Astăzi 19 Februarie 2020, Miercuri - Ultima actualizare la ora 20:49
Abonamente

Interviu 19 Februarie 2011, ora 10:00    Din editia print

Loretta Handrabura la Clubul Elitelor CRONOS

Marime Font

Foto: Dumitru Liviu-Ştefan (Timpul.md)

Născută la 23 februarie 1970, la Baraboi, Donduşeni. În 1992 îşi ia licenţa în Limba şi Literatura Română la Facultatea de Filologie a Universităţii Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chişinău. În anii 1994-1998 îşi face doctoratul la Facultatea de Litere a Universităţii „A. I. Cuza” din Iaşi, specialitatea Folclor. Activează, în calitate de cadru didactic universitar, la diverse instituţii de învăţământ, prioritară însă rămânând Catedra literatura română şi comparată a UPS „Ion Creangă” unde, din noiembrie 2009, este conferenţiară universitară asociată. A efectuat cercetări în domeniile etnologie, educaţie, gen, literatură română, cultură, având 94 de publicaţii, inclusiv o monografie şi un manual. Din 19 noiembrie 2009 e viceministră a Educaţiei. Din decembrie 2009 e negociatoare în Grupul IV, „Contacte interumane”, pentru Acordul de Asociere RM-UE şi Parteneriatul Estic. Vorbeşte rusa şi engleza. E pasionată de lectură, teatru, dans clasic şi latino-american, muzică instrumentală.

CRONOS: Dnă Handrabura, cum aţi reacţionat la faptul că aţi fost reconfirmată în funcţia de viceministră a Educaţiei - cu bucurie sau ba?

L. H.: Înainte de toate a fost nedumerirea. Pentru că nu am ştiut până în ultimul moment că vom fi reconfirmaţi. Până la aceasta, însă, pe durata a câteva luni, inclusiv în campania electorală, m-am întrebat nu o dată dacă mai rămân sau nu la minister. Analizam avantajele şi dezavantajele, acestea din urmă manifestându-se printr-o afirmaţie a lui Octavian Paler, în care mă regăsesc şi acum - încerc, zi de zi, să învăţ să împac factorul de omenie, cadrul legal şi propriile principii. O luptă continuă între trei dimensiuni...

CRONOS: E atât de greu să convieţuiască aceste trei componente?

L. H.: Sunt nişte provocări deseori incompatibile, cu care se confruntă orice persoană aflată într-o poziţie publică. Din păcate, nu de puţine ori, chiar şi cei care critică sistemul birocratizat apelează la noi cu aceleaşi formule: vrem rapid, închizând ochii la unele rigori sau standarde. Şi asta mă frânge... Dacă în toate instituţiile statului ar lucra persoane care s-ar conduce de etica profesională şi de rigorile domeniului, şi n-ar accepta depăşirea atribuţiilor de funcţie, protecţionismul şi chiar corupţia, nu am pedala atâta timp pe loc.

Loading...


CRONOS: Ce schimbări majore v-aţi propus când aţi venit la Ministerul Educaţiei în 2009 şi care dintre acestea v-au reuşit?

L. H.: Cele care au fost duse până la capăt n-au fost focusate preponderent pe minister - este vorba de negocierile din cadrul Grupului patru, „Contacte interumane”, a Acordului de Asociere RM-UE. Deşi nu obişnuiesc să mă autoapreciez, pot spune că am realizat acest obiectiv. Reformele pe care e necesar să le facem sunt deja stipulate în Strategia consolidată a educaţiei pentru anii 2011-2015, precum şi în proiectul Codului Educaţiei. La fel de bine au mers lucrurile în Parteneriatul Estic - europenii s-au arătat bucuroşi că văd, în sfârşit, o iniţiativă şi din partea noastră, că vrem să facem ceva. În Parteneriatul Estic, bunăoară, noi aproape că nu am fost vizibili, deci, nu am beneficiat de şansa de a atrage proiecte şi bani. În momentul în care vom schimba această situaţie, efectul va fi resimţit de fiecare actor din sistem.


FOTO: Dumitru-Liviu Ştefan (Timpul.md)

CRONOS: Până se întâmplă asta, care sunt priorităţile?

L. H.: E foarte mult de lucru în învăţământul profesional. Şcolile profesionale trebuie să fie conectate la mediul de afaceri, la noi meserii pe care le cere piaţa muncii, renunţându-se treptat la meseriile pe care le menţinem doar din inerţie. De câţi tractorişti mai are nevoie RM? Poate că, astăzi, sunt necesari lăcătuşii?! A venit UE cu proiecte de milioane de euro pentru reţelele de apă şi canalizare, dar nu au cu cine lucra. Ne-au şi spus: efortul nostru este pe jumătate, dacă nu veţi pregăti specialiştii care vor întreţine aceste reţele...

CRONOS: Care este problema majoră a sistemului nostru de învăţământ?

L. H.: Nu putem vorbi doar de o singură problemă. Dacă ar fi să identific, totuşi, una, ar fi faptul că nivelul de studii pe care le pretinde o persoană nu se convertesc în calitate profesională, în competenţele necesare. Şi aici nu sunt vinovaţi doar tinerii, doar părinţii sau doar pedagogii. Este o problemă pe sistem în întregime - percepţia greşită a societăţii, goana multora după rezultate formale, după diplome cu pondere, de doctor habilitat sau doctor în ştiinţe. Este o adevărată modă socio-culturală, generată de o societate ce se conduce de false valori. Riscurile sunt la vedere: în loc ca, după colegiu sau facultate, tânărul să plece în câmpul muncii având siguranţa vestei antiglonţ pe el - căci în acest câmp al muncii eşti supus unei tirade competitive a la kalaşnikov -, el devine un potenţial candidat la şomaj. Respectiv, cercul vicios se extinde şi el trebuie să se recalifice, ceea ce înseamnă noi investiţii făcute de fiecare în parte sau de către stat. Toate sunt interdependente.

CRONOS: Tot interdependenţa explică faptul că dvs. sunteţi responsabilă de învăţământul şi profesional, şi cel superior?

L. H.: Exact. Aceste trepte ţin de formarea profesională - deci, comunică între ele şi e absolut întemeiat să intre în atribuţia unui singur viceministru. Dar lucrez intens şi cu Direcţia Relaţii Internaţionale, cele mai multe schimburi şi activităţi externe vizând învăţământul vocaţional şi universitar. E vorba şi de Procesul de la Bologna, şi de autonomia universităţilor de a avea acorduri bilaterale sau de a accesa proiecte care, în definitiv, contribuie la reformarea învăţământului per ansamblu. Mă bucur că, şi la noi, multe universităţi nu mai mizează doar pe subvenţiile de la stat sau pe taxele de studii în acumularea mijloacelor financiare. Universităţile trebuie să poată acumula bani şi din prestarea altor servicii, care să le consolideze capacitatea instituţională - un exemplu sunt incubatoarele economice, cum am văzut la Torino, în Italia, sau în Singapore. Doar astfel vom putea intra şi noi într-un top al celor mai bune universităţi. Tocmai de aceea, astăzi se lucrează la crearea Agenţiei naţionale de asigurare a calităţii. Este o structură absolut necesară, în situaţia în care avem 30 de universităţi, iar o parte dintre acestea nu fac în totalitate faţă concurenţei şi criteriilor de calitate existente pe piaţă.


FOTO: Dumitru Liviu-Ştefan (Timpul.md)

CRONOS: Nu e prea mult - 30 de universităţi?

L. H.: Dacă e să ne comparăm cu Berlinul, unde sunt doar trei, este mult. Dar comparaţia nu e întotdeauna salvatoare. Noi avem nevoie de şcoli, de colegii şi universităţi regionale, ca să le dăm păturilor social-vulnerabile şansa de a studia. Dar, universităţi regionale, în niciun caz, nu trebuie să însemne mai puţină calitate. Şi aici miza e şi pe această agenţie, dar şi pe politicile reformatoare cu accent pe calitatea serviciilor educaţionale. În plus, se lucrează la implementarea descentralizării financiare în sistemul de învăţământ. Aceasta presupune că fiecare instituţie, indiferent de nivel şi profil, va primi bani strict per capita. Şi sper să nu mai avem situaţii ca cea atestată într-o şcoală profesională unde, din cauza numărului mic de elevi, un elev ne costa 32.000 de lei pe an, în locul normativului de 9000. S-a ajuns la aşa ceva pentru că aceste instituţii au fost menţinute artificial, inclusiv din raţiuni electorale. Iar la micşorarea numărului de elevi şi de clase şi-a spus cuvântul şi declinul demografic, şi factorul de sărăcie, şi migraţia masivă... 

CRONOS: Totuşi, guvernul din care faceţi parte a fost învinuit de faptul că, în premieră, a închis şcoli în RM... 

L. H.: Noi pur şi simplu am fost mai transparenţi şi mai oneşti în adoptarea deciziilor, luate de comun acord cu administraţia publică locală. Şi în cei opt ani de guvernare comunistă au fost reorganizate unele instituţii, iar altele au fost închise. Astfel, dacă nu erau copii pentru liceu, aceasta se reorganiza în gimnaziu; dacă nu erau nici de gimnaziu - şcoala se reducea la câteva clase primare. Reformele dureroase, dar inerente chiar şi pentru comunişti, pur şi simplu au fost tăinuite. Cine opunea o minimă rezistenţă, era ameninţat cu concedierea, de aceea multe lucruri se acceptau tacit, de frică şi nesiguranţă.

CRONOS: Se leagă aceste realităţi - clase goale, şcoli cu profesori pensionari - cu acele succese şi aspiraţii pe plan european, de care vorbiţi?

L. H.: Vă voi răspunde printr-un exemplu pe care mi l-au adus recent, în cadrul unei conferinţe video, colegii din India, cu care lucrăm la strategia de e-transformare şi e-guvernare. Ei ne-au zis: „Voi aveţi conexiune la Internet pe toată ţara - spre deosebire de India, unde mai sunt multe localităţi care nici nu au auzit de computere! Cu toate acestea, nouă nu ne-a fost teamă să iniţiem reforme care să ne facă lideri pe piaţa tehnologiilor informaţionale”. Adică, să nu ne cramponăm de nişte derapaje mari pe sistem, ci să căutăm soluţii şi să acţionăm. Şi chiar dacă, într-adevăr, Chişinăul şi restul RM par două lumi paralele - uneori refuzi să crezi că ele există la o distanţă de doar 30-50 de kilometri - acest decalaj nu trebuie să ne împiedice să aspirăm.

CRONOS: Aţi pomenit de Procesul de la Bologna. Ce a adus acesta nou? Este el implementat conform regulilor ori aşa cum îl înţeleg moldovenii?

L. H.: În 2011 se vor împlini şase ani de la aderarea noastră la Bologna şi implementarea primelor reforme. A existat, bineînţeles, o rezistenţă, aşa cum se întâmplă mai mereu în cazul reformelor. Planul-cadru pentru ciclul I - cei trei ani de licenţă - a fost elaborat în grabă, motiv din care vrem să-i facem o „revizie valorică”. În linii mari însă, în pofida unor deficienţe depistate - un exemplu ar fi perioada formării iniţiale, de trei ani, insuficientă totuşi pentru pregătirea unui specialist - e un proces care ne-a adus multe avantaje. Printre cele mai importante e faptul că studentul înţelege că formarea lui nu depinde doar de cadrul didactic, ci şi de efortul său individual, de timpul petrecut în bibliotecă sau laborator. Studentul e pus în situaţia să-şi asume propria parte de implicare şi efort, ceea ce nu-i permite nici cadrului didactic să fie comod şi să nu crească, la rândul său, profesional. Conceptul de bază este „învaţă-mă cum să învăţ” şi este o abordare deopotrivă corectă şi modernă. Printre principiile nerealizate ar fi flexibilitatea orelor opţionale şi facultative. Orele opţionale mai sunt, de regulă, obligatorii, însă există motive obiective pentru aceasta - factorul financiar plus specialiştii care să le predea. Deocamdată, nu ne putem permite să avem la un curs trei studenţi, la altul zece şi tot aşa.

CRONOS: Deci, nicio şansă să mergem, după modelul european, la un curs de psihologie şi altul de actorie...

L. H.: Nu aş fi categorică - e o etapă de tranziţie. Dar, e adevărat că ea s-ar derula mai rapid, dacă s-ar implica cei pe care acest proces îi vizează direct şi pe care, din păcate, nu-i văd ca pe o masă critică - studenţii. Ei sunt mai mult decât comozi, deşi ar putea să ne facă pe noi - cadrele didactice şi cele universitare, ministerul - să ne revizuim priorităţile, confortul. Îi vreau mai ambiţioşi: să se informeze, să cunoască în baza căror principii învaţă, să ştie că acest Proces Bologna nu este o formalitate, ci că le va determina viitorul.

CRONOS: Este indiferenţă sau lipsă de curaj?

L. H.: Tinerii au curaj, au demonstrat-o şi la 7 aprilie 2009. Dar, probabil, au simţit prea devreme, încă din şcoală, riscurile unei lupte pentru o cauză dreaptă. Mai ales că nici nu au solidaritatea celor din jur când o fac... Este o problemă pentru întreaga societate care, de fapt, le şi serveşte drept model.

CRONOS: Când vom avea cercetare adevărată în universităţi?

L. H.: Când vom înţelege cu toţii că nu poţi fi un cadru didactic profesionist, conectat la inovaţiile de ultimă oră, dacă nu eşti axat şi pe componenta de cercetare. Tocmai de aceea noul Cod al Educaţiei, care sperăm să fie adoptat în acest an, prevede ca cercetarea să se regăsească plenar ŞI în universităţi. Demersul nostru din acest Cod nu a fost de a lichida cercetarea academică, precum s-a speculat tendenţios deseori. Ne-am propus doar de a pondera şi de a da universităţilor şansa să-şi dezvolte infrastructura de cercetare şi să-i motiveze pe studenţi ca, ieşind din sala de curs, să meargă în laboratorul aplicativ. Cum să o facă, însă, când aceste laboratoare nu au mai fost de ani buni ajustate progresului tehnologic - fie în domeniul umanitar, fie în cel tehnic? Din fericire, şi unele companii de la noi au început să înţeleagă că, dacă doresc să aibă specialişti, trebuie să contribuie la formarea profesională a acestora, inclusiv punând umărul la echiparea laboratoarelor de cercetare şi la ajustarea programelor de studii la noile realităţi socio-economice.


FOTO: Dumitru Liviu-Ştefan (Timpul.md)

CRONOS: Ce se întâmplă cu extensiunile universitare?

L. H.: La Bălţi nu s-a produs, deocamdată. S-ar explica prin apropierea geografică de Iaşi, dar şi prin faptul că partea română a suplimentat numărul de burse oferit studenţilor din RM. Dar îşi spune cuvântul acelaşi factor demografic - dacă scade numărul absolvenţilor de liceu, scade şi cel al studenţilor. Chiar dacă, anul trecut, noi am anulat o inechitate - am eliminat limita de vârstă pentru admiterea la facultate, o limită care, de fapt, însemna o discriminare şi o încălcare a dreptului la studii, indiferent de vârstă. Dacă, la 50 de ani, cineva vrea să meargă la facultate, de ce să-i interzicem?

CRONOS: De ce în ultimii ani se atestă o lipsă a profesorilor bărbaţi?

L. H.: Ei lipsesc în toate ţările... Bărbaţii mereu migrează spre meserii care sunt mai bine plătite. Pentru că lor li se cere în continuare, chiar şi de către o bună parte dintre femeile emancipate, să asigure bugetul familiei. Şi e dificil să asiguri acest buget din educaţie, servicii de asistenţă sau protecţie socială.

CRONOS: Sunt şanse ca pedagogii să-şi recapete prestigiul de altădată?

L. H.: Este adevărat că factorii sociali şi economici din ultimul deceniu i-au îngenuncheat pe profesorii noştri, care au devenit şi mai vulnerabili. Totuşi, majoritatea fac faţă acestei bătălii - fug din câmp la şcoală, îşi scot cizmele de noroi şi intră în clasă cu aerul intelectualilor interbelici sau postbelici, care de asemenea au trecut prin încercări foarte grele. Pentru ca pedagogul să rămână/redevină model, este cazul ca noi toţi, inclusiv presa, să nu vedem şi să pedalăm doar pe ceea ce e negativ, ci să dăm cât mai multe exemple pozitive, de reuşită. Nu se vinde doar tot ce presupune viol, conflict, scandal, mită. Societatea, astăzi, are mare nevoie de modele pozitive. Şi ele există.

CRONOS: Chiar sunteţi convinsă că prezenţa femeilor în politică trebuie reglementată prin lege? V-a împiedicat cineva să veniţi în politică?

L. H.: Nu e vorba că aş fi fost eu împiedicată. De-a lungul secolelor femeile au fost văzute ca „obiecte cu menire socială” şi nu ca subiecţi competitivi ai istoriei publice, de aceea există o rezistenţă explicabilă a bărbaţilor de a accepta femei în poziţiile-cheie, pe care până nu demult le-au deţinut doar ei. Mai ales că noi venim cu alte soluţii, atitudini, deseori imprevizibile, cu alte experienţe... Ca să fim auzite - şi aceasta este o cifră sociologică ce se referă nu doar la politică, ci şi la business - este nevoie de cel puţin 30 la sută din voci ca să impună o altă poziţie sau să iniţieze. Nu cred că e un procent mare pentru cineva care reprezintă chiar mai mult de 50 la sută din societate. Ţările care au acceptat fără de frică valorificarea expertizei şi a potenţialului feminin în toate structurile sociale au avut de beneficiat. Aşa ne-a dat Dumnezeu - să ne completăm reciproc şi în viaţa privată, şi în cea publică. Stereotipurile sunt doar în capul nostru şi în complexele noastre de gen.


OPINII:

Natalia Gherman, viceministră a Afacerilor Externe şi Integrării Europene, negociatoarea-şefă pentru Acordul de Asociere RM-UE:

Dacă Loretta Handrabura va putea, şi în continuare, să-şi realizeze ideile reformatoare în domeniul educaţional, RM, cu siguranţă, se va integra mai rapid în UE. Are şi experienţă, şi angajament, şi responsabilitate - dovadă şi faptul că a finalizat cu brio negocierea capitolului „Contacte interumane” din cadrul Acordului de Asociere RM-UE, capitol focusat pe educaţie, cultură, societate civilă etc. O admir pentru inteligenţă, sinceritate şi devotament faţă de profesia ei şi sunt fericită că o pot numi nu doar colegă, ci şi prietenă.

Vadim Pistrinciuc, viceministru al Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei:

Loretta Handrabura este, înainte de toate, o profesionistă, în plenitudinea acestor cuvinte. Oricare ar fi obiectivele pe care şi le propune, acestea sunt realizate cu stil şi perfecţiune. Carieră academică, ştiinţifică, de manager - în toate a atins „cote maxime”. Indiferent dacă a trebuit să gestioneze situaţii complexe, să caute adevăruri, să convingă generaţii, Loretta le-a făcut pe toate cu nobleţe. Şi tocmai nobleţea, perseverenţa şi eleganţa sunt calităţile ce au însoţit-o mereu şi pretutindeni. E un exemplu pentru colegi şi prieteni.

Notă:
La discuţie au mai participat: Gheorghe Budeanu, Tatiana Corai, Arcadie Gherasim, Pavel Păduraru, Ion Surdu, Irina Papuc, Victoria Puiu, Nelly Gâştemulte, Ion Macovei, Oleg Carp, Svetlana Conev, Ala Coica, Nicolae Roibu.

Un articol de:
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 20:49

Simona Halep a învins-o în turul II al turneului de la Dubai pe Ons Jabeur (25 de ani, 45 WTA), scor 1-6, 6-2, 7-6 (7), asigurându-și calificarea în turul următor, unde o va întâlni pe mai vechea cunoștință Aryna Sabalenka (21 de ani, 13 WTA).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 20:47

După o iarnă destul de blândă, sufletele noastre au deja o atitudine primăvăratică și abia așteptăm să ne eliberăm de hainele groase și să ne plimbăm pe sub pomii înfloriți. Dar, în același timp, ne întrebăm ce va aduce nou primăvara unui an atât de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 20:17

Partidele unioniste și cele proeuropene din R. Moldova ar pune la cale o COALIȚIE LARGA

Partidele unioniste și cele proeuropene din R. Moldova ar pune la cale o COALIȚIE LARGA

Reprezentanții unor partide unioniste și proeuropene s-au întâlnit astăzi pentru a discuta despre crearea unei „coaliții largi de pe acum”, astfel încât cetățenii „să aibă pe cine vota”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 20:12

Toate dosarele care ar fi fost comandate politic, pe timpul regimului Plahotniuc, vor fi revizuite de Procuratura Generală

Toate dosarele care ar fi fost comandate politic, pe timpul regimului Plahotniuc, vor fi revizuite de Procuratura Generală

Toate dosarele care ar fi fost comandate politic, pe timpul regimului Plahotniuc, vor fi revizuite de Procuratura Generală, a declarat Alexandr Stoianoglo. Procurorul general a spus că, dacă se vor descoperi abateri grave, se vor lua măsurile legale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 20:03

Alexandru Slusari: Conducerea Partidului Democrat din Moldova tinde să capituleze în fața lui Igor Dodon

Alexandru Slusari: Conducerea Partidului Democrat din Moldova tinde să capituleze în fața lui Igor Dodon

Conducerea Partidului Democrat din Moldova tinde să capituleze în fața lui Igor Dodon, iar formațiunea politică riscă să se transforme, astfel, într-un apendice al Partidului Socialiștilor. Este comentariul vicepreședintelui PPDA, Alexandru Slusari, după plecarea celor șase...

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 19 Februarie 2020, ora: 20:00 de Irina Nechit

interviu de irina nechit Tamara Cărăuș: „Se reia motivul obscen al moldovenismului. Întreaga existență politică a RM e o existență nudă încât îți vine să întorci capul dezgustat”

Tamara Cărăuș: „Se reia motivul obscen al moldovenismului. Întreaga existență politică a RM e o existență nudă încât îți vine să întorci capul dezgustat”

– Felicitări pentru cartea „Limba de hârtie”, ajunsă la a doua ediție. Are un magnetism puternic, e o dezlănțuire de energii spirituale, identitare, lingvistice. Cititorul o citește dintr-o respirație. Tu, de asemenea, ai scris-o spontan, dintr-o respirație?

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 19:42

Planeta ia foc?! Antarctica se topește. Dezastrul pare iminent

Planeta ia foc?! Antarctica se topește. Dezastrul pare iminent

Antarctica se topește! Este o situație alarmantă la nivelul întregului glob pământesc. Schimbările climatice fac prăpăd, iar specialiștii avertizează cu privire la ce consecințe vor apărea dacă situația nu se remediază rapid. Deja se resimt efectele acestor fenomene meteo extreme.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 19:34

FBI a arestat un mexican, acuzat de spionaj în favoarea Rusiei

FBI a arestat un mexican, acuzat de spionaj în favoarea Rusiei

Un cetățean mexican a fost arestat în Statele Unite, fiind acuzat că a acționat în SUA în numele guvernului rus. Potrivit materialelor anchetatorilor, un oficial rus nenumit l-a angajat pe Hector Alejandro Cabrera Fuentes în 2019, instruindu-l, printre altele, să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 18:53

Româncă aproape decapitată, găsită într-un tomberon, în Spania. A fost ucisă de iubitul olandez

Româncă aproape decapitată, găsită într-un tomberon, în Spania. A fost ucisă de iubitul olandez

Final pe cât de înfiorător, pe atât de nedrept pentru o tânăra româncă, stabilită în Spania, mama a doi copii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 18:02

Oficial, Igor Ceaika este coproprietar al posturilor Primul în Moldova și Accent TV

Oficial, Igor Ceaika este coproprietar al posturilor Primul în Moldova și Accent TV

Igor Ceaika, fiul ex-procurorului general rus Iurii Ceaika, apare oficial în acte drept coproprietar al posturilor de televiziune Primul în Moldova și Accent TV. Documentele au fost publicate recent pe site-ul Consiliului Audiovizualului (CA). Autoritatea a aprobat declarațiile...

( ) Citeşte tot articolul

Frumusețe 19 Februarie 2020, ora: 15:58

MakeUp.md: garanție, calitate și originalitate

MakeUp.md: garanție, calitate și originalitate

Dorința de a perfecționa trăsăturile frumoase este una profund umană ce pare să fie adânc înrădăcinată în istoria omenirii. Din cele mai vechi timpuri, machiajul a jucat diverse roluri, de la cel folosit pentru ritualuri religioase, la cel cu uz practic și până...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 14:26

Malaysia, încurajată să reducă utilizarea ambalajelor de plastic pentru mări mai curat

Malaysia, încurajată să reducă utilizarea ambalajelor de plastic pentru mări mai curat

 O analiză a celor mai periculoşi poluanţi din mări şi oceane demonstrează că malaysienii sunt cei mai mari consumatori individuali de ambalaje din plastic, a anunţat luni WWF care a îndemnat autorităţile guvernamentale din această ţară să limiteze utilizarea obiectelor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 14:21

A început procesul Facebook cu fiscul american, pe o miză de nouă miliarde de dolari

A început procesul Facebook cu fiscul american, pe o miză de nouă miliarde de dolari

 Într-o instanţă din San Francisco a început marţi un proces în care IRS (Internal Revenue Service, autoritatea fiscală din SUA) solicită Facebook plata unor restanţe de nouă miliarde de dolari, transmite AFP. În faţa judecătorului urmează să compară mai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 14:16

3 moldoveni, aflați în carantină de CORONAVIRUS pe nava „Princess Diamond”, vor ajunge acasă în zilele următoare

3 moldoveni, aflați în carantină de CORONAVIRUS pe nava „Princess Diamond”, vor ajunge acasă în zilele următoare

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a R. Moldova a identificat trei moldoveni pe vasul de croazieră „Princess Diamond”, blocat în portul Yokohama, din Japonia, din cauza infecției cu coronavirus. Este vorba despre trei cetățeni moldoveni, doi bărbați și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 14:08

Noi servicii funerare ecologice cadavre umane devenite compost - FOTO

Noi servicii funerare ecologice cadavre umane devenite compost - FOTO

Washington a devenit recent primul stat american unde transformarea cadavrelor umane în compost este legală. Tehnica este considerată un serviciu funerar prietenos cu mediul şi a fost testată într-un proiect pilot. Compostul este cunoscut ca îngrăşământ agricol...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 14:01

Aeroportul Chișinău // RM riscă să piardă sute de milioane de euro într-un arbitraj internațional / DOC

Aeroportul Chișinău // RM riscă să piardă sute de milioane de euro într-un arbitraj internațional / DOC

Andreas Menelaou, directorul „Komaksavia Airport Invest LTD”, deținătoare a „Avia Invest”, compania care gestionează Aeroportul Internațional Chișinău, susține că firma pe care o conduce ia în calcul, drept variantă de rezervă, acționarea în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 14:00

Un român este al treilea cel mai longeviv bărbat în viaţă

Un român este al treilea cel mai longeviv bărbat în viaţă

Un bucureştean pare să fi găsit elixirul tinereţii, ajungând al treilea cel mai în vârstă bărbat de pe Pământ, recunoscut de Guiness Book of Records. Dumitru Comănescu are 111 ani şi 3 luni şi a fost inginer agronom. Dumitru Comănescu are 111 ani şi 3 luni,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 13:52

Accident fatal la locul de muncă. Un muncitor de 38 de ani a căzut de la etajul 14 al unui bloc în construcție

Accident fatal la locul de muncă. Un muncitor de 38 de ani a căzut de la etajul 14 al unui bloc în construcție

Tragedie fatală la locul de muncă. Un bărbat de 38 de ani a murit după ce a căzut de pe un bloc în construcție, situat în sectorul Botanica al capitalei. Nenorocirea s-a produs în dimineața de 19 februarie, la ora 09.30, pe un șantier de pe strada Nicolae Titulescu....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 13:45

Ce înseamnă când visezi apa. Ce simbol au culorile și starea apei din vis

Ce înseamnă când visezi apa. Ce simbol au culorile și starea apei din vis

Apa ca simbol al visului contine un mesaj foarte important pentru cel care o viseaza. In functie de continut si de natura visului apa poate avea interpretari diferite. Culoarea, locul si starea apei din vis influenteaza semnificatia mesajului. Apa are legatura cu starea emotionala a celui care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 13:39

Spune adio infecțiilor urinare, cu ajutorul acestui remediu natural care te scapă de bacterii într-o săptămână

Spune adio infecțiilor urinare, cu ajutorul acestui remediu natural care te scapă de bacterii într-o săptămână

 Spune adio infecțiilor urinare, cu ajutorul acestui remediu natural care te scapă de bacterii într-o săptămână! ( rețetă) Infectiile tractului urinar pot reprezenta o discutie destul de ciudata, insa e important ca aceasta problema de sanatate sa nu fie neglijata,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 13:32

Cum poți folosi uleiul de ricin în viața de zi cu zi

Cum poți folosi uleiul de ricin în viața de zi cu zi

Uleiul de ricin are proprietati medicinale importante, continand foarte multa vitamina E. Iata insa cum il poti folosi in casa. 1. Lubrifiaza foarfeca ta preferata Pentru ca poate fi ingerat, este mult mai eficient pe metal, comparativ cu alti lubrifianti pe care nu ar trebui sa ii atingi....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 13:21

Fostul preşedinte al Coreei de Sud, condamnat în apel la 17 ani de închisoare

Fostul preşedinte al Coreei de Sud, condamnat în apel la 17 ani de închisoare

 Fostul preşedinte sud-coreean Lee Myung-bak a fost plasat în detenţie, miercuri, după condamnarea sa în apel la 17 ani de închisoare pentru corupţie, transmit AFP şi Yonhap. Aflat la putere între 2008 şi 2013, Lee Myung-bak (78 de ani) a stat pentru scurt...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 19 Februarie 2020, ora: 12:19

DECLARAȚII //// Nichiforciuc, Filip și Candu - cele trei grupuri din PD care nu se mai pot înțelege

DECLARAȚII //// Nichiforciuc, Filip și Candu - cele trei grupuri din PD care nu se mai pot înțelege Foto: foto simbol

În Partidul Democrat existau până astăzi trei grupuri: Nichiforciuc, Filip și Candu. Cel puțin așa susține deputatul Andrian Candu, care a anunțat miercuri că părăsește PD. Candu a declarat în cadrul unei emisiuni de la Publika TV că a decis să părăsească PD...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 12:14

Dacia va prezenta la Geneva primul său automobil 100% electric

Dacia va prezenta la Geneva primul său automobil 100% electric

Dacia anunță că va prezenta pe 3 martie la Geneva ”în premieră mondială cea mai accesibilă mașină de oraș 100% electrică de pe piață” Este de așteptat ca modelul de oraș să coste sub 15.000 de euro, dar să fie mult mai accesibil la preț după aplicarea...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)