Economie Mondială

Liderii din G7: Economiile emergente sunt într-o situaţie gravă

Premierul Japoniei, Shinzo Abe, a făcut o comparaţie cu criză financiară globală din 2008, dar nu toţi partenerii din G7 au părut să fie de acord.

Participanţii la reuniune sunt însă de acord asupra necesităţii flexibilizării cheltuielilor, pentru stimularea creşterii economice, dar momentul şi mărimea acestora să depindă de fiecare ţară, a declarat adjunctul şefului de cabinet al premierului japonez, Hiroshige Seko.

El a adăugat că unele ţări, cum ar fi Marea Britanie şi Germania, nu consideră necesare aceste cheltuieli de stimulare.

"Liderii din G7 au exprimat punctul de vedere că economiile emergente se află într-o situaţie gravă, dar există şi opinii că actuală situaţie economică nu este o criză”, a spus Seko, după prima zi a summit-ului de două zile al G7 care are loc la Ise-Shimă, în centrul Japoniei.
Abe a prezentat date conform cărora preţurile mărfurilor au scăzut cu 55% în perioada iunie 2014-ianuarie 2016, în aceeaşi măsură că în intervalul iulie 2008-februarie 2009, după prăbuşirea băncii americane Lehman Brothers.

Abe speră, potrivit unor surse, să se folosească de declaraţia reuniunii G7 privind economia globală drept justificare pentru un pachet fiscal de stimulare care ar putea amână majorarea taxei pe vânzări de la 8% la 10%, planificată pentru aprilie 2017.

Preşedintele american Brack Obama a declarat într-o conferinţă de presă că a subliniat importantă descurajării devalorizării monedelor, care ar putea tentă unele state, pentru susţinerea exporturilor.

Alte subiecte ale summitului includ terorismul, securitatea cibernetică, securitatea maritimă, inclusiv politică Chinei în Marile Chinei de Est şi de Sud, unde Beijingul are dispute teritoriale cu Japonia şi mai multe state din sud-estul Asiei.

Sursa: wall-street.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *