Ultima oră

Lovitură pentru Kadîrov. Armata sa personală trece în subordinea lui Putin

Odată cu crearea Gărzii Naționale, cele mai multe unități de lupta aflate acum sub conducerea directa a lui Ramzan Kadîrov trec în structura nou înfiintata, adica în subordinea presedintelui rus Vladimir Putin, susţine într-un interviu cu „Novaia Gazeta” avocatul Piotr Zaikin, fost membru al fortelor Spetsnaz al MAI rus.

„De fapt, decretul prezidențial a scos din subordinea șefului republicii cecene toate cele mai bine instruite și înarmate unitati: OMON (SWAT), SOBR, Terek, regimentul Oficiului de securitate privată. Sunt structuri care au fost constant pregătite de luptă, care dispun de arme grele și vehicule blindate”, – a spus Zaikin.

Potrivit lui, aceste structuri de putere, aflate formal în componența Ministerului Afacerilor Interne, sunt formate din foști luptători ceceni recrutati pe principiul loialității personale faţă de Kadîrov. „Șeful Ceceniei avea o influență nelimitată asupra conducerii Ministerului de Interne al Republicii Cecene, inclusiv asupra deciziilor privind personalul din randul foștilor rebeli. Acum, el nu mai are aceasta influenta. De aceea, Kadîrov va trebui sa se abțina pe viitor de la atacuri verbale împotriva forțelor de securitate din republicile si regiuniel ruse vecine”, – a adăugat avocatul.

Structura de comanda a Garzii Naționale nu va avea in vârful lantului pe șefii regionali din Rusia, pentur ca ea corespunde mai degraba forțelor militare aflate sub comanda federala. In plus, acum de resursele umane a unităților armate cecene se vor ocupa contrainformațiile militare federale, care vor cauta să cureţe randurile militarilor de cei cu tendințe sau trecut criminal. În Ministerul de Interne al Federației Ruse de aceasta se ocupa structuri aflate in subordinea „miniștrilor” locali sau a șefilor de administrații regionale. Acum, contrainformațiile militare vor avea acces la dosarele personale ale fostilor rebeli ceceni amnistiati și recrutati in serviciul armat.

Pentru a elimina componenta etnică și loialitatea personală fata de Kadîrov în toate unitatile armate cecene, Moscova va impune o rotație mult mai extrateritorială. Potrivit lui Zaikin, comandanții militari loiali lui Kadîrov ar „trebui să fie gata în orice moment sa fie transferati prin ordin, spre exemplu, în Orientul Îndepărtat, unde se vor ocupa de vanarea imigranțilori ilegali chinezi prin pădurile siberiene”.

Potrivit lui Zaikin, Kadîrov este conștient de consecințele reformei initiate de Putin. Cu toate acestea, el nu are nicio altă alegere decât sa se supuna. Doar astfel îşi poate demonstra loialitatea atat de strigata față de Putin: ca doar s-a declarat „infanteristul loial al lui Putin!”.

Amintim ca, recent, experții companiei americane de analiză Stratfor au sugerat că scopul real al creării Gărzii Naționale din Rusia este încercarea lui Putin de a se proteja de o posibilă lipsă de loialitate a altor agenții de aplicare a legii, pentru „cazul unei lovituri de stat”.

Sursa: Paginaderusia.ro 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *