Economie

Lira sterlină s-a depreciat semnificativ în raport cu euro, ajungînd la cel mai scăzut nivel din 2011

Miercuri, lira sterlină a scăzut sub 1,27 dolari, pentru prima dată din iunie 1985, ajungînd la 1,2687 dolari. De asemenea, moneda britanică s-a depreciat cu aproape 0,4% față de euro, pînă la 88,31 penny pentru un euro.

Potrivit analiștilor, termenii negocierilor privind ieșirea din UE vor fi determinanți pentru a se ști dacă moneda britanică va suferi noi scăderi sau se va recupera.

Premierul Theresa May a anunțat duminică, la Congresul anual al Partidului Conservator, că Marea Britanie va activa în primul trimestru din 2017 articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, care stabilește o perioadă de doi ani de negocieri privind retragerea unei țări din blocul comunitar.

Marți, Theresa May a declarat că este importantă stabilirea unui calendar privind etapele ieșirii țării din UE, pentru a restabili încrederea oamenilor de afaceri.

Cetățenii și oamenii de afaceri din Marea Britanie vor un anumit grad de claritate privind etapele ieșirii țării din UE.

"Vreau să ofer oamenilor mai multe certitudini, astfel încît să avem un proces mult mai lin cînd vom intra în aceste negocieri", a precizat oficialul britanic. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *