Moldova

Locul stranierilor în olimpismul moldovenesc de iarnă

În cadrul întâlnirii cu ministrul Tineretului şi Sportului, Ion Ciobanu, Levcenkova a aflat că sportivii naturalizaţi nu vor mai fi remuneraţi din bugetul statului. Oficialul a specificat că, în viitor, statul va investi bani doar pentru edificarea unui contingent de sportivi autohtoni. În cadrul pregătirilor către Olimpiada de la Vancouver, ministerul de resort a acordat suport financiar doar biatlonistei din Rusia, în valoare de 1,5 mln. lei, ea fiind cotată cu cele mai mari şanse la obţinerea unui loc premiant.

Presupunerile experţilor însă nu s-au materializat pe pistele din Canada. Cel mai bun rezultat al Nataliei Levcenkova a fost locul 37 la proba de 15 km individual, iar schiorul elveţian Christophe Roux a devenit liderul lotului „tricolorilor”, încheind al 27-lea la schi alpin.

Levcenkova vrea să concureze şi la Soci

Intenţia guvernanţilor de a crea o generaţie competitivă de sportivi moldoveni pentru probele de iarnă nu poate fi decât una binevenită, însă se cunoaşte foarte bine că performanţele înalte se clădesc pe parcursul unei perioade îndelungate de timp şi cu investiţii enorme, pe care bănuiesc că statul nu le poate acoperi plenar. Dar Olimpiada-2014 de la Soci deja ne bate la uşă!

În aceste condiţii, preşedintele Comitetului Naţional Olimpic, Nicolae Juravschi, a remarcat pentru presă că formula alcătuirii mixte a lotului naţional „moldoveni plus stranieri” va fi aplicată şi în continuare, dat fiind faptul că sportivii naturalizaţi care evoluează pentru R. Moldova sunt conştienţi de situaţia economică precară a ministerului de resort. Ei, cu excepţia Nataliei Levcenkova, sunt dispuşi să găsească sponsori individuali pentru a fi prezenţi la Jocurile Olimpice.

Refuzul Ministerului Tineretului şi Sportului nu a întristat-o prea tare nici pe biatlonista din Rusia, care intenţionează să-şi încheie cariera competiţională anume pe pistele din Soci.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *