Astăzi 25 Februarie 2020, Marţi - Ultima actualizare la ora 14:06
Abonamente

Politică 13 Octombrie 2014, ora 08:16    Din editia print

Ce votăm?Lista PLDM: Afaceriști și miniștri

Marime Font

Nici echipa electorală a PLDM-lui din 2010 nu s-a păstrat până în prezent. Mai mulți membri de partid nu se mai regăsesc pe listele pentru parlamentarele din toamnă, iar unii au părăsit partidul. Astfel, nr.2 și nr.3 din 2010, Alexandru Tănase, respectiv Mihai Godea care s-au retras din partid încă în 2011. De asemenea, în listele depuse la Comisia Electorală Centrală nu se mai regăsesc: șefa AGEPI Lilia Bolocan, ex-ministrul Educației Mihail Șleahtițchi, secretarul general al guvernului Victor Bodiu, precum și câțiva actuali deputați: Veaceslav Ioniță, Simion Furdui, Ion Butmalai ș.a. Iar unii deputați, deși sunt pe liste, au șanse mici să acceadă în noul parlament întrucât se află în coada listei.

Totodată, au apărut nume noi pe listele PLDM. Aproape jumătate din primii 40 pe listele PLDM sunt candidați noi, fiecare în 2010 au renunțat la mandatul de deputat pentru o altă funcție. De asemenea, printre candidații înscriși în cursa electorală se regăsesc demnitari cu imaginea șifonată, cercetați de CNI pentru că și-au ascuns averile sau care au fost implicați în diverse scandaluri.

Astfel, primul pe listă este liderul partidului, Vlad Filat. De două ori șef al guvernului, Filat a fost demis anul trecut din funcție în urma unei moțiuni de cenzură depusă de comuniști pentru „corupție și abuz de putere”. Ulterior, în urma unei sesizări depuse, magistrații Curții Constituționale s-au expus referitor la interimatul funcției lui Filat și a hotărât: „În cazul demiterii guvernului, prin moțiune de cenzură, pentru suspiciuni de corupție, președintele RM, are obligația constituțională de a desemna un prim-ministru interimar dintre membrii guvernului, integritatea cărora nu a fost afectată”.

Recent, fostul membru PLDM, preşedintele Comisiei Economie a Legislativului, Veaceslav Ioniţă a declarat că „cel puţin 120 de milioane de lei au fost furate, în ultimele trei luni, de la Banca de Economii a Moldovei. Delapidările ar fi fost efectuate prin mai multe scheme, iar în spatele lor ar sta şi fostul premier Vlad Filat”. La începutul lunii curente deputatul a mai făcut o declarație precum că: „Vlad Filat continuă să sustragă bani de la Banca de Economii, prin intermediul companiei nepotului său”. Potrivit unui mesaj postat pe o reţea de socializare, politicianul ar mai fi luat zece milioane de lei.

Loading...


În 2012, organizaţia britanică Wealth-X scria că politicianul Vlad Filat s-ar afla pe locul trei în clasamentul celor mai bogați oameni din Moldova, cu o avere estimată la 1,2 miliarde de dolari.

Al doilea pe listele PLDM este actualul premier, Iurie Leancă. Acesta are o vastă carieră diplomatică. De asemenea, a activat în calitate de vicepreședinte al companiei petroliere al milionarului Stati. Pe lângă limba română mai vorbește șase limbi străine: rusa, engleza, franceza, germana, bulgara și maghiara.

Ca și în 2010, pe liste este prezentă și Liliana Palihovici, vicepreședintele parlamentului (nr.3), deputatul Valeriu Streleț (nr.6) și rectorul ASEM Grigore Belostecinic (nr.7) care anul trecut a renunțat la mandatul de deputat pentru a rămâne la conducerea Academiei. La fel, a renunțat în 2010 la fotoliul din parlament pentru postul de președinte de raion Grigore Cobzac (nr.12), Hâncești.

Potrivit Inițiativei Civice pentru un Parlament Curat unul dintre candidații din 2010, care se regăsește și pe listele depuse de curând la CEC, care nu ar merita să se numere printre aleșii poporului deoarece are probleme de integritate, este deputatul PLDM Vladimir Hotineanu. „Curtea de Conturi a stabilit că Vladimir Hotineanu în calitate de viceministru al Sănătăţii şi preşedinte al Comisiei de eliberare a licenţelor pentru activitate farmaceutică, a eliberat unor agenţi economici licenţe şi autorizaţii încălcând prevederile legislaţiei. De asemenea, Curtea de Conturi a stabilit că în calitatea sa de preşedinte al Comisiei pentru recepţia şi distribuirea ajutoarelor umanitare, Hotineanu a autorizat în mai multe cazuri intrarea în R. Moldova a medicamentelor cu termenul de valabilitate mai mic de un an şi fără certificate de calitate a producătorilor, ambalate neordinar, fără indicarea seriei şi condiţiilor de păstrare. În anul 2009, fiind ministru al Sănătăţii, Vladimir Hotineanu a fost acuzat de Consiliul Naţional de Participare că protejează monopolul de stat în domeniul sănătăţii reproductive. În anul 2010, mass-media a relatat că Vladimir Hotineanu a mers în localitatea Sângera cu maşina de serviciu de la Ministerul Sănătăţii, pentru a-l susţine pe candidatul PLDM la funcţia de primar”, se arată în broșura „Cunoaște-ți candidatul” editată de ICPC.

Potrivit declarațiilor de avere, o bună parte dintre primii 40 de candidați de pe listele PLDM, în prezent deputați, dețin acțiuni sau sunt fondatorii unor companii. Astfel, Vladimir Hotineanu deține 18% dintr-o companie ce importă medicamente, iar deputatul Valeriu Streleţ (nr.6) este proprietarul unei companii cu valoarea de cumpărare de jumătate de milion de lei, și care i-a adus profit din dividende de peste 3 milioane de lei. De asemenea, Ștreleț mai deține active la alte două SRL-uri de comerț. O afacere de milioane are și Ion Balan (nr.27) acesta este patronul a două SRL-uri care activează în domeniul agriculturii, una dintre care are o valoare de cumpărare de peste 1,1 milioane lei. Alți deputați care s-au înscris în cursa electorală pe listele PLDM și care dețin afaceri sunt:

Valeriu Ghileţchi (nr.22) – domeniu financiar; Nae Simion Pleşca (nr.28) – comerț; Anatolie Dimitriu (nr.21); Gheorghe Mocanu (nr.13); Petru Vlah (nr.36); Simion Grişciuc (nr.31) – în domeniul construcţii și comerţ; Nicolae Olaru (nr.35) – agricultură.

Totuși, deputații cu cele mai multe afaceri sunt Nicolae Juravschi (nr.23) și Chiril Lucinschi (nr.19). Primul deține cota parte la un SRL cu valoarea de cumpărare de peste jumătate de milion de lei, o întreprindere care se ocupă cu publicitatea, un club sportiv, o societate pe acțiuni care activează în domeniul sportiv, și alte două SRL-uri care activează în comerț. Mai mult, anul curent Nicolae Juravschi a intrat în atenția Comisiei Naționale de Integritate, care în urma unei anchete a stabilit că deputatul nu și-ar fi declarat toate averile, și că pe lângă participațiile la mai multe companii mai deține trei clădiri, două automobile și 86 de terenuri agricole.

Chiril Lucinschi deține cotă parte: dintr-o companie de publicitate cu o valoarea de cumpărare de 351 mii lei și alta cu o valoare de cumpărare de numai 2700 lei, dar care i-a adus dividende de peste 1,7 milioane lei. De asemenea, acesta a investit într-o companie din SUA.
Administratori sau fondatori de SRL se regăsesc și printre noii pretendenți la fotoliile parlamentare: Nicolae Fachira (nr.30), Alexandru Barbăroșie (nr.32) și Ion Gudumac (nr.38).

Printre noii candidați ai PLDM care se regăsesc pe listele depuse la CEC sunt trei actuali miniștri: ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Natalia Gherman (nr.4), ministrul Educației, Maia Sandu (nr.5) și viceprim-ministrul Eugen Carpov (nr.9). Primele două au devenit membre PLDM la începutul lunii septembrie curent. Ambele au studiat peste hotare și cunosc mai multe limbi străine.

De asemenea, pe liste mai figurează alți funcționari din guvern: viceministrul Finanțelor, Ștefan Creangă (nr.17), viceministra Educației Loretta Handrabura (nr.29) și viceministrul Sănătății Octavian Grama (nr.33). La fel, anul acesta mai candidează la funcția de deputat un șef al unei instituții de învățământ. Este vorba de Oleg Balan (nr.10), rectorul Academiei de Administrare Publică.

Departamentul Politic TIMPUL

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 14:06

Autoritățile italiene au deschis o anchetă privind specula cu măști sanitare, în condițiile în care prețurile au crescut de la un cent la 10 euro, scrie Reuters citând două surse din cadrul procuraturii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 14:02

 Trei noi decese provocate de epidemia de pneumonie virală au fost anunţate marţi în Iran, urcând bilanţul victimelor acestei maladii pe pământul iranian la 15, a informat agenţia oficială Irna, citată de AFP. De la anunţarea, pe 19 februarie a primelor două...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 13:59

A murit fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak, la 91 de ani

A murit fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak, la 91 de ani

 Fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak a decedat, la vârsta de 91 de ani, la câteva săptămâni după ce fusese supus unei intervenţii chirugicale, conform unui anunţ făcut marţi de televiziunea de stat, preluat de Reuters şi DPA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 13:45

VIDEO / Focar de indiferență lângă Trușeni

VIDEO / Focar de indiferență lângă Trușeni

 Ne aflăm la câțiva km de Trușeni, unde am ajuns fiind solicitați de un grup de săteni. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 12:40

Dieta cu ghimbir. Cum să slăbești până la 18 kilograme în două săptămâni, fără efort

Dieta cu ghimbir. Cum să slăbești până la 18 kilograme în două săptămâni, fără efort

Primăvara este senzonul în care din ce în ce mai mulți oameni își doresc să slăbească și fac eforturi susținute în acest sens, mai ales femeile. Dacă te-ai săturat de curele de slăbire care promit rezultate fabuloase, dar acestea întârzie să apară,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 12:21

Maia Sandu îl provoacă pe Igor Dodon la o dezbatere publică: „Dacă are curaj, să vină”

Maia Sandu îl provoacă pe Igor Dodon la o dezbatere publică: „Dacă are curaj, să vină”

Președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, l-a provocat pe șeful statului, Igor Dodon, la o dezbatere publică. Fosta prim-ministră s-a declarat nemulțumită de modul în care este guvernată țara și a criticat acțiunile actualului Executiv. Totodată, Sandu a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 11:41

Cum să îți întărești sistemul imunitar și să te ferești de coronavirus

Cum să îți întărești sistemul imunitar și să te ferești de coronavirus

Coronavirusul este un virus asemănător cu virusul gripal sau cu cel al imunodeficientei umane (HIV), prezent la numeroase specii de animale, precum bovine, porcine, câini și pisici și care se poate transmite cu ușurință și între specii. Coronavirusul poate infecta și omul....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 11:39

Descoperire macabră în Capitală: Un cadavru, găsit de doi copii care se jucau

Descoperire macabră în Capitală: Un cadavru, găsit de doi copii care se jucau

Cadavrul unui bărbat în stare de putrifacție a fost găsit de doi copii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 11:36

Primul caz de CORONAVIRUS confirmat în sudul Italiei

Primul caz de CORONAVIRUS confirmat în sudul Italiei

O turistă din Bergamo aflată în vacanță cu prietenii la Palermo a avut rezultat pozitiv la testul pentru coronavirus, potrivit agenției Ansa, citată de Mediafax. Este primul caz de coronavirus confirmat în sudul Italiei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 11:33

Vanessa Bryant îl dă în judecată pe proprietarul elicopterului pentru moartea soțului și fiicei sale

Vanessa Bryant îl dă în judecată pe proprietarul elicopterului pentru moartea soțului și fiicei sale

Văduva baschetbalistului Kobe Bryant l-a dat în judecată pe propietarul elicopterului care s-a prăbușit luna trecută în California și la bordul căruia se aflau legendarul sportiv și fiica sa în vârstă de 13 ani, Gianna, transmite The Guardian. Procesul, care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 11:30

Viața în carantină. Cum trăiesc oamenii dintr-un orășel de lângă MILANO, din cauza coronavirusului

Viața în carantină. Cum trăiesc oamenii dintr-un orășel de lângă MILANO, din cauza coronavirusului

Marzio Toniolo, un profesor de 35 de ani din Italia, a făcut un reportaj despre viața într-una dintre localitățile aflate în carantină din cauza coronavirusului. Bărbatul a ieșit din casă, în ciuda indicațiilor autorităților, și a filmat cum toată activitatea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 11:01

Candidații la funcția de membru CSM: Judecătorii trebuie să uite de interesele personale

Candidații la funcția de membru CSM: Judecătorii trebuie să uite de interesele personale

Toți membrii CSM trebuie să se preocupe exclusiv de interesele sistemului judecătoresc și să nu permită ingerința politicului sau a intereselor personale în activitatea acestuia. Este părerea candidaților pentru funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, Ion...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 08:53

DOC // Încă o șansă pentru Veaceslav Platon: Procurorii, obligați să examineze cererea de revizuire a dosarului în care acesta a fost condamnat la 18 ani de închisoare

DOC // Încă o șansă pentru Veaceslav Platon: Procurorii, obligați să examineze cererea de revizuire a dosarului în care acesta a fost condamnat la 18 ani de închisoare

Procurorii au fost impuși de instanța de judecată să pornească procesul de revizuire a primului dosar penal intentat pe numele lui Veaceslav Platon, în care a fost condamnat la 18 ani de închisoare. Cererea de revizuire a ajuns în gestiunea Procuraturii Anticorupție, după...

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 25 Februarie 2020, ora: 08:24

Alegeri regizate în Iran. Rezultat: cea mai scăzută prezență la vot din istoria Republicii Islamice

Alegeri regizate în Iran. Rezultat: cea mai scăzută prezență la vot din istoria Republicii Islamice

Alegerile parlamentare din Iran – în care doar candidaților conservatori li s-a permis să candideze – erau menite să asigure regimului Ali Khamenei o victorie facilă. Doar că prezența la urne, cea mai scăzută din istoria Republicii islamiste, scrie Politico, a anulat toată baza...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 08:05

Horoscop zilnic: Horoscopul zilei de azi, MARȚI 25 FEBRUARIE 2020. Dans astral armonios în Univers

Horoscop zilnic: Horoscopul zilei de azi, MARȚI 25 FEBRUARIE 2020. Dans astral armonios în Univers

Soarele, Marte si Nodurile Lunare se reunesc in cel mai armonios dans astazi. Iar Marte, planeta energiei si actiunii, aflat in Capricorn dupa 2 ani, acolo unde se simte foarte bine, se intalneste cu Nodul Sud, deci este timpul sa actionam pe ceva demult amanat. Karma este o scorpie, se spune,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 07:49

VIDEO / Cum tăiem trandafirii primăvara ca să avem grădini parfumate toată vara

VIDEO / Cum tăiem trandafirii primăvara ca să avem grădini parfumate toată vara

Începutul primăverii este momentul prielnic pentru tăierile de optimizare ale trandafirlor. Tăierea trandafirilor ajută la ramificarea acestora și stimulează înflorirea abundentă a acestora. Dar puțini sunt cei care știum cum se face corect, pentru a nu vătăma arbustul.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 07:31

(VIDEO 18+) Un accident grav a avut loc aseară! S-a soldat cu moartea unui polițist

(VIDEO 18+) Un accident grav a avut loc aseară! S-a soldat cu moartea unui polițist

O persoana a murit, iar masina pe care o conducea a ajuns un bot de fiare dupa ce s-a ciocnit violent cu un alt autoturism, la Bacioi. Potrivit politiei, totul s-a intamplat, in aceasta seara, in jurul orei 20:00 la intrare in satul Bacioi, Ialoveni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 07:29

CORONAVIRUS: China anunţă 71 de noi decese, un bilanţ în scădere

CORONAVIRUS: China anunţă 71 de noi decese, un bilanţ în scădere

 China a anunţat marţi 71 de noi decese cauzate de coronavirus, fiind cel mai scăzut bilanţ prezentat zilnic de mai bine de două săptămâni, numărul de decese la nivel naţional fiind de 2.663, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 07:24

Italieni jefuiţi în case de persoane deghizate în paramedici, care spuneau că îi testează pentru coronavirus

Italieni jefuiţi în case de persoane deghizate în paramedici, care spuneau că îi testează pentru coronavirus

Autorităţile italiene atrag atenţia cetăţenilor aflaţi în zonele de carantină pentru coronavirus că s-au primit rapoarte despre anumite persoane care umblă deghizate în paramedici, bat la uşile oamenilor, apoi se oferă să le facă un test pentru coronavirus,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 07:08 de Mihaela Culcinschi

OPERAȚIUNEA FILIP? Trei tineri au adus 1,5 mln. de euro din Moscova și București pentru a cumpăra Casa Presei și cantina Guvernului

OPERAȚIUNEA FILIP? Trei tineri au adus 1,5 mln. de euro din Moscova și București pentru a cumpăra Casa Presei și cantina Guvernului

La începutul anului trecut, înainte de alegerile parlamentare în urma cărora Partidul Democrat a pierdut puterea în R. Moldova, fosta cantină a Cancelariei de Stat a fost înstrăinată din proprietatea statului cu numai 9 mln. lei, iar 2000 de metri pătrați din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 19:19

IURIE RENIȚĂ: Dodon, incurabil de sindromul Stockholm

IURIE RENIȚĂ: Dodon, incurabil de sindromul Stockholm

Cel mai antinațional, cel mai fariseic, cel mai corupt, cel mai demagogic, cel mai petrecăreț, dar și cel mai trădător președinte din istoria Republicii Moldova elogiază (pentru a câtă oară!) toate sărbătorile sovietice și rusești, dar mai ales pe cele militare. Acest individ,...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)