Astăzi 7 Decembrie 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la 6 Decembrie 2019
Abonamente

Actualitate 6 Septembrie 2019, ora 04:07

„Limba Moldovenească” și teoriile neo-evoluționiste ale absolventului MGIMO, Nicolae Popescu

Marime Font

 Lucruri cu adevărat miraculoase se întâmplă la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. Am scris ieri despre intrigile care bântuie în sânul puterii referitor la această instituție, iar între timp cei de la MAEIE ne servesc noi subiecte exotice. Picante chiar!

Ieri pe la ora 11 noapte Deputatul Iurie Reniță a depistat faptul că pe pagina oficiala a MAIEI a fost plasat anunțul despre concursul de angajare a Secretarului General al MAEIE. Una dintre condițiile pentru angajarea SG era cunoașterea așa numitei „limbi moldovenești”.

„Dincolo de multitudinea de probleme încă nesoluționate la Externe, constatăm cu stupoare că și MAEIE figurează printre ministerele de "elită"(!) care angajează secretar general doar persoane care cunosc "limba moldovenească" și limbile oficiale de comunicare interetnică din Republica Moldova (ucraineană, rusă, găgăuză, bulgară ?). Nici chiar în regimurile politice cele mai nocive MAEIE n-a degradat până acolo ca limba română să fie atât de mult înjosită. Bravo, băieți! Tot înainte cu integrarea europeană și cu "Limba Moldovenească" în Europa!!! Pentru confirmare vedeți link-ul de pe pagină de Internet a guvernului: http://cariere.gov.md/display-job/11096/Secretar-General-al-Ministerului.html”

Accesând ieri seara pagina web a MAEIE am constatat că Deputatul Iurie Reniță avea dreptate. Doar o persoană care poseda „limba moldovenească” se putea învrednici de a accede în înalta poziție de Secretar General al MAEIE.


În această noapte însă, după postarea deputatului Iurie Reniță s-a produs o minune! O mână nesigură a modificat anunțul pe pagina MAEIE, înlocuind sintagma stalinistă de „limbă moldovenească” cu termenul de „limbă de stat” iar mai apoi cu cel de  limbă română.

Astfel, fiind restabilit adevărul istoric, cerințele lingvistice pentru șefia diplomației moldovenești s-au schimbat fundamental, cum s-ar zice: de la plug – la cosmodrom! Încercările noastre de afla cine a fost în spatele acestor „ghidușii diplomatice” n-au dat nici un rezultat. Așa se întâmplă, când se respiră mai liber, având o guvernare a cărei piatră de temelie este transparența și meritocrația.

Între timp, conducerea MAEIE-ului nu încetează să ne uimească. Se pare că ministrul de Externe Nici Popescu a făcut ieri o descoperire revoluționară, demnă dacă nu de premiul Nobel, cel puțin de un Premiu Național. Domnia sa, în cadrul unei prelegeri publice la Facultatea de Relații Internaționale și Științe Politice Administrative, a definit care sunt cele două elemente a identității noastre naționale. Primul element al acestei descoperire geniale, ar fi „capacitatea cetățenilor moldoveni de a-și schimba în mod democratic guvernarea” iar cel de-al doilea este „salariul plătit de UE”.

Schimbarea democratică a puterii ca element a identității naționale moldovenești

Eu cred că un element foarte important al identității noastre naționale este faptul că Republica Moldova continuă și întotdeauna a continuat să-și schimbe Guvernele în urma alegerilor, nu a războaielor civile, loviturilor de stat, militare sau nemilitare.” – a declarat Popescu.

Vorbind despre alternanța democratică la guvernare din cei „30 de ani”, domnul ministru probabil nu-și mai amintește de parlamentul care ardea 7 aprilie 2009, nici pe actualul Președinte al Curții Constituționale, Vladimir Țurcan care i-a condus pe acoperișul Parlamentului pe provocatorii care au arborat steagul României. A fost veritabil exercițiu de transfer democratic al puterii de stat.

Poate ar fi util să-i amintească cineva dlui Ministru și despre „ultra-democraticele” răzmerițe feudale dintre PD, PL și PLDM, PCRM, care au culminat cu învestirea nocturnă a unui guvern după „ultra-democratica”, „ultra-transparenta” și „ultra-legala” arestare a fostului său șef Vlad Filat. Aceste exemple sunt o mostra de democratism adus până la paroxism!

Poate ar fi cazul sa-și amintească de vizita lui Kozak, fără de care „transferul” în mod „foarte democratic” și „transparent” al puterii, se pare că nu prea avea șanse să se producă. Un alt element de „democratism” ridicat de Ministrul Popescu la rang de „element al identității naționale moldovenești”, este însăși modalitatea învestirii guvernul din care domnia sa face parte. N-ai ce spune, mai democratice schimbări nici că se puteau!

Pentru a fi mai expliciți, ar fi bine să-i amintim ministrului Popescu despre plângerea penală depusă de colegul său de guvern, ministrul de Interne Andrei Năstase la PG, prin care denunța uzurparea „democratică” a puterii în stat de către fosta guvernare. La rândul său, reprezentanții fostei guvernări au depus și ei un denunț la PG, prin care acuzat actuala putere de uzurpare, la fel de „democratică” a puterii de stat.

Salariul plătit de UE ca elemente a identității naționale moldovenești

Uniunea Europeană este un partener care ajută la funcționarea bună a societății noastre și a identității noastre, la sfârșit de lună și la început de lună. Iată așa”, a spus Popescu.

Această erupție intelectuală, din puțul gândirii domnului ministru ar fi chiar interesantă, desigur daca n-ar fi mincinoasă. În realitate salariile moldovenilor sunt plătite de businessul care este sufocat de taxe mari, controale, șpăgi și legi imprevizibile care se schimba odată cu schimbarea guvernelor. UE a oferit RM sprijin macrofinanciar, (din care ipotetic s-au plătit salarii pentru bugetari), doar în perioada 2009-2014. Sprijinul macro-financiar (in valori simbolice), a fost reluat in 2019, după „revoluția ambasadorilor”. Încă un detaliu „just for the record” cum zic ambasadorii: statul român a oferit (necondiționat!), nu mai puțini bani de cât UE pentru „salariu plătit”. Actuala guvernare, pentru a nu zgârâia auzul „partenerilor de la Moscova și Berlin” ezită în general să pomenească de România.  În așa caz, la ce se referea domnul ministru în frământările sae intelectuale?

Răspunsul îl vom găsi dacă vom analiza declarația de venit a domnului Popescu. Vom înțelege de ce acesta, a fost sincer atunci când a identificat „salariul plătit de UE” cu un element al identității naționale moldovenești. Pentru anul trecut, acesta a avut un venit din diferite fonduri UE, aproape 190 de mii de euro și 11 mii 400 de lire sterline. Din aceleași surse presupunem, familia ministrului s-a pricopsit trei apartamente și o vilă în Paris. Din această perspectivă, „salariul plătit de UE” chiar pare a fi un element al identității naționale a domnului Ministru.

Adevărul este că există o întreagă armată de personaje ca domnul Popescu, care stau la cald în Europa, fiind plății gras din diferite fonduri UE, pentru studii, cercetat și tot felul de expertize (în mare parte total inutile). Aceștia, sorbindu-și relaxați cafeaua de dimineața, cu un croissant cald de la patiseria de la colțul străzii, privesc filozofic prin geamul propriului apartament la Turnul Eiffel, rupânduli-se inima de mila sărmanilor moldoveni. După ce își duc copii la o școală bună (care de altfel nici nu-și mai vorbesc limba maternă), fac pentru inspirațiune o promenadă prin Le Jardin du Luxembourg, după care se apucă să-i lumineze pe Facebook pe cei care încă na reușit să fugă din paradisul multietnic de pe malurile Bîcului: ce înseamnă integritate, democrație, meritocrație, toleranță și care sunt valorile națiunii civice. Pentru ei, într-adevăr salariul plătit de UE este un element definitoriu al identității lor naționale. Nu și a noastre.


Kálmán Mizsei, unul dintre prietenii intimi a lui Mark Tkaciuc și artizan deschis al eliminării oricărei influiențe românești în Republica Moldova, a fost desemnat cu concursul ministrului Nicu Popescu în funcția de înalt Consilier al UE pentru măsuri de consolidare a încrederii. Trebuie remarcat faptul că pe timpul guvernării oligarhice această numire a fost blocată ani în șir.

Revenind la valorile lingvistice de la MAIEI, este cazul să ne amintim de vechea filozofie agrariană, pe care au scos-o de la naftalină artizanii creării națiunii civice moldovenești: „să lăsăm discuțiile despre limbă, hai mai întâi să punem ceva pe limbă”. Nu este acum cazul să intrăm în discuții despre faptul cât de păguboasă este acesta diversiune ideologică si cum cadrează ea cu „teoria batistei pe țambal” sau cu mai noua teorie a „deconectării butonului geopolitic”. Nu vom exagera prea tare dacă vom spune că genialele teorii ale ministrului Popescu nu s-au distanțat prea tare de cele agrariene, chestiunea identitară fiind redusă la un fel de „turnați jin și dați galușe”.

Înainte de a trece la concluzii, cred ca ar fi utilă o mică clarificare: domnilor guvernanți dacă tot ați „deconectat butonul geopolitic”, lăsați-l deconectat! De ce tot vă băgați în problemele identitare intoxicând societatea cu idei idioate? Sau „deconectarea” este una cu dedicație, care pe de o parte permite inspectarea trupelor de ocupație în cadrul unor „vizite private”, corelată cu lansarea diversiunilor referitoare natura războiului moldo-rus de pe Nistru, sau de a inventa tot felul de teorii inepte referitoare la identitatea noastră națională?

Acestea fiind spuse, nu ne rămâne de cât să conchidem că, guvernul nostru drag... „știe el ce face”, sau cum e la modă să spui acum la Chișinău, „deja e mai bine, deja se respiră mai ușor”.

P.S. Lecturile academice și lecțiile publice sunt exerciții utile și benefice pentru mediul universitar. Studiind CV-ul actului ministru de externe, vom vedea ca nimic nu indică supra unor cunoștințe fundamentale, potrivite unui auditoriu academic (bineînțeles cu excepția teoriilor sale neo-evoluționiste referitoare la natura identității naționale a moldovenilor). În cele 90 de zile de mandat, dl Popescu mai mut a gafat de cât a demonstrat abilități diplomatice. In acest context, pentru ce merite FRISPA l-a invitat pe ministrul Popescu, care nici măcar 100 de zile n-a fost in această funcție? Pentru simplu fapt că este ministru? Și dacă peste o săptămână sau o lună el va fi demis și se va întoarce la Paris, câte persoane vor accesat pagina privesc.eu să savureze acest deliciu intelectual, care îl constituie lecția publica a ministrului Nicu Popescu?

Departamentul Politic Timpul.md

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 6 Decembrie 2019, ora: 23:59 de Mihai Taşcă

documente PARADOXURI COMUNISTE /// Călăii bunelului - idolii nepotului. Bunelul liderului PCRM, Vladimir Voronin, a fost condamnat de patru ori de către organele represive ale regimului comunist sovietic

PARADOXURI COMUNISTE /// Călăii bunelului - idolii nepotului. Bunelul liderului PCRM, Vladimir Voronin, a fost condamnat de patru ori de către organele represive ale regimului comunist sovietic Din editia print / Foto: ARHIVA TIMPUL

Bunelul liderului PCRM, Vladimir Voronin, a fost condamnat de patru ori de către organele represive ale regimului comunist sovietic.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 17:58

Viorel Morari: Acuzațiile care mi se aduc, par a fi „trase la indigo” cu cele din aprilie 2019

Viorel Morari: Acuzațiile care mi se aduc, par a fi „trase la indigo” cu cele din aprilie 2019

 Procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, răspunde acuzațiilor care i-au fost aduse prin intermediul unei scrisori anonime, intitulată „Mafia Procurorilor”, menționând că are un sentiment de „deja vu”, după ce, în primăvara...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 17:47

Gândurile noastre aleargă întruna, dar anumite subiecte ocupă locul central în mintea noastră. Oricât am rătăci, în trecut sau în viitor, ne întoarcem mereu la anumite persoane sau preocupări, față de care avem sentimente profunde sau care ne...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 17:37

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, în ianuarie-septembrie 2019, numărul infracţiunilor înregistrate a constituit 7.552 cazuri şi s-a majorat cu 325 cazuri, în comparaţie cu ianuarie-septembrie 2018. Infracţiunile comise pe teritoriul municipiului Chişinău...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 17:31

Mai multe incendii de pădure din Australia au fuzionat şi au creat un singur „mega-focar”, care arde de acum într-o manieră necontrolată la nord de Sydney, au anunţat vineri autorităţile locale, care şi-au recunoscut neputinţa în faţa flăcărilor devastatoare,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 17:28

Strămoşii oamenilor ar fi fost salvaţi de la extincţie de consumul de alcool, cred oamenii de ştiinţă care au studiat obiceiurile alimentare ale primatelor de acum milioane de ani, relatează The Independent. Evoluţia capacităţii de a metaboliza alcoolul e posibil să îi fi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 16:17

Harta spionilor ruși infiltrați în Europa. Țările în care au activat rețele întregi de agenți ai Moscovei

Harta spionilor ruși infiltrați în Europa. Țările în care au activat rețele întregi de agenți ai Moscovei

Serviciile secrete americane în colaborare cu cele europene, semnalează o activitate tot mai intensă a GRU, serviciul de informații militare al Rusiei, pe teritoriul statelor europene.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 16:02

Acordul de cooperare dintre Chișinău și Kiev, care de mult timp nu mai este funcțional, va fi actualizat în curând. Primarul Capitalei Ion Ceban a făcut această declarație după o întrevedere cu primarul de Kiev, Vitali Kliciko. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 12:00

Ministrul de Externe de la București: Sprijinul României, inclusiv financiar al R.Moldova va fi reevaluat și condiționat STRICT DE ACȚIUNILE REALE, demonstrate de Guvernul socialist

Ministrul de Externe de la București: Sprijinul României, inclusiv financiar al R.Moldova va fi reevaluat și condiționat STRICT DE ACȚIUNILE REALE, demonstrate de Guvernul socialist

Noul procuror general, Alexandr Stoianoglo, nu a fost nici pe departe preferatul președintelui Igor Dodon și candidatul pe care șeful statului să și-l fi dorit în fruntea Procuraturii Generale.

( ) Citeşte tot articolul

Media 6 Decembrie 2019, ora: 12:00

PORTRETUL STATALISTULUI MOLDOVEAN

PORTRETUL STATALISTULUI MOLDOVEAN Foto: colaj

1. Grăiesc moldovenește. 2. Al Doilea Război Mondial este Marele Război pentru apărarea Patriei. 3. 9 mai e ziua Biruinței asupra cotropitorilor fasciști. 4. Uniunea Sovietică a fost țara cu care mă mândresc cel mai mult. 5. Republica Moldova trebuie să intre în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 09:57

Ion Chicu: Executivul va intensifica dialogul cu autoritățile publice locale

Ion Chicu: Executivul va intensifica dialogul cu autoritățile publice locale

Premierul Ion Chicu a îndemnat reprezentanții adminstrațiilor locale să se concentreze pe soluționarea problemelor oamenilor și prioritizării acțiunilor pentru anul 2020. Declarația a fost făcută la Șoldănești, într-o ședință cu reprezentanții autorităților publice locale...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 09:37

Unitatea asasinilor GRU din Europa avea baza în Alpii francezi

Unitatea asasinilor GRU din Europa avea baza în Alpii francezi

Cincisprezece spioni ruși au folosit Alpii francezi ani de zile ca bază pentru operațiuni în toată Europa, dezvăluie ziarul francez „Le Monde”, care precizează că agenții cu baza în departamentul Haute-Savoie din sud-estul Franței aparțineau unei unități de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 09:12

VIDEO/ Aproape 120 de copii, accidentași de automobile, în capitală. Majoritatea traversau neregulamentar

VIDEO/ Aproape 120 de copii, accidentași de automobile, în capitală. Majoritatea traversau neregulamentar

În Capitală, în anul 2019 au fost înregistrate 936 accidente rutiere cu vătămări corporale. Ca rezultat au avut de suferit 1109 persoane, dintre care 420 din accidentele produse, reprezintă accidentarea pietonilor. O mare parte dintre aceștia traversând...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 09:07

Efectele uimitoare ale ceaiului de coji de portocale

Efectele uimitoare ale ceaiului de coji de portocale

Cojile de portocala sunt folosite cu scop medicinal de multi ani. De asemenea, sunt utilizate si in domeniul culinar, la supe, prajituri sau tocanite. Daca iti doresti un ceai aromat si in acelasi timp sanatos, ceaiul din coji de portocala este perfect, fiind o bautura delicioasa, in special...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 09:00

Câteva mostre amuzante de „limbî moldovenaskî” pe care ar trebui să le vezi

Câteva mostre amuzante de „limbî moldovenaskî” pe care ar trebui să le vezi

TIMPUL a selectat câteva mostre de scrieri în „limba moldovenească”, în speranța că dodoniștii din RM vor simți diferența și vor recunoaște că vorbesc limba română:

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 08:59

Ion Chicu: Înţeleg costurile care le atrage educaţia muzicală şi problemele cu care se confruntă școala și părinții

Ion Chicu: Înţeleg costurile care le atrage educaţia muzicală şi problemele cu care se confruntă școala și părinții

Cultura are nevoie de o atenție mai mare din partea Executivului, a declarat premierul Ion Chicu, în cadrul unei întrevederi cu elevii și profesorii școlii de muzică din orașul Șoldănești. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 08:41

Klaus Iohannis: Tăierile ilegale de lemn trebuie stopate. Datele sunt de speriat: jumătate din masa lemnoasă se taie ilegal

Klaus Iohannis: Tăierile ilegale de lemn trebuie stopate. Datele sunt de speriat: jumătate din masa lemnoasă se taie ilegal

Președintele Klaus Iohannis a spus că a vorbit astăzi cu ministrul Mediului despre situația defrișărilor ilegale și că a cerut măsuri ca acestea să fie stopate. „Am cerut de la Ministerul Mediului date foarte concrete și am discutat destul de mult pe această temă. Personal...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 08:34

A fost aleasă culoarea anului 2020

A fost aleasă culoarea anului 2020

Albastru clasic a fost declarat culoarea anului 2020 de către Pantone, o corporaţie celebră care stabileşte tendinţele în domeniu. Experții au ales-o, pentru că exprimă eleganţa prin simplitate, încredere şi profunzime în vremuri care necesită aceste calităţi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 08:30

Marele secret al lui Ludovic Orban! Face asta de 20 de ani. Nimeni nu știa

Marele secret al lui Ludovic Orban! Face asta de 20 de ani. Nimeni nu știa

S-a aflat marele secret al premierului Ludovic Orban! De 20 de ani acesta nu mai face acest lucru și este convins de acest principiu pe care-l urmează.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 08:28

VIDEO/ Accidentul matinal din capitală. POLIȚIA: „Preliminar, vinovat s-ar face șoferul ambulanței”

VIDEO/ Accidentul matinal din capitală. POLIȚIA: „Preliminar, vinovat s-ar face șoferul ambulanței”

O ambulanță care aparține unei firme private și o mașină nu au putut împărți o intersecție din capitală. Cele două vehicule s-au tamponat violent la intersecţia străzilor Ismail şi Alexandru Hâjdeu din sectorul Centru, în jurul orei 10.00. Potrivit ofițerului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 08:26

Accident de groază, în municipiul Chișinău. Un tren a tamponat un taxi. Șoferul și pasagera, la spital/ FOTO

Accident de groază, în municipiul Chișinău. Un tren a tamponat un taxi. Șoferul și pasagera, la spital/ FOTO

Accident d groază în localitatea Dobrogea din municipiul Chișinău. Un tren a tamponat un taxi. Șoferul și pasagera, la spital. Totul s-a întâmplat în seara de 05 decembrie, în jurul orei 19.30.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)