Cultură

Liceul Teoretic Ion Creanga, in fata celei de-a treia desfiintari

Dupa evenimentele din 6-7 aprilie 2009, fostul Minister al Educatiei si Tineretului, inspirat de guvernarea comunista, a sistat admiterea in anul de studii 2009 – 2010 la Liceul teoretic regional „Ion Creanga” din Balti. Aceasta stupefianta decizie a provocat o profunda uimire, dar si indignare a profesorilor, elevilor si parintilor.

Ministerul si-a „argumentat” decizia prin lipsa mijloacelor financiare si numarul mare de licee in municipiul Balti. Explicatia este total eronata. In primul rand, daca pentru toate liceele din republica exista mijloace financiare, de ce pentru Liceul „Ion Creanga” din Balti nu exista? In al doilea rand, in ceea ce priveste motivatia fostei ministre Larisa Savga, precum ca la Balti sunt prea multe licee, 13 la numar, precizam ca sapte dintre ele sunt rusesti, dar acest fapt nu i-a deranjat pe guvernantii comunisti. Datorita performantelor sale deosebite, in liceul nostru isi fac studiile nu numai elevi din Balti, ci si din tot nordul republicii. Spre deosebire de alte licee teoretice aici, de rand cu profilurile umanist si real, functioneaza si profilul arte, foarte mult solicitat de catre elevi. Si inca o precizare: in comparatie cu alte institutii similare, cheltuielile bugetare pentru Liceul „Ion Creanga” sunt minime. Ministerul asigura numai salariile profesorilor, iar toate cheltuielile legate de intretinerea institutiei sunt suportate de Universitatea „Alecu Russo” din Balti, in a carei structura se afla. Prin urmare, nu dificultatile financiare au fost cauza care a condus la suspendarea admiterii in Liceul „Ion Creanga” din Balti.

In opinia noastra, acest liceu nu a fost vazut cu ochi buni de catre conducerea comunista, fiindca e unul dintre cele mai vechi din republica (dupa liceele „Gheorghe Asachi” si „Natalia Dadiani” din Chisinau), avand o istorie bogata. Infiintat pe vremea tarismului, in 1906, liceul nostru este gasit „vinovat” pentru ca a functionat in perioada interbelica. Mentionam ca Liceul „Ion Creanga” a dat istoriei o remarcabila pleiada de savanti, medici, profesori, ingineri, juristi, arhitecti, scriitori, actori. De aici si-au luat zborul sapte academicieni si profesori universitari, intre care si Eugen Coseriu, inegalabil lingvist cu renume mondial, membru de onoare a 30 de academii si institutii academice; Nicolae Botnariuc si Vasile Malinschi, membri titulari ai Academiei Romane si membri de onoare ai Academiei de Stiinte a Moldovei; Valentin Belousov, membru corespondent al Academiei de Stiinte Pedagogice din fosta URSS; Nicolae Gluhovschi, membru activ al Academiei de Stiinte din New York; Alexandru Nacu si Constantin ?abarna, membri de onoare ai Academiei de Stiinte a Moldovei. Tot aici si-au facut studiile Nicolae Testemitanu, doctor habilitat in medicina, remarcabil rector, ministru si profesor universitar; Vasile Coroban, renumit critic si istoric literar, dr. habilitat in filologie; Dragos Gabor – ex-director general al Centralei Nucleare din Cernavoda; lingvistul Valentin Mandacanu; publicistul Boris Movila si multi altii. Care liceu se mai poate mandri cu atatia remarcabili discipoli? Barem in semn de recunostinta pentru contributia lor pe altarul stiintei si culturii, Liceul „Ion Creanga” trebuie pastrat.

Liceul „Ion Creanga” a fost desfiintat deja de doua ori de catre comunisti: in 1940 si 1944. Acum suntem in fata celei de-a treia desfiintari. Acum trei ani, institutia si-a sarbatorit un centenar de la infiintare. Aceasta functioneaza in edificiul sau de altadata, construit in anii 1937-1939, 1942-1943, fapt deosebit de important pentru dreptul sau la existenta. Insa guvernarea de varf a comunistilor, razbunandu-se pe trecutul romanesc al liceului si pe constiinta nationala si aspiratiile democratice ale elevilor de astazi, a ordonat savarsirea acestui act. Este o nedreptate condamnabila.

Rugam noul Guvern al RM si Ministerul Educatiei sa nu admita aceasta nedreptate, ci sa permita inmatricularea elevilor in clasa a X-a pentru anul de studii 2010-2011. Daca nu e rezonabil ca liceul sa mai functioneze in cadrul Universitatii, sa i se dea statut de liceu municipal, numai sa nu fie desfiintat. In numele elevilor de ieri, de azi si de maine, SALVA?I Liceul teoretic „Ion Creanga” din Balti!

Nicolae Cazacu, profesor
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *