Timpul Liber

Lorina Bălteanu: Vă aduc bijuterii şi un Solstiţiu decadent

Creaţiile ei au îngenuncheat Parisul, iar curând vor merge să cucerească Ţara Soarelui Răsare şi America. Carismatică, ambiţioasă şi inteligentă, poeta şi designerul Lorina Bălteanu dă lovitura din nou – astăzi, chiar de ziua ei, ea îşi va readuce creaţiile în faţa publicului de la Chişinău, într-un eveniment-maraton.

Adunate sub genericul „Solstiţiu decadent”, designerul şi-a agăţat la pălărie flori de insomnie şi i-a invitat pe toţi cei îndrăgostiţi de frumos să păşească pragul unei expoziţii ce se anunţă „unicat”. Începând cu ora 12.00 a zilei de azi şi până la 12.00 joi, vom putea admira şapte colecţii de bijuterii, realizate pe parcursul celor şapte ani de „giuvaiergie” ai Lorinei Bălteanu. Astfel, ea îşi propune să le amintească tuturor – „inclusiv multiplilor plagiatori” – care au fost etapele sale de evoluţie artistică. Totodată, ea va prezenta noul său concept de bijuterie, utilizat în colecţiile ce urmează să fie expuse în Japonia şi SUA. Printre acestea se numără şi ultima colecţie, intitulată maiestuos „Regina Maria” şi care a fost inspirată chiar din bijuteriile pe care obişnuia să le confecţioneze marea regină. Spre seară, invitaţii vor avea şansa de a participa la o tombolă şi de a ciocni o cupă de şampanie cu aniversara.

„Am hotărât să expun la Chişinău, deoarece aici am început şi aici sunt cel mai intens plagiată. Nu mă supăr – dacă lumea poate să facă bijuterie, să facă. Doar că nu-mi place când publicul confundă bijuteriile mele cu ale altora…”, ne-a spus ieri Lorina, prinsă în febra pregătirilor. Ea recunoaşte că, de la distanţa celor şapte ani trecuţi de la lansarea primei colecţii, debutul îi pare cam „stângaci”, mai ales în comparaţie cu ultimele colecţii, concepute de o cu totul altă manieră, mult mai modernă. Dar, adaugă ea imediat, nu-i este jenă de ceea ce a realizat la început, fiindcă doar prin muncă asiduă şi răbdare poţi deveni profesionist. „Am început ca şi toţi ceilalţi, cu un fel de artizanat, poate mai diletant, dar acum am ajuns la un nivel care demonstrează un grad de maturitate artistică. Dovadă e şi faptul că pentru data de 26 februarie 2012 am fost invitată la o mare expoziţie de bijuterii în Japonia, într-un grup de zece designeri francezi din domeniu. Deja pot spune că am ajuns la un nivel haute couture”, remarcă artista.

În paralel cu creaţia propriu-zisă, Lorina Bălteanu se gândeşte la proiecte sociale. Deocamdată, acestea prind contur preponderent în România, unde implică în activităţile sale femei de la ţară, cărora le pune la dispoziţie noi tehnici de confecţionare a bijuteriilor, familiarizându-le cu designul modern.
„Întotdeauna mi-a păsat dacă oamenii au ce mânca şi ce îmbrăca. De aceea, încerc să ajut femeile prin această ofertă de lucru. Or, ceea ce fac eu este un comerţ făcut cu inimă şi suflet”, a remarcat Lorina. Şi s-a grăbit la lucru.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *