Astăzi 24 Septembrie 2018, Luni - Ultima actualizare la ora 16:51
Abonamente

Cultură 28 Octombrie 2013, ora 06:09    Din editia print

„Limba maternă, floarea eternă”

Marime Font

 
 
 

Vineri, 18.10.2013, la Biblioteca „Transilvania” s-au reunit câteva generații prin poezia lui Dumitru Matcovschi. Poezia a coborât să ne spună că aici e Basarabia, aici e Doina, e Cântecul popular, e sufletul românului. Salonul de Lectură „Ceaiul de la ora patru”, un concept literar realizat de Alexandra Tănase, profesoară la Liceul „Gaudeamus” își preconizase pentru anul acesta o întâlnire cu Dumitru Matcovschi. Poetul însă, a plecat dintre noi și membrii salonului i-au dedicat o ședință de comemorare.  

„Saloniștii” au strălucit în rostirea versurilor, interpretarea cântecelor și chiar înscenarea unui fragment din dramaturgia lui D. Matcovschi. De la o poezie la alta, se resimțea cultul limbii române interiorizate. S-a pus accent pe tematica poeziilor și anume cea a Basarabiei. Poezia „Noi am murit în 47”, recitată de eleva Cristina Bujag și cântecul „Basarabia” interpretat de Carolina Cicati au lăsat o amprentă de o sensibilitate remarcabilă printre participanți. Au fost proiectate unele secvențe video despre poetul, prozatorul și publicistul Dumitru Matcovschi și audiate unele cântece pe versurile sale interpretate de Ion și Doina Aldea- Teodorovici. Într-o formulă mai academică câțiva elevi au prezentat exegeze privind poezia, proza, dramaturgia lui Matcovschi. În acest context s-au remarcat elevele D. Negară, C. Șendrea și V. Donici care au vorbit în cunoștință de cauză.  

Poetul Dumitru Matcovschi a contribuit la salvarea ființei noastre naționale, prin limba română, prin Dumnezeu. Prozatorul D. Matcovschi a fost sincer în toate scrierile sale și extrem de îngrijorat de situația actuală a Basarabiei. Dramaturgul D. Matcovschi a fost un mare curajos, lansând eroi și idei „curajoase”. Salonul de Lectură „Ceaiul de la ora patru” încearcă noi experiențe. De data aceasta, am urmărit un fragment din piesa „Tata”, care a trezit note de veselie în sală. Ședințele se văd a fi, ulterior, tot mai complexe. Multitudinea de poezii declamate în această seară literară bucură mult și arată, din nou, că la noi se mai citește încă. Membrii salonului dau dovadă de calitate și fidelitate în cadrul fiecărei ședințe și pentru aceasta sunt apreciați cu diplome. Diplome de Laudă „Ediția Dumitru Matcovschi” au fost oferite elevilor : V. Danilov, A. Vîntu, V. Untilă, N. Munteanu. Invitați ai acestei ședințe au fost elevii Liceului. „Vasile Alecsandri” însoțiți de profesoara lor Silvia Strătilă. Salonul de Lectură colaborează cu mai multe instituții de învățământ din capitală. Această ședință a finalizat cu un moment liric interpretat în unison a cântecului „Bucurați-vă”.  
 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md