Astăzi 16 Septembrie 2019, Luni - Ultima actualizare la 15 Septembrie 2019
Abonamente

Politică 13 Octombrie 2014, ora 08:16    Din editia print

Ce votăm?Lista PLDM: Afaceriști și miniștri

Marime Font

Nici echipa electorală a PLDM-lui din 2010 nu s-a păstrat până în prezent. Mai mulți membri de partid nu se mai regăsesc pe listele pentru parlamentarele din toamnă, iar unii au părăsit partidul. Astfel, nr.2 și nr.3 din 2010, Alexandru Tănase, respectiv Mihai Godea care s-au retras din partid încă în 2011. De asemenea, în listele depuse la Comisia Electorală Centrală nu se mai regăsesc: șefa AGEPI Lilia Bolocan, ex-ministrul Educației Mihail Șleahtițchi, secretarul general al guvernului Victor Bodiu, precum și câțiva actuali deputați: Veaceslav Ioniță, Simion Furdui, Ion Butmalai ș.a. Iar unii deputați, deși sunt pe liste, au șanse mici să acceadă în noul parlament întrucât se află în coada listei.

Totodată, au apărut nume noi pe listele PLDM. Aproape jumătate din primii 40 pe listele PLDM sunt candidați noi, fiecare în 2010 au renunțat la mandatul de deputat pentru o altă funcție. De asemenea, printre candidații înscriși în cursa electorală se regăsesc demnitari cu imaginea șifonată, cercetați de CNI pentru că și-au ascuns averile sau care au fost implicați în diverse scandaluri.

Astfel, primul pe listă este liderul partidului, Vlad Filat. De două ori șef al guvernului, Filat a fost demis anul trecut din funcție în urma unei moțiuni de cenzură depusă de comuniști pentru „corupție și abuz de putere”. Ulterior, în urma unei sesizări depuse, magistrații Curții Constituționale s-au expus referitor la interimatul funcției lui Filat și a hotărât: „În cazul demiterii guvernului, prin moțiune de cenzură, pentru suspiciuni de corupție, președintele RM, are obligația constituțională de a desemna un prim-ministru interimar dintre membrii guvernului, integritatea cărora nu a fost afectată”.

Recent, fostul membru PLDM, preşedintele Comisiei Economie a Legislativului, Veaceslav Ioniţă a declarat că „cel puţin 120 de milioane de lei au fost furate, în ultimele trei luni, de la Banca de Economii a Moldovei. Delapidările ar fi fost efectuate prin mai multe scheme, iar în spatele lor ar sta şi fostul premier Vlad Filat”. La începutul lunii curente deputatul a mai făcut o declarație precum că: „Vlad Filat continuă să sustragă bani de la Banca de Economii, prin intermediul companiei nepotului său”. Potrivit unui mesaj postat pe o reţea de socializare, politicianul ar mai fi luat zece milioane de lei.


În 2012, organizaţia britanică Wealth-X scria că politicianul Vlad Filat s-ar afla pe locul trei în clasamentul celor mai bogați oameni din Moldova, cu o avere estimată la 1,2 miliarde de dolari.

Al doilea pe listele PLDM este actualul premier, Iurie Leancă. Acesta are o vastă carieră diplomatică. De asemenea, a activat în calitate de vicepreședinte al companiei petroliere al milionarului Stati. Pe lângă limba română mai vorbește șase limbi străine: rusa, engleza, franceza, germana, bulgara și maghiara.

Ca și în 2010, pe liste este prezentă și Liliana Palihovici, vicepreședintele parlamentului (nr.3), deputatul Valeriu Streleț (nr.6) și rectorul ASEM Grigore Belostecinic (nr.7) care anul trecut a renunțat la mandatul de deputat pentru a rămâne la conducerea Academiei. La fel, a renunțat în 2010 la fotoliul din parlament pentru postul de președinte de raion Grigore Cobzac (nr.12), Hâncești.

Potrivit Inițiativei Civice pentru un Parlament Curat unul dintre candidații din 2010, care se regăsește și pe listele depuse de curând la CEC, care nu ar merita să se numere printre aleșii poporului deoarece are probleme de integritate, este deputatul PLDM Vladimir Hotineanu. „Curtea de Conturi a stabilit că Vladimir Hotineanu în calitate de viceministru al Sănătăţii şi preşedinte al Comisiei de eliberare a licenţelor pentru activitate farmaceutică, a eliberat unor agenţi economici licenţe şi autorizaţii încălcând prevederile legislaţiei. De asemenea, Curtea de Conturi a stabilit că în calitatea sa de preşedinte al Comisiei pentru recepţia şi distribuirea ajutoarelor umanitare, Hotineanu a autorizat în mai multe cazuri intrarea în R. Moldova a medicamentelor cu termenul de valabilitate mai mic de un an şi fără certificate de calitate a producătorilor, ambalate neordinar, fără indicarea seriei şi condiţiilor de păstrare. În anul 2009, fiind ministru al Sănătăţii, Vladimir Hotineanu a fost acuzat de Consiliul Naţional de Participare că protejează monopolul de stat în domeniul sănătăţii reproductive. În anul 2010, mass-media a relatat că Vladimir Hotineanu a mers în localitatea Sângera cu maşina de serviciu de la Ministerul Sănătăţii, pentru a-l susţine pe candidatul PLDM la funcţia de primar”, se arată în broșura „Cunoaște-ți candidatul” editată de ICPC.

Potrivit declarațiilor de avere, o bună parte dintre primii 40 de candidați de pe listele PLDM, în prezent deputați, dețin acțiuni sau sunt fondatorii unor companii. Astfel, Vladimir Hotineanu deține 18% dintr-o companie ce importă medicamente, iar deputatul Valeriu Streleţ (nr.6) este proprietarul unei companii cu valoarea de cumpărare de jumătate de milion de lei, și care i-a adus profit din dividende de peste 3 milioane de lei. De asemenea, Ștreleț mai deține active la alte două SRL-uri de comerț. O afacere de milioane are și Ion Balan (nr.27) acesta este patronul a două SRL-uri care activează în domeniul agriculturii, una dintre care are o valoare de cumpărare de peste 1,1 milioane lei. Alți deputați care s-au înscris în cursa electorală pe listele PLDM și care dețin afaceri sunt:

Valeriu Ghileţchi (nr.22) – domeniu financiar; Nae Simion Pleşca (nr.28) – comerț; Anatolie Dimitriu (nr.21); Gheorghe Mocanu (nr.13); Petru Vlah (nr.36); Simion Grişciuc (nr.31) – în domeniul construcţii și comerţ; Nicolae Olaru (nr.35) – agricultură.

Totuși, deputații cu cele mai multe afaceri sunt Nicolae Juravschi (nr.23) și Chiril Lucinschi (nr.19). Primul deține cota parte la un SRL cu valoarea de cumpărare de peste jumătate de milion de lei, o întreprindere care se ocupă cu publicitatea, un club sportiv, o societate pe acțiuni care activează în domeniul sportiv, și alte două SRL-uri care activează în comerț. Mai mult, anul curent Nicolae Juravschi a intrat în atenția Comisiei Naționale de Integritate, care în urma unei anchete a stabilit că deputatul nu și-ar fi declarat toate averile, și că pe lângă participațiile la mai multe companii mai deține trei clădiri, două automobile și 86 de terenuri agricole.

Chiril Lucinschi deține cotă parte: dintr-o companie de publicitate cu o valoarea de cumpărare de 351 mii lei și alta cu o valoare de cumpărare de numai 2700 lei, dar care i-a adus dividende de peste 1,7 milioane lei. De asemenea, acesta a investit într-o companie din SUA.
Administratori sau fondatori de SRL se regăsesc și printre noii pretendenți la fotoliile parlamentare: Nicolae Fachira (nr.30), Alexandru Barbăroșie (nr.32) și Ion Gudumac (nr.38).

Printre noii candidați ai PLDM care se regăsesc pe listele depuse la CEC sunt trei actuali miniștri: ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Natalia Gherman (nr.4), ministrul Educației, Maia Sandu (nr.5) și viceprim-ministrul Eugen Carpov (nr.9). Primele două au devenit membre PLDM la începutul lunii septembrie curent. Ambele au studiat peste hotare și cunosc mai multe limbi străine.

De asemenea, pe liste mai figurează alți funcționari din guvern: viceministrul Finanțelor, Ștefan Creangă (nr.17), viceministra Educației Loretta Handrabura (nr.29) și viceministrul Sănătății Octavian Grama (nr.33). La fel, anul acesta mai candidează la funcția de deputat un șef al unei instituții de învățământ. Este vorba de Oleg Balan (nr.10), rectorul Academiei de Administrare Publică.

Departamentul Politic TIMPUL

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 15 Septembrie 2019, ora: 09:01

Preşedintele Asociaţiei obşteşti CETESTA, Andrei Negruța, susține că, statisticile organizaţiilor internaţionale sunt îngrijorătoare – zilnic din Republica Moldova pleacă pentru totdeauna 106 oameni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Septembrie 2019, ora: 08:50

Reprezentanții formațiunii au fost surprinși împărțind materiale electorale la Bălți care nu conțin date despre tiraj și tipografia la care au fost tipărite.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 15 Septembrie 2019, ora: 08:46

Horoscopul zilei de 15 septembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 15 septembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 15...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Septembrie 2019, ora: 13:23

Judecătorii cer convocarea Adunării Generale Extraordinare a Judecătorilor pentru ridicarea mandatelor membrilor permanenți și a membrilor supleanți ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). O cerere în acest sens, semnată de 87 de judecători a fost înregistrată la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Septembrie 2019, ora: 10:53

Alexandru Tănase: Reforma procuraturii și formula politizării perfecte

Alexandru Tănase: Reforma procuraturii și formula politizării perfecte

Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru modificarea Legii Procuraturii. În cadrul ședinței de Guvern, Premierul Maia Sandu a declarat: „Guvernul a votat cel mai important proiect de lege pe Reforma Procuraturii. Este o decizie curajoasă, asumată de colegii mei din Guvern, care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Septembrie 2019, ora: 08:57

Un avion al companiei Wizz Air care se plecase din Londra spre Bucureşti a fost redirecţionat către aeroportul din Frankfurt. Decizia a fost luată din cauza a doi pasageri români, care potrivit celorlalţi călători, s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Septembrie 2019, ora: 08:39

Horoscop 14 septembrie 2019. O mărturisire copleșitoare

Horoscop 14 septembrie 2019. O mărturisire copleșitoare

Berbec Ideea despre dragoste a Berbecilor nu pare a se potrivi deloc cu realitatea. Iar asta pentru că persoana pe o așteaptă nativii din această zodie, perfectă și strălucitoare, nu o să apară prea curând. De obicei, poveștile de iubire se nasc în cele mai neașteptate...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Septembrie 2019, ora: 18:23

Popescu promite că la iarnă vom vorbi fără ROAMING cu România

Popescu promite că la iarnă vom vorbi fără ROAMING cu România

În câteva luni tarifele la roaming cu România vor putea dispărea spune ministrul Afacerilor Externe, Nicu Popescu. Pe lângă eliminarea acestor taxe cu partea română se discută şi posibilitatea de a ne concecta şi la spaţiul UE, la fel fără taxe.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Septembrie 2019, ora: 12:00

12 milioane lei prejudiciu cauzat de o companie cu activitate în jocurile de noroc: procurorii au trimis cauza penală în judecată

Vineri, 13 septembrie 2019, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță expedierea în instanța de judecată a unei cauze penale privind evaziunea fiscală, comisă de către o persoană juridică specializată în domeniul jocurilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Septembrie 2019, ora: 10:30

Proces penal pe cazul presupusei intoxicații alimentare la liceul Orizont din Ciocana, Chișinău

Proces penal pe cazul presupusei intoxicații alimentare la liceul Orizont din Ciocana, Chișinău

Începând din data de 12 septembrie 2019, în baza autosesizării, procurorii documentează, de comun cu ofițerii de poliție, cazul presupusei intoxicații alimentare produse zilele trecute la liceul teoretic Orizont, filiala Ciocana din capitală, dată fiind rezonanța cazului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Septembrie 2019, ora: 09:40

RAPORTUL UNIUNII EUROPENE - Republica Moldova a avansat cu reforme cheie

RAPORTUL UNIUNII EUROPENE -  Republica Moldova a avansat cu reforme cheie

În urma schimbării guvernului din iunie 2019, Republica Moldova a luat pași hotărâți în implementarea unor reforme cheie pentru a răspunde deteriorării standardelor democratice și a statului de drept, permițând cetățenilor să beneficieze pe deplin de Acordul de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Septembrie 2019, ora: 09:38

13 septembrie, ora 12:00 / Ședință de Guvern - Care este ORDINEA de zi / VIDEO

13 septembrie, ora 12:00 / Ședință de Guvern - Care este ORDINEA de zi / VIDEO

Prim-ministrul Maia Sandu va prezida astăzi, 13 septembrie, începând cu ora 12.00, şedinţa Cabinetului de miniştri. Proiectul ordinii de zi poate fi accesat pe site-ul Guvernului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Septembrie 2019, ora: 09:25

IMAGINI IMPRESIONANTE de pe șantierul gazoductului Ungheni - Chișinău

IMAGINI IMPRESIONANTE de pe șantierul gazoductului Ungheni - Chișinău

Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță a publicat mai multe imagini de pe șantierul gazoductului Ungheni-Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Septembrie 2019, ora: 09:18

Andrei Năstase, despre faptul că un consilier de-a lui Dodon a ajuns șef la CNA: „Nu văd o problemă”

Andrei Năstase, despre faptul că un consilier de-a lui Dodon a ajuns șef la CNA: „Nu văd o problemă” Din editia print

Andrei Nastase spune ca nu vede o problema faptul ca consilierul lui Igor Dodon a ajuns sef la CNA. "Cel care a fost numit acolo face fata lucrurilor”, spune Ministrul Afacerilor Interne in cadrul emisiunii InPROfunzime.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 13 Septembrie 2019, ora: 09:12

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 13 SEPTEMBRIE 2019. GEMENII SUNT STRESAȚI LA MUNCĂ

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 13 SEPTEMBRIE 2019. GEMENII SUNT STRESAȚI LA MUNCĂ

Horoscopul zilei de 13 septembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 13 septembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 13...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Septembrie 2019, ora: 08:45

Liderul Partidului Liberal (PL), ex-primarul capitalei Dorin Chirtoacă, consideră că „sunt periculoase” declarațiile vicepremierului Andrei Năstase, care „nu vede o problemă” că unul dintre consilierii lui Igor Dodon, Ruslan Flocea, a fost numit director al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Septembrie 2019, ora: 07:00

”Și dacă mâine limba mea pieri-va, sunt gata chiar de azi să mă omor”: Un savant din Udmurtia și-a dat foc pe scările parlamentului local

”Și dacă mâine limba mea pieri-va, sunt gata chiar de azi să mă omor”: Un savant din Udmurtia și-a dat foc pe scările parlamentului local

Un cunoscut om de știință din Ijevsk, directorul Institutului Omului al Universității de Stat din Udmurtia, Albert Razin, s-a auto-incendiat pe treptele Consiliului de Stat al Republicii, protestând împotriva desființării învățământului secundar obligatoriu...

( ) Citeşte tot articolul

Economie 13 Septembrie 2019, ora: 06:43

Rata anuală a inflației a urcat la 5,5% în luna august a acestui an - cea mai mare valoare din ianuarie 2018

Rata anuală a inflației a urcat la 5,5% în luna august a acestui an - cea mai mare valoare din ianuarie 2018

La creșterea ratei inflației a contribuit cel mai mult majorarea prețurilor pentru produsele alimentare cu 8,3% în luna august curent față de septembrie 2018.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Septembrie 2019, ora: 00:45

Valeriu Lazăr dezminte informațiile vehiculate de Comisia de anchetă parlamentară în cazul Aeroportului Chișinău

Valeriu Lazăr dezminte informațiile vehiculate de Comisia de anchetă parlamentară în cazul Aeroportului Chișinău

Fostul ministru al Economiei, Valeriu Lazăr, a calificat drept populistă și neprofesionistă abordarea guvernanților actuali în cazul așa-numitului dosar al concesionării Aeroportului Internațional Chișinău (AIC).

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 13 Septembrie 2019, ora: 00:35

Cum vorbim, cum scriem /// Careva poate fi cineva

Cum vorbim, cum scriem /// Careva poate fi cineva Din editia print

Careva este un pronume nehotărât, sinonim cu cineva, vreunul, oricare. De regulă, se foloseşte în raport cu o persoană necunoscută, pe care vorbitorul nu o identifică numind-o concret, de ex.: Ştie careva (= cineva, vreunul) la ce oră vine şeful? În comunicare apar mai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Septembrie 2019, ora: 14:09

De ce a fost demis Directorul AIR Moldova, Iulian Scorpan?

De ce a fost demis Directorul AIR Moldova, Iulian Scorpan?

Directorul companiei „Air Moldova”, Iulian Scorpan, a fost demis acum câteva zile din funcție. Proprietarii companiei, privatizată în toamna anului trecut, nu și-au motivat decizia de a schimba administratorul.  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Septembrie 2019, ora: 12:57

Maia Sandu a DISCUTAT cu șeful Misiunii OSCE în R.Moldova despre neutralizarea munițiilor de la Cobasna

Premierul Maia Sandu a avut o întrevedere cu șeful Misiunii OSCE în R.Moldova, Claus Neukirch.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Septembrie 2019, ora: 12:54

Panică în Cipru! Val de explozii într-o importantă zonă turistică

Panică în Cipru! Val de explozii într-o importantă zonă turistică

O serie de explozii urmate de un incendiu au avut loc joi în zori la un depozit de muniţii al armatei Turciei în nordul Ciprului, fără ca incidentul să se soldeze cu victime, au indicat responsabili ciprioţi-turci, informează Agenția „France Presse”, preluată de...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)