Astăzi 12 August 2020, Miercuri - Ultima actualizare la ora 08:12
Abonamente

Actualitate 16 August 2019, ora 04:49

Lovitură cumplită pentru Iohannis! Se întâmplă chiar înainte de alegeri

Marime Font

 Lovitură cumplită primită de către președintele Klaus Iohannis. Totul se întâmplă chiar înaintea alegerilor prezidențiale și poate fi fatidic pentru actualul șef al statului. Iohannis poate pierde cel de-al doilea mandat la Palatul Cotroceni chiar pe mâna aliaților săi, cei de la PNL.

Este dezvăluirea momentului. Klaus Iohannis poate pierde lupta pentru cel de-al doilea mandat la Palatul Cotroceni. Liberalii sunt total nepregătiți pentru campania prezidențială. O spune consultantul politic, Cozmin Gușă. Acesta îl critică dur pe Ludovic Orban, șeful PNL.

Consultantul politic, Cozmin Gușă, spune că liberalii par total nepregătiți pentru această campanie, este concluzia consultantului politic. „Îl așteptam pe Ludovic Orban să văd cum cei care asigură paza susținerii candidaturii lui Klaus Iohannis se vor integra în acest joc în care președintele a fost lapidar, extrem de succint. Voiam să văd care e strategia, pe lângă faptele de vitejie de genul strângerii de semnături din 10 august. Am avut o surpriză neplăcută – neplăcută pentru ei, să vedem cum va fi pentru public – în sensul în care, din acest interviu, liberalii par total nepregătiți pentru această campanie, în mod evident”, a declarat Cozmin Gușă, într-o intervenție telefonică la Realitatea TV.

Loading...


Faptul că interviul a fost acordat G4Media, apropiat de USR și Plus, ar fi putut să fie o lovitură de imagine pe terenul adversarului direct, dar acest lucru nu s-a întâmplat, a explicat Cozmin Gușă. Asta în condițiile în care adversarul direct al lui Iohannis este Dan Barna, respectiv USR-PLUS.

„În conținut nu am văzut absolut nicio chestie determinantă, mai degrabă chestii așa la gura sobei, încropite, plus foarte multe ezitări. Mi-am notat niște lucruri, citindu-l cu atenție. Pentru că este important să vedem ce zice din primul moment noul șef al campaniei prezidențiale al președintelui în funcție”, spune consultantul politic. Acesta a făcut o analiză în 5 puncte a interviului dat de șeful PNL:

Echipa de campanie. Este o echipă de campanie foarte slabă, bună de pus într-un soi de vitrină a partidului, încropită amatoristic, cu oameni care nu știu ce înseamnă o campanie reală, în condiții de gherilă cum va fi campania care urmează, este de părere Cozmin Gușă.

„Singurul care știe campanie electorală reală e Ludovic Orban, șeful de campanie. Restul pe care i-a însirat acolo: Rareș Bogdan, Raluca Turcan, Sigartău, Dan Motreanu, Florin Cîțu, Siegfried Mureșan sunt oameni fără experiență de campanie reală, n-au dus, din poziția de șefi, vreo campanie adevărată. Mai puțin Raluca Turcan, când a fost candidat pentru scurtă vreme în 2004 Theodor Stolojan, apoi înlocuit de Băsescu. În rest, Rares Bogdan, Sigartău, mai ales Dan Motreanu, Cîțu, Mureșan nu sunt oameni cu experiență de campanie.

Asta îmi arată mie că acolo e o mare criză de profesioniști. Pentru că nu ai cum, într-o echipă de campanie a unui președinte în funcție, să nu poți să prezinti public niște sociologi, niște mari organizatori de structuri politice- îl aveau pe Blaga, nu-l mai au, nu mai vor sau nu mai vrea el, nu știm, absența lui Blaga e importantă -, oameni cu experiență media globală, îl avem pe Rareș, el are ceva experiență, oricum insuficientă pentru ce urmează”, a punctat Gușă.

În concluzie, Ludovic Orban ne prezintă o echipă de campanie „extrem de subțire, care nu va fi in stare să poată să compenseze atacurile la președintele în funcție” – președinte care trebuie să-și deconteze mandatul.

Realizările lui Klaus Iohannis – subiect „bărbierit” de Orban. Șeful PNL a fost provocat de Dan Tapalagă să indice care au fost principalele reușite ale mandatului lui Iohannis. Gușă a demontat „realizările” actualului președinte, așa cum au prezentate de șeful său de campanie:

„Orban a înșirat trei așa-zise realizări: faptul că Iohannis ar fi evitat capturarea statului de către Liviu Dragnea și ai săi. Fals. Statul român a fost capturat puternic multă vreme, până la evenimentele din 26-27 mai. Doi: că ar fi blocat excesele din justiție. Păi, telespectatorii Realitatea TV pot să facă recurs la memorie și să vadă ce au reușit Dragnea cu Tudorel Toader, Codrin Ștefănescu, deputatul Mitralieră și alții în a pune justiția pe butuci, fără să poată să justifice aici atacurile împotriva exceselor din justiție, care au fost. Au fost doar atacuri legate de interesele personale”, a explicat Cozmin Gușă.

Al treilea punct invocat de Orban la capitolul „realizări” ale lui Iohannis este legat de euroatlantism și de păstrarea unui traiect de tip euroatlantic al României, aspect cu care Gușă este doar „parțial de acord”. Consultantul politic amintește ce s-a întâmplat recent în Republica Moldova, cu ajungerea rușilor pe teren, cu rusofilul și putinistul dovedit Igor Dodon „care defilează pe la Chișinău”, fără ca noi să intervenim într-o zonă geopolitică asumată de România.

„Asta ne arată că traiectul nostru euroatlantic este un drum pe care ne ținem noi cu mâinile de volan să fim acolo, dar alții nu ne recunosc că ne aflăm acolo, nici nu ne întreabă de sănătate”, consideră Gușă.

Orban se teme să arate deficiențele din mandatul lui Iohannis

Faptul că Orban refuză să recunoască vreo deficiență în mandatul lui Klaus Iohannis, în condițiile în care lucrurile în România merg prost, arată o problemă care vine direct de la președinte, consideră consultantul politic.

„Al treilea lucru foarte important care îmi arată că treburile nu stau bine în echipa de campanie a PNL este că, la provocarea reporterului, Orban a refuzat să recunoască vreo deficiență din mandatul lui Iohannis. Asta e o problemă și nu cred că e o problemă a lui Orban, ci chiar a lui Klaus Iohannis.

Nu ai cum să pornești la o nouă campanie pentru realegere dacă nu recunoști niște deficiențe din mandat. România merge prost și oricine se află la conducerea statului trebuie să vină cu explicații, ar trebui să își toarne cenușă în cap. Faptul că Orban refuză să recunoască vreo deficiență ne arată că acolo e o construcție artificalăși că Orban se teme să nominalizeze, deși ar fi în stare, vreo problemă din primul mandat al lui Iohannis”, a explicat Cozmin Gușă.

Ce oferă PNL în spatele lui Iohannis?

Șeful PNL exclude varianta de tandem președinte-premier în cazul campaniei lui Iohannis. Este corect, spune Gușă, dar care este oferta PNL din spatele lui Iohannis, la nivel de strategii, personalități, potențială „guvernare din umbră” a președintelui?!

„Ne spune Ludovic Orban că nu se va face tandem. Așa e, nu e nevoie de tandem, alegerile prezidențiale nu sunt cuplate cu cele parlamentare, tandemul este o invenție a cuplului Barna-Cioloș, ca să fie și Cioloș băgat în seamă. Dar ce te faci cu această cădere a Guvernului pe care o invocă Orban și cu alternativa liberală. Ce oferă PNL astăzi? Ce oferă PNL în spatele lui Iohannis, la nivel de strategii, personalități, potențială guvernare din umbră pe care să și-o asume președintele? Aici nu aflăm nimic și nici nu apare nimic. Să spună ce contrapune amatorismului din guvernările PSD, niște lucruri concrete legate de ceea ce ar putea să facă liberalii sau nucleul din jurul lui Iohannis. Ăsta este un punct slab și demagogic”, a mai spus Cozmin Gușă.

Criza de idei de la PNL, un semnal major de alarmă

Faptul că Ludovic Orban reiterează ideea de a intra la guvernare după alegerile prezidențiale îi creează o problemă majoră lui Iohannis și arată „criza majoră de idei” din echipa PNL.”Ni se sugerează asumarea guvernării de către PNL în această toamnă. Am mai spus asta: la publicul românesc de azi, ce e important pentru cei care vor sa vină în zona de simpatie publică este apartenența la opoziție, plus noutatea. Noutatea nu mai e un atu al lui Iohannis, mai rămâne această opoziție a PNL și a lui Iohannis implicit.

Orban vine cu această idee de moțiune sau de alegeri anticipate care ne arată o criza de idei care poate să fie un maxim semnal de alarma în acest moment. Orban ne spune că nu primește pesediști în partid, nici de la ALDE, nici de la ProRomânia. Păi, dacă asta e majoritatea, cum să se poată schimba această majoritate în septembrie dacă nu primește pe nimeni?!

Aici nu merge. Sau esti inflexibil și mergi cu Iohannis până la capăt și nu mai vorbești de guvernare, sau ești flexibil și îi lași pe alții să vină alături de tine dacă vrei să oferi acest „cadou otrăvit” lui Iohannis. El a spus că traseismul politic e o trădare a cetățeanului, asta e parțial adevărat, dar este legat și de derapajele liderilor politici. Cum să-i acuzi pe cei din Pro Romania că au plecat de la Dragnea? Nu poți să-i acuzi de traseism politic că au plecat de sub o astfel de baghetă.

Cu asemenea mesaje, Orban nu se poate califica în acest moment pentru campania care urmează, în calitate de șef de campanie, desi a avut o evoluție substanțial mai bună în ultima perioadă. Orban pare ezitant și ușor mincinos, cu o relație ușor tremurândă cu Iohannis care refuză să vină să raporteze legat de mandatul său și nici nu concepe să discute altcineva de asta”, a mai spus Cozmin Gușă.

 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Timpul Local 12 August 2020, ora: 08:12

Accident horror pe traseul Chișinău-Soroca. Un camion a luat foc, iar o persoană ar fi decedat / VIDEO

Accident horror pe traseul Chișinău-Soroca. Un camion a luat foc, iar o persoană ar fi decedat / VIDEO

Potrivit primelor informații, trei camioane s-au ciocnit noaptea trecută, ioar unul dintre acestea a luat foc.

( ) Citeşte tot articolul

Chișinău 12 August 2020, ora: 08:05

VIDEO - LAPTE DE „CASĂ” pe străzile din Chișinău - Doi vânzători filmați cum „produceau” lapte de casă în mijlocul drumului

VIDEO - LAPTE DE „CASĂ” pe străzile din Chișinău - Doi vânzători filmați cum „produceau” lapte de casă în mijlocul drumului

În imagini se vede clar cum „producătorii” amestecă un lapte ieftin cumpărat din magazin cu apă, pentru a-l vinde ulterior ca „lapte de casă”.  

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 12 August 2020, ora: 00:31

În realitate, în TOATĂ istoria sa, Rusia a fost un stat AGRESOR

De fapt, în toata istoria sa, Rusia a fost un stat agresor. Să creada că a cucerit o șesime din suprafata planetei numai ca urmare a războaielor de aparare, poate doar un om complet lipsit de orice cunoaștere a istoriei, sau care si-a pierdut complet capacitatea de a gândi, după...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 August 2020, ora: 15:47

Presa italiană: „Moldovenii pătrund şi traversează Spaţiul Schengen fără să stea în carantină şi merg la Roma, Milano, Padova, Treviso şi Belluno şi îi infectează pe italieni”

Presa italiană: „Moldovenii pătrund şi traversează Spaţiul Schengen fără să stea în carantină şi merg la Roma, Milano, Padova, Treviso şi Belluno şi îi infectează pe italieni”

„România infectează Italia cu basarabeni”, acesta este mesajul mai multor ziare importante din Italia, care au publicat, la începutul lunii august curent, mai multe articole despre corupția de la frontiera moldo-română, unde cetățenii R. Moldova ar fi lăsați...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 August 2020, ora: 14:48

SCANDALOS. Mesajul Svetlanei Tikhanovskaya pare a fi făcut SUB AMENINȚĂRI: „Nu vreau sânge și violență.”

SCANDALOS. Mesajul Svetlanei Tikhanovskaya pare a fi făcut SUB AMENINȚĂRI: „Nu vreau sânge și violență.” Foto: simbol

Lidera opoziției din Belarus, Svetlana Tikhanovskaya, a înregistrat un mesaj video în care a cerut susținătorilor să oprească protestele din mai multe orașe din țară.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 11 August 2020, ora: 14:05

Putin anunță că una dintre fiicele sale s-a VACCINAT / Declarații - Rusia a dezvoltat „primul” vaccin contra coronavirusului.

Putin anunță că una dintre fiicele sale s-a VACCINAT / Declarații - Rusia a dezvoltat „primul” vaccin contra coronavirusului.

Rusia a dezvoltat "primul" vaccin contra coronavirusului, a afirmat, marţi, preşedintele rus Vladimir Putin, într-o videoconferinţă cu membrii Guvernului, retransmisă la televiziune, notează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 11 August 2020, ora: 13:33

PROTEST în fața Ambasadei Republicii Belarus la Chișinău

PROTEST în fața Ambasadei Republicii Belarus la Chișinău

Mai mulți tineri din Platforma DA și din Partidul Acțiune și Solidaritate au pichetat, ieri, Ambasada Republicii Belarus de la Chișinău, manifestând împotriva reprimării protestelor cu mii de oameni, în mare majoritate tineri, arestați la Minsk, Brest, Gomel și Grodno...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 August 2020, ora: 13:31

Haos în Chișinău după ce Primaria a blocat o stradă fără a oferi alternative șoferilor. Botanica şi Centru sunt paralizate

Haos în Chișinău după ce Primaria a blocat o stradă fără a oferi alternative șoferilor. Botanica şi Centru sunt paralizate

Mai mulți șoferi s-au plîns pe o rețea desocializare că nu pot ajunge la muncă din cauza traficului îngreunat.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 August 2020, ora: 11:18

FOTO.VIDEO /// Proteste nocturne în Belarus - Sângerosul dictator Lukașenko a trimis mascații să tragă în protestatari (+18)

FOTO.VIDEO /// Proteste nocturne în Belarus - Sângerosul dictator Lukașenko a trimis mascații să tragă în protestatari (+18)

Confruntarea dintre populația nemulțumită de rezultatul alegerilor și miliția lui Lukașenko a continuat și în noapte de 10 august.

( ) Citeşte tot articolul

Auto 11 August 2020, ora: 10:28

Hyundai vrea sa devină cel mai mare producător de mașini electrice din lume

Hyundai vrea sa devină cel mai mare producător de mașini electrice din lume

Grupul Hyundai-KIA a anuntat ca marca Hyundai sa devina una preponderent electrica.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 11 August 2020, ora: 09:27

Chicu și Dodon vor ca Republica Moldova să împrumute bani de la Banca Mondială

Chicu și Dodon vor ca Republica Moldova să împrumute bani de la Banca Mondială

Deputaţii PDM şi PSRM s-au întrunit, ieri-seara, la şedinţa coaliţiei de guvernare, cu participarea Premierului şi Preşedintelui ţării,.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 August 2020, ora: 09:04

Belarus: nimic nu va mai fi la fel în această țară (Le Monde)

Belarus: nimic nu va mai fi la fel în această țară (Le Monde)

Ultimul dictator din Europa și-a anunțat victoria la alegerile prezidențiale de duminică, 9 august. Deoarece mii de manifestanți din Belarus contestă rezultatul electoral, UE trebuie să facă totul pentru a ajuta societatea civilă să își decidă destinul .

( ) Citeşte tot articolul

Chișinău 11 August 2020, ora: 08:32

OASIS APARTMENTS - FINALIZAREA FAȚADEI PE ULTIMA SUTĂ DE METRI

OASIS APARTMENTS - FINALIZAREA FAȚADEI PE ULTIMA SUTĂ DE METRI

Dezvoltatorul Complexului Oasis Apartments anunță finalizarea fațadei! Anunțul a fost făcut într-un filmuleț pe facebook. Din imagini puteți observa finisajele exclusiviste, dar și terasele din sticlă. Lucrările executate impecabil sunt un nou motiv de mândrie pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Externe 11 August 2020, ora: 08:04

VIDEO: Incident armat lângă Casa Albă: Donald Trump a părăsit brusc conferinţa de presă

VIDEO: Incident armat lângă Casa Albă: Donald Trump a părăsit brusc conferinţa de presă

 Un incident armat lângă Casa Albă l-a făcut pe preşedintele Statelor Unite Donald Trump să părăsească brusc conferinţa de presă la doar trei minute după ce o începuse luni, relatează marţi dpa, citată de Agerpres.

( ) Citeşte tot articolul

Economie 11 August 2020, ora: 07:34

Belarus, o ţară săracă şi mică condusă de un dictator la care UE nu poate rămâne indiferentă: ce se întâmplă acolo are impact asupra geopoliticii locale, puterii din Rusia şi importurilor de petrol şi gaze naturale

Belarus, o ţară săracă şi mică condusă de un dictator la care UE nu poate rămâne indiferentă: ce se întâmplă acolo are impact asupra geopoliticii locale, puterii din Rusia şi importurilor de petrol şi gaze naturale Foto: simbol

Pandemia şi alegerile prezidenţiale din Bielorusia au reamintit europenilor că această ţară există. Dincolo de amu­za­mentul provocat de remarcile preşedin­telui reales Aleksandr Lukaşenko, ultimul dictator al Europei, despre coronavirus, cum că acesta poate fi ţinut la...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)