Astăzi 20 Septembrie 2018, Joi - Ultima actualizare la 19 Septembrie 2018
Abonamente
 
 
 

Carte 16 Ianuarie 2015, ora 07:06    Din editia print

Limbajul politic

Marime Font

Foto: vimeo.com

Limbajul politic are anumite trăsături specifice, care vizează, în special, vocabularul, inclusiv unii termeni deveniţi deja consacraţi. 

O mare atenţie trebuie acordată structurii frazei, care, de regulă, este mult mai complexă şi mai amplă decât în alte tipuri de texte, şi nu în ultimul rând, este necesar să fie respectate rigorile generale ale unui stil îngrijit.

Însă anumite cuvinte, deşi utilizate în permanenţă în limbajul politic, îi pun în încurcătură pe unii jurnalişti. Un exemplu de ultimă oră este verbul a accede, cam greu de stăpânit în anumite contexte. La postul de radio Sputnik Moldova (pe data de 13.01.15) un prezentator spunea ceva despre „formaţiunile care au accedat în parlament”, însă participiul, „accedat”, folosit aici pentru a forma perfectul compus, nu există în limba română. Verbul „a accede”, împrumutat din franceză, face parte din vocabularul livresc şi are sensul de „a avea acces, a ajunge la ceva, undeva” şi în limba română nu se foloseşte la timpul trecut. Dicţionarele ortografice menţionează doar formele de indicativ prezent, pers. 1 sing. şi 3 pl. accéd ( deci eu acced şi ei acced ), precum şi forma de conjunctiv prezent, pers. 3 să acceádă (de ex., cei care doresc să aceeadă). În rest, dacă este vorba de trecut, se vor utiliza sinonimele respective, deci putem spune „formaţiunile care au intrat în componenţa parlamentului”, „cei care au ajuns în parlament” ş.a.Însă nu doar neologismele îi pun în încurcătură pe jurnalişti, dar şi unele sintagme cunoscute şi utilizate de toată lumea. Curios este modul cum apare într-o ştire de la acelaşi post de radio expresia în ruptul capului: „liberalii cer în ruptul capului funcţia de şef al statului”, propoziţie care, de fapt, reprezintă un nonsens. Respectivul frazeologism, este foarte sugestiv şi sună frumos pentru vorbitorii de română, numai că cei care îl folosesc trebuie să aibă în vedere faptul că în ruptul capului se foloseşte doar în propoziţii negative şi are sensul nicicum, în niciun fel, cu niciun preţ, deloc. Deci putem spune „nu vrea nici în ruptul capului să lucreze”, „nu aş pleca nici în ruptul capului” etc. Iar dacă punem vreunul dintre sinonimele expresiei respective în fraza de mai sus, nonsensul devine foarte evident: „liberalii cer în niciun fel, cu niciun preţ funcţia...”.

Nu mai are rost să încercăm să corectăm enunţul prost ticluit din start; parafrazând expresia „nu tot ce zboară se mănâncă”, putem doar afirma că nu tot ceea ce auzim şi ce ni se pare interesant poate fi scris şi prezentat la radio, fără a verifica cum stau lucrurile. În caz contrar, lista „curiozităţilor de exprimare” se cam lungeşte şi exemple doveditoare există din belşug.

Irina Condrea, 
prof. univ., doctor habiliat, USM

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul