Astăzi 21 Iulie 2019, Duminică - Ultima actualizare la 20 Iulie 2019
Abonamente

Moldova 20 Octombrie 2014, ora 08:03

Lista PL: funcționari din primărie și consilieri municipali

Marime Font

Oameni de afaceri și numeroși funcționari din Primăria municipiului Chișinău se regăsesc pe listele Partidului Liberal depuse la CEC.  

Se pare că echipa PL-ului a suferit cele mai mari schimbări, întrucât, nici mai mult, nici mai puțin decât 20 dintre primii 30 de candidați pe listele PL în 2010 au fost înlocuiți în cursa electorală din toamnă.

Vom analiza primii 30 de candidați înscriși la parlamentare. Astfel, două treimi dintre candidații din 2010 nu se mai regăsesc pe listele actuale.


Unii dintre ei precum: Ion Hadârcă, Vladimir Saharneanu, Oleg Bodrug, Ana Guțu, Vitalie Marinuța și Gheorghe Șalaru au părăsit anterior formațiunea. Alți candidați de pe liste, deși se numărau printre candidați și în 2010, aceștia practic n-aveau șanse să acceadă în legislativ (Lilian Carp – nr.29 în 2010, nr.10 în 2014; Vladimir Cernat – nr.81 în 2010, nr.16 în 2014; Valerian Bejan – nr.43 în 2010, nr.21 în 2014).

Primul pe lista liberalilor este liderul formațiunii, Mihai Ghimpu. El este urmat de nepotul său, primarul municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă. Recent, însă, edilul a declarat că nu vrea să degreveze din funcție și că se va retrage din lista electorală a PL-ului până pe 30 octombrie. Acesta susține că ar mai avea de lucru în primărie și că se va ocupa de campanie după data de 1 noiembrie.

La fel ca și acum patru ani, pe lista PL-ului se regăsește fostul ministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Anatolie Șalaru (nr.3). Potrivit unor informații apărute în presa românească Procuratura R. Moldova, precum și organele de drept din România au declanșat o anchetă penală în legătură cu suspiciunile de corupție apărute în cazul proiectului-pilot de renovare a cinci trenuri aparținând I.S. „Calea Ferată din Moldova” de către RMAR Pașcani. „Iar din „partea moldovenească” a afacerii, pentru care a fost plătită în avans suma de 12 milioane de euro, vizat este fostul ministru al Transporturilor, Anatolie Șalaru”, scrie site-ul enational.ro. Potrivit sursei, banii plătiți pentru renovare ar fi fost suficienți pentru procurarea a patru garnituri noi, performante. Mai mult, Șalaru, care este acum principalul suspect al Procuraturii Generale a Republicii Moldova, nu doar că s-a zbătut să împrumute banii, deloc puțini, de la bănci comerciale din țară și din afară, dar i-a și plătit în avans companiei românești imediat cum a făcut rost de întreaga sumă. Și cu toate că din cele cinci trenuri renovate pe bani grei, în prezent, nici măcar unul nu se află în stare de funcționare, guvernul plătește în fiecare lună ratele exorbitante ale împrumuturilor contractate la bănci de către Anatolie Șalaru, ex-ministru, despre care presa română scrie că ar fi proprietarul unui imobil de lux în zona de nord a Bucureștiului.

Pe liste figurează și deputații liberali Corina Fusu (nr.4) și Valeriu Munteanu (nr.5). Următorii candidați înscriși pentru parlamentarele din noiembrie fie sunt nume noi, fie au figurat pe lista PL din 2010, dar erau clasați la coada listei fără șanse de a accede în legislativ (cu excepția deputatului Gheorghe Brega nr.13 pe listă).

Astfel, pe lista electorală a Partidului Liberal, putem observa numeroși funcționari ai Primăriei municipiului Chișinău. Unii sunt noi pretendenți la fotoliile parlamentare, precum: șefa Direcției generale finanțe, Veronica Herţa (nr.9); șeful Direcţiei coordonarea activităţii executivului, Lilian Carp (nr.10); șeful adjunct DAURF Mihaela Iacob (nr.14); directorul ÎM Direcția construcții capitale a Primăriei Chișinău” Roman Sofroni (nr.28); alții însă, au deținut anterior funcții importante în stat: ex-vicepremierul Mihai Moldovanu (nr.6), medic-șef Direcţia sănătate; ex-ministrul Tineretului și Sportului și ex-directorul „Moldsilva”, Ion Cebanu (nr.23), director S.A. „Mina Chişinău”.

În 2010, Inițiativa Civică pentru un Parlament Curat sublinia faptul că, potrivit raportului financiar al Partidului Liberal depus la CEC în campania electorală din 29 iulie 2009, M. Moldovanu a donat 120 mii de lei, în timp ce veniturile sale declarate la CEC pentru anii 2007-2008 constituiau 85,4 mii lei. „În septembrie 2009, M. Moldovanu a fost învinuit de faptul că, după alegerea sa în funcţia de deputat în parlament la 5 aprilie 2009, a continuat să ridice şi salariul de şef al Direcţiei sănătate din cadrul Primăriei Chişinău. M. Moldovanu nu a negat aceste acuzaţii”, se arată în broșura „Cunoaște-ți candidatul”, editată de ICPC.

Liberalul Ion Cebanu a fost demis din funcția de șef al Agenției de Stat „Moldsilva” la 27 februarie 2013, la mai puțin de trei luni de la numirea sa în funcție. Anterior acesta a exercitat funcția de ministru al Tineretului și Sportului.

Printre candidați se numără și trei consilieri municipali: Iurie Dîrda (nr.12), constructor, administrator al unor SRL-uri; Vasile Hîncu (nr.22), economist, jurist, director departament comercial la o companie aeriană; Ana Eremei (nr.27), director adjunct la Liceul „M. Berezovschi” din Chișinău.

Numele lui Iurie Dîrda, administratorul firmei DANSICONS figurează într-o investigație realizată de Cornelia Cozonac despre „Mafia terenurilor la Stăuceni”. Potrivit acesteia: „După cum am reuşit să constatăm din discuţiile cu mai mulţi consilieri locali, dar şi din documentele pe care le-am obţinut, firmele „Uraniu” SRL, al cărui proprietar este Roman Dragomir, „Marinirom” SRL, care aparţine soţiei fostului primar, Maria Dragomir, SRL „Dansicons”, proprietarul Iurie Dîrda, naşul de cununie al feciorului lui Ion Dragomir, au scurs din bugetul local, în perioada 2004-2007, peste 10 mln. lei. Aceste SRL-uri beneficiau, potrivit documentelor de care dispunem, de majoritatea contractelor de la primărie”.

Totodată, un sfert dintre primii 30 de candidați electorali ai PL-ului activează în domeniul businessului, în funcții de conducere, precum: ex-deputatul Ion Apostol (nr.8), patronul clubului de fotbal FC Costuleni, Iurie Chirinciuc (nr.11); consilierul local Ialoveni, Vladimir Cernat (nr.16); consilierul local Criuleni, Oleg Ogor (nr.18); Petru Cosoi (nr.25); președintele Asociației Cluburilor Liberale din Italia Artur Gutium (nr.26). Pe liste se mai regăsește și asistenta personală a lui Mihai Ghimpu, tânăra Alina Zotea (nr.19).

(D.P.)

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 15:47

NEWS ALERT / FRATELE lui Igor Dodon are AFACERI cu Chaika / Vor construi peste un MILION de metri pătrați de IMOBILE DE LUX

NEWS ALERT / FRATELE lui Igor Dodon are AFACERI cu Chaika /  Vor construi peste un MILION de metri pătrați de IMOBILE DE LUX Foto: Dodon și Chaika

Fratele mai mic al președintelui R. Moldova Igor Dodon, Alexandru Dodon, a devenit proprietarul a 15% din acțiunile companiei rusești ”Archpley Development”, a omului de afaceri și politicianului Igor Chaika, fiul Procurorului General al Rusiei, care este și președintele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 10:55

Găgăuzia / Maia Sandu a ținut un discurs în limba oficială a Federației Ruse

Găgăuzia / Maia Sandu a ținut un discurs în limba oficială a Federației Ruse

La inaugurarea bașcanei găguziei au fost onorate Imnul a două state al Republicii Găguzia și al Republicii Moldova (așa a fost anunțat și se scrie ”imnurile de stat”).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 10:51

ATENȚIE / Un nou val de caniculă LOVEȘTE Europa. Meteorologii anunță o anomalie meteo

ATENȚIE / Un nou val de caniculă LOVEȘTE Europa. Meteorologii anunță o anomalie meteo

Un nou val de căldură lovește Europa începând de luni, 22 iulie, temperaturile urmând să ajungă în unele țări și până la 42 de grade Celsius.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 10:33

Maia Sandu: UNIREA Moldovei și României POATE AVEA LOC

Maia Sandu: UNIREA Moldovei și României POATE AVEA LOC

Maia Sandu a subliniat faptul că nu partidele politice ar trebui să ia o decizie în ceea ce privește unirea Moldovei și României.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 10:18

Statul va plăti 7600 de euro pentru „consultanță și evaluare” a privatizării Air Moldova, Tutun-CTC și Gările Auto

Statul va plăti 7600 de euro pentru „consultanță și evaluare” a privatizării Air Moldova, Tutun-CTC și Gările Auto

Parlamentul caută agenții private care prestează servicii de consultanță pentru evaluarea modului de pregătire și desfășurare a privatizării companiei aeriene „Air Moldova”, a vânzării „Tutun-CTC” și a concesionării întreprinderii „Gările...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 08:46

AgroMeteo: Cer variabil și maxime de până la 31 de grade Celsius

Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță pentru astăzi, 19 iulie, cer variabil. Maxima termică va urca până la 31 de grade Celsius. Vremea va continuă să fie frumoasă, senină şi caldă. Vântul va sufla domol din Vest, iar presiunea atmosferică va fi normală.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 20 Iulie 2019, ora: 08:27

Un politolog şi un general german avertizează: Rusia ar putea declanşa un „atac-surpriză“ în regiunea Mării Negre, ţările baltice, Polonia sau Ucraina

Un politolog şi un general german avertizează: Rusia ar putea declanşa un „atac-surpriză“ în regiunea Mării Negre, ţările baltice, Polonia sau Ucraina

Rusia continuă să se doteze cu rachete „interzise“ şi se pregăteşte de războaie regionale limitate în Europa, scrie publicaţia germană „Die Welt“, pe baza raportului unui politolog şi al unui general german în retragere.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 20 Iulie 2019, ora: 08:25

SECRET DE STAT / MOLDOVA în anul 1947. CANIBALISM în socialism sau peste 300 000 de MORȚI

SECRET DE STAT / MOLDOVA în anul 1947. CANIBALISM în socialism sau peste 300 000 de MORȚI

Este binecunoscut faptul că foamea din 1947 a fost un rezultat al deciziilor și acțiunilor regimului sovietic. 

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 Iulie 2019, ora: 07:36

Horoscopul zilei de 20 iulie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 20 iulie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 20 iulie 2019...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 20 Iulie 2019, ora: 06:03

Se împlinesc 92 de ani de când Regele Mihai a urcat pe tronul României. S-a întâmplat în 20 iulie 1927, când Principele Moștenitor Mihai avea doar 6 ani. Urcarea pe tron a unui copil a impresionat o lume întreagă. 

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 20 Iulie 2019, ora: 06:03

Vara, mai ales in week-end-urile insorite, ne mutam bucataria afara, la gratar. 

( ) Citeşte tot articolul

IT&C 20 Iulie 2019, ora: 05:23

Fenomenul FaceApp: că te vinzi sau nu rușilor, problema e mult mai mare

Fenomenul FaceApp: că te vinzi sau nu rușilor, problema e mult mai mare

FaceApp a redevenit un fenomen. După ce în 2017 a avut prima gură de glorie, în 2019 îmbătrânește oamenii și, eventual, colectează totul despre ei. E un fenomen viral al internetului și grijile față de confidențialitate sunt pe măsură. Ce facem de aici...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 20 Iulie 2019, ora: 05:00

SFANTUL ILIE. Sfantul Ilie este praznuit de crestini ortodocsi in fiecare an pe 20 iulie, acesta fiind considerat, in traditia populara, divinitate a fulgerului si dusman al fortelor malefice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 04:45

APEL! MOLDOVA MAI AȘTEAPTĂ! Autostrada A8 MAI AȘTEAPTĂ! Anul 2019 e ratat! Că și anul 2018!

APEL! MOLDOVA MAI AȘTEAPTĂ!  Autostrada A8 MAI AȘTEAPTĂ!  Anul 2019 e ratat! Că și anul 2018!

Conform unui document OFICIAL al MT (prezentat la CM POIM în iulie 2019) din lista proiectelor majore ce vor fi transmise la CE în 2019 fac parte: 

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Satiric 20 Iulie 2019, ora: 04:41

Un studiu demarat de comitetul pe probleme de lingvism al Uniunii Europene a relevat, în mod absolut surprinzator, ca 95.26% dintre români înteleg spontan limba moldoveneasca.

( ) Citeşte tot articolul

Sport 20 Iulie 2019, ora: 00:01

NOUL IUBIT MILIONAR AL SIMONEI HALEP A DIVORȚAT ACUM! CĂSNICIA LUI TONI IURUC A ”REZISTAT” NUMAI 10 LUNI

NOUL IUBIT MILIONAR AL SIMONEI HALEP A DIVORȚAT ACUM! CĂSNICIA LUI TONI IURUC A ”REZISTAT” NUMAI 10 LUNI

Lovitură de teatru în interiorul celui mai mediatizat cuplu din România. Toni Iuruc, noul iubit milionar al Simonei Halep, a divorțat acum. Căsnicia milionarului de origine aromână a ”rezistat” numai 10 luni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 23:23

Maia Sandu anunță că vor CREȘTE impozitele pentru cei cu „venituri mari” / Cât plătește un angajator pentru un salariu de 10 000 de lei

Maia Sandu anunță că vor CREȘTE impozitele pentru cei cu „venituri mari” / Cât plătește un angajator pentru un salariu de 10 000 de lei

Maia Sandu: „Noi protejăm oamenii cu venituri mici. Chiar dacă vor fi majorări acestea vor viza oamenii cu venituri foarte mari. Cei care au venituri mari să plătească impozite mai mari. Cei care au venituri mici să plătească impozite mai mici”. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 17:33

Partidul Democrat rămâne fără un DEPUTAT / Otilia Drăguțanu și-a depus MANDATUL. Cine ar putea să-i ia locul

Partidul Democrat rămâne fără un DEPUTAT / Otilia Drăguțanu și-a depus MANDATUL. Cine ar putea să-i ia locul

Deputata din partea Partidului Democrat, Otilia Drăguțanu, și-a depus mandatul de parlamentar. Anunțul a fost făcut ăe contul său de Facebook, în textul căruia soția fostului guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, Dorin Drăguțanu, afirmă că „eu nu sunt pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 16:26

Dodon s-a întâlnit cu un grup de deputați... RUȘI, EVIDENT!!!

Dodon s-a întâlnit cu un grup de deputați... RUȘI, EVIDENT!!!

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu delegația Parlamentului rus, formată din adjunctul președintelui Dumei de Stat a FR, Olga Epifanova, și președintele comitetului Consiliului Federației pentru relații externe, Konstantin Kosacev.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 16:16

USR și PLUS au decis: Dan Barna, candidat la prezidențiale. Cioloș, propunerea de premier

USR și PLUS au decis: Dan Barna, candidat la prezidențiale. Cioloș, propunerea de premier

Dan Barna va fi candidatul USR-PLUS la prezidențiale, iar Dacian Cioloș este propunerea de premier, au stabilit vineri liderii celor două partide. Decizia urmează a fi validată și de forurile de conducere ale formațiunilor. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 15:10

RECORD. Iunie 2019, cea mai călduroasă lună iunie din ultimii 140 de ani

RECORD. Iunie 2019, cea mai călduroasă lună iunie din ultimii 140 de ani

Iunie 2019 a fost cea mai călduroasă lună iunie din ultimii 140 de ani, stabilind un record global, potrivit celui mai recent raport lunar din domeniul climatic dat joi publicităţii de Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică (NOAA) din SUA, potrivit Reuters şi DPA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 15:02

ULTIMA ORĂ / Cutremur de 5.3 grade în Grecia. Seismul s-a resimțit puternic și în București, oamenii ieșind pe străzi, panicați (19 iulie)

ULTIMA ORĂ / Cutremur de 5.3 grade în Grecia. Seismul s-a resimțit puternic și în București, oamenii ieșind pe străzi, panicați (19 iulie)

Un cutremur cu magnitudinea de 5.3 grade pe scara Richter a avut loc vineri în zona oraşului grec Atena, anunţă Centrul European de Geofizică. Seismul s-a resimțit puternic și în Capitala Greciei, fiind primul cutremur mai mare care lovește orașul din 1999 și până acum.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 14:05

Un incendiu puternic a avut loc în urmă cu puţin timp la un restaurant din Bucureşti. Oamenii din interior s-au evacuat rapid şi au ieşit fugind din clădire.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)