Astăzi 20 Ianuarie 2019, Duminică - Ultima actualizare la 19 Ianuarie 2019
Abonamente

Muzică 4 Aprilie 2012, ora 05:40    Din editia print

Livica Ştirbu-Socolov: Odată am să cânt pentru zei

Marime Font

Tânăra pianistă Livica Ştirbu-Socolov s-a născut pe 6 ianuarie 1998. 

E fiica pianistei Angela Socolov şi a compozitorului Liviu Ştirbu. În prezent, ea este elevă în clasa a VII-a la Liceul republican de muzică „Ciprian Porumbescu”, specialitatea pian, clasa profesoarei Tatiana Sviridov. Debutează în 2006, la Sala cu Orgă, luând Premiul „Debut strălucit”. Au urmat şi alte premii: „Cel mai bun debut al anului”, conferit de Compania Publică „Teleradio-Moldova” (2007); Premiul I de excepţie la Concursul internaţional „Pro-Piano” (Bucureşti); Premiul I la Concursul tinerilor instrumentişti „A. Lucinschi” (Chişinău); Premiul II la Concursul internaţional al ansamblurilor de cameră „Gnesin” (Novomoskovsk), de toate acestea învrednicindu-se în 2008.

Cred că nu voi greşi dacă am să afirm că Livica Ştirbu-Socolov este un copil-minune, un talent înnăscut, ieşit din comun, care, la vârsta ei fragedă, a reuşit să cucerească o lume întreagă. Probabil, altfel nici nu putea fi, pentru că s-a născut într-o familie de artişti de excepţie.
Anii 2009-2011 îi aduc premii de mare valoare la concursuri internaţionale din Elveţia, Spania, Cehia şi alte ţări.


A evoluat în concerte cu Orchestra Filarmonicii Naţionale, Orchestra de Cameră a Sălii cu Orgă, Orchestra Teatrului de Operă şi Balet sub bagheta dirijorilor Mihail Secichin (Moldova), Charles Ansbacher (SUA), Crispin Ward (Marea Britanie).

Profesoara ei, Tatiana Sviridov, mărturiseşte că abia aştepta, curioasă, începutul lecţiilor, să afle ce prezintă fiica celor doi artişti cunoscuţi. N-a vrut să cunoască un copil cocolit, fără aptitudini deosebite, care, precum deseori se întâmplă în familii de artişti, e scoasă în scenă cu forţa… Acum spune că această fetiţă e, pur şi simplu, o muziciană din naştere. Este un caz rarisim: o elevă din clasa întâi să dea dovadă de o percepţie atât de rafinată a muzicii şi de abilităţi tehnice ieşite din comun. E ca şi cum, înainte de a veni pe lume, a mai făcut pe undeva o şcoală de muzică. O şcoală bună!

Livica Ştirbu-Socolov este foarte responsabilă şi are un pronunţat sentiment al răspunderii. Pentru ea nu există lucruri mai importante şi mai puţin importante - toate contează în aceeaşi măsură. Are şi rara calitate de a face totul de ce se apucă - fie lucruri mai simple, fie mai complicate - cu o dăruire completă.

De regulă, tatăl şi mama copilei evită s-o laude, să vorbească despre capacităţile ei, mai ales în faţa cuiva. S-o spună alţii. „Când o ascult, mi se taie răsuflarea, mărturiseşte Liviu Stirbu. Muzica pe care o redă are nişte nuanţe pe care nu le-am auzit, sunt nişte trăiri ale ei, pe care le exteriorizează într-o manieră foarte personală. Totul vine din interior, din sinceritatea şi inocenţa ei. Asta mă bucură cel mai mult…”.

Acum este în pregătiri pentru concertul solo care va avea loc în Germania în cadrul Festivalului muzical Festspiele Mecklenburg-Vorpommern, după care urmează un alt concert solo - în Elveţia, la „Menuhin Festival”. Fiecare concert va avea durata de o oră şi jumătate.
„Odată am să cânt pentru zei. Şi când îmi vor aplauda cântarea, voi ieşi pe scena uriaşă cât cerul de deasupra lumii şi am să le spun, cântând la pian, întreaga poveste a Moldovei. Pentru că zeii trebuie să cunoască adevărata poveste a patriei mele….”, afirma, în cadrul unui interviu acordat recent, Livica Ştirbu-Socolov. 

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 23:29

 Președintele Dodon, a avut astăzi un program de lucru foarte aglomerat. Dimineața și-a tras un selfie făcător de minuni cu Mitropolitul Vladimir, mai apoi si-a tras niște poze la federația de șah iar la finele zilei de lucru, s-a filmat în chiloți cum se crucește in fața...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 22:22

 Polonezii și-au luat adio de la primarul orașului Gdansk, Pawel Adamowici, unul dintre cei mai respectați politicieni din țară, asasinat de un dezechilibrat mintal, duminica trecută. Peste 50 de mii de oameni au luat parte la funeralii în orașul-port de la Marea Baltică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 22:17

 România se pregătește din vara anului trecut, sub coordonarea prim ministrului, pentru retragerea Marii Britanii din UE fără un acord. Este una dintre precizările făcute de Ministerul de Externe pentru Știrile TVR.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 22:13

 Mii de persoane au protestat sâmbătă în capitala Ungariei, Budapesta, împotriva Guvernului condus de prim-ministrul Viktor Orban şi a legii care modifică regimul orelor suplimentare, relatează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 22:08

 Asociaţia Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR) Cluj cere Ministerului Educației retragerea titlului de doctor acordat fostului procuror șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, confirmând după un an de cercetări că aceasta și-ar fi plagiat teza de doctorat,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 21:49

 Dacă ești român, e imposibil să îți fi petrecut copilăria fără să fi auzit de celebrul deochi. Știi povestea: venea o rudă în vizită, seara se întâmpla să te simți rău, așa că părinții sau bunicii tăi trăgeau concluzia cea mai logică...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 21:45

 Tabelul periodic a fost descoperit într-un laborator de chimie de la University of St. Andrews, din Scoția. În depozitul departamentului de chimie nu s-a făcut curățenie generală încă de la deschiderea din 1968. Un efort de acest fel a fost făcut în 2014, iar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 21:40

 Trei turişti, între care un copil de 14 ani, care s-au rătăcit în Munţii Făgăraş, pe Valea Arpaşului, au fost recuperaţi de jandarmii montani după mai bine de 12 ore, transmite corespondentul MEDIAFAX.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 12:54

 Cel puţin o dată pe an – de Ziua Culturii Naţionale, pe 15 ianuarie (perfectă sincronizare a celor două ţări, România şi Republica Moldova!) – e de bun simţ să-i chestionăm pe urmaşii lui Vasile Alecsandri, cum e cu lectura poeziei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 12:22

Investiții masive, gazoducte, atragerea Serbiei în acordul de liber schimb al Uniunii Euroasiatice și alte „minuni”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 11:32

 Simona Halep, numărul 1 mondial a întâlnit-o în Turul III de la Australian Open pe jucătoarea americană Venus Williams. Simona a câștigat în două seturi 6-2 6-6-3. În sferturile de finală Simona Halep o va înfrunta pe mult mai celebră Serena...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 11:20

 Miliardarul Bill Gates, în vârstă de 63 de ani, a fost surprins, în weekend, în timp ce aștepta la coadă de la un fast-food din Seattle să-și cumpere burger, cartofi prăjiți și suc.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 11:04

 Reporterii e la Deschide.MD , au reușit să afle cine este „eroul” pentru care mai mulți reprezentanți ai societății civile s-au grăbit să-l linșeze public pe polițist pentru faptul că a refuzat să-i răspundă acestuia în limba rusă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 08:08

Ex-primarul municipiului Chișinău, vine cu acuzații dure în adresa unuia dintre liderii ACUM – Andrei Nastase.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 07:41

 Abou Zakkour, un bărbat în vârstă de 68 de ani, locuitor al oraşului sirian, Aleppo, a devenit cunoscut drept Omul Galben. El se îmbracă în această culoare de 35 de ani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 07:35

 Ministrul de stat pentru Europa şi America al Regatului Unit, Sir Alan Duncan, i-a transmis ministrului delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, că indiferent de deznodământul procesului Brexit, drepturile cetăţenilor români din Marea Britanie vor fi respectate,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 07:25

 Dacia Duster cu șenile este unul dintre cele mai utile automobile create vreodată. Și asta nu doar pentru că ne-ar fi tuturor necesară, la ce drumuri avem.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 22:43

 Pe principul cui pe cui se scoate, un bărbat care putea să moară din cauza alcoolului a fost supus unei intervenții chirurgicale în care medicii au fost nevoiți să pompeze o cantitate impresionantă de bere în corpul său.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 16:00

 Rusia va înlocui legendarele pistoale de tip Makarov - în armată şi poliţie - cu o nouă armă armă care poate funcţiona la o temperatură de până la -70 de grade Celsius şi să străpungă o vestă antiglonţ de la distanţa de 100 de metri, a anunţat vineri...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 14:18

Un fotograf profesionist a avut nevoie la Orheiland de ajutorul pazei pentru ași convinge copilul să meargă acasă, după 4 ore de distracții și plimbare. Alexandru Kiriak a fotografiat Orheiland-ul de noapte de la înălțime, iar pozele ilustrează o atmosferă parcă desprinsă din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 12:51

Încă o mostră de ipocrizie, oferită de liderul PPDA, Andrei Năstase. După ce, în anul 2015, a catalogat PLDM drept partid implicat în furtul din sistemul bancar, astăzi acesta cooperează intens cu cei pe care i-a blamat. Mai mult, oameni din anturajul fostului șef al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:48

Regele umorului din Moldova, Gheorghe Urschi,  împlinește astăzi 71 de ani!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:47

Nu există alternativă pentru Republica Moldova decât continuarea procesului de apropiere de Uniunea Europeană, a declarat ministrul de externe român, Teodor Meleşcanu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:43

 Rachete cu o rază de acțiune până la 500 kilometri se află acum la o distanță de 400 de kilometri de teritoriul ucrainean

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:16

Guvernul a dispus astăzi majorarea numărului buletinelor, dar și a secţiilor de vot pentru alegerile din 24 februarie, destinate moldovenilor de peste hotare. Astfel, numărul buletinelor va crește de la 3 mii la 5 mii la o secție. În total, numărul buletinelor va crește cu peste...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)