrul pe piata si asigura conditii de concurenta normala, intre carnea moldoveneasca si cea importata. La sfarsitul aceluiasi an au fost stabilite tarife vamale de 100-200 euro pe tona.

O eventuala liberalizare a importurilor risca sa amplifice de doua-trei ori contrabanda importurilor de carne si va aduce in prag de faliment companiile moldovenesti care se ocupa de cresterea si producerea carnii, in cadrul carora sunt antrenate circa 40 de mii de persoane, sunt de parere reprezentantii Uniunii Producatorilor si Importatorilor de Produse din Carne si Lapte.

Pana in momentul luarii sub control de catre stat a importurilor de carne, in anul 2006, cota importurilor ilegale, efectuate prin Transnistria, era de 80%, fata de 20% de importuri aduse si comercializate legal. In urma instituirii controlului de catre stat a importurilor, cota importurilor ilegale a scazut in acest an pana la 20%-30%. Rezultatul in cauza s-a datorat lansarii, de catre importatori, a unui sistem automatizat de evidenta a importurilor loturilor de carne, de la hotar pana la tejghea. Pe fiecare lot de carne importata se aplica un timbru, astfel poate fi depistat imediat daca carnea este importata legal sau ilegal.

In opinia reprezentantilor Uniunii Producatorilor si Importatorilor de Produse din Carne si Lapte, mentinerea controlului statului in acest domeniu doar va contribui la dezvoltarea pietei de carne - atat a celei de import, cat si a celei de productie locala. Acest fapt este confirmat si de practica statelor occidentale care, fara nicio exceptie, isi protejeaza pietele in favoarea producatorilor locali. Si asta se intampla nu doar in statele dezvoltate, ci si in cele in curs de dezvoltare.

Mai multi specialisti din domeniu, precum si experti in domeniul comertului exterior sunt de parerea ca actualul sistem de gestionare a importurilor de carne in Republica Moldova ar trebui sa fie modificat, insa doar dupa evaluarea situatiei pe piata carnii, a perspectivelor de dezvoltare a producerii carnii, dar si a riscurilor de liberalizare a pietei. Nimeni nu poate afirma deocamdata ca situatia este evaluata cu precizie, evaluare care constituie un moment prealabil indispensabil pentru adoptarea oricaror masuri ce s-ar considera necesare pentru a se infrunta realmente situatia, dincolo de ajutorarea cu subventii a producatorilor care, evident, reclama bani ce lipsesc.

www.businessexpert.md

P

 

Un articol de:
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2020, ora: 12:27

Ceban, către Nagacevschi: Pute în sistemul judecătoresc

Ceban, către Nagacevschi: Pute în sistemul judecătoresc

Lista agenților economici din Capitală care încalcă normele va fi făcută publică, pentru ca cetățenii să poată vedea cine se face vinovat pentru mirosul insuportabil.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Septembrie 2020, ora: 12:03

„Viitorul nicotinei”: Specialiști de talie internațională au discutat rolul nicotinei în reducerea bolilor asociate fumatului

„Viitorul nicotinei”: Specialiști de talie internațională au discutat rolul nicotinei în reducerea bolilor asociate fumatului

Nicotina este unul dintre produsele nocive, eliminate prin fumul țigării în timpul arderii. În același timp, împreună cu nicotina, se elimină o serie de substanțe dăunătoare sănătății. Nicotina creează dependență, dar nu este direct responsabilă de provocarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Septembrie 2020, ora: 10:13

investigație CONTRABANDĂ DE MILIOANE / Transnistrenii de la Sheriff-ul au importat combustibil de 100 de milioane de dolari fără să plătească accize și impozite în R. Moldova

CONTRABANDĂ DE MILIOANE / Transnistrenii de la Sheriff-ul au importat combustibil de 100 de milioane de dolari fără să plătească accize și impozite în R. Moldova

Separatiștii transnistreni a cumpărat combustibil din UE și l-au introdus în R. Moldova ilegal, fraudând bugetul cu sute de milioane.

( ) Citeşte tot articolul

Chișinău 23 Septembrie 2020, ora: 10:00

Newton House: Cel mai solicitat complex rezidențial din sectorul Buiucani anunță ridicarea prețurilor la ultimele apartamente

Newton House: Cel mai solicitat complex rezidențial din sectorul Buiucani anunță ridicarea prețurilor la ultimele apartamente

Newton House, proiectul care a spart tiparele cu metoda inovativă de achitare în rate, anunță ridicarea programată a prețurilor. Potrivit angajaților companiei de construcție, începând cu data de 29 septembrie m2 va costa mai mult cu 55 €.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Septembrie 2020, ora: 08:49

Transportatorii aerieni globali cer testarea pentru Covid-19, pe aeroporturi, a tuturor pasagerilor curselor internaţionale, pentru înlocuirea carantinelor

Transportatorii aerieni globali cer testarea pentru Covid-19, pe aeroporturi, a tuturor pasagerilor curselor internaţionale, pentru înlocuirea carantinelor

Transportatorii aerieni globali au cerut marţi testarea pentru Covid-19, pe aeroporturi, a tuturor pasagerilor curselor internaţionale, pentru înlocuirea carantinelor care, în opinia lor, amplifică scăderea traficului, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 23 Septembrie 2020, ora: 08:45

Botez cu 250 de persoane întrerupt de poliție. Organizatorul era un bărbat cercetat pentru proxenetism

Botez cu 250 de persoane întrerupt de poliție. Organizatorul era un bărbat cercetat pentru proxenetism

 Un botez din Buzău a fost întrerupt de poliție aseară, pentru că parcicipanții nu respectau regulile impuse în contextul pandemiei.

( ) Citeşte tot articolul

Sport 23 Septembrie 2020, ora: 08:42

Reacția Simonei Halep după retragerile numeroase de la Roland Garros

Reacția Simonei Halep după retragerile numeroase de la Roland Garros

Simona Halep a vorbit despre retragerile numeroase de la Roland Garros, după ce trei jucătoare din top 10 au decis să nu participe, la fel ca și alte sportive importante.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 23 Septembrie 2020, ora: 08:41

Xi Jinping îndeamnă la o recuperare „verde” a economiei mondiale, deși China este unul dintre cei mai mari poluatori ai lumii

Xi Jinping îndeamnă la o recuperare „verde” a economiei mondiale, deși China este unul dintre cei mai mari poluatori ai lumii

 Preşedintele chinez Xi Jinping a îndemnat marţi statele lumii să susţină o recuperare "verde" a economiei mondiale în era post-COVID, în mesajul video transmis lucrărilor celei de-a 75-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, relatează Xinhua.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 23 Septembrie 2020, ora: 08:26

Grăsimi sănătoase. Află alimentele care le conțin

Grăsimi sănătoase. Află alimentele care le conțin

 Ai auzit cu siguranta de faptul ca omega-3 si omega-6 sunt grasimi esentiale, grasimi sanatoase. Dar stiai de ce? Pentru ca organismul uman nu poate supravietui fara ele. Ambele tipuri de grasimi sunt polinesaturate si sunt necesare mentinerii unui echilibru sanatos in organism.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 23 Septembrie 2020, ora: 08:25

Horoscopul zilei de azi MIERCURI 23 SEPTEMBRIE 2020. Ceva trebuie rostit!

Horoscopul zilei de azi MIERCURI 23 SEPTEMBRIE 2020. Ceva trebuie rostit!

 Mercur din Balanta face cuadratura cu Saturn din Capricorn si a venit timpul sa vorbesti serios. Ceva trebuie rostit. Cineva trebuie sa afle care ii este limita. Poate ca este prea furios si nu o vede. Poate ca este prea razvratit si o ignora intentionat. Dar trebuie sa afle unde ii este...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 23 Septembrie 2020, ora: 07:56

Alertă meteo: cod GALBEN de secetă hidrologică

Alertă meteo: cod GALBEN de secetă hidrologică

Vreme secetoasă și maxime de 26..28 de grade Celsius vom avea în următoarele zile. Codurile „portocaliu” și „galben” de secetă hidrologică au fost prelungite până pe 28 septembrie. Pentru 27 septembrie sunt anunțate ploi....

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 23 Septembrie 2020, ora: 06:35

23 septembrie în ISTORIE /// 1386: Începe domnia lui Mircea cel Bătrân în Țara Românească

23 septembrie în ISTORIE /// 1386: Începe domnia lui Mircea cel Bătrân în Țara Românească

În anul 1386, după moartea domnitorului Dan I, scaunul domnesc este preluat de către fiul lui Radu I, Mircea. 

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 23 Septembrie 2020, ora: 05:12

Rusia: Agenții FSB l-au arestat pe Visarion „Hristos Învățătorul”, liderul unui cult care crede că bărbatul este reîncarnarea lui Iisus Hristos

Rusia: Agenții FSB l-au arestat pe Visarion „Hristos Învățătorul”, liderul unui cult care crede că bărbatul este reîncarnarea lui Iisus Hristos

Liderul unui cult mesianic din Siberia și aghiotanții săi au fost reținuți la una din comunele sectei în urma acuzațiilor de folosire a banilor adepților și a violenței fizice și psihologice la adresa acestora, a anunțat marți serviciul de informații al Rusiei potrivit Moscow...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 23 Septembrie 2020, ora: 04:29

Cum a fost ciopârţit şi batjocorit Nicolae Iorga de un grup de legionari

Cum a fost ciopârţit şi batjocorit Nicolae Iorga de un grup de legionari

Istoricul botoşănean Nicolae Iorga a fost considerat un titan al culturii româneşti interbelice. Cu toate acestea, şi-a găsit sfârşitul la marginea unei păduri, batjocorit şi apoi ucis cu bestialitate. Vă prezintăm radiografia asasinatului celebru.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Septembrie 2020, ora: 16:13

BREAKING / Un avion de luptă de tip Suhoi-30 s-a prăbușit în regiunea Tver a Federației Ruse

BREAKING / Un avion de luptă de tip Suhoi-30 s-a prăbușit în regiunea Tver a Federației Ruse

În regiunea Tver, un avion de luptă de tip Su-30 s-a prăbușit în timpul unui zbor de antrenament programat, relatează Interfax, citând serviciul de presă al districtului militar de vest.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 22 Septembrie 2020, ora: 15:40

VIDEO: Ce punem, de fapt, în farfurie? Otrava din puii „gigant” pe care îi luăm din magazine

VIDEO: Ce punem, de fapt, în farfurie? Otrava din puii „gigant” pe care îi luăm din magazine

 Specialiştii susţin că, dintr-un kilogram de carne de pui cumpărată din magazin, o treime este saramură, care este injectată în carne, de procesator. Alte pericole din carnea de pui sunt hormonii şi medicamentele care le sunt administrate animalelor în crescătorii.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 22 Septembrie 2020, ora: 15:36

Mai mulți artiști din Rusia au compus o melodie patriotică pentru susținerea lui Lukașenko: "Nu renunțați la cel iubit"

Mai mulți artiști din Rusia au compus o melodie patriotică pentru susținerea lui Lukașenko: "Nu renunțați la cel iubit"

 Mai mulți artiști din Rusia și Belarus cu compus o melodie patriotică pentru susținerea președintelui Aleksandr Lukașenko, care se confruntă cu proteste în masă pe plan intern după alegerile prezidenţiale despre care demonstranţii susţin că au fost fraudate,...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 22 Septembrie 2020, ora: 15:31

Accident MORTAL la Ciocana - Patru maşini au fost distruse

Accident MORTAL la Ciocana - Patru maşini au fost distruse

Accident grav pe strada Nicolae Milescu Spătaru din capitală. Patru mașini s-au tamponat violent. Șoferul mașinii de marca „Dacia” a murit, iar ceilalți doi conducători auto au fost transportați la spital.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Septembrie 2020, ora: 15:22

Curtea Constituțională a avizat negativ proiectul de lege pentru modificarea și completarea Constituției, propus de Guvern

Curtea Constituțională a avizat negativ proiectul de lege pentru modificarea și completarea Constituției, propus de Guvern

Președinta CC, Domnica Manole, a pronunțat dispozitivul Avizului la proiectul de lege pentru modificarea și completarea Constituției. Prin acest aviz, Curtea s-a pronunțat asupra constituționalității amendamentelor la Constituție, care vizează sistemul judecătoresc.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)