Astăzi 21 Februarie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 18:19
Abonamente

Actualitate 21 Septembrie 2017, ora 08:39

Președintele Lukașenko a explicat de ce a urmărit separat de Putin exercițiile „Zapad-2017”

Marime Font

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Președintele belarus Alexander Lukașenko, care a supravegheat manevrele ruso-belaruse „Zapad-2017“ încălcând tradiția, separat de președintele rus, Vladimir Putin, a glumit spunând că „în cazul unei bombe ar fi fost terminati doi dintr-un foc”.

Presa occidentală suspectează că, în spatele glumelor, se ascunde niste relatii deteriorate.

„Și dacă cade un proiectil în acelasi loc – cum, doi odata sa dispara? Am convenit că președintele Rusiei sa observe exercițiile în nord, iar eu aici?“ – citeaza Belarusski Partizan declaratia lui Lukașenko.„Anterior am vrut sa participam împreună la exercitiil, dar pe parcurs ne-am razgandit. Am decis că avem nevoie de o acoperire mai mare, ca oamenii să vadă președinții…“, – a declarat Lukasenko.

Conform observațiilor The Wall Street Journal, exercitiile Zapad-2017 au agravat tensiunile Moscovei cu Occidentul și au expus fisura aparuta în relațiile Moscovei cu cel mai apropiat aliat militar.

„Pe hârtie, Belarus și Rusia sunt unite într-o alianță puternică”, scrie ziarul, „dar Minskul a fost iritat când Rusia a încercat să transfere mai mulți soldați în Belarus în timpul exercițiilor comune”.

Când Ministerul Apărării al Federației Ruse a anunțat că spre Belarus se deplaseaza o armata de tancuri și trei divizii aeropurtate se pregatesc sa se parasuteze pe teritoriul Belarusului, Ministerul Apărării de a Minsk a negat acest lucru. „Nimic din toate acestea nu s-a convenit cu Rusia în prealabil”, a declarat Arseni Sivițki, directorul Centrului de Studii Strategice și de Politică Externă de la Minsk.

„Nu cred că Lukașenko a fost incantat să organizeze exerciții militare în situația actuala complicată pentru securitatea regională, dar a trebuit să o facă, altfel loialitatea și angajamentul său ar fi fost puse la îndoiala”, a spus Sivițki.

Directorul Centrului pentru Studii Strategice și Politice Externe consideră refuzul lui Putin de a veni in Belarus pentru a vedea exercitiile militare ca pe un semnal că Rusia și-a reconsiderat atitudinea față de cooperarea militară cu Belarus.

Purtătorul de cuvânt al lui Lukașenko a informat agenția de știri de stat din Belarus că presedintele nu a fost invitat să fie prezent la manevre în Rusia. Secretarul de presă al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat că nu există probleme între cei doi președinți și că ei nu s-au intalnit, deoarece ambii au un program încărcat.

Potrivit ziarului american, Kremlinul este iritat de încercările lui Lukașenko de a normaliza relațiile cu Occidentul si ca, pentru Belarus, participarea la exerciții precum „Zapad” este o modalitate de a-și calma vecinul mai puternic. 

paginaderusia.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Februarie 2018, ora: 08:45

Omul pentru om e lup

Omul pentru om e lup Din editia print

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2018, ora: 08:38

Cum a căutat un preot dreptate la Stalin

Cum a căutat un preot dreptate la Stalin Din editia print

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 21 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Chișinău – o cauză pierdută

Ori de câte ori călătoresc undeva nu mă pot abține să nu compar situația altora cu cea de la noi. Mai ales acum că am călătorit în Ucraina, la Odesa. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Inițiere în dialog

Îmi amintesc deseori de profesorul meu de Noul Testament din primii ani de facultate. El ne cerea insistent să nu intrăm în polemici. Nici într-un caz cu cei care vor să ne demonstreze că ei au dreptate. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Constantin Tănase

De ce Roșca atacă intelectualitatea

Scrisoare către învățătorii și profesorii din școli, licee, colegii și universități 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Dan Nicu

Comratul „la datorie” din nou împotriva unioniştilor

Găgăuzii ar trebui informați despre beneficiile unirii în limba lor și în cea rusă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Postul Mare

Începe din nou Postul Mare. O perioadă de bucurii duhovnicești, de timp pentru suflet, de slujbe minunate, de pocăință încununată de înviere.  

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md