Actualitate

Liceul Gheorghe Asachi e din nou romn-francez

„Liceul teoretic roman-francez” este noua inscriptie de pe frontispiciul celei mai vechi institutii de invatamant din capitala – liceul „Gheorghe Asachi”. In acest fel, institutia a revenit la denumirea initiala, modificata cu scandal in 2006. Atunci sintagma „roman-francez” a fost inlocuita cu sintagma “moldo-francez”.

Reveniti din vacanta de iarna, elevii au fost surprinsi de noua-veche inscriptie de pe frontispiciu. Panoul a fost instalat la 6 ianuarie anul curent, in acest fel revenindu-se la ordonanta Ministerului Educatiei de la inceputul anilor ’90. Potrivit acesteia, la denumirile liceelor cu studii aprofundate se adaugau  sintagmele : „roman-francez”, „roman-englez”, „roman-german” etc.
Liceul „Gheorghe Asachi” este, deocamdata, prima institutie de invatamant care a revenit la vechea denumire.

Amintim, ca pe data de 4 mai 2006 liceenii de la „Gheorghe Asachi” au protestat impotriva deciziei ministerului de a inlocui noua sintagma – „moldo-francez”. Ei au spart, cu ciocane si rangi de metal, panoul modificat. Panoul fusese instalat in timpul vacantei de Pasti 2006. Actiunea tinerilor a fost sustinuta si de profesori, care au intrerupt lectiile si s-au alaturat protestatarilor. Pedagogii si elevii s-au unit intr-un cerc, cantand „Limba noastra” de Alexei Mateevici. Altii adunau semnaturi pentru revenirea la vechiul nume al liceului. La scurt timp, patru elevi de la liceul „Gheorghe Asachi” din Chisinau au fost anchetati de politie pentru proteste.


Dupa Info-Prim NEO

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *