Astăzi 22 Ianuarie 2020, Miercuri - Ultima actualizare la 21 Ianuarie 2020
Abonamente

Actualitate 16 August 2019, ora 04:49

Lovitură cumplită pentru Iohannis! Se întâmplă chiar înainte de alegeri

Marime Font

 Lovitură cumplită primită de către președintele Klaus Iohannis. Totul se întâmplă chiar înaintea alegerilor prezidențiale și poate fi fatidic pentru actualul șef al statului. Iohannis poate pierde cel de-al doilea mandat la Palatul Cotroceni chiar pe mâna aliaților săi, cei de la PNL.

Este dezvăluirea momentului. Klaus Iohannis poate pierde lupta pentru cel de-al doilea mandat la Palatul Cotroceni. Liberalii sunt total nepregătiți pentru campania prezidențială. O spune consultantul politic, Cozmin Gușă. Acesta îl critică dur pe Ludovic Orban, șeful PNL.

Consultantul politic, Cozmin Gușă, spune că liberalii par total nepregătiți pentru această campanie, este concluzia consultantului politic. „Îl așteptam pe Ludovic Orban să văd cum cei care asigură paza susținerii candidaturii lui Klaus Iohannis se vor integra în acest joc în care președintele a fost lapidar, extrem de succint. Voiam să văd care e strategia, pe lângă faptele de vitejie de genul strângerii de semnături din 10 august. Am avut o surpriză neplăcută – neplăcută pentru ei, să vedem cum va fi pentru public – în sensul în care, din acest interviu, liberalii par total nepregătiți pentru această campanie, în mod evident”, a declarat Cozmin Gușă, într-o intervenție telefonică la Realitatea TV.


Faptul că interviul a fost acordat G4Media, apropiat de USR și Plus, ar fi putut să fie o lovitură de imagine pe terenul adversarului direct, dar acest lucru nu s-a întâmplat, a explicat Cozmin Gușă. Asta în condițiile în care adversarul direct al lui Iohannis este Dan Barna, respectiv USR-PLUS.

„În conținut nu am văzut absolut nicio chestie determinantă, mai degrabă chestii așa la gura sobei, încropite, plus foarte multe ezitări. Mi-am notat niște lucruri, citindu-l cu atenție. Pentru că este important să vedem ce zice din primul moment noul șef al campaniei prezidențiale al președintelui în funcție”, spune consultantul politic. Acesta a făcut o analiză în 5 puncte a interviului dat de șeful PNL:

Echipa de campanie. Este o echipă de campanie foarte slabă, bună de pus într-un soi de vitrină a partidului, încropită amatoristic, cu oameni care nu știu ce înseamnă o campanie reală, în condiții de gherilă cum va fi campania care urmează, este de părere Cozmin Gușă.

„Singurul care știe campanie electorală reală e Ludovic Orban, șeful de campanie. Restul pe care i-a însirat acolo: Rareș Bogdan, Raluca Turcan, Sigartău, Dan Motreanu, Florin Cîțu, Siegfried Mureșan sunt oameni fără experiență de campanie reală, n-au dus, din poziția de șefi, vreo campanie adevărată. Mai puțin Raluca Turcan, când a fost candidat pentru scurtă vreme în 2004 Theodor Stolojan, apoi înlocuit de Băsescu. În rest, Rares Bogdan, Sigartău, mai ales Dan Motreanu, Cîțu, Mureșan nu sunt oameni cu experiență de campanie.

Asta îmi arată mie că acolo e o mare criză de profesioniști. Pentru că nu ai cum, într-o echipă de campanie a unui președinte în funcție, să nu poți să prezinti public niște sociologi, niște mari organizatori de structuri politice- îl aveau pe Blaga, nu-l mai au, nu mai vor sau nu mai vrea el, nu știm, absența lui Blaga e importantă -, oameni cu experiență media globală, îl avem pe Rareș, el are ceva experiență, oricum insuficientă pentru ce urmează”, a punctat Gușă.

În concluzie, Ludovic Orban ne prezintă o echipă de campanie „extrem de subțire, care nu va fi in stare să poată să compenseze atacurile la președintele în funcție” – președinte care trebuie să-și deconteze mandatul.

Realizările lui Klaus Iohannis – subiect „bărbierit” de Orban. Șeful PNL a fost provocat de Dan Tapalagă să indice care au fost principalele reușite ale mandatului lui Iohannis. Gușă a demontat „realizările” actualului președinte, așa cum au prezentate de șeful său de campanie:

„Orban a înșirat trei așa-zise realizări: faptul că Iohannis ar fi evitat capturarea statului de către Liviu Dragnea și ai săi. Fals. Statul român a fost capturat puternic multă vreme, până la evenimentele din 26-27 mai. Doi: că ar fi blocat excesele din justiție. Păi, telespectatorii Realitatea TV pot să facă recurs la memorie și să vadă ce au reușit Dragnea cu Tudorel Toader, Codrin Ștefănescu, deputatul Mitralieră și alții în a pune justiția pe butuci, fără să poată să justifice aici atacurile împotriva exceselor din justiție, care au fost. Au fost doar atacuri legate de interesele personale”, a explicat Cozmin Gușă.

Al treilea punct invocat de Orban la capitolul „realizări” ale lui Iohannis este legat de euroatlantism și de păstrarea unui traiect de tip euroatlantic al României, aspect cu care Gușă este doar „parțial de acord”. Consultantul politic amintește ce s-a întâmplat recent în Republica Moldova, cu ajungerea rușilor pe teren, cu rusofilul și putinistul dovedit Igor Dodon „care defilează pe la Chișinău”, fără ca noi să intervenim într-o zonă geopolitică asumată de România.

„Asta ne arată că traiectul nostru euroatlantic este un drum pe care ne ținem noi cu mâinile de volan să fim acolo, dar alții nu ne recunosc că ne aflăm acolo, nici nu ne întreabă de sănătate”, consideră Gușă.

Orban se teme să arate deficiențele din mandatul lui Iohannis

Faptul că Orban refuză să recunoască vreo deficiență în mandatul lui Klaus Iohannis, în condițiile în care lucrurile în România merg prost, arată o problemă care vine direct de la președinte, consideră consultantul politic.

„Al treilea lucru foarte important care îmi arată că treburile nu stau bine în echipa de campanie a PNL este că, la provocarea reporterului, Orban a refuzat să recunoască vreo deficiență din mandatul lui Iohannis. Asta e o problemă și nu cred că e o problemă a lui Orban, ci chiar a lui Klaus Iohannis.

Nu ai cum să pornești la o nouă campanie pentru realegere dacă nu recunoști niște deficiențe din mandat. România merge prost și oricine se află la conducerea statului trebuie să vină cu explicații, ar trebui să își toarne cenușă în cap. Faptul că Orban refuză să recunoască vreo deficiență ne arată că acolo e o construcție artificalăși că Orban se teme să nominalizeze, deși ar fi în stare, vreo problemă din primul mandat al lui Iohannis”, a explicat Cozmin Gușă.

Ce oferă PNL în spatele lui Iohannis?

Șeful PNL exclude varianta de tandem președinte-premier în cazul campaniei lui Iohannis. Este corect, spune Gușă, dar care este oferta PNL din spatele lui Iohannis, la nivel de strategii, personalități, potențială „guvernare din umbră” a președintelui?!

„Ne spune Ludovic Orban că nu se va face tandem. Așa e, nu e nevoie de tandem, alegerile prezidențiale nu sunt cuplate cu cele parlamentare, tandemul este o invenție a cuplului Barna-Cioloș, ca să fie și Cioloș băgat în seamă. Dar ce te faci cu această cădere a Guvernului pe care o invocă Orban și cu alternativa liberală. Ce oferă PNL astăzi? Ce oferă PNL în spatele lui Iohannis, la nivel de strategii, personalități, potențială guvernare din umbră pe care să și-o asume președintele? Aici nu aflăm nimic și nici nu apare nimic. Să spună ce contrapune amatorismului din guvernările PSD, niște lucruri concrete legate de ceea ce ar putea să facă liberalii sau nucleul din jurul lui Iohannis. Ăsta este un punct slab și demagogic”, a mai spus Cozmin Gușă.

Criza de idei de la PNL, un semnal major de alarmă

Faptul că Ludovic Orban reiterează ideea de a intra la guvernare după alegerile prezidențiale îi creează o problemă majoră lui Iohannis și arată „criza majoră de idei” din echipa PNL.”Ni se sugerează asumarea guvernării de către PNL în această toamnă. Am mai spus asta: la publicul românesc de azi, ce e important pentru cei care vor sa vină în zona de simpatie publică este apartenența la opoziție, plus noutatea. Noutatea nu mai e un atu al lui Iohannis, mai rămâne această opoziție a PNL și a lui Iohannis implicit.

Orban vine cu această idee de moțiune sau de alegeri anticipate care ne arată o criza de idei care poate să fie un maxim semnal de alarma în acest moment. Orban ne spune că nu primește pesediști în partid, nici de la ALDE, nici de la ProRomânia. Păi, dacă asta e majoritatea, cum să se poată schimba această majoritate în septembrie dacă nu primește pe nimeni?!

Aici nu merge. Sau esti inflexibil și mergi cu Iohannis până la capăt și nu mai vorbești de guvernare, sau ești flexibil și îi lași pe alții să vină alături de tine dacă vrei să oferi acest „cadou otrăvit” lui Iohannis. El a spus că traseismul politic e o trădare a cetățeanului, asta e parțial adevărat, dar este legat și de derapajele liderilor politici. Cum să-i acuzi pe cei din Pro Romania că au plecat de la Dragnea? Nu poți să-i acuzi de traseism politic că au plecat de sub o astfel de baghetă.

Cu asemenea mesaje, Orban nu se poate califica în acest moment pentru campania care urmează, în calitate de șef de campanie, desi a avut o evoluție substanțial mai bună în ultima perioadă. Orban pare ezitant și ușor mincinos, cu o relație ușor tremurândă cu Iohannis care refuză să vină să raporteze legat de mandatul său și nici nu concepe să discute altcineva de asta”, a mai spus Cozmin Gușă.

 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 22:11

O nouă răfuială în Donbas. A fost ucis comandantul ”spetsnaz-ului” DNR

O nouă răfuială în Donbas. A fost ucis comandantul ”spetsnaz-ului” DNR

În orașul Donețk a fost asasinat adjunctul comandantului regimentului forțelor speciale al așa-numitei „Republici Populare Donețk” (”DNR”) Alexei Krivulia, cunoscut printre separatiști drept „Grin”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 22:04

Premierul Mihail Mișustin și-a prezentat guvernul / Lavrov și Șoigu își mențin posturile. Kozak lipsește.

Premierul Mihail Mișustin și-a prezentat guvernul / Lavrov și Șoigu își mențin posturile. Kozak lipsește.

Noul premier rus Mihail Mișustin a afirmat marți, odată cu prezentarea noului guvern, că dorește accelerarea planului de investiții anunțat de Vladimir Putin la începutul lui 2018, un program fără precedent, care urmărește modernizarea unei Rusii a cărei economie se confruntă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 21:43

„Milenialii” se tem mai mult de şomaj, sărăcie şi corupţie decât de schimbările climatice (sondaj)

„Milenialii” se tem mai mult de şomaj, sărăcie şi corupţie decât de schimbările climatice (sondaj)

Problemele sociale şi conflictele, nu schimbările climatice, sunt cele mai mari temeri ale generaţiei care s-a născut la sfârşitul mileniului trecut, aşa-zişii „millennials”, arată un studiu întocmit de Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (ICRC) şi prezentat...

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 21 Ianuarie 2020, ora: 21:36 de Mihaela Culcinschi

Anatol Țăranu: „Putin selectează acum figura care îi va fi fidelă totalmente”

Anatol Țăranu: „Putin selectează acum figura care îi va fi fidelă totalmente”

La începutul acestei săptămâni, Vladimir Putin a propus implementarea unui șir de schimbări în Constituția Rusiei, printre care: acordarea pentru Duma de Stat a dreptului de a numi prim-ministrul, înăsprirea condițiilor alegerii președintelui, astfel ca orice...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 21 Ianuarie 2020, ora: 18:50 de Silviu Tănase

Ion Chicu se duce cu „sapa după avioane” și îi dă replici stupide Președintelui Klaus Iohannis

Ion Chicu se duce cu „sapa după avioane” și îi dă replici stupide Președintelui Klaus Iohannis

Tunul de lemn este o producție Moldova-Film, realizată la apusul Imperiului Sovietic. Filmul prezintă povestea unui bătrân, liniștea căruia a fost tulburată de apariția unui avion nemțesc care le-a ucis pe rând găinile, apoi oaia. Bătrânul găsește un tun pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 14:06

FOTO/// Icoane cu chipul lui Vladimir Putin, vandute pe strazile din Rusia cu peste 22 de mii de lei

FOTO/// Icoane cu chipul lui Vladimir Putin, vandute pe strazile din Rusia cu peste 22 de mii de lei

 Chipul lui Vladimir Putin poate fi gasit pe icoanele care se vand in Rusia. Despre asta a scris un internaut pe retelele de socializare, care spune ca a surprins icoana in aeroportul Pulkovo din Sankt Petersburg.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 13:44

Valeriu Pasat Mihail Ostrovski, primul ambasador sovietic la Bucureşti, trimis în Gulag pentru că a „contribuit la destituirea din funcţie a ministrului de Externe al României, N. Titulescu”

Mihail Ostrovski, primul ambasador sovietic la Bucureşti, trimis în Gulag pentru că a „contribuit la destituirea din funcţie a ministrului de Externe al României, N. Titulescu”

 Este binecunoscut faptul că în procesul de instituire, ameliorare şi dezvoltare a relaţiilor reciproce dintre state un rol deosebit îl joacă, de obicei, personalităţi notorii ale diplomaţiei. În România interbelică, o astfel de personalitate diplomatică,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 13:34

Piesa “Dosarele Siberiei,” în Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti

Piesa “Dosarele Siberiei,” în Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti

 Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău montează pe scena Naţionalului bucureştean, miercuri 22 ianuarie 2020, în Sala Mare, ora 19,00, piesa „Dosarele Siberiei”, în regia lui Petru Hadârcă.

( ) Citeşte tot articolul

Film 21 Ianuarie 2020, ora: 13:11

5 filme românești noi pe care le vei putea vedea în 2020

5 filme românești noi pe care le vei putea vedea în 2020

Anul 2020 va fi plin de noutăți în ceea ce privește industria cinematografică, inclusiv de noi filme românești de care să te bucuri. Anul 2020 va veni cu titluri mari. Pentru cei pasionați de filmele din universul DC, aceștia vor putea urmării continuarea poveștii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 13:05

Denunț la Procuratură împotriva lui Dodon și solicitări la ANI și FISC să verifice cheltuielile președintelui pentru vacanțele de lux

Denunț la Procuratură împotriva lui Dodon și solicitări la ANI și FISC să verifice cheltuielile președintelui pentru vacanțele de lux

Liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a pregătit denunțul pe care intenționează să-l depună la Procuratura Generală împotriva șefului statului pentru îmbogățire ilicită. Anunțul a fost făcut de prim-vicepreședintele PPDA, Alexandru Slusari.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Ianuarie 2020, ora: 12:06

Poze cu ROBII sovietici din Basarabia /// Zaharia Cușnir

Poze cu ROBII sovietici din Basarabia /// Zaharia Cușnir

A făcut senzație publicarea unui pachet de fotografii din satele basarabene ale anilor 50-60, la apogeul Uniunii Sovietice. Pe mine m-au întristat și vă spun de ce.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 11:58

Parlamentul a CHELTUIT 2 milioane pentru 110 tablete ce le va permite deputaților să folosească sistemul e-parlament și e-vot

Parlamentul a CHELTUIT 2 milioane pentru 110 tablete ce le va permite deputaților să folosească sistemul e-parlament și e-vot

Tabletele au fost procurate încă în luna decembrie 2019, conform Agenției Achiziții Publice, informează jurnal.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 11:53

Contrabandist cu imaginație. Vezi unde a ascuns un moldovean sute de pachete cu cafea din Italia

Contrabandist cu imaginație. Vezi unde a ascuns un moldovean sute de pachete cu cafea din Italia

Contrabandist cu imaginație. Un moldovean de 45 de ani din Nisporeni a ascuns mai multe produse alimentare fără acte în rezervorul unei stropitori, crezând că nu vor fi găsite, însă nu i-a mers.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 11:46

Constantin Codreanu reacționează la acuzațiile la adresa Consulatului României de la Bălți

Constantin Codreanu reacționează la acuzațiile la adresa Consulatului României de la Bălți Foto: simbol

1. Am considerat oportun să reacționez la acest articol pentru că, dincolo de orice, vorbim de interfața statului român cu care interacționează românii din Republica Moldova și de imaginea noastră ca stat. În plus, de fiecare dată când vorbim de situații în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 10:01

De sărbători, Loteria Națională a oferit câștiguri de peste 14,5 milioane de lei

De sărbători, Loteria Națională a oferit câștiguri de peste 14,5 milioane de lei

În perioada 1 decembrie – 15 ianuarie, Loteria Națională a oferit câștiguri în valoare de 14 575 000 de lei. Dintre acestea, 19 norocoși au descoperit premii mari în bilete de loterie în sumă de 5 619 439 de lei. 

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 21 Ianuarie 2020, ora: 09:15

OPINII ALTERNATIVE / Saharneanu îl critică pe fostul lider PPR, Vlad Țurcanu

OPINII ALTERNATIVE / Saharneanu îl critică pe fostul lider PPR, Vlad Țurcanu

Ex-deputatul Valeriu Saharneanu, reprezentant al Partidului Popular Românesc, a dezvăluit cum a ajuns fostul președinte al formațiunii, Vlad Țurcanu, să conducă partidul, dar și cum, ulterior, nu s-a mai implicat în activități.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 09:04

VIDEO// Arest preventiv pentru minorul din ORHEI, care și-a ucis prietenul pentru o platformă XBOX

VIDEO// Arest preventiv pentru minorul din ORHEI, care și-a ucis prietenul pentru o platformă XBOX

Minorul de 14 ani care a ucis cu sânge rece un alt minor de 12 ani a primit mandat de arest pentru 30 de zile, după ce ieri a fost reținut pentru 24 de ore. Băiatul este suspectat că ar fi omorât un băiat de 12 ani, iar cadavrul l-a ascuns într-o clădire nefinisată.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 08:54

Cadavru găsit într-o fântână de canalizare

Cadavru găsit într-o fântână de canalizare

Trupul neînsuflețit al unui bărbat a fost depistat în această după-amiază într-o fântână de canalizare de pe strada Alecu Russo, din sectorul Ciocana al capitalei. Solicitată telefonic, Natalai Stati, ofițerul de presă al Poliției Capitalei,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 08:25

GALA CINEAȘTILOR 2020: Cele mai bune filme din Moldova

GALA CINEAȘTILOR 2020: Cele mai bune filme din Moldova

 Ieri, 20 ianuarie, a avut loc „Gala Cineaștilor 2020”. Evenimentul a fost organizat în premieră de către Uniunea Cineaștilor din Moldova în colaborare cu Centrul Național al Cinematografiei și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Laureații Galei...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Ianuarie 2020, ora: 07:52

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 IANUARIE 2020. BERBECII SUNT CONFUZI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 IANUARIE 2020. BERBECII SUNT CONFUZI

Horoscopul zilei de 21 ianuarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 21 ianuarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 21...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 06:33

Electromobilitatea – Companiile petroliere și de utilități încearcă să preia controlul: își fac propriile rețele de încărcare a mașinilor electrice

Electromobilitatea – Companiile petroliere și de utilități încearcă să preia controlul: își fac propriile rețele de încărcare a mașinilor electrice

Mai mult de trei sferturi (79%) din infrastructura de încărcare a vehiculelor electrice din Europa era controlată de companiile de utilităţi şi petroliere.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 21 Ianuarie 2020, ora: 05:49

Cum vorbim, cum scriem?: Despre ton şi intonaţie

Cum vorbim, cum scriem?: Despre ton şi intonaţie Din editia print

În prezent, în spaţiul audiovizualului există numeroase (ca să nu zicem nenumărate) posturi de radio şi TV, care încearcă din răsputeri să ne ademenească, să capteze cu orice preţ atenţia publicului. În avangarda acestei permanente competiţii sunt cei de la...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)