Actualitate

Lucrări în grădină ale lunii august

În grădina de flori
– Udaţi periodic rododendronul şi cameliile pentru a asigura dezvoltarea lăstarilor.
– Asiguraţi irigarea corespunzătoare a jardinierelor şi adăugaţi un fertilizator lichid în apă odată la două săptămâni.
– Înlăturaţi frunzele uscate sau prea mari ale daliilor şi crinilor pentru a preveni înclinarea şi distrugerea plantei de către vânt sau ploaie.
– Curăţaţi răzoarele de plante de vară sau plante perene, pentru a preveni scuturarea seminţelor şi a încuraja înflorirea repetată a acestora.
– Curăţaţi crinii pentru a încuraja înflorirea spectaculoasă în anul următor.
– Tăiaţi ramurile de lavandă care au înflorit, pentru a menţine creşterea şi a încuraja ramificarea acesteia.
– Tăiaţi plantele aromatice pentru a le mai recolta odată înainte de sosirea îngheţului.
– Strângeţi seminţele plantelor şi depozitaţi-le într-un loc răcoros şi ferit de umezeală pentru a le putea planta anul următor.
– Recoltaţi butaşii din plantele perene preferate pentru a le putea înmulţi în anul următor.
– Acum este momentul potrivit să împărţiţi pâlcurile de iris astfel încât planta să aibă timp să formeze rădăcini până la sosirea anotimpului rece.
– Acum este momentul să pulverizaţi un erbicid împotriva buruienilor pe bază de glifosat, deoarece aceasta va avea efect rapid, fiind absorbit de frunze.
– Verificaţi cu atenţie clematitele, florile pot fi decolorate sau cu pete negre, acestea fiind semnele unei boli. Înlăturaţi aceste frunze şi curăţaţi pământul din jurul plantei.
În grădina de legume
– Udaţi zilnic răzoarele de legume pe perioada verii.
– Fertilizaţi cultura de tomate pentru a obţine o recoltă bogată şi înlăturaţi frunzele de la baza plantei, pentru a ajuta circulaţia aerului şi pentru a preveni apariţia bolilor.
– Utilizaţi un fertilizator cu un conţinut ridicat de potasiu pentru legume precum ardei, castraveţi şi vinete.
– Rupeţi vârful plantei de tomată pentru a concentra creşterea asupra fructului şi nu asupra plantei. Este preferabil să nu fie mai mult 5-6 legume pe o plantă.
– Recoltaţi plantele aromatice pentru a încuraja o nouă creştere a acestora. Uscaţi sau congelaţi aceste plante pentru a le putea folosi mai apoi la nevoie.
– Răriţi pătrunjelul la o distanţă de 25 cm între plante pentru a-şi putea forma o rădăcină puternică înainte de sosirea anotimpului rece.
– Rupeţi vârful vrejului de fasole odată ce acesta a ajuns la capătul aracului, pentru a încuraja apariţia unor noi teci şi pentru a fi mai uşor de recoltat.
– Dacă aţi plantat vinete, rupeţi vârful plantei odată ce aceasta are 5-6 legume. Culegeţi-le cât mai sunt tinere şi strălucitoare.
– Morcovii şi sfecla roşie plantate primăvara pot fi recoltate în această perioadă, sau le puteţi lăsa în pământ şi vor continua să crească.
– În această perioadă puteţi să începeţi recoltarea cartofilor pe măsură ce frunzele şi tulpina încep să se veştejească.
– Puteţi să recoltaţi porumb pentru fiert, pentru a îi testa dacă sunt bine fierţi, apăsaţi pe un bob şi din acesta va trebui să iasă o substanţă uşor lăptoasă.
– Scoateţi şi uscaţi ceapa şi usturoiul pe măsură ce frunzele se îngălbenesc, acestea se pot depozita în loc răcoros şi întunecat.
– Recoltaţi fasolea boabe şi mazărea, pentru a evita spargerea tecilor şi împrăştierea boabelor pe sol.
– Aveţi în vedere recoltarea castraveţilor înainte ca aceştia să devină prea mari.
– Tăiaţi ramurile din ierburi aromate precum rozmarin sau salvie. Puneţi lăstăraşii în ghivece cu compost, bine drenate.
– Într-o zi însorită, adunaţi seminţele ierburilor, precum: mărar, fenicul, chimen şi asmaţui şi aşezaţi-le la soare pentru a se usca. Asmaţuiul trebuie plantat imediat.
– Verificaţi cu atenţie tomatele şi îndepărtaţi orice plantă sau legume afectate de boală pentru a evita împrăştierea acesteia.
– Verificaţi varza, pe frunzele acesteia se pot adăposti omizi pe care trebuie să le îndepărtaţi. Ca alternativă, puteţi folosi nematozi pentru exterminarea acestora.

agrointel.ro

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *