Astăzi 22 Februarie 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 18:22
Abonamente

Afaceri 27 Noiembrie 2014, ora 08:00    Din editia print

DIN INTERIORLocul unde sunt sacrificate animalele

Marime Font

De această dată, la rubrica „Din interior”, reporterii TIMPUL au mers într-un abator din raionul Orhei, un loc unde animalele sacrificate nu simt frica morții, angajații au salarii și condiții europene, iar utilajul montat costă sute de mii de euro.

Abatorul se află în zona industrială a orașului Orhei. Noi am ajuns acolo în prima jumătate a zilei, iar gazdă și „ghid” ne-a fost directorul întreprinderii Valeriu Harti, omul care a pus baza acestui „imperiu al cărnii”.


Așa este răcită carnea de vită înainte de a ajunge în frigider. Aceasta a fost practic prima imagine pe care am văzut-o în interior

Loading...


Încăperile întreprinderii se întind pe circa 100 de metri, iar odată ce ajungi în interior, ai impresia că ești într-un labirint, unde fără o persoană „de pe loc” nu mai dai de capăt. Excursia noastră a început doar după ce am îmbrăcat câte un halat alb și am încălțat bahile. Acestea sunt măsuri de siguranță obligatorii într-un asemenea loc.

„Animalele sunt paralizate și nu simt frica morții”

Pentru început am mers în locul unde angajații descărcau câteva zeci de porci, care tocmai au fost aduși de la o fermă. Valeriu Harti ne spune că în abatorul său ajung animale din toată țara. „Noi avem oameni special angajați care merg prin sate și le colectează. Ei au grijă ca acestea să fie vaccinate și sănătoase. Noi mai colaborăm și cu câteva ferme de porci și de vite, din zonă. Totodată, la abator vin și oameni simpli care aduc câte un porc sau un vițel. Noi îi primim pe toți”, susține amuzat directorul. Pe lângă aceasta întreprinderea pe care o conduce deține câteva ferme de porci, de vite și de oi. Directorul ne-a spus că animalele de acolo sunt sacrificate doar când în țară este „deficit” de carne, iar cantitatea primită de la producători nu acoperă cererea.


Valeriu Harti ne prezintă locul unde sunt ținuți porcii înainte de sacrificare

După ce sunt descărcate, animalele își așteaptă rândul în mai multe încăperi speciale. Procedura este simplă. Așa cum normele sanitare, nu permit ca diferite animale să fie sacrificate la un loc, mai întâi trec vitele și caii, apoi oile și ulterior porcii care, de regulă, sunt cei mai mulți. După cum ne mărturisește Valeriu Harti, procesul de sacrificare corespunde regulilor europene. „Mai întâi animalul este paralizat cu ajutorul curentului electric, după care el rămâne conștient, dar nu mai simte durere. Dacă respectăm aceste etape, animalele nu simt frica morții”, subliniază Harti.


Până a fi tăiată în bucăți mai mici, carnea stă într-un frigider unde este păstrată la o temperatură joasă

Unul dintre „măcelarii moderni” este Mihail Guzun. Acesta muncește la abator de mai mulți ani și este cel care se ocupă de sacrificare. Bărbatul ne-a spus că nu mai simte milă atunci când vedea cum animalele își dau ultima suflare. „La început aveam și eu emoții, dar acum parcă sunt programat. În zilele de astăzi și procesul este diferit, iar animalele nu mai suferă. Mai greu este pentru cei noi, ei au nevoie de o perioadă ca să se adapteze”, a mărturisit angajatul.

După ce animalul este sacrificat, acesta este agățat de un „cârlig” și astfel își începe drumul lung prin „imperiul cărnii”.


La fel este păstrată și carnea de vită sau cea de oaie

„Cineva trebuie să facă și munca asta”

Prima etapă este jupuirea pieii. De aceasta se ocupă o persoană special angajată care are misiunea să transmită mai departe animalul fără gram de piele. Ulterior intră în acțiune alți angajați care la rândul lor iau în primire fie membrele, fie capul, fie organele. Unul dintre ei este Anatol. Întrebându-l ce face, bărbatul ne-a spus că taie animalul în două. La remarca mea că treaba asta e cam murdară și peste tot este sânge, el a exclamat zâmbind că cineva totuși trebuie să facă și munca asta, chiar dacă nu-i cea mai plăcută activitate!


Anatol taie un animal în două cu ajutorul unei drujbe speciale

Mai departe urmărim cum animalul este spălat de sânge, iar ulterior acesta „pornește” spre circuitul de pre-răcire, unde carnea este răcită ca să poată fi transportată într-un alt frigider, unde este păstrată la o temperatură joasă, însă nu este congelată.

Valeriu Harti ne explică faptul că, înainte să fie distribuită în magazine sau exportată, carnea este tăiată în bucăți mai mici, după care ajunge în alt frigider unde este înghețată pentru ca să poată fi transportată.

Angajații primesc un salariu de până la 10 mii de lei

La abator muncesc circa 50 de persoane, iar majoritatea sunt din Orhei. Pentru cei care sunt din sate mai îndepărtate, întreprinderea le pune la dispoziție un mic hotel, unde oamenii pot să rămână peste noapte. Pe lângă aceasta, toți angajații beneficiază și de un prânz gratuit la amiază, iar atunci când sunt nevoiți să muncească până târziu, iau și cina. Directorul abatorului ne-a asigurat că angajații cumpără produse la un preț redus, iar de sărbători primesc gratuit chiar și câte un coș cu carne. „Salariile angajaților variază între 3 și 10 mii de lei. Eu cred că pentru zona noastră acestea sunt lefuri bune”, susține directorul Harti.


După fiecare sacrificare, angajații fac curat în încăpere

Unul dintre angajați este veterinarul Alexei Țăruș care se arată mulțumit că are de lucru acasă și nu este nevoit să meargă peste hotare. „Muncesc aici încă de când era abatorul vechi. Un veterinar verifică proveniența animalului și stabilește termenul de valabilitate a producției, toate acestea implică și mult lucru cu documentele. De când a fost instalat utilajul modern este mai ușor de lucrat”, subliniază Țăruș. 

Rodul unei investiții de milioane de euro

Din propriile observații, dar și din spusele directorului, am constatat că acest abator, din Orhei, corespunde tuturor normelor europene. Utilajul modern care a fost instalat la mijlocul anilor două mii, dar și toate construcțiile aferente l-au costat pe proprietar în jur de două milioane de euro. Întreprinderea dispune de câteva frigidere care costă în jur de 50 de mii de euro, unitatea. Totodată în interior găsim diferite aparate, printre care unul de jupuire a șoricului, iar altul de prelucrare a deșeurilor, acestea, la fel, costă câteva zeci de mii de euro. Afară găsim și o stație de epurare care filtrează apa, iar unul dintre cele mai scumpe aparate este cel care asigură aerul condiționat în toate încăperile.


Directorul Valeriu Harti povestește cum arăta abatorul până la reutilare

Din toți banii investiți, statul a contribuit cu circa cinci la sută, restul finanțelor sunt credite și investițiile familiei și ale rudelor lui Valeriu Harti.

De când rușii au pus embargo pe produsele moldovenești, carnea din abatorul lui Valeriu Harti ajunge doar pe rafturile magazinelor din R. Moldova.

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 16:57

Va denunța Moldova Convenția Europeană a Drepturilor Omului?

Va denunța Moldova Convenția Europeană a Drepturilor Omului?

 Decizia CEDO în cauza Ojog si Alții (nr. 1988/06) a readus in discuție problema recuperării prejudiciilor cauzate de către judecători prin adoptarea hotărârilor ilegale, care mai apoi au generat condamnarea Guvernului la CEDO.

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 22 Februarie 2020, ora: 10:18

Postul Paștelui 2020. În calendarul bisericesc, în Postul Paștelui se intră în două etape, primul pas fiind făcut chiar mâine, pe 23 februarie, în Duminica Înfricoșătoarei Judecăți. Lăsată Secului pentru Postul Paștelui 2020 are două etape care conduc treptat către Postul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 09:40

Începe forajul în Marea Neagră. Producţia estimată va fi de 1 mld. metri cubi de gaze pe an, echivalentul a 10% din consumul României

Începe forajul în Marea Neagră. Producţia estimată va fi de 1 mld. metri cubi de gaze pe an, echivalentul a 10% din consumul României

Ministerul Economiei a emis, vineri, autorizaţia pentru executarea lucrărilor de foraje geotehnice offshore pe segmentul submarin al viitoarei conducte de alimentare din amonte Ana - STG, în apropierea ţărmului, în zona Vadu din judeţul Constanţa, a anunțat instituţia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 08:50

Bufonul regelui Consilierul lui Ion Chicu îl numește pe deputatul ACUM, Sergiu Litvinenco: „Leneș și mincinos”

Consilierul lui Ion Chicu îl numește pe deputatul ACUM, Sergiu Litvinenco: „Leneș și mincinos” Din editia print

Consilierul Premierului tehnocrat Chicu este cunoscut ca o persoana ciudată ce distribuie postări bizare pe pagina sa de facebook. Anterior Vitalie Drăgancea a dedicat mai multe postări dedicate liderilor opoziției parlamentare. Mai jos vă prezentăm câteva „idei” din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 08:04

5 alimente care agravează simptomele răcelii

5 alimente care agravează simptomele răcelii

Îți vâjâie capul, îți curge nasul și strănuți în continuu? Sunt semnele clare că suferi de răceală. Dar aceste simptome le au și cei care suferă de infecții virale ale căilor respiratorii superioare (IACRS). Există mai mult de 200 de viruși care pot...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 07:57

Încă un suicid în centrul țării. Un bărbat de 62 de ani, găsit strangulat în propria gospodărie

Încă un suicid în centrul țării. Un bărbat de 62 de ani, găsit strangulat în propria gospodărie

Un nou caz de suicid a zguduit centrul țării. Un bărbat de 62 de ani a fost găsit strangulat în propria casă, de către fiul acestuia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 07:49

Trei primari PDM, care au plecat la „Pro Moldova”, au revenit peste o zi înapoi la Filip

Trei primari PDM, care au plecat la „Pro Moldova”, au revenit peste o zi înapoi la Filip

Cei trei primari PDM din raionul Dondușeni, care au anunțat, joi, că pleacă din partid, au revenit peste o zi. Anunțul a fost făcut de președintele democraților, Pavel Filip.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 07:32

Numărul cazurilor de CORONAVIRUS în China este în scădere

Numărul cazurilor de CORONAVIRUS în China este în scădere

 Numărul zilnic de noi cazuri de contaminare cu coronavirus în China este scădere, cu 397 de cazuri anunţate sâmbătă de comisia naţională de sănătate faţă de aproape 900 vineri, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 07:12

ROMÂNOFOBIE CURATĂ în Parlamentul de la Chișinău / Extremiștii lui Dodon atacă cu jigniri șovine și xenofobe

ROMÂNOFOBIE CURATĂ în Parlamentul de la Chișinău / Extremiștii lui Dodon atacă cu jigniri șovine și xenofobe

Ieri, deputatul Octavian Țîcu a anunțat că o cărţulie „profund antiromânească şi antiunionistă” , în care se aduc jigniri statului şi cetăţenilor români, este distribuită în Parlament de „angajaţii fracţiunii PSRM”. Din aceste...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 07:12

Planurile lui Dodon dacă câștigă alegerile: Federalizarea R. Moldova și... „ieșirea din bortă”

Planurile lui Dodon dacă câștigă alegerile: Federalizarea R. Moldova și... „ieșirea din bortă”

Declarații bizare ale lui Igor Dodon despre „planurile sale” în următorii ani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 07:00

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 22 FEBRUARIE 2020. RACII POT AFLA UN SECRET

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 22 FEBRUARIE 2020. RACII POT AFLA UN SECRET

Horoscopul zilei de 22 februarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 februarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 22...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 03:20

„MITĂ ȘI ÎNAINTE”? 40% din posesorii de autovehicule nu achită TAXA rutieră și respectiv NU EFECTUEAZĂ revizia tehnică a unității de transport

„MITĂ ȘI ÎNAINTE”? 40% din posesorii de autovehicule nu achită TAXA rutieră și respectiv NU EFECTUEAZĂ revizia tehnică a unității de transport

Ratările Bugetelor locale de la evaziunea fiscală a posesorilor de automobile în anul 2020 vor fi de circa 500 milioane lei. Astfel, Primăriile și autoritățile raionale vor aloca pentru întreținerea și reparația drumurilor locale 750 milioane lei în loc de 1,2 miliarde...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 00:50

VIDEO / Opt moldoveni au deschis mai multe fabrici de țigări, în ITALIA. Poliția a confiscat de la ei țigarete de 12 milioane de euro

VIDEO / Opt moldoveni au deschis mai multe fabrici de țigări, în ITALIA. Poliția a confiscat de la ei țigarete de 12 milioane de euro

Opt cetăţeni ai Republicii Moldova au fost arestaţi în sudul Italiei, pentru fabricarea ţigărilor contrafăcute. Reținerea a avut loc în data de 20 februarie, în câteva locații din orașul Napoli, acolo unde suspecții îți desfășurau activitatea ilegală.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 22 Februarie 2020, ora: 00:46

Bulgaria ar putea să amâne până la vară planurile privind aderarea la ERM-2 (mecanismul ratelor de schimb - n. r.), o perioadă obligatorie de doi ani, înainte de adoptarea monedei euro, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 00:18

Chicu este supărat că oamenii prin teritoriu îi SPUN în față că MOLDOVA NU ARE VIITOR

Chicu este supărat că oamenii prin teritoriu îi SPUN în față că MOLDOVA NU ARE VIITOR

„E paradoxal, dar străinii, investitorii și partenerii noștri externi au mai multă încredere viitorul țării noastre decât noi. Mă doare să aud în teritoriu, de la pedagogi, că poporul ăsta nu mai are viitor, nu mai avem cu cine ne mândri. De parcă marele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 20:19

Secretarul de stat de la Ministerul de Externe de la Chișinău ignoră „politică echilibrată” a lui Dodon: Politica externă este îndreptată spre atingerea obiectivului de integrare europeană

Secretarul de stat de la Ministerul de Externe de la Chișinău ignoră „politică echilibrată” a lui Dodon: Politica externă este îndreptată spre atingerea obiectivului de integrare europeană

Tatiana Molcean: „Din ceea ce este în programul de care ne conducem, mă refer la programul de activitate al guvernului, din ceea ce este fixat în planul de activitate al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, nu aș spune că calendarul s-a schimbat la nivel...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 18:00

Daniel Ioniță: „În momentul de față nu suntem convinși că autoritățile de la Chișinău chiar sunt serioase în ceea ce privește parcursul european”

Daniel Ioniță: „În momentul de față nu suntem convinși că autoritățile de la Chișinău chiar sunt serioase în ceea ce privește parcursul european”

România nu este convinsă că autoritățile de la Chișinău sunt serioase în ceea ce privește parcursul european, declară ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță. În cadrul emisiunii „Alternativa europeană” de la Radio Chișinău, diplomatul...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 21 Februarie 2020, ora: 16:33

Jizdan îi acuză pe cei din „Pro Moldova” că și-au schimbat comportamentul după ce Candu a vizitat Israelul

Jizdan îi acuză pe cei din „Pro Moldova” că și-au schimbat comportamentul după ce Candu a vizitat Israelul

Fostul ministru de Interne Alexandru Jizdan nu exclude că cei șase deputați au părăsit PDM în urma unei întrevederi cu Ilan Șor în Israel.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 15:25

Dezmembrarea PDM ia amploare! Mai mulți primari din raionul Rezina au părăsit partidul și susțin grupul „Pro Moldova”

Dezmembrarea PDM ia amploare! Mai mulți primari din raionul Rezina au părăsit partidul și susțin grupul „Pro Moldova”

Au părăsit PD pentru că nu-i mai reprezintă! Șase primari ai unor localități din raionul Rezina și vicepreședinta raionului, Aurelia Grigoriță, au anunțat că părăsesc rândurile Partidului Democrat din Moldova și susțin grupul parlamentar „Pro Moldova”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 14:40

Stoianoglo PROMITE că 29 de oameni ar urma să fi audiați în dosarul finanțării PSRM din Bahamas / Nicio persoană nu este încă BĂNUITĂ

Stoianoglo PROMITE că 29 de oameni ar urma să fi audiați în dosarul finanțării PSRM din Bahamas / Nicio persoană nu este încă BĂNUITĂ

29 de persoane fizice urmează a fi audiate de procurori în dosarul finanțării PSRM din Bahamas.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 14:31

Dodon e nervos că „subalternii” săi și ai lui Chicu vând PĂDURILE MOLDOVEI

Dodon e nervos că „subalternii” săi și ai lui Chicu vând PĂDURILE MOLDOVEI

Tăierea ilicită a pădurilor este o problemă gravă în opinia șefului statului, Igor Dodon. Acesta le promite pădurarilor că „vor intra la închisoare”, dacă continuă să vândă ilegal lemn, iar ministrului Agriculturii, Ion Perju, îi promite că riscă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 14:28

Eșanu: Andronachi și Dodon au bătut palma la „Metalferos”. Acum de acolo se finanțează și PD și PSRM

Eșanu: Andronachi și Dodon au bătut palma la „Metalferos”. Acum de acolo se finanțează și PD și PSRM

Eșanu a declarat, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, că după ce în vară Andronachi dispăruse o perioadă din Republica Moldova, ulterior președintele Igor Dodon „i-a dat asigurări că nu-l atinge”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 14:22

Sute de mii de pangolini au fost vânduţi ilegal în întreaga lume în ultimele două decenii

Sute de mii de pangolini au fost vânduţi ilegal în întreaga lume în ultimele două decenii

 Aproape 900.000 de pangolini, o specie aflată pe cale de dispariţie, au fost vânduţi ilegal în întreaga lume în ultimele două decenii, a informat joi un ONG care monitorizează circuitul traficului de animale, citat de AFP. "Nu trece o zi fără a vedea o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 14:00

VIDEO / SCANDAL ÎN PARLAMENTUL R. MOLDOVA. Deputații din opoziție au BLOCAT tribuna Legislativului și nu i-au permis lui Chicu să citească raportul de 100 de zile

VIDEO / SCANDAL ÎN PARLAMENTUL R. MOLDOVA. Deputații din opoziție au BLOCAT tribuna Legislativului și nu i-au permis lui Chicu să citească raportul de 100 de zile

Ședință cu SCANDAL la Parlament: Deputații din opoziție au BLOCAT tribuna Legislativului, în ziua în care premierul Chicu a venit neanunțat în Parlament să-și citească raportul la 100 de zile de activitate

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)