Timpul Local

Lumânări şi flori în memoria victimelor

Comemorarea victimelor evenimentelor din 7 aprilie 2009 a început cu un serviciu divin, oficiat la Catedrala „Sfânta Teodora de la Sihla”, la care au luat parte preşedintele interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu, prim-ministrul Vlad Filat, primarul capitalei Dorin Chirtoacă. Apoi, în faţa parlamentului a avut loc un miting la care au participat persoane venite din toată republica. De această dată, participanţii la miting n-au scandat lozinci. Pe feţele lor vedeam tristeţea de comemorare a jertfelor revoltei de acum un an. Post-mortem, Valeriu Boboc a fost decorat cu cea mai înaltă distincţie de stat în R. Moldova – „Ordinul Republicii”.
Premierul Vlad Filat a remarcat că, la 7 aprilie 2009, a fost consemnată cea mai mare crimă a „miliţionerului” sovietic Vladimir Voronin. „Sunt mândru că sunt cetăţean al R. Moldova, care a demonstrat că este puternică şi consolidată atunci când simte că este călcată în picioare. Vă asigur că noi avem un viitor european, care ne va oferi siguranţă şi bunăstare. De aceea dorim ca ziua de 7 aprilie 2009 să nu se mai repete niciodată”, a declarat Filat.

Vicepreşedintele parlamentului, deputatul AMN Serafim Urecheanu, a amintit că în timpul evenimentelor din aprilie trecut n-a decedat doar Valeriu Boboc, ci şi alţi trei tineri – Ion Ţâbuleac, Eugen Ţap şi Maxim Canişev. Primarul capitalei Dorin Chirtoacă a mulţumit tinerilor că au „învins comunismul”, menţionând că autorii crimelor sunt cei care au ordonat maltratarea protestatarilor. „Dacă un tânăr a aruncat o piatră sau a comis o nelegiuire, nimeni nu are dreptul să-l omoare”, a mai remarcat Chirtoacă.

În cadrul mitingului, a fost prezentată macheta viitorului monument al libertăţii, care va fi înălţat la Chişinău în semn de recunoştinţă faţă de zecile de mii de tineri care au protestat împotriva regimului comunist din R. Moldova. Monumentul va fi inaugurat peste un an, la 7 aprilie 2011. Ideea de a înălţa un însemn care să amintească de revolta tinerilor a fost lansată şi acceptată de guvern, premierul declarând că „acest monument va fi un omagiu adus celor care n-au rămas indiferenţi faţă de soarta Republicii Moldova”.

În centrul capitalei a fost organizată şi o expoziţie de fotografie, materiale audio şi video, articole ale publicaţiilor, portalurilor media şi ONG-lor din R. Moldova cu referire la evenimentele în cauză. Iar spre seară în Piaţa Marii Adunări Naţionale a avut loc un concert de comemorare.

Lumânări aprinse pe locul unde a fost omorât Valeriu Boboc

În locul unde, acum un an, a fost omorât Valeriu Boboc, un sobor de preoţi a oficiat o slujbă religioasă, iar lumea a aprins lumânări. Mihai Ghimpu şi-a cerut scuze public, în numele statului, de la Dragoş, feciorul lui Valeriu Boboc, în vârstă de doar trei anişori, pentru moartea tatălui său. În timpul ceremoniei religioase, s-a făcut şi o retrospectivă a evenimentelor din noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009.

Miercuri, în locul unde a fost omorât Boboc, a stat toată ziua Dumitru Iancev, martor al acelei crime, care i-a aşteptat pe Vladimir Voronin şi pe toţi deputaţii comunişti pentru a le arăta locul în care, acum un an, a fost omorât tânărul. Dar Voronin n-a vrut să vină. Primul comunist, pe care poporul îl învinuieşte de crimele din primăvara trecută, plecase, cu o zi înainte, la odihnă în Cehia.

La cimitir la Bubuieci

După ce s-au încheiat evenimentele din capitală, oamenii s-au dus la Bubuieci, unde îşi face somnul de veci Valeriu Boboc. La mormânt se auzea doar vocea lui Dragoş, prea mic să înţeleagă cele întâmplate. Micuţul dorea mereu să ia lumânările de pe mormânt, de parcă vroia să ne spună că tatăl său nu este mort. Ca să-i distragă atenţia, Mihai Ghimpu i-a dăruit o maşinuţă. „Atât de mult am vorbit astăzi, dar aici este nevoie de linişte”, a spus Ghimpu.

7 aprilie la Bălţi

Victimele zilei de 7 aprilie au fost comemorate şi la Bălţi. Miercuri, un grup de 100 de tineri au pornit în marş din Piaţa Vasile Alecsandri, către monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt. Acolo s-au aprins lumânări şi a avut loc un minut de reculegere în memoria victimelor. Cei prezenţi au scandat lozinci: „În cinstea lor, în cinstea lor, în cinstea EROILOR!” şi „Moldova a-nviat!”.

Şi în România au fost comemorate victimele de la Chişinău

La un an după revoluţia de la Chişinău, în peste 30 de oraşe din România au avut loc acţiuni de comemorare a victimelor regimului comunist. Potrivit ziarului „Cotidianul”, mulţi dintre tinerii care au participat la comemorări au fost basarabeni stabiliţi cu traiul în România. La acţiunile respective s-a cerut ca cei vinovaţi să fie traşi la răspundere. Alte acţiuni similare au avut loc atât în oraşele apropiate de graniţa cu Moldova, precum Botoşani, Iaşi, Galaţi, cât şi în centrul ţării – la Cluj, Braşov, Hunedoara, Buzău etc. „Reprimarea acţiunilor de protest de către forţele de ordine, aflate în subordinea puterii comuniste nu putea conduce decât la evenimente încărcate de tragism: moartea în condiţii suspecte a patru tineri, vătămarea corporală a sute de persoane, întocmirea unor dosare penale în afara sălilor de judecată, reţineri abuzive şi mii de cazuri de hărţuire – atât fizică, cât şi verbală – a participanţilor la mişcările de stradă”, au declarat organizatorii.

Ziua de 7 aprilie s-a încheiat. Însă nu înseamnă că a doua zi am uitat cu toţii de cele întâmplate acum un an. Toţi dorim să se facă dreptate. Adică să trăim într-un stat cu adevărat democrat, unde poţi merge liniştit pe stradă, unde poţi protesta, fără teama că cineva îndreaptă arma asupra ta. Despre aceasta, în mare, vorbea lumea miercuri…

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *