Cultură

Liviu Damian, un cavaler al adevărului

De astă dată a fost pusă în discuție creația scriitorului Liviu Damian, al cărui nume, în ultimii ani, din păcate, a fost acoperit de uitare.

La eveniment au participat rudele regretatului poet: Anastasia Damian, soția scriitorului, surorile Elena și Tatiana, fiicele Rodica și Gabriela, nepoții, ginerele Victor Andronic și feciorul Florin, precum și scriitorii Vladimir Beșleagă, acad. Mihai Cimpoi, jurnalistul Constantin Tănase. Manifestarea a fost moderată de către liceana Ana Gabor și s-a transformat într-un adevărat spectacol de poezie. Din creația lui Liviu Damian au recitat elevii de la Liceul Teoretic „Gaudeamus” Cristina Buhnă, Ana Ojog, Alexandru Gabenco, Sergiu Busuioc, Alina Scutaru, Viorica Tabac, Vlada Usatâi, Ștefan Dubceac,Vitalie Fus, Natalia Stati, Veronica Pricochi, Erica Secrieru, Ina Gladii, Vlad Chiorăscu, Ana Gheorghiță, Ana Muntean, Sergiu Busuioc, Irina Babicev ș.a., precum și elevi de la Liceul evreiesc „B. Z. Herțli”, conduși de Valentina Curechi și cei de la Liceul „V. Alecsandri” sub îndrumarea profesoarei Silvia Strătilă. În total, liceenii au prezentat 45 de poezii, nouă eseuri și o expoziție de desene ale elevilor.

Cu un deosebit interes elevii au ascultat discursurile invitaților. Astfel, sora poetului, Elena Damian, a spus că el a devenit scriitor grație ziarului „Ecoul”, pe care-l edita pe când era elev. În acel timp, el era stăpânul casei, tatăl său, învățătorul Ștefan Damian, fiind deportat în Siberia. Acesta s-a întors acasă când Liviu Damian era deja student la Institutul Pedagogic „Ion Creangă”. Elena Damian i-a mulțumit profesoarei Alexandra Tănase pentru organizarea acestei manifestări, precum și pentru lecția prezentată pentru profesori în cadrul unui seminar municipal. În discursul său, acad. Mihai Cimpoi a subliniat faptul că Liviu Damian a fost nu numai un mare talent, ci și o personalitate intelectuală deosebită. „El era cel mai pregătit din generația sa. A fost un om cu caracter. Eminescu spunea că noi avem talente, dar caractere nu prea. În creația sa este exprimat întru totul caracterul lui. Trebuie să revenim la introducerea creației sale și în ciclul liceal”, a mai spus acad. Mihai Cimpoi.

La rândul său, scriitorul Vladimir Beșleagă care a lucrat cu regretatul poet la revista „Nistru” a amintit că el era omul cuvântului și omul principiilor celor mai mari. „Damian este poetul suferinței, poetul mocnitului, poetul rezistenței. Dacă Grigore Vieru este poetul liric al mamei, Liviu Damian este poetul tatălui, tata care a simțit responsabilitatea și a dat viață elementului bărbătesc al poeziei”, a constatat distinsul scriitor.

„Cenușa uitării s-a lăsat și peste acest nume, care are un loc aparte în panteonul culturii noastre. În sat, încă pe atunci, în perioada sovietică, îi spuneau domnul Liviu. Era respectat pentru cultura și demnitatea de care a dat dovadă”, a specificat Ina Gladii în exegeza sa.
Anastasia și Tatiana Damian, feciorul Florin și fiicele Rodica și Gabriela au mulțumit pentru evocarea atât de inspirată a distinsului scriitor. De altfel, fiica Rodica a venit cu un film documentar despre Liviu Damian, unde elevii au avut ocazia să asculte și vocea poetului.
În final, conform tradiției, Alexandra Tănase a înmânat diplome celor mai activi elevi în cadrul ediției Liviu Damian a Salonului de lectură „Ceaiul de la ora patru”. În posesia lor au intrat Victor Podolean de la Liceul „Herțli”, Cristina Cherdivară de la Liceul „V. Alecsandri”, precum și Ana Ojog, Aliona Gavrilaș, Alexandrina Cenușă și Cornel Iarincovschi de la Liceul „Gaudeamus”.
Liviu Damian s-a născut pe 13 martie 1935, în satul Corlăteni, județul Bălți. S-a stins din viață pe 20 iunie 1986, la Chișinău. Este înmormântat în satul său de baștină.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *