Actualitate

Liviu Rebreanu este pe Aleea Clasicilor

Bustul in bronz al marelui scriitor roman Liviu Rebreanu a fost dezvelit pe Aleea Clasicilor vineri, cand s-au implinit 124 de ani de la nasterea scriitorului. Sculptura a fost instalata alaturi de cea care il infatiseaza pe Nichita Stanescu.

La eveniment au fost prezenti politicieni, oameni de cultura, profesori, elevi, dar si o delegatie din Romania, judetul Bistrita-Nasaud, locul unde s-a nascut marele romancier. „Astazi ii spun la multi ani lui Rebreanu pentru ca, in sfarsit, bustul acestuia a ajuns pe Aleea Clasicilor. Marele romancier a stiut cum sa scoata la lumina felul de a fi al omului, iar romanul „Ion” este un exemplu atunci cand dorim sa cuprindem necuprinsul”, a declarat Dorin Chirtoaca, primarul Chisinaului. „La Chisinau vin des, iar acum va fi o ocazie speciala deoarece voi avea unde sa ma retrag si sa meditez”, a spus scriitorul Ioan Pintea, cel care a condus delegatia venita din Romania.

Bustul a fost realizat de sculptorita romana, originara din RM, Milita Patrascu, o discipola a lui Constantin Brancusi. Timp de sase ani, bustul lui Rebreanu a fost pastrat in incinta Uniunii Scriitorilor. Si asta pentru ca Ministerul Culturii refuza amplasarea lui pe Aleea Clasicilor pe motiv ca sculptura nu ar fi una originala.
Scriitorul Iulian Filip, prezent la eveniment, a anuntat intentiile Uniunii Scriitorilor de a construi in Gradina Publica „Stefan cel Mare si Sfant” un panteon universal al celor mai renumiti scriitori universali – Ovidiu, Dante, Cervantes, Hugo, Shakespeare si altii.

Dupa inaugurarea bustului, comemorarea lui Rebreanu a continuat la biblioteca cu acelasi nume unde au avut loc un recital de poezie, o prezentare de album fotografic si a biografiei romancierului. „Este o ocazie speciala pentru noi intru promovarea valorilor romanesti, mai ales ca Rebreanu a evocat in lucrarile sale realitatile oamenilor de pe ambele maluri ale Prutului”, a conchis Elena Cibotari, directoarea Bibliotecii „Liviu Rebreanu”.

 

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *