Astăzi 6 Iunie 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la 5 Iunie 2020
Abonamente

Social 8 Aprilie 2013, ora 13:01    Din editia print

Nevăzători care trebuie să fie văzuți! Lucrează în întuneric să ne aducă lumină

Marime Font

Chiar dacă majoritatea dintre noi cred că oamenii nevăzători sunt izolați și își trăiesc viața în întuneric, este greșită această percepție. 

Cu toate că le este mai greu să se încadreze în câmpul muncii, unii dintre ei se zbat să dea un sens vieții lor și, muncind, își luminează viața. O luminează și pe a noastră, la propriu, pentru că majoritatea și-au găsit rostul la fabrica de corpuri de iluminat „Lumintehnica”, din Chișinău. După cum menționează ei, la uzină în primul rând, au găsit sprijin și comunicare. Tot acolo au posibilitatea de a câștiga și un bănuț pentru a nu fi o povară pentru alții. 

În mijlocul Pieței Centrale funcționează o gheretă unde se vând chibrituri, clame pentru rufe (cleștișoare) și corpuri de iluminat. De la vânzătoare am aflat că toate aceste obiecte sunt produse de către oamenii slab văzători la fabrica „Lumintehnica”. Apoi, ne-a explicat cum putem să ajungem până acolo. Chiar dacă afară plouă, Grigore Fotescu, administratorul uzinei, ne așteaptă și ne invită să facem o excursie în cadrul fabricii. Din start, aflăm că uzina funcționează încă din anul 1948, iar acest lucru a fost posibil datorită „Societății orbilor” din R. Moldova.

Loading...Posibilitatea de a se încadra în societate


„Societatea orbilor a fost fondată în 1946, cu scopul de a susține oamenii slab văzători. Mai apoi, din 1948, tot ea a făcut primii pași pentru a deschide uzinele specializate pentru persoanele cu dizabilități, astfel, oamenilor nevăzători le-a fost oferită posibilitatea de a se integra în societate, de a primi un loc de muncă și un mic salariu, în afară de pensia pe care o ridică lunar. În prezent, avem patru astfel de uzine în toată țara”, spune Grigore Fotescu.

Tot de la el aflăm că primele lucruri produse aici au fost pâslarii și hamurile pentru cai. „Scopul societății orbilor era acela de a crea condiții nu doar pentru slab văzători, dar și pentru oamenii care nu văd deloc. În prezent, uzina este finanțată 99% de Direcția societății orbilor. În afară de aceasta, anual, statul vine cu un ajutor material de un milion de lei, bani care sunt împărțiți în mod egal celor patru uzine. Din acești bani procurăm materie primă. În prezent, achităm toate contribuțiile statului la fel ca și ceilalți. Cu toate că acum doi ani am primit totuși o favoare din partea statului, am fost scutiți de plătirea TVA-ului pentru materia primă importată”, menționează directorul.


Pensie de 144 de lei


Chiar dacă astăzi lucrurile merg bine, Grigore Fotescu își amintește că uzina a fost în prag de faliment în 2009.

„Atunci au fost reduse mai multe posturi pentru oamenii cu dizabilități. Cei care au rămas fără un loc de muncă au primit suma de bani prevăzută de lege, atunci când o persoană este concediată. A fost un lucru dureros pentru noi, dar necesar”, povestește administratorul.
În prezent, situația este mai bună, astfel se încearcă încadrarea a cât mai multe persoane slab văzătoare în câmpul muncii. Aici oamenii cu dizabilități au șansa de a-și acumula un stagiu de muncă și o pensie. Cu toate acestea, în prezent, există persoane nevăzătoare care au pensia lunară de 144 de lei.

Pe lângă cei 39 de muncitori cu diferite dificultăți de vedere, la uzină mai activează și 25 de persoane care nu dețin grad de invaliditate. Acest lucru facilitează mult munca de fabrică, deoarece oamenii slab văzători au nevoie permanent de supraveghere.

Pe lângă corpuri de iluminat, chibrituri și clame de rufe, a fost creat un sector nou unde se produce mobilă atât pentru birou, cât și pentru uz casnic. De asemenea, în prezent, uzina confecționează uși și ferestre PVC. Toată marfa este vândută la două magazine mici, unul se află chiar pe teritoriul uzinei, iar altul la piața centrală.
„Ar fi bine ca și lumea să ne susțină. Nu ne plângem, pur și simplu trebuie să fim susținuți ca producători autohtoni. Avem foarte multe persoane nevăzătoare, care s-au izolat în casă și aici e vina noastră, a societății. De aceea, noi suntem mai mult decât un loc de muncă, e în primul rând vorba de comunicare pentru ei”, menționează Grigore Fotescu.


„Ne ajutăm și ne susținem reciproc”

Între timp facem o excursie prin secțiile uzinei. La departamentul de fabricare a mobilei, un tânăr de vreo 30 de ani meșterește un scaun. Este Andrei Platon și spune că are abia o lună de când muncește în acest departament, cu toate că la uzină lucrează de foarte mult timp.
„Colegii m-au primit foarte bine, pentru că toți mă cunosc. Ne ajutăm și ne susținem reciproc și acest lucru este cel mai important. Acum repar un scaun, fac tot ce este necesar, important este să am unde munci. Atunci când mă ajută cineva care vede bine, mă apuc și de lucruri mult mai complicate”, ne spune Andrei.

La câțiva metri de Andrei, un om mai în vârstă, lucrează la aparatul de producere a clamelor pentru rufe. Este Ion Covric, slab văzător de gradul 3, și lucrează aici de mai bine de 30 de ani. „La început duceam instrumentele necesare lucrătorilor, puțin mai târziu am devenit și eu lucrător de rând. Sunt mecanic și repar tot ce este necesar. Când trebuie să ajut pe cineva, o fac cu mare plăcere. Astăzi sunt responsabil de producerea clamelor, dar de obicei, am grijă ca toate aparatele să funcționeze bine”, povestește bărbatul.

În secția de asamblare a corpurilor de iluminat îl întâlnim pe Valeriu Carpov care este maistru și are în responsabilitatea sa 15 persoane. Aici, corpurile de iluminat se asamblează de la zero până la produsul finit. Între timp, directorul ne spune că a mers pe calea de a oferi șanse să devină șefi de secții și oamenii slab văzători, așa cum este exemplul lui Valeriu Carpov.

Doi tineri împachetează chibriturile. Gesturile sunt efectuate aproape mecanic. Băieții lucrează demult aici și spun că s-au deprins: „Lucrăm de la 8 până la 15”, spune unul dintre ei, apoi întreabă cât este ora. E trecut de trei și în curând muncitorii vor pleca acasă. Pe un ton glumeț ne îndeamnă să luăm chibrite și câteva cleștișoare ca amintire.

Spre final, Grigore Fotescu spune că este mulțumit de oameni și lucrul de la uzină, totuși, ar vrea ca statul să se implice puțin mai mult și să le ofere sprijinul necesar, iar numărul muncitorilor nevăzători să ajungă măcar la o sută.

În prezent, Societatea Orbilor numără peste 9700 de oameni cu diferite grade de orbiditate. 

Un articol de:
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 5 Iunie 2020, ora: 17:59

analiză economică Carantina a prăbușit piața valutară - Moldovenii nu au putut aduce valută în țară din cauza carantinei

Carantina a prăbușit piața valutară - Moldovenii nu au putut aduce valută în țară din cauza carantinei

Criza prin care trece Republica Moldova are un impact major asupra economiei. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iunie 2020, ora: 16:57

BRAVO DODON! BRAVO CHICU! Cel mai mare număr de cazuri active, de la începutul pandemiei / Urmează BLAJINII!

BRAVO DODON! BRAVO CHICU! Cel mai mare număr de cazuri active, de la începutul pandemiei / Urmează BLAJINII!

Astăzi în R. Moldova a fost înregistrat cel mai mare număr de cazuri active de la începutul pandemiei.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 5 Iunie 2020, ora: 14:12

A doua eclipsă de Lună prin penumbră din 2020 are loc în 5 iunie. La ce oră o poți vedea

A doua eclipsă de Lună prin penumbră din 2020 are loc în 5 iunie. La ce oră o poți vedea

Eclipsa de Lună prin penumbră din 5 iunie este a doua de anul acesta și este vizibilă în cea mai mare parte a Europei (inclusiv în România), Africa, Asia, Orientul Apropiat, cea mai mare parte din Australia şi Oceanul Indian.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iunie 2020, ora: 14:00

O nouă alertă (falsă?) cu bombă la Ambasada Rusiei / Centrul este blocat

O nouă alertă (falsă?) cu bombă la Ambasada Rusiei / Centrul este blocat

Alertă cu bombă la Ambasada Rusiei din Chișinău

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iunie 2020, ora: 13:41 de Alecu Reniță

CUMPĂNA DINTRE VERDE ŞI NEGRU

CUMPĂNA DINTRE VERDE ŞI NEGRU

Ziua de 5 iunie considerată ziua internaţională a mediului înconjurător nu are încărcătura festivă a sărbătorilor profesionale sau tradiţionale. Nici nu are cum să aibă, fiindcă cele peste 7 miliarde de oameni continuă să perpetueze nepăsarea lor faţă de...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 5 Iunie 2020, ora: 12:44

video Documentar 10TV. „Pagini albe Basarabia” a avut o audiență de peste 1 milion de oameni

Documentar 10TV. „Pagini albe Basarabia” a avut o audiență de peste 1 milion de oameni

Documentarul cu imagini cutremurătoare de arhivă despre „eliberarea” sovietică la 75 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial a avut un reach de peste 1 milion de persoane, doar pe rețeaua de socializare (facebook/10tv.md)

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iunie 2020, ora: 12:31

Atac sângeros într-o școală din CHINA. Zeci de elevi au fost tăiați cu cuțitul / VIDEO

Atac sângeros într-o școală din CHINA. Zeci de elevi au fost tăiați cu cuțitul / VIDEO

Mai mult de 40 de elevi şi membri ai personalului unei şcoli primare din oraşul Wuzhou, din sudul Chinei, au fost răniţi joi într-un atac cu cuţitul, a relatat presa de stat chineză, potrivit DPA.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 5 Iunie 2020, ora: 12:06

Noi imagini VIDEO în care Dodon se laudă lui Plahotniuc cu strigă la Kozak

Noi imagini VIDEO în care Dodon se laudă lui Plahotniuc cu strigă la Kozak

Igor Dodon îi povestește lui Plahotniuc și Iaralov ce discută cu Putin și Kozak.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 5 Iunie 2020, ora: 09:44

INVESTIGAȚIE. Socialistul Țîrdea Bogdat Kaidarovici trăiește în lux / Vilă și mașini de zeci și sute de mii euro dintr-un salariu MODEST de bugetar

INVESTIGAȚIE. Socialistul Țîrdea Bogdat Kaidarovici trăiește în lux / Vilă și mașini de zeci și sute de mii euro dintr-un salariu MODEST de bugetar

Bogdat Țîrdea (numele din acte al deputatului, dar cunoscut și ca Bogdan Țîrdea) locuiește, împreună cu familia sa, într-un imobil care costă acum, la preț de piață, aproximativ 3 milioane de lei. L-a cumpărat în 2017, când nu era finisat,...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 5 Iunie 2020, ora: 09:03

De ce guvernul Chicu merită lăsat să „lucreze” și cu ce se ocupă Plahotniuc la Miami

De ce guvernul Chicu merită lăsat să „lucreze” și cu ce se ocupă Plahotniuc la Miami

Tot mai multe voci îndeamnă blocul ACUM să demită repede guvernul Chicu.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 5 Iunie 2020, ora: 09:03

Ultima oră / Suspendarea traficul rutier pe unele străzi din Chișinău

Ultima oră / Suspendarea traficul rutier pe unele străzi din Chișinău

În perioada 5-7 iunie și 9-11 iunie va fi sistat traficul rutier pe strada Ion Inculeț. Măsura este luată în legătură cu executarea lucrărilor de reamplasare a pilonilor de energie electrică și telecomunicații, transmite IPN.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 5 Iunie 2020, ora: 08:58

Un minor în vârstă de 15 ani s-a înecat într-un lac din raionul Ungheni

Un minor în vârstă de 15 ani s-a înecat într-un lac din raionul Ungheni

Un minor în vârstă de 15 ani s-a înecat în lacul din apropierea satului Zagarancea, raionul Ungheni.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 5 Iunie 2020, ora: 08:48

Dezastru ecologic în Portul Constanța: Adevărate focare de poluare care afectează solul, aerul, pânza freatică și apa Mării Negre

Dezastru ecologic în Portul Constanța: Adevărate focare de poluare care afectează solul, aerul, pânza freatică și apa Mării Negre

Trei gropi ilegale, tolerate de autoritățile locale Dezastru ecologic în Portul Constanța. Secretarul de stat în Ministerul Mediului, Mircea Fechet, spune că a găsit în Portul Constanța o rampă unde au fost aruncate de-a lungul anilor zeci de tone de deșeuri...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 5 Iunie 2020, ora: 08:35

Chicu și Furtună îi amenință pe cetățeni CU MOARTEA / Niciun cuvânt despre „exemplu” dat de „prșdinti” care se plimbă relaxat prin republică

Chicu și Furtună îi amenință pe cetățeni CU MOARTEA / Niciun cuvânt despre „exemplu” dat de „prșdinti” care se plimbă relaxat prin republică

„Stați acasă - nu la cimitir”, ne îndeamnă tehnocratul de Pârjolteni, Ion Chicu, pe facebook.com

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 5 Iunie 2020, ora: 07:43

Brazilia a depășit Italia la numărul deceselor provocate de coronavirus

Brazilia a depășit Italia la numărul deceselor provocate de coronavirus

Brazilia a devenit joi a treia ţară din lume ca număr de decese din cauza noului coronavirus, depăşind 34.000 de morţi, în faţa Italiei, după un nou record de morţi înregistraţi în 24 de ore.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 5 Iunie 2020, ora: 07:37

Horoscopul zilei de azi, VINERI 5 IUNIE 2020. Deschide bine ochii! Influențele eclipsei de Lună plină

Horoscopul zilei de azi, VINERI 5 IUNIE 2020. Deschide bine ochii! Influențele eclipsei de Lună plină

Este ziua marii eclipse de Luna in Sagetator. N-a mai fost una asemanatoare din 2010-2013. Esti Gemeni sau Sagetator? Ai nevoie de actiuni curajoase. Echilibrul se poate pierde usor. Insa toate zodiile se pot simti pe taram nesigur. Mercur si Uranus au idei briliante si te ajuta pe alocuri.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 5 Iunie 2020, ora: 06:42

Implicarea Armatei a 14-a a Federației Ruse în războiul ruso-moldovenesc din 1992

Implicarea Armatei a 14-a a Federației Ruse în războiul ruso-moldovenesc din 1992

Colapsul Uniunii Sovietice, dincolo de implozia imperiului comunist, a creat o serie de probleme tuturor statelor ex-sovietice, una dintre cele mai stringente devenind cea a existenţei, în teritoriul acestora, a unui contingent uriaş de forţe armate ale unei formaţiuni statale noi...

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 5 Iunie 2020, ora: 03:53

Întâmpină vara cu un desert delicios! Cum prepari checul cu ciocolată, numai bun de combinat cu îngheţata

Întâmpină vara cu un desert delicios! Cum prepari checul cu ciocolată, numai bun de combinat cu îngheţata

Uşor de preparat, checul cu ciocolată şi frişcă este un desert excelent care va fi apreciat de întreaga familie în special de iubitorii de ciocolată.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 5 Iunie 2020, ora: 03:46

Important pentru sănătate: Alimentele care reglează nivelul acidului uric şi ţin alte boli la distanţă

Important pentru sănătate: Alimentele care reglează nivelul acidului uric şi ţin alte boli la distanţă

Acidul uric este un acid organic, care se găseşte în sânge şi urină, rezultând din arderea proteinelor. Patologia lui este în primul rând dominată de gută. Valorile normale în sânge sunt de 2-5 mg/100 ml ser la adulţi şi între 1-3 mg/100 ml...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 5 Iunie 2020, ora: 00:41

De ce se teme Rusia: România va deveni citadela unei flote NATO la Marea Neagră, cu sprijinul lui Erdogan

De ce se teme Rusia: România va deveni citadela unei flote NATO la Marea Neagră, cu sprijinul lui Erdogan

Statele Unite sunt în căutarea unei noi baze la Marea Neagră pentru a putea exercita o presiune cât mai mare asupra Rusiei în regiune. Dorința Occidentului de a controla zona strategică a strâmtorii Bosforului și Marea Neagră este atât de mare încât...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 5 Iunie 2020, ora: 00:01

(Ne)cuvântul zilei: ALOLINGV

(Ne)cuvântul zilei: ALOLINGV

Se dă startul examenelor de bacalaureat. Mii de candidați, din mediul "alolingv", susţin astăzi, 4 iunie, primul examen din sesiunea de bacalaureat 2019, cel de limbă şi literatură română.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 18:43

Dodon își arată limitele: „Nu accept revenirea la județe” / Nu oferă nicio soluție de alternativă. Județe - nu, uezduri - da?!

Dodon își arată limitele: „Nu accept revenirea la județe” / Nu oferă nicio soluție de alternativă. Județe - nu, uezduri - da?!

„Să facem reforme de dragul reformei, că așa le este pe plac unor experți, nu contează că sunt nemți sau români... Noi trebuie să vedem care este interesul nostru național. Eu sunt de acord cu reforma APL, ea este necesară, dar sunt categoric împotriva reformei de...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)