Astăzi 16 Noiembrie 2018, Vineri - Ultima actualizare la 15 Noiembrie 2018
Abonamente

Muzică 4 Aprilie 2012, ora 05:40    Din editia print

Livica Ştirbu-Socolov: Odată am să cânt pentru zei

Marime Font

Tânăra pianistă Livica Ştirbu-Socolov s-a născut pe 6 ianuarie 1998. 

E fiica pianistei Angela Socolov şi a compozitorului Liviu Ştirbu. În prezent, ea este elevă în clasa a VII-a la Liceul republican de muzică „Ciprian Porumbescu”, specialitatea pian, clasa profesoarei Tatiana Sviridov. Debutează în 2006, la Sala cu Orgă, luând Premiul „Debut strălucit”. Au urmat şi alte premii: „Cel mai bun debut al anului”, conferit de Compania Publică „Teleradio-Moldova” (2007); Premiul I de excepţie la Concursul internaţional „Pro-Piano” (Bucureşti); Premiul I la Concursul tinerilor instrumentişti „A. Lucinschi” (Chişinău); Premiul II la Concursul internaţional al ansamblurilor de cameră „Gnesin” (Novomoskovsk), de toate acestea învrednicindu-se în 2008.

Cred că nu voi greşi dacă am să afirm că Livica Ştirbu-Socolov este un copil-minune, un talent înnăscut, ieşit din comun, care, la vârsta ei fragedă, a reuşit să cucerească o lume întreagă. Probabil, altfel nici nu putea fi, pentru că s-a născut într-o familie de artişti de excepţie.
Anii 2009-2011 îi aduc premii de mare valoare la concursuri internaţionale din Elveţia, Spania, Cehia şi alte ţări.


A evoluat în concerte cu Orchestra Filarmonicii Naţionale, Orchestra de Cameră a Sălii cu Orgă, Orchestra Teatrului de Operă şi Balet sub bagheta dirijorilor Mihail Secichin (Moldova), Charles Ansbacher (SUA), Crispin Ward (Marea Britanie).

Profesoara ei, Tatiana Sviridov, mărturiseşte că abia aştepta, curioasă, începutul lecţiilor, să afle ce prezintă fiica celor doi artişti cunoscuţi. N-a vrut să cunoască un copil cocolit, fără aptitudini deosebite, care, precum deseori se întâmplă în familii de artişti, e scoasă în scenă cu forţa… Acum spune că această fetiţă e, pur şi simplu, o muziciană din naştere. Este un caz rarisim: o elevă din clasa întâi să dea dovadă de o percepţie atât de rafinată a muzicii şi de abilităţi tehnice ieşite din comun. E ca şi cum, înainte de a veni pe lume, a mai făcut pe undeva o şcoală de muzică. O şcoală bună!

Livica Ştirbu-Socolov este foarte responsabilă şi are un pronunţat sentiment al răspunderii. Pentru ea nu există lucruri mai importante şi mai puţin importante - toate contează în aceeaşi măsură. Are şi rara calitate de a face totul de ce se apucă - fie lucruri mai simple, fie mai complicate - cu o dăruire completă.

De regulă, tatăl şi mama copilei evită s-o laude, să vorbească despre capacităţile ei, mai ales în faţa cuiva. S-o spună alţii. „Când o ascult, mi se taie răsuflarea, mărturiseşte Liviu Stirbu. Muzica pe care o redă are nişte nuanţe pe care nu le-am auzit, sunt nişte trăiri ale ei, pe care le exteriorizează într-o manieră foarte personală. Totul vine din interior, din sinceritatea şi inocenţa ei. Asta mă bucură cel mai mult…”.

Acum este în pregătiri pentru concertul solo care va avea loc în Germania în cadrul Festivalului muzical Festspiele Mecklenburg-Vorpommern, după care urmează un alt concert solo - în Elveţia, la „Menuhin Festival”. Fiecare concert va avea durata de o oră şi jumătate.
„Odată am să cânt pentru zei. Şi când îmi vor aplauda cântarea, voi ieşi pe scena uriaşă cât cerul de deasupra lumii şi am să le spun, cântând la pian, întreaga poveste a Moldovei. Pentru că zeii trebuie să cunoască adevărata poveste a patriei mele….”, afirma, în cadrul unui interviu acordat recent, Livica Ştirbu-Socolov. 

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 18:15

O nouă premieră la Universitatea Tehnică din Moldova. În campusul universității a fost deschisă o sală de sport modernă, dotată cu sprijinul Fundaţiei lui Vlad Plahotniuc "Edelweiss". Studenții sunt impresionați de condițiile create și echipamentele performante, pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 16:49

Proiectul Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar a fost votat astăzi de Parlament, în prima lectură. Noua lege reglementează structura sistemului de salarizare, drepturile salariale și modalitatea de stabilire a salariului, iar angajații vor fi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 14:03

Guvernul condus de Pavel Filip s-a deplasat astăzi la Drochia, acolo unde se desfăşoară o şedinţă comună cu autorităţile locale. Descinderea în nordul ţării face parte din strategia de comunicare a Executivului cu exponenţii administraţiilor publice, dar şi cu oamenii simpli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 14:01

Liderii PAS şi PPDA au fost folosiţi de serviciile secrete ruse, într-un război ascuns împotriva Republicii Moldova. De această părere este jurnalistul român Victor Nichituş, într-un articol publicat pe platforma Vox publika. Autorul face trimitere la legăturile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 14:01

PDM este printre cele mai importante formațiuni politice care îi fac pe oameni să se simtă mândri că sunt moldoveni. Datele ultimului sondaj realizat de IMAS arată că Partidul Democrat este al doilea în listă, după PSRM. Astfel pentru PSRM optează 18 la sută din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 10:07

Patru bărbați, cu vârsta cuprinsă între 30 și 48 de ani, au fost reținuți în cadrul cauzei penale privind circulația ilegală de droguri, gestionată de către procurorii Procuraturi pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, în comun cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 09:57

Ședința comună a Guvernelor României și Republicii Moldova va avea loc la 22 noiembrie la București, a declarat astăzi, în debutul ședinței Guvernului, premierul Pavel Filip.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 09:52

Guvernul Marii Britanii a aprobat, miercuri, acordul privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, a anunțat premierul Theresa May.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 09:45

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu s-a adresat ucrainenilor cu ocazia comemorării Holodomorului și le-a spus de ce a decis să acorde autocefalie Bisericii Ortodoxe Ucrainene. Declarația lui Bartolomeu a fost publicată pe site-ul Bisericii Ortodoxe a Ucrainei din SUA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 09:32

„Politica externă a Rusiei este alcătuită dintr-un amestec bizar de tradiții ale birocrației corupte și ale lumii interlope. Europenii încearcă să-și bazeze acțiunile pe cu totul alte idei despre realitate, de aceea, aceleași lucruri pentru Kremlin și Europa au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 09:29

Activitatea pe care a desfășurat-o Partidul Democrat prin decidenții din Guvern și Parlament, nu putea să nu aducă rezultate. PDM a înregistrat o creștere în sondaje pentru că în ultimul an s-a axat pe acțiuni, iar răspunsurile celor care au participat la sondaj au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 09:17

Editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, spune că nu e mirat de preferințele alegătorilor, reliefate în sondajul prezentat ieri de Compania IMAS. Mai mult, analistul susține că ar fi explicabil de ce crește în preferințe Partidul Democrat (PD) și descresc Partidul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 08:31

Comitetul de Stat pentru Venituri din Armenia a efectuat un control la ”Gazprom Armenia”, filiala conercnului rus in aceasta tara cauzaziana, unde a descoperit mai multe încălcări și cazuri de evaziune fiscală la scara mare, potrivit RBC.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 08:30

Republica Moldova și România au inițiat negocierile pentru semnarea unui acord interguvernamental care prevede că cetățenii din ambele state vor putea vorbi la telefon fără a achita tarifele de roaming, transmite IPN cu referire la un proiect aprobat în ședința Guvernului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 08:26

Avertismentul meteorologilor: vremea se va răci în următoarele zile în spațiul românesc (INFOGRAFIC)

Vremea se răcește începând de joi până duminică, avertizează meteorologii. Temperaturile vor fi mai mici cu aproape opt grade față de cele normale pentru această perioadă. În majoritatea regiunilor va ploua, așa cum arată prognoza pe următoarele zile.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 08:19

Fostul ministru delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, salută ajungerea la un consens privind Brexitul, precizând că acordul înseamnă "garanţii ferme pentru românii din Marea Britanie". 

( ) Citeşte tot articolul

Frumusețe 15 Noiembrie 2018, ora: 00:02

Cercetătorii italieni au ajuns la concluzia că dacă adaugi zahăr în şampon, o serie de afecţiuni ale scalpului vor dispărea. 

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 15 Noiembrie 2018, ora: 00:02

Grâul a devenit unul dintre cele mai controversate alimente de pe planetă din cauza faptului că are în componenţa sa gluten – o proteină care, susţin unii, cauzează o mulţime de afecţiuni, de la obezitate la depresie. Catherine Price a investigat ce efecte are glutenul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 21:01

Președintele Comisiei parlamentare de anchetă, care investighează prezumata imixtiune a Fundației Open Dialog în politica moldovenească, Igor Vremea, a făcut astăzi publice întrebările la care urmau să răspundă lidera PAS, Maia Sandu, dar și liderul PPDA, Andrei Năstase,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 19:20

Guvernul a adoptat astăzi hotărârea, potrivit căreia, din data de 1 ianuarie 2019, bătrânii care au o pensie mai mică decât minimul de existență, adică 1.589 de lei, vor primi pensii majorate cu 10 la sută. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 17:36

Preşedinta UNJR Dana Gîrbovan: Rezolutia Parlamentului European impotriva Romaniei, sub pretextul ca apara statul de drept, desconsidera insasi valorile cuprinse in conventiile si tratatele invocate in preambul, valori pe care s-a fondat Uniunea Europeana.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 17:35

Guvernul a aprobat astăzi regulamentul privind funcționarea căminelor studențești. Documentul prevede îmbunătățirea condițiilor de trai în căminele studențești, precum și condiții facilitate de acces pentru persoanele cu nevoi speciale. 

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)