Astăzi 20 Septembrie 2018, Joi - Ultima actualizare la ora 15:06
Abonamente

Timpul Local 22 Ianuarie 2017, ora 10:10

Limba română, promovată la Leova

Marime Font

Din luna octombrie a anului trecut în cadrul Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din oraşul Leova este implementat proiectul „Ambasadorii limbii române în şcoală”, iniţiat de filiala din Republica Moldova a Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România. Proiectul îşi propune să asigure implementarea la nivel naţional a Strategiei pedagogice de formare a vorbitorului cult de limba română.

 De câteva luni la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, dar și în comunitate, este promovată cu consecvență o limbă română frumoasă și corectă. Și-au asumat misiunea deloc ușoară de a utiliza normele limbii române literare, orale și scrise în mediul educațional ambasadorii limbii române. În luna octombrie a anului trecut în instituție a fost creat un grup de inițiativă care și-a propus să contribuie la formarea vorbitorului cult de limba română. Prima acțiune realizată în acest scop au fost afișele „Aici se vorbește corect în limba română”, afișate pe ușile de la intrarea în instituție și pe ușile mai multor săli de clasă. La început acestea dispăreau în scurt timp, acum, însă, nimeni nu se mai atinge de ele.

„Dacă e să fim sinceri, noi suntem foarte rusificați. În anturajul nostru noi nu observăm, dar o doamnă deputat, prezentă la ultimul sunet, a rămas șocată de rusismele folosite. Ne-am propus drept obiectiv să remediem această problemă, care este răspândită în rândul elevilor și a cetățenilor din comunitate”, a declarat directorul instituției, Stanislav Lozan.Formarea elevilor culți de limba română este obiectiv primordial al proiectului de parteneriat educațional „Ambasadorii limbii române în școală” inițiată de Asociația Generală a Învățătorilor din România, filiala din Republica Moldova. În cadrul lui în instituție vor fi organizate un șir de acțiuni care vor avea drept scop creșterea nivelului de cultură lingvistică a elevilor, cadrelor didactice și părinților.

„Am semnat împreună cu școala un acord de parteneriat. De fapt, scopul proiectului este implementarea la nivel național a strategiei de formarea vorbitorului cult de limbă română. În luna decembrie am avut un trening de dicție. Copilașii au prezentat exerciții de dicție pentru profesori. Mai avem în ianuarie un atelier cu cadrele didactice „E bine să știm”, dar și un șir de alte evenimente la subiect. Ne bucurăm că liceul nostru este parte a acestui proiect”, a declarat coordonatoarea de proiect, Ecaterina Procochi.

Profesorii și elevii liceului au luat în serios obiectivele proiectului și s-au implicat activ în realizarea lor.

„Proiectul este foarte necesar pentru că trăim într-un mediu în care copiii sunt derutați, nu vorbesc tocmai corect, așa cum ne-am dori noi. A fost scris pe ușa cabinetului de română „Se vorbește corect în limba română”. La început copii s-au amuzat, ca mai apoi să ia procesul în serios și să vorbească în timpul pauzelor corect. Ba mai mult, aceștia veneau cu diverse ortograme printate și le afișau la panou, ca mai apoi să fie o concurență între ei și să caute ortograme cu diverse probleme de exprimare”, a declarat profesoara de română, Diana Ciobanu.

Potrivit ei, prin acest proiect nu se vrea doar ca elevii să vorbească corect, dar și să iubească limba română.

„Din păcate vocabularul elevilor abundă nu doar în rusisme, dar și englezisme. Noi îi încurajăm prin acest proiect să evite din vorbirea lor aceste cuvinte”, a mai declarat Diana Ciobanu.

În luna august în cadrul festivităților de marcare a festivităților naționale vor fi premiați cei mai culți vorbitori ai limbii române.

Sursă: trm.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md