Dacă Declaraţia de independenţă de la 27 august 1991 ar fi fost scrisă cu alfabet chirilic şi în „limba moldovenească” altă făină s-ar fi măcinat astăzi la Chişinău.
Dacă în Declaraţia de independenţă de la 27 august 1991 ar fi fost scris negru pe alb că limba oficială a Republicii Moldova este limba rusă sau ar fi fost lăsat de-o parte preambulul referitor la ocupaţia sovietică, cu siguranţă nu ar mai fi existat nici un separatism transnistrean şi nici o autonomie găgăuză. Dacă foştii funcţionari sovietici aduşi din depărtările Siberiei şi-ar fi păstrat posturile de conducere nu ar mai fi existat nici o supărare. Uniunea Sovietică a fost un imperiu al minciunii, iar proclamarea adevărului la Chişinău a constituit principalul motiv al tuturor supărărilor şi necazurilor dintre Prut şi Nistru. După ce sovieticii s-au străduit zeci de ani să distrugă limba română din această regiune printr-un gigantic aparat de construit neadevăruri, surpriza a fost totală: declarată moartă şi îngropată, limba română a dovedit că este cât se poate de vie la Chişinău.
Limba română este sărbătorită la Chişinău încă dinainte de Declaraţia de independenţă – de fapt aceasta a fost adevărata bătălie pentru eliberare naţională. În momemntul în care a fost spulberată minciuna care servea drept piatră de temelie a falsului edificiu sovietic - „limba moldovenească” - tot restul construcţiei a început să se ducă de-a dura. Nici nu este de mirare că toţi cei care îi servesc pe vechii stăpâni se luptă în continuare din răsputeri cu limba română. Mulţi ar spune că sărbătorile publice închinate limbii române sunt nişte prostii, risipitoare de bani publici. Nu este adevărat: românii dintre Prut şi Nistru au câştigat un război inegal cu gigantul sovietic fără să folosească armele războiului. Singurele arme au fost limba română şi proclamarea adevărului. Nici nu avea cum Chişinăul să câştige războiul clasic împotriva Moscovei – asta s-a văzut în Transnistria. Din acest motiv victoria limbii române nu trebuie uitată. Ba mai mult, Chişinăul a reuşit să exporte această victorie şi în România, unde, la iniţiativa senatorului Viorel Badea, ziua de 31 august a devenit sărbătoare oficială. Iar multele colaborări dintre instituţiile din România şi Republica Moldova pentru sărbătorirea limbii române reprezintă completarea simbolică a gazoductului practic.
Sute de ani românii au trăit în state separate şi au fost legaţi doar prin limba română, care s-a dovedit liantul fundamental în momentul în care au apărut condiţiile politice favorabile. După ce Chişinăul a „exportat” la Bucureşti ziua de 31 august ca sărbătoare a limbii române, anul acesta este primul an în care evenimentul este sărbătorit în toate comunităţile de români din afara graniţelor ţării. Victoria limbii române de la Chişinău trebuie repetată peste tot unde există români, pentru că este o victorie paşnică, este o luptă fără arme. Este lupta pentru identitate naţională, consfinţită de toate tratatele internaţionale, iar Chişinăul ne-a arătat pe 31 august 1989 că se poate.
|
Astăzi se împlinesc 171 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, unul dintre cei mai importanţi poeţi din istoria României. Fotografiile cu el pot fi numărate pe degetele unei singure mâini.
( ) Citeşte tot articolulSfinţii Cuvioşi Pavel Tebeul şi Ioan Colibaşu sunt pomeniţi în Biserica Ortodoxă la 15 ianuarie, transmite realitatea.ro. Sfântul Pavel a trăit în timpul împăraţilor romani Deciu (250-253) şi Valerian (253-260), prigonitori ai creştinilor.
( ) Citeşte tot articolulVineri, 15 ianuarie, vremea va fi determinată de influența unei zone de aer cu presiunea atmosferică scăzută. Vântul va sufla din nord-vest, de la slab până la moderat.
( ) Citeşte tot articolulBerbec Orice aspect al sănătății care te îngrijorează poate fi remediat ușor, mai ales dacă ai grijă de ține și tratezi preventiv. Din punct de vedere financiar poți realiza un progres, iar asta te poate mulțumi.
( ) Citeşte tot articolulPreședintele Maia Sandu va întreprinde o vizită de lucru la Bruxelles în perioada 18-19 ianuarie. Acolo se va întâlni cu mai mulți oficiali europeni.
( ) Citeşte tot articolulEste un spectacol despre acceptarea istoriei, o istorie pe care mulți vor s-o șteargă cu radiera, de parca nu ar fi existat. Momentul în care acceptăm ceea ce a fost și cine suntem, este momentul în care începe vindecarea noastră. Spectacolul descrie existența unor oameni...
( ) Citeşte tot articolulInstanța supremă din Coreea de Sud a menținut o pedeapsă de 20 de ani de închisoare pentru fostul președinte Park Geun-hye, pentru implicarea sa într-un vast scandal de corupție care a dus și la înlăturarea ei din funcție, informează BBC. Park a fost condamnată...
( ) Citeşte tot articolulFructele uscate sunt ideale ca gustare, dar cât sunt ele de sănătoase, când ar trebui să le evităm și cum pot înlocui fructele proaspete? Auzim deseori că este foarte important să mâncăm fructe și legume, iar în acest context o să vorbim despre fructele...
( ) Citeşte tot articolulCare sunt cele mai bune și cele mai rele predicții ale zodiacului pentru iarna pentru cele 12 semne ale zodiacului? Ce va aduce această iarnă pentru semnele de foc (Berbec, Leu, Săgetător), pentru cele de pământ (Taur, Fecioară, Capricorn), pentru cele de aer (Gemeni, Balanță,...
( ) Citeşte tot articolul