Economie

Lira turcească – cel mai semnificativ declin din rândul tuturor valutelor globale importante

Marți dimineață, un dolar se tranzacționa pentru 3,60 lire, un nivel scăzut record pentru moneda din Turcia, iar în jurul orei 02.16 P.M. în Istanbul un dolar se tranzacționa pentru 3,589 lire, astfel încât în ultimele 12 luni lira turcească s-a depreciat cu 19%.

Rata anuală a inflației s-a situat la 8,53% în decembrie, mult peste estimări și cu 3,5 puncte procentuale peste ținta de inflație a Băncii Centrale a Turciei, a anunțat marți Oficiul de statistică.

Sporirea riscurilor legate de securitatea a fost însoțită de deteriorarea situației economice, inclusiv declinul PIB-ului în trimestrul trei din 2016 și înrăutățirea încrederii consumatorilor, care în decembrie a ajuns aproape de un nivel record scăzut. Atacul armat care a avut loc în noaptea Anul Nou într-un club de noapte din Istanbul a lăsat în urmă 39 de morți și 69 de răniți. Gruparea Jihadistă Statul Islamic a revendicat atacul.Piețele așteaptă indicii că Banca Centrală a Turciei ia în serios amenințarea inflației. Până când nu vedem o înăsprire semnificativă a politicii monetare, similară cu cea de la începutul lui 2015, lira va continua să se deprecieze din cauza știrilor negative, a apreciat analistul Henrik Gullberg, de la Nomura.

În urma accelerării inflației, presiunile asupra Băncii Centrale a Turciei probabil vor crește. Instituția va majora probabil rata dobânzii cu 24 de puncte de bază la reuniunea de politică monetară din 24 ianuarie, consideră analiștii de la Morgan Stanley.

Majorarea ratei dobânzii în această perioadă ar afecta redresarea economiei, a declarat pe Twitter Bulent Gedikli, concilier al președintelui Recep Tayyip Erdogan.

Moneda turcească atinge în fiecare săptămână noi minime istorice din cauza incertitudinilor politice. De asemenea, piețele sunt îngrijorate și de intervențiile repetate ale lui Erdogan în probleme economice, președintele Turciei cerând în repetate rânduri Băncii Centrale să reducă dobânda de politică monetară în pofida unei inflații ridicate de peste 8%.

"Nu există altă alegere decât reducerea dobânzii de bază", a afirmat luna trecută Recep Tayyip Erdogan. "Același lucru este valabil și pentru băncile publice", a adăugat liderul turc.

Pe fondul deprecierii lirei, Banca Centrală a Turciei a majorat recent dobânda de politică monetară cu 50 de puncte de bază, după o lungă perioadă de scădere. Măsura nu a avut însă efect, având în vedere că tensiunile politice sunt la un nivel ridicat, iar relațiile Turciei cu Europa s-au degradat.

AGERPRES.RO

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *