Astăzi 18 Iunie 2019, Marţi - Ultima actualizare la 17 Iunie 2019
Abonamente

Politică 13 Octombrie 2014, ora 08:16    Din editia print

Ce votăm?Lista PLDM: Afaceriști și miniștri

Marime Font

Nici echipa electorală a PLDM-lui din 2010 nu s-a păstrat până în prezent. Mai mulți membri de partid nu se mai regăsesc pe listele pentru parlamentarele din toamnă, iar unii au părăsit partidul. Astfel, nr.2 și nr.3 din 2010, Alexandru Tănase, respectiv Mihai Godea care s-au retras din partid încă în 2011. De asemenea, în listele depuse la Comisia Electorală Centrală nu se mai regăsesc: șefa AGEPI Lilia Bolocan, ex-ministrul Educației Mihail Șleahtițchi, secretarul general al guvernului Victor Bodiu, precum și câțiva actuali deputați: Veaceslav Ioniță, Simion Furdui, Ion Butmalai ș.a. Iar unii deputați, deși sunt pe liste, au șanse mici să acceadă în noul parlament întrucât se află în coada listei.

Totodată, au apărut nume noi pe listele PLDM. Aproape jumătate din primii 40 pe listele PLDM sunt candidați noi, fiecare în 2010 au renunțat la mandatul de deputat pentru o altă funcție. De asemenea, printre candidații înscriși în cursa electorală se regăsesc demnitari cu imaginea șifonată, cercetați de CNI pentru că și-au ascuns averile sau care au fost implicați în diverse scandaluri.

Astfel, primul pe listă este liderul partidului, Vlad Filat. De două ori șef al guvernului, Filat a fost demis anul trecut din funcție în urma unei moțiuni de cenzură depusă de comuniști pentru „corupție și abuz de putere”. Ulterior, în urma unei sesizări depuse, magistrații Curții Constituționale s-au expus referitor la interimatul funcției lui Filat și a hotărât: „În cazul demiterii guvernului, prin moțiune de cenzură, pentru suspiciuni de corupție, președintele RM, are obligația constituțională de a desemna un prim-ministru interimar dintre membrii guvernului, integritatea cărora nu a fost afectată”.

Recent, fostul membru PLDM, preşedintele Comisiei Economie a Legislativului, Veaceslav Ioniţă a declarat că „cel puţin 120 de milioane de lei au fost furate, în ultimele trei luni, de la Banca de Economii a Moldovei. Delapidările ar fi fost efectuate prin mai multe scheme, iar în spatele lor ar sta şi fostul premier Vlad Filat”. La începutul lunii curente deputatul a mai făcut o declarație precum că: „Vlad Filat continuă să sustragă bani de la Banca de Economii, prin intermediul companiei nepotului său”. Potrivit unui mesaj postat pe o reţea de socializare, politicianul ar mai fi luat zece milioane de lei.


În 2012, organizaţia britanică Wealth-X scria că politicianul Vlad Filat s-ar afla pe locul trei în clasamentul celor mai bogați oameni din Moldova, cu o avere estimată la 1,2 miliarde de dolari.

Al doilea pe listele PLDM este actualul premier, Iurie Leancă. Acesta are o vastă carieră diplomatică. De asemenea, a activat în calitate de vicepreședinte al companiei petroliere al milionarului Stati. Pe lângă limba română mai vorbește șase limbi străine: rusa, engleza, franceza, germana, bulgara și maghiara.

Ca și în 2010, pe liste este prezentă și Liliana Palihovici, vicepreședintele parlamentului (nr.3), deputatul Valeriu Streleț (nr.6) și rectorul ASEM Grigore Belostecinic (nr.7) care anul trecut a renunțat la mandatul de deputat pentru a rămâne la conducerea Academiei. La fel, a renunțat în 2010 la fotoliul din parlament pentru postul de președinte de raion Grigore Cobzac (nr.12), Hâncești.

Potrivit Inițiativei Civice pentru un Parlament Curat unul dintre candidații din 2010, care se regăsește și pe listele depuse de curând la CEC, care nu ar merita să se numere printre aleșii poporului deoarece are probleme de integritate, este deputatul PLDM Vladimir Hotineanu. „Curtea de Conturi a stabilit că Vladimir Hotineanu în calitate de viceministru al Sănătăţii şi preşedinte al Comisiei de eliberare a licenţelor pentru activitate farmaceutică, a eliberat unor agenţi economici licenţe şi autorizaţii încălcând prevederile legislaţiei. De asemenea, Curtea de Conturi a stabilit că în calitatea sa de preşedinte al Comisiei pentru recepţia şi distribuirea ajutoarelor umanitare, Hotineanu a autorizat în mai multe cazuri intrarea în R. Moldova a medicamentelor cu termenul de valabilitate mai mic de un an şi fără certificate de calitate a producătorilor, ambalate neordinar, fără indicarea seriei şi condiţiilor de păstrare. În anul 2009, fiind ministru al Sănătăţii, Vladimir Hotineanu a fost acuzat de Consiliul Naţional de Participare că protejează monopolul de stat în domeniul sănătăţii reproductive. În anul 2010, mass-media a relatat că Vladimir Hotineanu a mers în localitatea Sângera cu maşina de serviciu de la Ministerul Sănătăţii, pentru a-l susţine pe candidatul PLDM la funcţia de primar”, se arată în broșura „Cunoaște-ți candidatul” editată de ICPC.

Potrivit declarațiilor de avere, o bună parte dintre primii 40 de candidați de pe listele PLDM, în prezent deputați, dețin acțiuni sau sunt fondatorii unor companii. Astfel, Vladimir Hotineanu deține 18% dintr-o companie ce importă medicamente, iar deputatul Valeriu Streleţ (nr.6) este proprietarul unei companii cu valoarea de cumpărare de jumătate de milion de lei, și care i-a adus profit din dividende de peste 3 milioane de lei. De asemenea, Ștreleț mai deține active la alte două SRL-uri de comerț. O afacere de milioane are și Ion Balan (nr.27) acesta este patronul a două SRL-uri care activează în domeniul agriculturii, una dintre care are o valoare de cumpărare de peste 1,1 milioane lei. Alți deputați care s-au înscris în cursa electorală pe listele PLDM și care dețin afaceri sunt:

Valeriu Ghileţchi (nr.22) – domeniu financiar; Nae Simion Pleşca (nr.28) – comerț; Anatolie Dimitriu (nr.21); Gheorghe Mocanu (nr.13); Petru Vlah (nr.36); Simion Grişciuc (nr.31) – în domeniul construcţii și comerţ; Nicolae Olaru (nr.35) – agricultură.

Totuși, deputații cu cele mai multe afaceri sunt Nicolae Juravschi (nr.23) și Chiril Lucinschi (nr.19). Primul deține cota parte la un SRL cu valoarea de cumpărare de peste jumătate de milion de lei, o întreprindere care se ocupă cu publicitatea, un club sportiv, o societate pe acțiuni care activează în domeniul sportiv, și alte două SRL-uri care activează în comerț. Mai mult, anul curent Nicolae Juravschi a intrat în atenția Comisiei Naționale de Integritate, care în urma unei anchete a stabilit că deputatul nu și-ar fi declarat toate averile, și că pe lângă participațiile la mai multe companii mai deține trei clădiri, două automobile și 86 de terenuri agricole.

Chiril Lucinschi deține cotă parte: dintr-o companie de publicitate cu o valoarea de cumpărare de 351 mii lei și alta cu o valoare de cumpărare de numai 2700 lei, dar care i-a adus dividende de peste 1,7 milioane lei. De asemenea, acesta a investit într-o companie din SUA.
Administratori sau fondatori de SRL se regăsesc și printre noii pretendenți la fotoliile parlamentare: Nicolae Fachira (nr.30), Alexandru Barbăroșie (nr.32) și Ion Gudumac (nr.38).

Printre noii candidați ai PLDM care se regăsesc pe listele depuse la CEC sunt trei actuali miniștri: ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Natalia Gherman (nr.4), ministrul Educației, Maia Sandu (nr.5) și viceprim-ministrul Eugen Carpov (nr.9). Primele două au devenit membre PLDM la începutul lunii septembrie curent. Ambele au studiat peste hotare și cunosc mai multe limbi străine.

De asemenea, pe liste mai figurează alți funcționari din guvern: viceministrul Finanțelor, Ștefan Creangă (nr.17), viceministra Educației Loretta Handrabura (nr.29) și viceministrul Sănătății Octavian Grama (nr.33). La fel, anul acesta mai candidează la funcția de deputat un șef al unei instituții de învățământ. Este vorba de Oleg Balan (nr.10), rectorul Academiei de Administrare Publică.

Departamentul Politic TIMPUL

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 17 Iunie 2019, ora: 20:57

(ARHIVE) Dezvăluiri ZGUDUITOARE: cum UCIDEAU călăii lui Stalin

(ARHIVE) Dezvăluiri ZGUDUITOARE: cum UCIDEAU călăii lui Stalin

La mai bine de șapte decenii de la primul val al deportărilor, comemorăm zecile de mii de victime care au căzut pradă teroarei comuniste, făcând publice numele câtorva din cei care au răpit, pe nedrept, viețile condamnaților și s-au scăldat în sângele lor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 19:48

Anunț de ultimă oră pentru toți românii! Statul îți dă bani ca să-ți iei televizor nou

Anunț de ultimă oră pentru toți românii! Statul îți dă bani ca să-ți iei televizor nou

Anunț de ultimă oră care îi vizează pe toi românii. Statul îți dă bani ca să-ți iei televizor nou. Este vorba despre un nou program RABLA căruia i se va da startul chiar mâine.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 19:38

Mohamed Morsi, fostul președinte al Egiptului, a murit în sala de judecată

Mohamed Morsi, fostul președinte al Egiptului, a murit în sala de judecată

Fostul preşedinte egiptean Mohamed Morsi a murit luni, la vârsta de 67 de ani, într-o instanţă judiciară, afirmă surse citate de presa egipteană şi internaţională, relatează Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 18:43

Parlamentul ar putea stabili, mâine, data ALEGERILOR LOCALE generale

Parlamentul ar putea stabili, mâine, data ALEGERILOR LOCALE generale

Parlamentul va examina, în ședința plenară din 18 iunie curent, un proiect de hotărâre privind stabilirea datei alegerilor locale generale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 17:26

ÎNCEP ABUZURILE? Năstase ar fi percheziționat ILEGAL în trafic mașina procurorului-șef al PCCOCS /// Ce pedeapsă riscă Ministrul de Interne

ÎNCEP ABUZURILE? Năstase ar fi percheziționat ILEGAL în trafic mașina procurorului-șef al PCCOCS /// Ce pedeapsă riscă Ministrul de Interne

Andrei Năstase, noul ministru al Afacerilor Interne, împreună cu bodyguardul său, veteranul de război Ion Caraman, au inceput edificarea statului de drept. Liderul PPDA ar fi stopat și percheziționat în plină stradă automobilul de serviciu al șefului Procuraturii pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 16:33

Maia Sandu anunță CREȘTERA numărului de ministere în Guvern

Maia Sandu anunță CREȘTERA numărului de ministere în Guvern

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale ar putea reveni la forma inițială, de până la reforma administrației implementată de Guvernul Filip, când existau două instituții separate: Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 16:26

Democraţii condamnă cumetrismul instaurat de noua guvernare de la Chişinău

Democraţii condamnă cumetrismul instaurat de noua guvernare de la Chişinău

Partidul Democrat din Moldova condamnă, într-un comunicat de presă, modul în care exponenţii alianței PSRM-PAS-PPDA promovează în funcții rude ale liderilor acestor partide.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 16:02

Virgil Pâslariuc: Două secole de la răpirea Basarabiei! Ruşii prezintă anexarea ca pe un act mesianic

Virgil Pâslariuc: Două secole de la răpirea Basarabiei! Ruşii prezintă anexarea ca pe un act mesianic

Ce reprezenta Basarabia la 1812? În primul rând, o asemenea regiune nici nu exista. Acel sector din sudul provinciei pruto-nistrene, numit Basarabia, cel mai probabil după numele dinastiei muntene care ar fi stăpânit, scurt timp, gurile Dunării, nici nu mai era menţionat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 15:35

Sandu anunță că Năstase ar putea rămâne fără cumătru său la IGP

Sandu anunță că Năstase ar putea rămâne fără cumătru său la IGP

Premierul Maia Sandu spune că Mihai Balan, șeful interimar de la IGP numit de Andrei Năstase ar putea fi demis.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 15:27

Boli agravate de expunerea la soare. Sfaturile doctorilor!

Boli agravate de expunerea la soare. Sfaturile doctorilor!

Cea mai gravă problemă, de fapt, ar fi cea cu alunițele. Expunerea lor la soare poate duce, în cazuri rare, ce-i drept, la cancer de piele, numit melanom și din păcate este un cancer destul de agresiv, depistat, cel puțin la noi în România, în faze destul de...

( ) Citeşte tot articolul

Fotbal 17 Iunie 2019, ora: 15:20

Programul complet de la Euro 2019. Când joacă România U21 și cum se poate califica în semifinale

Programul complet de la Euro 2019. Când joacă România U21 și cum se poate califica în semifinale

Euro 2019 | Campionatul European Under-21 va avea loc în perioada 16-30 iunie în Italia şi San Marino, cu participarea a 12 echipe, printre care şi România.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 15:13

Anatol Țăranu: „Apariția lui Usatîi pe planul de stânga complică peisajul politic de pe acest segment”

Anatol Țăranu: „Apariția lui Usatîi pe planul de stânga complică peisajul politic de pe acest segment”

Întoarcerea în Republica Moldova a liderului formațiunii „Partidului Nostru”, Renato Usatâi, după trei ani în care s-a aflat în Rusia și Germania, este una suspectă și cu multe semne de întrebare, consideră comentatorii politici. Ei cred că...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 14:44

Ministrul Popescu RENUNȚĂ la serviciile șefului său de cabinet Andrei Popov, care ar fi și NAȘUL său

Ministrul Popescu RENUNȚĂ la serviciile șefului său de cabinet Andrei Popov, care ar fi și NAȘUL său

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Nicu Popescu, a anunțat de la Washington D.C, unde întreprinde prima vizită în calitate de șef al diplomației moldovenești, că se desparte de șeful său de cabinet, Andrei Popov, care ar fi și nașul său de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 14:12

Pavel Filip: PDM va fi în opoziţie cu cei care vor submina integritatea teritorială a Republicii Moldova şi care vor încălca Constituţia şi legile ţării

Pavel Filip: PDM va fi în opoziţie cu cei care vor submina integritatea teritorială a Republicii Moldova şi care vor încălca Constituţia şi legile ţării

Partidul Democrat din Moldova va participa la şedinţele Legislativului şi va fi în opoziţie cu cei care vor submina integirtatea teritorială a Republicii Moldova, care vor încălca Constituţia şi legile ţării, precum şi cei care vor călca valorile Uniunii Europene....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 14:01

Aproape 20 de tone de căpșune din R. Moldova au fost INTERZISE în Rusia

Aproape 20 de tone de căpșune din R. Moldova au fost INTERZISE în Rusia

Direcția Rosselhoznadzor din regiunea Breansk a interzis importul în Rusia a 17,68 de tone de căpșuni din Republica Moldova care urmau să ajungă pe piețele din Moscova, informează serviciul de presă al serviciul federal fitosanitar și veterinar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 13:42

24 iunie, ora 15:30, Teatrul Mihai Eminescu - In memoriam Constantin Tănase

24 iunie, ora 15:30, Teatrul Mihai Eminescu  - In memoriam Constantin Tănase

În această vară toridă, jurnalistul Constantin Tănase ar fi împlinit 70 de ani.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 17 Iunie 2019, ora: 13:40

Cele mai bune alimente pentru articulații

Cele mai bune alimente pentru articulații

 Dacă ai puțină atenție poți alege pentru dieta ta cele mai bune alimente pentru articulații. Aceasta înseamnă că ai posibilitatea de a preveni deteriorarea cartilajului articular, protejezi încheieturile prin reducerea inflamației și durerii, menținând un corp...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 13:35

Mai multe state membre UE cer EXTINDEREA rapidă a Uniunii. Ce țări din estul Europei ar putea A ADERA blocul comunitar

Mai multe state membre UE cer EXTINDEREA rapidă a Uniunii. Ce țări din estul Europei ar putea A ADERA blocul comunitar

Ekaterina Zaharieva, adjunctă a ministrului de externe bulgar, a cerut alături de şefii diplomaţiilor din alte 12 ţări membre ale Uniunii Europene integrarea mai rapidă a Balcanilor Occidentali, scrie presa de la Sofia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 13:11

Un monument al lui Ștefan cel Mare va fi edificat la Glodeni. Apelul autorităților locale!

Un monument al lui Ștefan cel Mare va fi edificat la Glodeni. Apelul autorităților locale!

Autoritățile din Glodeni intenționează să instaleze, în fața Consiliului raional al localității, un monument al Domnitorului Moldovei – Ștefan cel Mare și Sfânt, informează Provincial.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 13:02

Deputații din PD revin la muncă în Legislativ / Monica Babuc, propusă la funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului (VIDEO)

Deputații din PD revin la muncă în Legislativ / Monica Babuc, propusă la funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului (VIDEO)

Fracțiunea Partidului Democrat din Parlament va veni la următoarea ședință a Legislativului. Anunțul a fost făcut de Pavel Filip în cadrul unui briefing de presă. Acesta a spus că democrații vor fi în opoziție, dar vor vota proiectele de legi care sunt importante pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 12:06

Raport al Comisiei Europeane: Alegerile europene au suferit din cauza dezinformării rusești

Raport al Comisiei Europeane: Alegerile europene au suferit din cauza dezinformării rusești

„Surse rusești au făcut încercări continue și consecvente de dezinformare pentru a reduce prezența la vot și a influența preferințele alegătorilor în alegerile parlamentare din luna trecută”, este concluzia cuprinsă în raportul inițial al Bruxellesului,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 11:58

Pakistan: Conferința de presă a unui ministru regional a fost transmisă live pe Facebook cu filtrul „PISICĂ” activat

Pakistan: Conferința de presă a unui ministru regional a fost transmisă live pe Facebook cu filtrul „PISICĂ” activat

Un ministru din provincia pakistaneză Khyber Pakhtunkhwa a ajuns pe prima pagină a ziarelor din întreaga lume după ce o conferință a sa a fost transmisă live pe Facebook cu filtrul „cat” activat. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 11:24

Construcția gazoductul Iași-Chișinău nu va fi terminată în acest ans / R. Moldova va trebui să caute o soluție să evite ȘANTAJUL rusesc

Construcția gazoductul Iași-Chișinău nu va fi terminată în acest ans / R. Moldova va trebui să caute o soluție să evite ȘANTAJUL rusesc

Compania românească Transgaz din România nu va reuşi să finalizeze în acest an construcţia gazoductului Ungheni-Chișinău, așa cum era convenit anterior. Cel mai probabil că interconectorul va fi gata abia în august 2020, transmite Mold-street.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 11:21

Vlad Plahotniuc: „Sunt pe baricade”

Vlad Plahotniuc: „Sunt pe baricade”

În opoziție, dar la fel de puternici!

( ) Citeşte tot articolul

Sport 17 Iunie 2019, ora: 10:48

Doriți la „pachet”: Gică Hagi şi Ianis Hagi, pe lista celor de la Spartak Moscova

Doriți la „pachet”: Gică Hagi şi Ianis Hagi, pe lista celor de la Spartak Moscova

Gică Hagi şi Ianis Hagi ar putea începe un nou proiect interesant, tot împreună, la una dintre cele mai puternice echipe din Rusia. Conform celor de la Sovsport.ru, tatăl și fiul Hagi sunt doriți la Spartak Moscova. 

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)