Astăzi 19 Ianuarie 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 22:22
Abonamente

Atitudini 7 Aprilie 2014, ora 06:58    Din editia print

Marime Font

Limbaj şi scene

Societatea în care trăim se confruntă cu multe probleme. Grave. Pe care fie le ignorăm, fie le acceptăm în programul de ştiri tv, ca o înlănţuire de evenimente, ca o statistică sau ca un fapt cu totul şi cu totul accidental.

De aceea la noi nu „se gustă” romanele despre droguri, romanele cu limbaj frust. Chiar dacă săptămâna trecută poliţia a descins în două baruri din capitală de unde au luat 30 de tineri. 20 din 30 erau drogaţi. Ceilalţi încă nu ştim, sunt analize mai complicate care ne vor confirma în curând dacă ceilalţi 10 au consumat sau nu substanţe interzise. Dar vrem ca literatura să ne vorbească de dragostea de mamă sau de patrie. Fără să mai adaug de subiectivismul ştirilor: un preot prins cu vreo treabă e dat cu nume, biserică şi eventual adresa din buletin, însă nu ni s-a spus care sunt cele două baruri în toaletele cărora s-au găsit duium de narcotice. Evident, ca să nu strice la afacere.

Când arta îţi pune în scenă – la propriu – anomaliile acestei societăţi parcă nu mai ai scuză. Ele nu mai par statistici, devin viaţă. Ne înconjoară şi printr-un acord tacit devenim părtaşi. Aşa e şi spectacolul Casa M regizat de Luminiţa Ţâcu.


Poveşti cutremurătoare despre violenţa în familie. La începutul spectacolului suntem avertizaţi că avem de-a face cu un spectacol document, făcut în baza mărturiilor. Deci echipa are grijă, ne atrage atenţia: ce vă arătăm nu e teribilismul unei echipe tinere de la Foosbook. E realitatea în care trăim.
Cele patru actriţe Snejana Puică, Tatiana Raețcaia, Mihaela Strâmbeanu, Irina Vacarciuc, interpretează extraordinar şi folosesc atât de bine limbajul din satele noastre încât la început în sală poţi auzi şi câteva râsete, chiar dacă textul spune: Aşa grozav om era tata, mai rău ca Voronin! Sau: M-o buhnit cu capu’ de perete de-o răsunat tăt blocu’ (citare aproximativă). Însă Casa M ar trebui văzut în întreaga ţară ca să dea pe faţă cel mai stupid mecanism care menţine şi susţine violenţa domestică: ruşinea. Ruşinea de un divorţ – acceptarea bătăilor şi a abuzurilor asupra săracilor copii; ruşinea de sărăcie – munca „la Italia” sau „la Stambul”; la un moment dat, în textele versificate chiar apare întrebarea: de ce să fie o ruşine că n-ai fereastră?

Un spectacol care ar trebui nu doar văzut, ci luat în serios. Un spectacol de o violenţă psihologică rară şi care, din păcate, nu e rezultatul fanteziei, ci al realităţii. Dar care, culmea, e obligat să avertizeze în anunţuri: „Limbaj şi scene violente”. Însă, oameni buni, acest spectacol, care trebuie să aibă o avertizare asupra limbajului, redă mărturiile conaţionalilor noştri. În felul ăsta nu pot să îmi imaginez altceva, gândindu-mă la atitudinea pudică a structurilor noastre, decât că ar trebui să punem şi la vamă o pancartă pe care să scriem: „Limbaj şi scene violente”.
O luare în serios a unor piese precum Casa M, a unor cărţi care pun aceste probleme; premierea lor şi răspândirea lor în întreaga ţară, ne-ar ajuta să înţelegem mai bine problemele cu care ne confruntăm, să căutăm soluţii. Dar nu, refuzăm. Zâmbim frumos, nu citim romane „de-aşelea”, nu vizionăm teatru „din-aşela”, şi în felul ăsta cel mai trist moment al piesei Casa M rămâne cel în care, rupând din când în când ritmul, una dintre actriţe cântă: „Nime nică n-o văzut / Nime nică n-o făcut”.

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 22:22

 Polonezii și-au luat adio de la primarul orașului Gdansk, Pawel Adamowici, unul dintre cei mai respectați politicieni din țară, asasinat de un dezechilibrat mintal, duminica trecută. Peste 50 de mii de oameni au luat parte la funeralii în orașul-port de la Marea Baltică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 22:17

 România se pregătește din vara anului trecut, sub coordonarea prim ministrului, pentru retragerea Marii Britanii din UE fără un acord. Este una dintre precizările făcute de Ministerul de Externe pentru Știrile TVR.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 22:13

 Mii de persoane au protestat sâmbătă în capitala Ungariei, Budapesta, împotriva Guvernului condus de prim-ministrul Viktor Orban şi a legii care modifică regimul orelor suplimentare, relatează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 22:08

 Asociaţia Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR) Cluj cere Ministerului Educației retragerea titlului de doctor acordat fostului procuror șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, confirmând după un an de cercetări că aceasta și-ar fi plagiat teza de doctorat,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 21:49

 Dacă ești român, e imposibil să îți fi petrecut copilăria fără să fi auzit de celebrul deochi. Știi povestea: venea o rudă în vizită, seara se întâmpla să te simți rău, așa că părinții sau bunicii tăi trăgeau concluzia cea mai logică...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 21:45

 Tabelul periodic a fost descoperit într-un laborator de chimie de la University of St. Andrews, din Scoția. În depozitul departamentului de chimie nu s-a făcut curățenie generală încă de la deschiderea din 1968. Un efort de acest fel a fost făcut în 2014, iar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 21:40

 Trei turişti, între care un copil de 14 ani, care s-au rătăcit în Munţii Făgăraş, pe Valea Arpaşului, au fost recuperaţi de jandarmii montani după mai bine de 12 ore, transmite corespondentul MEDIAFAX.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 12:54

 Cel puţin o dată pe an – de Ziua Culturii Naţionale, pe 15 ianuarie (perfectă sincronizare a celor două ţări, România şi Republica Moldova!) – e de bun simţ să-i chestionăm pe urmaşii lui Vasile Alecsandri, cum e cu lectura poeziei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 12:22

Investiții masive, gazoducte, atragerea Serbiei în acordul de liber schimb al Uniunii Euroasiatice și alte „minuni”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 11:32

 Simona Halep, numărul 1 mondial a întâlnit-o în Turul III de la Australian Open pe jucătoarea americană Venus Williams. Simona a câștigat în două seturi 6-2 6-6-3. În sferturile de finală Simona Halep o va înfrunta pe mult mai celebră Serena...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 11:20

 Miliardarul Bill Gates, în vârstă de 63 de ani, a fost surprins, în weekend, în timp ce aștepta la coadă de la un fast-food din Seattle să-și cumpere burger, cartofi prăjiți și suc.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 11:04

 Reporterii e la Deschide.MD , au reușit să afle cine este „eroul” pentru care mai mulți reprezentanți ai societății civile s-au grăbit să-l linșeze public pe polițist pentru faptul că a refuzat să-i răspundă acestuia în limba rusă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 08:08

Ex-primarul municipiului Chișinău, vine cu acuzații dure în adresa unuia dintre liderii ACUM – Andrei Nastase.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 07:41

 Abou Zakkour, un bărbat în vârstă de 68 de ani, locuitor al oraşului sirian, Aleppo, a devenit cunoscut drept Omul Galben. El se îmbracă în această culoare de 35 de ani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 07:35

 Ministrul de stat pentru Europa şi America al Regatului Unit, Sir Alan Duncan, i-a transmis ministrului delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, că indiferent de deznodământul procesului Brexit, drepturile cetăţenilor români din Marea Britanie vor fi respectate,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 07:25

 Dacia Duster cu șenile este unul dintre cele mai utile automobile create vreodată. Și asta nu doar pentru că ne-ar fi tuturor necesară, la ce drumuri avem.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 22:43

 Pe principul cui pe cui se scoate, un bărbat care putea să moară din cauza alcoolului a fost supus unei intervenții chirurgicale în care medicii au fost nevoiți să pompeze o cantitate impresionantă de bere în corpul său.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 16:00

 Rusia va înlocui legendarele pistoale de tip Makarov - în armată şi poliţie - cu o nouă armă armă care poate funcţiona la o temperatură de până la -70 de grade Celsius şi să străpungă o vestă antiglonţ de la distanţa de 100 de metri, a anunţat vineri...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 14:18

Un fotograf profesionist a avut nevoie la Orheiland de ajutorul pazei pentru ași convinge copilul să meargă acasă, după 4 ore de distracții și plimbare. Alexandru Kiriak a fotografiat Orheiland-ul de noapte de la înălțime, iar pozele ilustrează o atmosferă parcă desprinsă din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 12:51

Încă o mostră de ipocrizie, oferită de liderul PPDA, Andrei Năstase. După ce, în anul 2015, a catalogat PLDM drept partid implicat în furtul din sistemul bancar, astăzi acesta cooperează intens cu cei pe care i-a blamat. Mai mult, oameni din anturajul fostului șef al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:48

Regele umorului din Moldova, Gheorghe Urschi,  împlinește astăzi 71 de ani!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:47

Nu există alternativă pentru Republica Moldova decât continuarea procesului de apropiere de Uniunea Europeană, a declarat ministrul de externe român, Teodor Meleşcanu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:43

 Rachete cu o rază de acțiune până la 500 kilometri se află acum la o distanță de 400 de kilometri de teritoriul ucrainean

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:16

Guvernul a dispus astăzi majorarea numărului buletinelor, dar și a secţiilor de vot pentru alegerile din 24 februarie, destinate moldovenilor de peste hotare. Astfel, numărul buletinelor va crește de la 3 mii la 5 mii la o secție. În total, numărul buletinelor va crește cu peste...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 09:15

 Fostul premier italian Silvio Berlusconi a anunţat joi că va candida în alegerile europene de la 26 mai, potrivit agenţiei italiene de ştiei Ansa şi Euronews.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)