Astăzi 14 Octombrie 2019, Luni - Ultima actualizare la 13 Octombrie 2019
Abonamente

Politică 13 Octombrie 2014, ora 08:16    Din editia print

Ce votăm?Lista PLDM: Afaceriști și miniștri

Marime Font

Nici echipa electorală a PLDM-lui din 2010 nu s-a păstrat până în prezent. Mai mulți membri de partid nu se mai regăsesc pe listele pentru parlamentarele din toamnă, iar unii au părăsit partidul. Astfel, nr.2 și nr.3 din 2010, Alexandru Tănase, respectiv Mihai Godea care s-au retras din partid încă în 2011. De asemenea, în listele depuse la Comisia Electorală Centrală nu se mai regăsesc: șefa AGEPI Lilia Bolocan, ex-ministrul Educației Mihail Șleahtițchi, secretarul general al guvernului Victor Bodiu, precum și câțiva actuali deputați: Veaceslav Ioniță, Simion Furdui, Ion Butmalai ș.a. Iar unii deputați, deși sunt pe liste, au șanse mici să acceadă în noul parlament întrucât se află în coada listei.

Totodată, au apărut nume noi pe listele PLDM. Aproape jumătate din primii 40 pe listele PLDM sunt candidați noi, fiecare în 2010 au renunțat la mandatul de deputat pentru o altă funcție. De asemenea, printre candidații înscriși în cursa electorală se regăsesc demnitari cu imaginea șifonată, cercetați de CNI pentru că și-au ascuns averile sau care au fost implicați în diverse scandaluri.

Astfel, primul pe listă este liderul partidului, Vlad Filat. De două ori șef al guvernului, Filat a fost demis anul trecut din funcție în urma unei moțiuni de cenzură depusă de comuniști pentru „corupție și abuz de putere”. Ulterior, în urma unei sesizări depuse, magistrații Curții Constituționale s-au expus referitor la interimatul funcției lui Filat și a hotărât: „În cazul demiterii guvernului, prin moțiune de cenzură, pentru suspiciuni de corupție, președintele RM, are obligația constituțională de a desemna un prim-ministru interimar dintre membrii guvernului, integritatea cărora nu a fost afectată”.

Recent, fostul membru PLDM, preşedintele Comisiei Economie a Legislativului, Veaceslav Ioniţă a declarat că „cel puţin 120 de milioane de lei au fost furate, în ultimele trei luni, de la Banca de Economii a Moldovei. Delapidările ar fi fost efectuate prin mai multe scheme, iar în spatele lor ar sta şi fostul premier Vlad Filat”. La începutul lunii curente deputatul a mai făcut o declarație precum că: „Vlad Filat continuă să sustragă bani de la Banca de Economii, prin intermediul companiei nepotului său”. Potrivit unui mesaj postat pe o reţea de socializare, politicianul ar mai fi luat zece milioane de lei.


În 2012, organizaţia britanică Wealth-X scria că politicianul Vlad Filat s-ar afla pe locul trei în clasamentul celor mai bogați oameni din Moldova, cu o avere estimată la 1,2 miliarde de dolari.

Al doilea pe listele PLDM este actualul premier, Iurie Leancă. Acesta are o vastă carieră diplomatică. De asemenea, a activat în calitate de vicepreședinte al companiei petroliere al milionarului Stati. Pe lângă limba română mai vorbește șase limbi străine: rusa, engleza, franceza, germana, bulgara și maghiara.

Ca și în 2010, pe liste este prezentă și Liliana Palihovici, vicepreședintele parlamentului (nr.3), deputatul Valeriu Streleț (nr.6) și rectorul ASEM Grigore Belostecinic (nr.7) care anul trecut a renunțat la mandatul de deputat pentru a rămâne la conducerea Academiei. La fel, a renunțat în 2010 la fotoliul din parlament pentru postul de președinte de raion Grigore Cobzac (nr.12), Hâncești.

Potrivit Inițiativei Civice pentru un Parlament Curat unul dintre candidații din 2010, care se regăsește și pe listele depuse de curând la CEC, care nu ar merita să se numere printre aleșii poporului deoarece are probleme de integritate, este deputatul PLDM Vladimir Hotineanu. „Curtea de Conturi a stabilit că Vladimir Hotineanu în calitate de viceministru al Sănătăţii şi preşedinte al Comisiei de eliberare a licenţelor pentru activitate farmaceutică, a eliberat unor agenţi economici licenţe şi autorizaţii încălcând prevederile legislaţiei. De asemenea, Curtea de Conturi a stabilit că în calitatea sa de preşedinte al Comisiei pentru recepţia şi distribuirea ajutoarelor umanitare, Hotineanu a autorizat în mai multe cazuri intrarea în R. Moldova a medicamentelor cu termenul de valabilitate mai mic de un an şi fără certificate de calitate a producătorilor, ambalate neordinar, fără indicarea seriei şi condiţiilor de păstrare. În anul 2009, fiind ministru al Sănătăţii, Vladimir Hotineanu a fost acuzat de Consiliul Naţional de Participare că protejează monopolul de stat în domeniul sănătăţii reproductive. În anul 2010, mass-media a relatat că Vladimir Hotineanu a mers în localitatea Sângera cu maşina de serviciu de la Ministerul Sănătăţii, pentru a-l susţine pe candidatul PLDM la funcţia de primar”, se arată în broșura „Cunoaște-ți candidatul” editată de ICPC.

Potrivit declarațiilor de avere, o bună parte dintre primii 40 de candidați de pe listele PLDM, în prezent deputați, dețin acțiuni sau sunt fondatorii unor companii. Astfel, Vladimir Hotineanu deține 18% dintr-o companie ce importă medicamente, iar deputatul Valeriu Streleţ (nr.6) este proprietarul unei companii cu valoarea de cumpărare de jumătate de milion de lei, și care i-a adus profit din dividende de peste 3 milioane de lei. De asemenea, Ștreleț mai deține active la alte două SRL-uri de comerț. O afacere de milioane are și Ion Balan (nr.27) acesta este patronul a două SRL-uri care activează în domeniul agriculturii, una dintre care are o valoare de cumpărare de peste 1,1 milioane lei. Alți deputați care s-au înscris în cursa electorală pe listele PLDM și care dețin afaceri sunt:

Valeriu Ghileţchi (nr.22) – domeniu financiar; Nae Simion Pleşca (nr.28) – comerț; Anatolie Dimitriu (nr.21); Gheorghe Mocanu (nr.13); Petru Vlah (nr.36); Simion Grişciuc (nr.31) – în domeniul construcţii și comerţ; Nicolae Olaru (nr.35) – agricultură.

Totuși, deputații cu cele mai multe afaceri sunt Nicolae Juravschi (nr.23) și Chiril Lucinschi (nr.19). Primul deține cota parte la un SRL cu valoarea de cumpărare de peste jumătate de milion de lei, o întreprindere care se ocupă cu publicitatea, un club sportiv, o societate pe acțiuni care activează în domeniul sportiv, și alte două SRL-uri care activează în comerț. Mai mult, anul curent Nicolae Juravschi a intrat în atenția Comisiei Naționale de Integritate, care în urma unei anchete a stabilit că deputatul nu și-ar fi declarat toate averile, și că pe lângă participațiile la mai multe companii mai deține trei clădiri, două automobile și 86 de terenuri agricole.

Chiril Lucinschi deține cotă parte: dintr-o companie de publicitate cu o valoarea de cumpărare de 351 mii lei și alta cu o valoare de cumpărare de numai 2700 lei, dar care i-a adus dividende de peste 1,7 milioane lei. De asemenea, acesta a investit într-o companie din SUA.
Administratori sau fondatori de SRL se regăsesc și printre noii pretendenți la fotoliile parlamentare: Nicolae Fachira (nr.30), Alexandru Barbăroșie (nr.32) și Ion Gudumac (nr.38).

Printre noii candidați ai PLDM care se regăsesc pe listele depuse la CEC sunt trei actuali miniștri: ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Natalia Gherman (nr.4), ministrul Educației, Maia Sandu (nr.5) și viceprim-ministrul Eugen Carpov (nr.9). Primele două au devenit membre PLDM la începutul lunii septembrie curent. Ambele au studiat peste hotare și cunosc mai multe limbi străine.

De asemenea, pe liste mai figurează alți funcționari din guvern: viceministrul Finanțelor, Ștefan Creangă (nr.17), viceministra Educației Loretta Handrabura (nr.29) și viceministrul Sănătății Octavian Grama (nr.33). La fel, anul acesta mai candidează la funcția de deputat un șef al unei instituții de învățământ. Este vorba de Oleg Balan (nr.10), rectorul Academiei de Administrare Publică.

Departamentul Politic TIMPUL

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 13 Octombrie 2019, ora: 15:18

 Dintre cele două premii Nobel pentru literatură acordate de Academia sudeză, unul riscă să suscite polemici, pentru că scriitorului austriac Peter Handke i s-a reproşat sprijinul moral acordat sîrbilor în contextul războiului din fosta Yugoslavie. Iar în Franţa,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Octombrie 2019, ora: 15:07

"Tenişii lui Iisus", care conţin apă sfinţită injectată în talpă, vânduţi în câteva minute cu 3.000 de dolari

"Tenişii lui Iisus", care conţin apă sfinţită injectată în talpă, vânduţi în câteva minute cu 3.000 de dolari

 O pereche de pantofi sport, numiţi "tenişii lui Iisus", creaţi de un studio de design din New York şi care conţin în interiorul tălpilor apă sfinţită din râul Iordan, au fost vânduţi la câteva minute după ce au fost puşi în vânzare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Octombrie 2019, ora: 21:33

Ambasadorul Moldovei la Madrid: Investitorii spanioli vor veni în Moldova dacă vor fi siguri că mediul de afaceri le va oferi posibilitate de dezvoltare şi profit

Ambasadorul Moldovei la Madrid: Investitorii spanioli vor veni în Moldova dacă vor fi siguri că mediul de afaceri le va oferi posibilitate de dezvoltare şi profit

  Cu ocazia sărbătorii naţionale a Regatului Spaniei, consemnată pe data de 12 octombrie, ambasadorul Republicii Moldova la Madrid, Violeta Agrici, a oferit un interviu pentru Radio Moldova, ce a putut fi audiat în cadrul emisiunii „Obiectiv europa. Experienţa...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Octombrie 2019, ora: 16:21

Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, care a prezentat sâmbătă, 12 octombrie, echipa Partidului Nostru la alegerile locale din Chișinău, s-a declarat convins că oamenii pe care îi propune formațiunea sa sunt în stare să schimbe radical lucrurile în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Octombrie 2019, ora: 11:48

 Cel puțin trei persoane au avut de suferit în urma unui grav accident rutier, produs în această dimineață, în jurul orei 8.20, în raionul Strășeni, după ce microbuzul în care se deplasau s-a răsturnat. Potrivit informațiilor preliminare, șoferul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Octombrie 2019, ora: 11:32

 Turcia "nu-şi va opri" operaţiunea pe care o desfăşoară în Siria împotriva miliţiilor kurde susţinute de Occident, a declarat vineri preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, respingând "ameninţările" în acest sens, informează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Octombrie 2019, ora: 11:28

 O amplă operaţiune la care au participat forţe de poliţie din 16 state ale Uniunii Europene s-a soldat cu confiscarea unor cantităţi masive de droguri de sinteză, valorând 85 milioane de euro pe piaţa neagră, şi cu peste 400 de arestări, a comunicat vineri Europol, potrivit...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Octombrie 2019, ora: 11:21

 Noul șef interimar al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) este Dorin Compan, fost procuror în Procuratura Anticorupție. El a gestionat dosare de rezonanță în care fost vizat un ministru, a instrumentat dosare cu licitații...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Octombrie 2019, ora: 11:11

 Ultimii doi dintre cei șapte profesori turci de la Liceul „Orizont”, expulzați la începutul lunii septembrie 2018 din Moldova, au fost condamnați la închisoare în Turcia. Este vorba despre directorul general adjunct al liceului şi directorul filialei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Octombrie 2019, ora: 17:30

Ion Ceban: Primăria Chişinău va avea, în curând, un lift special pentru accesul persoanelor cu nevoi speciale

Ion Ceban: Primăria Chişinău va avea, în curând, un lift special pentru accesul persoanelor cu nevoi speciale

Liftul pentru accesul persoanelor cu nevoi speciale e aproape instalat în Primăria capitalei. Despre aceasta anunță Ion Ceban, candidatul socialiștilor la funcția de primar al municipiului Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Octombrie 2019, ora: 16:11

Țîcu îl învinuiește pe Dodon de trădare de Patrie. Vrea o comisie de anchetă care să investigheze acest lucru

Țîcu îl învinuiește pe Dodon de trădare de Patrie. Vrea o comisie de anchetă care să investigheze acest lucru

Deputatul Octavian Țîcu cere crearea unei comisii parlamentare de anchetă care să investigheze acțiunile de trădare de Patrie comise de președintele Igor Dodon. Țîcu a pregătit un proiect de hotărâre în acest sens și își îndeamnă foștii colegi din Blocul ACUM să semneze...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Octombrie 2019, ora: 16:04

Ivan Diacov promite să lase în urmă un Plan Urbanistic General

Ivan Diacov promite să lase în urmă un Plan Urbanistic General

Ivan Diacov vrea să schimbe radical imaginea Chișinăului. El a declarat la emisiunea Candidat, de la TVC21, că după ce va scăpa Primăria de corupți, va începe în mod prioritar să demoleze mai multe construcții ridicate ilegal.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Octombrie 2019, ora: 12:37

La Orhei continuă lucrările de reconstrucție a drumurilor și curților

La Orhei continuă lucrările de reconstrucție a drumurilor și curților

În municipiul Orhei continuă lucrările de dezvoltare a infrastructurii drumurilor. Încă o stradă importantă a intrat în reparații. Este vorba de strada Valeriu Briceag din sectorul Nordic al orașului, care nu a mai fost reparată de zeci de ani și face parte din planul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Octombrie 2019, ora: 12:29

Un nou sondaj electoral! Andrei Năstase se depărtează mult de Ion Ceban

Un nou sondaj electoral! Andrei Năstase se depărtează mult de Ion Ceban

La o săptămână distanță de alegerile locale, socialistul Ion Ceban înregistrează rezultate mult mai bune în sondajele electorale față de principalul său contracandidat Andrei Năstase. Potrivit unui nou sondaj realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Octombrie 2019, ora: 12:25

Ion Ceban: „Datorită Zonelor Verzi Chișinăul a fost numit „Oraș verde”, dar primăria Chișinăului le-a ignorat insistent pe durata ultimilor decenii”

Ion Ceban: „Datorită Zonelor Verzi Chișinăul a fost numit „Oraș verde”, dar primăria Chișinăului le-a ignorat insistent pe durata ultimilor decenii”

Pentru reabilitarea şi amenajarea spaţiilor verzi vor fi allocate anual câte 150 milioane lei. Candidatu la funcşia de primar al Capitalei Ion Ceban tratează această sumă ca o investiție în viitorul Chișinăului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Octombrie 2019, ora: 11:45

De la sediul de lux și o tribună din cele mai moderne, PD-ul a trecut în stradă la o tribună obișnuită - din lemn

De la sediul de lux și o tribună din cele mai moderne, PD-ul a trecut în stradă la o tribună obișnuită - din lemn

Pavel Filip a sustinut un briefing de presa la care a criticat guvernarea si a negat orice implicare in exportul de nuci, asa cum a fost acuzat de Igor Munteanu si Alexandru Slusari.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Octombrie 2019, ora: 11:27

Eurocronica: „Spațiul Schengen” din Balcani

Eurocronica: „Spațiul Schengen” din Balcani

Liderii din Serbia, Albania și Macedonia de Nord au semnat o declarație privind cooperarea economică regională, inclusiv cu privire la libera circulație a mărfurilor și a persoanelor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Octombrie 2019, ora: 09:22

OPINIE /// Împotriva înăspririi legilor pentru conducătorii auto

OPINIE /// Împotriva înăspririi legilor pentru conducătorii auto

Media arată că situația rutieră s-a agravat. Iar statistica arată că situația rutieră s-a îmbunătățit.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Octombrie 2019, ora: 09:16

Andrei Popov sugerează blocului ACUM să treacă pe centrul eșicherului politic

Andrei Popov sugerează blocului ACUM să treacă pe centrul eșicherului politic

Andrei Popov consideră că situația de pe segmentul unionist este pentru blocul ACUM încă un prilej pentru reflecție, mai ales că din fracțiunea Partidului Platforma Demnitate și Adevăr din Parlament s-a retras deputatul Octavian Țîcu, iar alți parlamentari vin cu critici la...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)