Astăzi 31 Mai 2020, Duminică - Ultima actualizare la 30 Mai 2020
Abonamente

Actualitate 6 Septembrie 2019, ora 04:07

„Limba Moldovenească” și teoriile neo-evoluționiste ale absolventului MGIMO, Nicolae Popescu

Marime Font

 Lucruri cu adevărat miraculoase se întâmplă la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. Am scris ieri despre intrigile care bântuie în sânul puterii referitor la această instituție, iar între timp cei de la MAEIE ne servesc noi subiecte exotice. Picante chiar!

Ieri pe la ora 11 noapte Deputatul Iurie Reniță a depistat faptul că pe pagina oficiala a MAIEI a fost plasat anunțul despre concursul de angajare a Secretarului General al MAEIE. Una dintre condițiile pentru angajarea SG era cunoașterea așa numitei „limbi moldovenești”.

„Dincolo de multitudinea de probleme încă nesoluționate la Externe, constatăm cu stupoare că și MAEIE figurează printre ministerele de "elită"(!) care angajează secretar general doar persoane care cunosc "limba moldovenească" și limbile oficiale de comunicare interetnică din Republica Moldova (ucraineană, rusă, găgăuză, bulgară ?). Nici chiar în regimurile politice cele mai nocive MAEIE n-a degradat până acolo ca limba română să fie atât de mult înjosită. Bravo, băieți! Tot înainte cu integrarea europeană și cu "Limba Moldovenească" în Europa!!! Pentru confirmare vedeți link-ul de pe pagină de Internet a guvernului: http://cariere.gov.md/display-job/11096/Secretar-General-al-Ministerului.html”

Accesând ieri seara pagina web a MAEIE am constatat că Deputatul Iurie Reniță avea dreptate. Doar o persoană care poseda „limba moldovenească” se putea învrednici de a accede în înalta poziție de Secretar General al MAEIE.

Loading...


În această noapte însă, după postarea deputatului Iurie Reniță s-a produs o minune! O mână nesigură a modificat anunțul pe pagina MAEIE, înlocuind sintagma stalinistă de „limbă moldovenească” cu termenul de „limbă de stat” iar mai apoi cu cel de  limbă română.

Astfel, fiind restabilit adevărul istoric, cerințele lingvistice pentru șefia diplomației moldovenești s-au schimbat fundamental, cum s-ar zice: de la plug – la cosmodrom! Încercările noastre de afla cine a fost în spatele acestor „ghidușii diplomatice” n-au dat nici un rezultat. Așa se întâmplă, când se respiră mai liber, având o guvernare a cărei piatră de temelie este transparența și meritocrația.

Între timp, conducerea MAEIE-ului nu încetează să ne uimească. Se pare că ministrul de Externe Nici Popescu a făcut ieri o descoperire revoluționară, demnă dacă nu de premiul Nobel, cel puțin de un Premiu Național. Domnia sa, în cadrul unei prelegeri publice la Facultatea de Relații Internaționale și Științe Politice Administrative, a definit care sunt cele două elemente a identității noastre naționale. Primul element al acestei descoperire geniale, ar fi „capacitatea cetățenilor moldoveni de a-și schimba în mod democratic guvernarea” iar cel de-al doilea este „salariul plătit de UE”.

Schimbarea democratică a puterii ca element a identității naționale moldovenești

Eu cred că un element foarte important al identității noastre naționale este faptul că Republica Moldova continuă și întotdeauna a continuat să-și schimbe Guvernele în urma alegerilor, nu a războaielor civile, loviturilor de stat, militare sau nemilitare.” – a declarat Popescu.

Vorbind despre alternanța democratică la guvernare din cei „30 de ani”, domnul ministru probabil nu-și mai amintește de parlamentul care ardea 7 aprilie 2009, nici pe actualul Președinte al Curții Constituționale, Vladimir Țurcan care i-a condus pe acoperișul Parlamentului pe provocatorii care au arborat steagul României. A fost veritabil exercițiu de transfer democratic al puterii de stat.

Poate ar fi util să-i amintească cineva dlui Ministru și despre „ultra-democraticele” răzmerițe feudale dintre PD, PL și PLDM, PCRM, care au culminat cu învestirea nocturnă a unui guvern după „ultra-democratica”, „ultra-transparenta” și „ultra-legala” arestare a fostului său șef Vlad Filat. Aceste exemple sunt o mostra de democratism adus până la paroxism!

Poate ar fi cazul sa-și amintească de vizita lui Kozak, fără de care „transferul” în mod „foarte democratic” și „transparent” al puterii, se pare că nu prea avea șanse să se producă. Un alt element de „democratism” ridicat de Ministrul Popescu la rang de „element al identității naționale moldovenești”, este însăși modalitatea învestirii guvernul din care domnia sa face parte. N-ai ce spune, mai democratice schimbări nici că se puteau!

Pentru a fi mai expliciți, ar fi bine să-i amintim ministrului Popescu despre plângerea penală depusă de colegul său de guvern, ministrul de Interne Andrei Năstase la PG, prin care denunța uzurparea „democratică” a puterii în stat de către fosta guvernare. La rândul său, reprezentanții fostei guvernări au depus și ei un denunț la PG, prin care acuzat actuala putere de uzurpare, la fel de „democratică” a puterii de stat.

Salariul plătit de UE ca elemente a identității naționale moldovenești

Uniunea Europeană este un partener care ajută la funcționarea bună a societății noastre și a identității noastre, la sfârșit de lună și la început de lună. Iată așa”, a spus Popescu.

Această erupție intelectuală, din puțul gândirii domnului ministru ar fi chiar interesantă, desigur daca n-ar fi mincinoasă. În realitate salariile moldovenilor sunt plătite de businessul care este sufocat de taxe mari, controale, șpăgi și legi imprevizibile care se schimba odată cu schimbarea guvernelor. UE a oferit RM sprijin macrofinanciar, (din care ipotetic s-au plătit salarii pentru bugetari), doar în perioada 2009-2014. Sprijinul macro-financiar (in valori simbolice), a fost reluat in 2019, după „revoluția ambasadorilor”. Încă un detaliu „just for the record” cum zic ambasadorii: statul român a oferit (necondiționat!), nu mai puțini bani de cât UE pentru „salariu plătit”. Actuala guvernare, pentru a nu zgârâia auzul „partenerilor de la Moscova și Berlin” ezită în general să pomenească de România.  În așa caz, la ce se referea domnul ministru în frământările sae intelectuale?

Răspunsul îl vom găsi dacă vom analiza declarația de venit a domnului Popescu. Vom înțelege de ce acesta, a fost sincer atunci când a identificat „salariul plătit de UE” cu un element al identității naționale moldovenești. Pentru anul trecut, acesta a avut un venit din diferite fonduri UE, aproape 190 de mii de euro și 11 mii 400 de lire sterline. Din aceleași surse presupunem, familia ministrului s-a pricopsit trei apartamente și o vilă în Paris. Din această perspectivă, „salariul plătit de UE” chiar pare a fi un element al identității naționale a domnului Ministru.

Adevărul este că există o întreagă armată de personaje ca domnul Popescu, care stau la cald în Europa, fiind plății gras din diferite fonduri UE, pentru studii, cercetat și tot felul de expertize (în mare parte total inutile). Aceștia, sorbindu-și relaxați cafeaua de dimineața, cu un croissant cald de la patiseria de la colțul străzii, privesc filozofic prin geamul propriului apartament la Turnul Eiffel, rupânduli-se inima de mila sărmanilor moldoveni. După ce își duc copii la o școală bună (care de altfel nici nu-și mai vorbesc limba maternă), fac pentru inspirațiune o promenadă prin Le Jardin du Luxembourg, după care se apucă să-i lumineze pe Facebook pe cei care încă na reușit să fugă din paradisul multietnic de pe malurile Bîcului: ce înseamnă integritate, democrație, meritocrație, toleranță și care sunt valorile națiunii civice. Pentru ei, într-adevăr salariul plătit de UE este un element definitoriu al identității lor naționale. Nu și a noastre.


Kálmán Mizsei, unul dintre prietenii intimi a lui Mark Tkaciuc și artizan deschis al eliminării oricărei influiențe românești în Republica Moldova, a fost desemnat cu concursul ministrului Nicu Popescu în funcția de înalt Consilier al UE pentru măsuri de consolidare a încrederii. Trebuie remarcat faptul că pe timpul guvernării oligarhice această numire a fost blocată ani în șir.

Revenind la valorile lingvistice de la MAIEI, este cazul să ne amintim de vechea filozofie agrariană, pe care au scos-o de la naftalină artizanii creării națiunii civice moldovenești: „să lăsăm discuțiile despre limbă, hai mai întâi să punem ceva pe limbă”. Nu este acum cazul să intrăm în discuții despre faptul cât de păguboasă este acesta diversiune ideologică si cum cadrează ea cu „teoria batistei pe țambal” sau cu mai noua teorie a „deconectării butonului geopolitic”. Nu vom exagera prea tare dacă vom spune că genialele teorii ale ministrului Popescu nu s-au distanțat prea tare de cele agrariene, chestiunea identitară fiind redusă la un fel de „turnați jin și dați galușe”.

Înainte de a trece la concluzii, cred ca ar fi utilă o mică clarificare: domnilor guvernanți dacă tot ați „deconectat butonul geopolitic”, lăsați-l deconectat! De ce tot vă băgați în problemele identitare intoxicând societatea cu idei idioate? Sau „deconectarea” este una cu dedicație, care pe de o parte permite inspectarea trupelor de ocupație în cadrul unor „vizite private”, corelată cu lansarea diversiunilor referitoare natura războiului moldo-rus de pe Nistru, sau de a inventa tot felul de teorii inepte referitoare la identitatea noastră națională?

Acestea fiind spuse, nu ne rămâne de cât să conchidem că, guvernul nostru drag... „știe el ce face”, sau cum e la modă să spui acum la Chișinău, „deja e mai bine, deja se respiră mai ușor”.

P.S. Lecturile academice și lecțiile publice sunt exerciții utile și benefice pentru mediul universitar. Studiind CV-ul actului ministru de externe, vom vedea ca nimic nu indică supra unor cunoștințe fundamentale, potrivite unui auditoriu academic (bineînțeles cu excepția teoriilor sale neo-evoluționiste referitoare la natura identității naționale a moldovenilor). În cele 90 de zile de mandat, dl Popescu mai mut a gafat de cât a demonstrat abilități diplomatice. In acest context, pentru ce merite FRISPA l-a invitat pe ministrul Popescu, care nici măcar 100 de zile n-a fost in această funcție? Pentru simplu fapt că este ministru? Și dacă peste o săptămână sau o lună el va fi demis și se va întoarce la Paris, câte persoane vor accesat pagina privesc.eu să savureze acest deliciu intelectual, care îl constituie lecția publica a ministrului Nicu Popescu?

Departamentul Politic Timpul.md

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Sănătate 30 Mai 2020, ora: 13:59

Dieta de URGENȚĂ / Cum slăbești accelerat și eficient- Programul pe zile

Dieta de URGENȚĂ / Cum slăbești accelerat și eficient- Programul pe zile

Dieta de urgenta este aliata oricarei femei care isi doreste sa dea jos rapid cateva kilograme, fara prea mari batai de cap. Asa ca, daca si tu ai un eveniment important care se apropie si trebuie sa porti o anumita rochie, nu mai sta pe ganduri.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 30 Mai 2020, ora: 13:55

Alimente şi medicamente pe care să nu le combini niciodată!

Alimente şi medicamente pe care să nu le combini niciodată!

Este cunoscut faptul că anumite combinaţii de medicamente pot anula efectul acestora sau devin chiar periculoase pentru organism. Dar există şi alimente care interacţionează negativ cu unele tratamente medicamentoase, de aceea este important să citiţi cu atenţie prospectele şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 30 Mai 2020, ora: 12:18

Protestele masive din SUA fac prima victimă - un tânăr de 19 ani din Detroit a fost împușcat mortal

Protestele masive din SUA fac prima victimă - un tânăr de 19 ani din Detroit a fost împușcat mortal

Protestele masive care au cutremurat Statele Unite în ultimele zile au făcut și prima victimă – un tânăr de 19 din Detroit a fost ucis după ce au fost trase focuri de armă într-un grup de protestatari, vineri seară, a anunțat departamentul de poliție al orașului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Mai 2020, ora: 10:43

„VEȘTI BUNE” de la guvernărea Dodon&Chicu - Salariul mediu lunar în R. Moldova este în SCĂDERE iar prețurile sunt în CREȘTERE (STATISTICI OFICIALE)

„VEȘTI BUNE” de la guvernărea Dodon&Chicu - Salariul mediu lunar în R. Moldova este în SCĂDERE iar prețurile sunt în CREȘTERE (STATISTICI OFICIALE)

În primul trimestrul al anului 2020, câștigul salarial mediu lunar nominal brut a fost de 7633,9 lei - în scădere cu 2,3% față de trimestrul patru al anului trecut. Datele au fost publicate de Biroul Național de Statistică (BNS).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Mai 2020, ora: 10:10

news alert Ministrul Sănătății din România: Epidemia este controlabilă în acest moment. Am trecut de vârf!

Ministrul Sănătății din România: Epidemia este controlabilă în acest moment. Am trecut de vârf!

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că epidemia de coronavirus este controlabilă în România.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Mai 2020, ora: 09:24

Fotografia anului. Ludovic Orban şi mai mulţi miniştri beau şi fumează în biroul premierului. Ce reguli încalcă demnitarii

Fotografia anului. Ludovic Orban şi mai mulţi miniştri beau şi fumează în biroul premierului. Ce reguli încalcă demnitarii

Fostul jurnalist Cristian Vasilcoiu a publicat pe pagina sa de Facebook o fotografie în care premierul Ludovic Orban apare alături de câţiva miniştri, la o masă pe care se află băutură.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 30 Mai 2020, ora: 09:11

Trump anunță că încheie relațiile cu OMS și că va retrage Hong Kongului statutul comercial privilegiat

Trump anunță că încheie relațiile cu OMS și că va retrage Hong Kongului statutul comercial privilegiat

Donald Trump a anunțat vineri că Statele Unite „își încheie” relația cu Organizația Mondială a Sănătății și că începe procedurile pentru retragerea unui statut comercial preferat de care se bucura Hong Kongul în relațiile cu Statele Unite.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 30 Mai 2020, ora: 08:58

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 30 MAI 2020. Ce zi aglomerată!

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 30 MAI 2020. Ce zi aglomerată!

Azi e primul patrar de Luna in Fecioara, dar e o zi plina. E nevoie de o decizie rapida si importanta. Nu e cea mai usoara zi, desi e weekend. Aduna-te si treci la treaba!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Mai 2020, ora: 08:57

10 imobile ce aparțin lui Vlad Plahotniuc, în valoare de 33 milioane de lei, puse sub sechestru

10 imobile ce aparțin lui Vlad Plahotniuc, în valoare de 33 milioane de lei, puse sub sechestru

Magistrații judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au dispus astăzi aplicarea sechestrului pe o serie de bunuri ce aparțin fostului lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, în valoare de circa 33 de milioane de lei. Totodată, magistrații au respins solicitările procurorilor de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Mai 2020, ora: 08:52

Iurie Reniță: „Din suflet” despre fundațiile de caritate

Iurie Reniță: „Din suflet” despre fundațiile de caritate

Zvâcnirile furibunde ale lui Dodon vis-a-vis de nepromulgarea legii cu privire la organizațiile necomerciale (în cazul adoptării de către Parlament) trădează disperarea lui, dar și a ortacilor săi psrm-iști că numeroasele lor fundații de caritate, finanțate generos de...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 30 Mai 2020, ora: 01:19

Calendar ortodox 30 mai 2020. Sfântul Cuvios Isaachie Mărturisitorul

Calendar ortodox 30 mai 2020. Sfântul Cuvios Isaachie Mărturisitorul

Calendar ortodox 30 mai 2020. Pe 30 mai creștinii ortodocși prăznuiesc pe Sfântul Cuvios Isaachie Mărturisitorul. Acesta a trăit în secolul al IV-lea în timpul împăratului Valens Arianul care prigonea creștinii. Va veni la Constantinopol pentru a-i întări pe creștini. Află mai...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Mai 2020, ora: 18:03

ULTIMA ORĂ / +171 de cazuri noi de COVID-19 confirmate în R. Moldova

ULTIMA ORĂ / +171 de cazuri noi de COVID-19 confirmate în R. Moldova

 În total, astăzi au fost efectuate 1203 teste, dintre care primar – 1028 şi repetat – 175. Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 7896 de cazuri. Din numărul total de cazuri din această zi, 25 sunt lucrători medicali: medici – 3,...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Mai 2020, ora: 16:47

Se deschid BISERICILE! Premierului Ion Chicu a făcut anunțul

Se deschid BISERICILE! Premierului Ion Chicu a făcut anunțul

Întrunirile cu caracter religios și slujbele în lăcașurile de cult vor putea fi reluate din data de 5 iunie 2020. Decizia a fost luată astăzi de Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Mai 2020, ora: 16:41

Ultima oră / Paștele Blajinilor nu va fi amânat

Ultima oră / Paștele Blajinilor nu va fi amânat

Paștele Blajinilor din acest an nu va fi amînat. Anunțul a fost făcut de prim-ministrul, Ion Chicu, care îndeamnă populația să fie precaută și să evite aflarea în grupuri mari la cimitire. 

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 29 Mai 2020, ora: 16:34

Ce se întâmplă dacă bei numai suc de lămâie, timp de o lună. Efectul care i-a șocat pe medici

Ce se întâmplă dacă bei numai suc de lămâie, timp de o lună. Efectul care i-a șocat pe medici

O nouă dietă ia cu asalt lumea celebrităţilor! Respectată cu strcteţe, aceasta promite rezultate spectaculoase, într-un timp record!

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 29 Mai 2020, ora: 16:29

Beneficiile necunoscute ale Mâinii Maicii Domnului. Tratează o mulţime de afecţiuni

Beneficiile necunoscute ale Mâinii Maicii Domnului. Tratează o mulţime de afecţiuni

Caprifoiul (Lonicera japonica), cunoscut şi sub denumirea populară de Mâna Maicii Domnului, este o plantă căţărătoare de origine asiatică, ce înfloreşte de primăvară până vara. Mirosul deosebit al florilor sale albe şi galbene o face să fie în topul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Mai 2020, ora: 15:42

Loteria Națională lansează jocul ”Bani la greu” cu câștiguri de peste un milion de lei

Loteria Națională lansează jocul ”Bani la greu” cu câștiguri de peste un milion de lei

Loteria Națională sporește șansele moldovenilor de a completa lista milionarilor. Toată luna iunie, de luni și până vineri, câte doi participanți vor avea șansa unică de a juca pentru jackpotul de peste 1 000 000 de lei, la noul proiect TV ”Bani la greu”. Jocul...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 29 Mai 2020, ora: 13:00

Migdalele de la Călărași – o cultură nouă și pentru cei care care le cultivă

Migdalele de la Călărași – o cultură nouă și pentru cei care care le cultivă

În ultimii ani, moldovenii preferă să consume cât mai multe produse ecologice pentru a duce un mod de viață mai sănătos, atrăgând atenție deosebită calității produselor.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 29 Mai 2020, ora: 12:56

Un român a devenit cel mai în vârstă bărbat din lume, după decesul lui Bob Weighton

Un român a devenit cel mai în vârstă bărbat din lume, după decesul lui Bob Weighton

Cel mai în vârstă bărbat din lume, Bob Weighton, a murit la 112 ani. Românul Dumitru Comănescu devine, astfel, cel mai în vârstă bărbat al Planetei, recunoscut de Cartea Recordurilor.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 29 Mai 2020, ora: 12:44

Premierul britanic a constatat că are probleme cu vederea, după infectarea cu noul coronavirus

Premierul britanic a constatat că are probleme cu vederea, după infectarea cu noul coronavirus

 Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a făcut o constatare deranjantă, după ce a scăpat, cu emoții, de traumatizanta experiență a infectării cu noul coronavirus. Luni, la conferința de presă cotidiană de la Downing Street, el le-a declarat jurnaliștilor prezenți că vederea...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)