Astăzi 22 Septembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 09:46
Abonamente

Atitudini 13 Iunie 2012, ora 05:59    Din editia print

Marime Font

Limba română – infracţiune în Moldova

Când eram mic, îmi amintesc cum se întorceau părinţii din Ucraina, din regiunile româneşti furate de „tovarăşul” Hrusciov. 

 
 
 

De fiecare dată vorbeau despre limba română vorbită frumos acolo. Spuneau că în Moldova limba s-a umplut de rusisme, dar în regiunile româneşti din Ucraina s-a conservat curată.

M-am uitat la meciul Ucraina - Suedia şi nu mă decideam dacă să ţin cu ucrainenii sau cu suedezii. Recunosc, îmi era ciudă că se bagă unde nu le fierbe oala, adică la numele limbii noastre. Deputaţii ucraineni văd două limbi: moldoveneasca şi româna. Ciuda mi-a trecut însă rapid. Pentru că mi-am dat seama că nu doar deputaţii ucraineni sunt bătuţi în cap. Prostia are rădăcinile înfipte adânc la noi, în Moldova.Articolul 13, ce ironie, scrie clar: „Limba de stat a Republicii Moldova este limba moldovenească, funcţionând pe baza grafiei latine”. Şi nu mai e Voronin la conducere de ceva timp. Deşi Academia spune altceva. Deşi la şcoală elevii învaţă din manuale de Limba Română, nu „moldovenească”. Moldova s-ar putea numi lejer Absurdistan. Şi, ca să-l citez pe un domn în vârstă, rus, care vorbeşte, câine-câineşte, cum spunea tata, româna: „în Moldova se încalcă de multe ori legea, iar învăţarea din manuale pe care scrie Limba Română este o infracţiune”. Aşa e după lege: suntem infractori când vorbim româneşte, suntem infractori când folosim termenul de Limba Română.

Îl poţi înţelege pe Voronin când spune că există limbă moldovenească. Îl poţi înţelege chiar şi pe Dodon. Unul este din cap până-n coadă sovietic şi comunist, celălalt, după cum pare, slujeşte altei ţări. Dar ce face Guvernul Filat? Ce fac deputaţii moldoveni?

Cum să fii supărat pe ucraineni, când prostia şi imbecilitatea e… în Constituţia noastră? Şi, oare, îi pot spune „Constituţia noastră”? Bagă cineva în seamă Constituţia? Ăsta să fie motivul că legea e încălcată de politicienii noştri într-o veselie?

În fine, când mă gândesc la Articolul 13, mi-e ruşine. Şi pufnesc în râs când văd pe stradă panouri cu „Moldova - Patria Mea”. Dar asta nu ajută. Se pare că politicienii moldoveni au şoricul mai gros ca porcii. Pe porci îi doare-n cot ce limbă vorbim. 

Un articol de: Alexandru Vakulovski Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md