Astăzi 19 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 16:04
Abonamente

Soroca 22 Iulie 2013, ora 13:25

Locuitorii comunei Tătărăuca Veche vor achita lunar cîte 10 lei pentru iluminare stradală

Marime Font
 
 
 

 Cu începere din luna iulie curent, cei peste două mii de locuitori ai comunei Tătărăuca Veche, raionul Soroca, pot semna primul lor contract pentru serviciul public local de iluminare stradală. Fiecare gospodărie va achita lunar cîte 10 lei, relatează MOLDPRES.


 Sistemul modern şi econom de iluminare stradală pentru cele şase localităţi ale comunei a fost creat cu sprijinul financiar al proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova”, gestionat de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ), care a acordat suportul prin intermediul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord. 

În total, au fost instalate 350 de corpuri de iluminat, bazate pe tehnologiile LED. Acestea sînt dirijate prin intermediul a 13 dispozitive de evidenţă a energiei electrice. Lungimea reţelelor este de peste 21 de kilometri. Utilizarea unei asemenea instalaţii reduce de două ori costurile de consum al energiei electrice. Potrivit specialiştilor, economiile se vor cifra la 117000 lei anual, faţă de utilizarea soluţiilor clasice, ineficiente din punct de vedere energetic. Costul investiţiei este de peste 3,4 milioane de lei. Serviciul de iluminare stradală este gestionat de întreprinderea municipală „Tătărăuca Service”, creată în 2012. Urmează ca întreprinderea să convingă sătenii să contracteze şi să achite lunar serviciul. 

Angajaţii întreprinderii vor fi consultaţi de GIZ pe toată durata derulării proiectului. Mai mult, oficiul întreprinderii a fost renovat cu sprijinul financiar oferit de agenţia germană, fiind procurat şi echipamentul necesar. Valoarea investiţiilor se cifrează la aproximativ un milion de lei.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md