Editorial

Lituania, ţara care ne iubeşte şi ne sprijină

Lituania îşi aminteşte cu multă recunoştinţă de acest eveniment, fiind una din ţările care sprijină sincer R. Moldova în eforturile ei de integrare europeană.

Demult visam să revăd o fostă „republică baltică”, să văd cum arată ea, comparată cu R. Moldova, după două decenii şi ceva de la căderea URSS. Şi iată că acest vis s-a împlinit: am vizitat Lituania în legătură cu împlinirea a 20 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Lituania şi R. Moldova. Din delegaţia RM care s-a aflat la Vilnius pe 12 şi 13 iulie au făcut parte ex-preşedintele RM Mircea Snegur, preşedintele PL Mihai Ghimpu, viceministrul de la Externe Natalia Gherman, istoricul Octavian Ţâcu, Eugen Revenco, director executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă.

Cu prilejul acestei date, la Ministerul de Externe al Lituaniei a avut loc o masă rotundă, moderată de către ministrul de Externe al Lituaniei, Audronius Ažubalis, în cadrul căreia reprezentanţii celor două ţări au evocat evenimentele de acum 20 de ani în care s-a produs recunoaşterea Lituaniei de către R. Moldova. (Apropo, actualul ministru de Externe, Audronius Ažubalis, este anume acel mesager al Lituaniei care, în 1989, în cadrul unui mare miting de la Chişinău, i-a salutat pe moldoveni cerându-şi scuze că va „fi nevoit să vorbească în limba ocupanţilor”. Sunt sigur, mulţi moldoveni mai ţin minte această declaraţie a lituanianului care a fost comentată aprins de presa comunistă de la Chişinău, care era specializată atunci în „condamnarea extremismului”.)

În cadrul mesei rotunde au luat cuvântul M. Snegur, M. Ghimpu, N. Gherman, O. Ţâcu, E. Revenco şi Igor Klipii, ambasadorul R. Moldova în Lituania, din partea Chişinăului, iar din partea Lituaniei ministrul de Externe Audronius Ažubalis, viceministrul de Externe Evaldas Ignatavicius, Vytautas Landsbergis, ex-preşedinte al Lituaniei, Violeta Motulaite, ambasadoarea Lituaniei în R. Moldova, alţi diplomaţi lituanieni a căror activitate a fost şi este legată de R. Moldova.

Ministrul de Externe al Lituaniei le-a înmânat lui M. Ghimpu şi E. Revenco înalta distincţie lituaniană „Steaua diplomaţiei lituaniene”. Această distincţie i-a fost transmisă şi preşedintelui fracţiunii parlamentare a PL, Ion Hadârcă, care nu a putut participa la ceremonia de la Vilnius. Acesta a condus şedinţa Parlamentului moldovean în cadrul căreia a fost recunoscută independenţa Lituaniei. În cadrul ceremoniei, Ažubalis a menţionat că „este simbolic faptul că realizările acestor personalităţi, pentru care au fost decoraţi, se încadrează perfect în cele două decenii de relaţii bilaterale moldo-lituaniene, din momentul când cele două ţări au obţinut independenţa, până în prezent când cele două drumuri ale ţărilor noastre s-au unit în aceeaşi direcţie spre Europa secolului XXI”.

Ex-preşedintele Lituaniei Vytautas Landsbergis, evocând evenimentele de acum două decenii, a mulţumit sincer RM pentru gestul ei curajos, dar a subliniat şi faptul că în acea perioadă dramatică şi complicată moldovenii, la un moment dat, „s-au pierdut”, nu au fost suficient de hotărâţi şi clari în acţiunile lor. El le-a sugerat moldovenilor ca să nu admită nici astăzi modele impuse de alţii, să promoveze propriul lor model, cel care exprimă în cel mai înalt grad interesele naţionale vitale ale moldovenilor. Un alt vorbitor, politicianul şi politologul lituanian Egidijus Vareikis, referindu-se la situaţia de azi a moldovenilor, a dat o definiţie originală noţiunii de fericire: pentru Voronin fericirea e ziua de ieri, ceea ce deja a fost, pentru Ghimpu fericirea e ziua de mâine, ceea ce va veni.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *