Actualitate

Limba bulgară ar putea deveni LIMBĂ OFICIALĂ în Găgăuzia

Conducerea Găgăuziei va studia posibilitatea acordării limbii bulgare a statutului oficial pe teritoriul autonomiei. După cum a comunicat în şedinţa de lucru a Comitetului Executiv al regiunii başcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal, iniţiativa respectivă aparţine unui grup de locuitori ai autonomiei  din localităţile în care o parte considerabilă o constituie populaţia bulgară.

Înainte de a adopta o decizie definitivă, conducerea autonomiei va desfăşura un şir de consultaţii cu opinia publică, colaboratorii sistemului de
învăţământ şi comunitatea ştiinţifică. În afară de aceasta, vor fi organizate şedinţe la masa rotundă cu participarea experţilor.

În Unitatea Teritorial Autonomă Găgăuzia locuiesc opt mii de cetăţeni de provenienţă bulgară, ceea ce constituie circa 5 la sută din numărul total al populaţiei din regiune.

Legea „Cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei (Gagauz Yeri)” prevede că limbile oficiale ale Găgăuziei sunt limbile moldovenească, găgăuză şi rusă. În afară de aceasta, legea mai stipulează că „de rând cu limbile oficiale, pe teritoriul Găgăuziei este garantată funcţionarea şi a altor limbi”. 

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *