Actualitate

LIVE: Referendum în Spania // Mii de catalani aşteaptă în ploaie deschiderea secţiilor de votare

Desfăşurarea evenimentelor:

UPDATE 7:25 Mii de oameni aşteaptă deja în faţă secţiilor de votare din Barcelona, în ploaie.

Ochii întregii Europe sunt aţintiţi asupra provinciei spaniole Catalonia, unde este programat astăzi referendumul pentru independenţa, declarat ilegal de justiţia spaniolă.

Secţiile de vot ar trebui să se deschidă la ora 10:00, ora României, dar poliţiştii au ordin să nu permită desfăşurarea consultării. Separatiştii au însă de gând să voteze. Mai mult, în cazul unei victorii, vor să-şi declare independenţa unilateral, indiferent cât de mică va fi participarea.

Aprobat în urmă cu o luna de Parlametul catalan dominat de separatişti, referendumul pentru auto-determinare a declanşat imediat un conflict între guvernul de la Madrid şi Catalonia. Curtea Supremă a declarat votul ilegal, iar Madridul a făcut totul pentru a împiedică desfăşurarea votului – de la confiscarea buletinelor până la ocuparea centrului de comandă al telecomunicaţiilor guvernului regional.

Poliţia catalană a primit ordin să nu permită deschiderea secţiilor de vot, iar Madridul are pregătiţi mii de poliţişti gata să intervină, dacă cei catalani nu ascultă consemnul. Orice voluntar din secţiile de vot riscă o amendă de până la 300.000 de euro. Şi totuşi, adepţii independenţei au de gând să voteze.

În acest context tensionat, Ministerul nostru de Externe îi îndeamnă la prudenţă pe românii care se află în Spania.

Madridul afirmă că peste jumătate dintre secţiile de vot au fost înconjurate de poliţie şi nu vor putea fi folosite. Autorităţile catalane i-au îndemnat pe alegători să se adune la secţii de la ora 5 dimineaţă şi să facă paşnic presiune asupra poliţiştilor. Alte secţii de vot, care funcţionează în şcoli, sunt ocupate încă de vineri de părinţi şi copii.

Enric Millo, reprezentant al Guvernului spaniol în Catalonia: “Vor fi invitaţi să părăsească incinta, pentru că există o decizie judecătorească. Aşa că poliţia le va cere să plece. Sper că toată lumea să dea dovadă de raţiune, prudenţă şi respect pentru lege.”

Dar mulţi dintre părinţii baricadaţi în şcoli şi-au trimis copiii acasă, pregătindu-se pentru eventuale confruntări cu poliţia.

“Dacă poliţia vine şi încearcă să ne scoată afară, jumătate dintre adulţi va scoate copiii, iar cealată jumătate se va închide înăuntru. Vom încerca să nu-i lăsăm să deschidă şcoală şi să o golească.”

În cazul în care votul se va desfăşura măcar parţial, participarea va fi mică.

ordi Sanchez, preşedintele Parlamentului catalan: “E evident că, din cauza piedicilor puse de Guvernul spaniol, a blocadei impuse acestui referendum, o participare de un milion de oameni ar fi un succes răsunător în faţă atitudinii beligerante a statului spaniol.”

Un milion de oameni ar însemna mai puţin de o cincime din populaţia cu drept de vot a Cataloniei. Rezultatele ar fi însă în favoarea independenţei, din moment ce alegătorii care se opun spun că nu vor participa la vot. Guvernul catalan are însă de gând să-şi declare independenţa în termen de 48 de ore, indiferent de rată de participare.

“După proclamarea oficială a rezultatelor, care ar urmă să dureze câteva zile, există o perioada de 48 de ore pentru a proclamă independenţa, dar acest lucru nu exclude posibilitatea că noi să facem încă un apel, în noaptea de 1 (duminică spre luni – n.r.) pentru necesitatea de a ne aşeza şi a discuta, pentru a rezolva această chestiune în mod politic”, a declarat preşedintele catalan Carles Puigdemont pentru BBC News.

Potrivit unui sondaj realizat de Guvernul spaniol în iunie 2017, 41% dintre catalani ar fi în favoarea independenţei, faţă de 50% care i se opun. Însă atitudinea Madridului a dus la o creştere la 85% a proporţiei celor care vor un vot.

Acesta este al doilea referendum pentru independenţa organizat de Catalonia în ultimii trei ani. În 2014, preşedintele Generalitat a încercat să organizeze un vot, însă Madridul l-a declarat imediat ilegal. În pofida acestui lucru, o consultare populară cu valoare simbolică a fost organizată pe 9 noiembrie 2014. Rată de participare s-a apropiat de 40%, iar aproximativ două milioane de alegători (80% dintre alegători) au spus “da” independenţei.

Impulsionat de succesul de atunci, pe 6 septembrie 2017, Parlamentul catalan, unde separatiştii sunt majoritari după alegerile regionale din 2015, a votat o lege care prevede un referendum privind independenţa Cataloniei.

Acest text a fost suspendat imediat de Curtea Constituţională spaniolă. Pentru Mariano Rajoy, scenariul independenţei este imposibil, pentru că este contrar Constituţiei spaniole, care garantează unitatea ţării.

Preşedintele catalan Carles Puigdemont, fost jurnalist şi susţinător vechi al independenţei, a preluat conducerea luptei pentru acest referendum, care nu este susţinut în unanimitate de formaţiunea să.

Oficiali de la Madrid, inclusiv Procurorul General, a avertizat că Puigdemont ar putea fi arestat pentru faptele sale, deşi această opţiune nu este luată în calcul deocamdată.

Potrivit analiştilor, tabăra “da” ar urmă să câştige la urne, pentru că alegătorii favorabili independenţei vor fi cei motivaţi să încalce interdicţia de vot. Însă rată de participare va fi, probabil, scăzută, astfel că rezultatele nu vor prezenţa prea mare credibilitate.

Cu toate acestea, represiunea lansată de Guvernul spaniol i-a subminat propria imagine în ţară şi în Europa. Separatiştii speră să iasă consolidaţi din această criză.

Catalonia, regiune bogată cu 7,5 milioane de locuitori, aflată în nord-estul Spaniei, are propria limba şi cultură, precum şi un grad sporit de autonomie, dar nu este recunoscută drept o naţiune separată de statul spaniol. Economia să reprezintă aproximativ 19% din PIB-ul ţării iberice.

Sursa: protv.ro



Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *