CSI / Rusia

Londra îl acuză pe Putin că “sabotează” securitatea Europei de Est

"În prezent, ne confruntăm cu un lider rus înclinat nu să adere la sistemul internațional bazat pe reguli, care menține pacea între națiuni, ci să îl saboteze", va declara șeful diplomației britanice în discursul său în fața Royal United Services Institute (RUSI), un think-tank britanic pe probleme de apărare și securitate.

"Acțiunile președintelui Putin — anexarea ilegală a Crimeii și actuala utilizare a trupelor ruse pentru a destabiliza estul Ucrainei — sabotează fundamental securitatea națiunilor suverane din estul Europei", afirmă Philip Hammond în acest discurs.

Peninsula Crimeea a fost anexată oficial de Rusia pe 18 martie, în urma unui referendum la care populația s-a exprimat masiv în favoarea alipirii.

Referendumul, organizat după răsturnarea de la putere a președintelui ucrainean Viktor Ianukovici, prorus, nu este recunoscut nici de Kiev, nici de Occident, care consideră că regiunea Crimeea a fost anexată ilegal de Moscova cu ajutorul trupelor venite din Rusia.

În plus, Kievul și Occidentul acuză Rusia că îi sprijină pe insurgenții din estul Ucrainei prin trimiterea pe teren de trupe și armament. Moscova dezminte orice participare a forțelor sale regulate la conflictul dintre insurgenți și armata ucraineană, soldat în 11 luni cu peste 6.000 de morți, potrivit Națiunilor Unite.

Discursul virulent al șefului diplomației britanice contra Rusiei intervine într-un moment în care NATO pregătește importante manevre în Letonia, Lituania și în Estonia.

Astfel, Pentagonul a anunțat luni că SUA au început să desfășoare 3.000 de militari pentru trei luni de manevre în țările baltice.

Aceste exerciții se înscriu în cadrul operațiunii ‘Atlantic Resolve’, lansată de Statele Unite în cadrul NATO pentru a liniști țările membre și aliații NATO în privința amenințării reprezentate de Rusia.

sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *