Ultima oră

Lumea, ameninţată de foamete din cauza dispariţiei polenului

Studiul arata ca declinul insectelor polenizatoare produce in mod direct reducerea dramatica a productiei agricole, ceea ce duce, in ultima instanta, la foamete generalizata.

Parthiba Basu, cercetator la Universitatea Ecologica din Calcutta, a declarat ca multe legume sunt dependente de insecte, precum albinele.

Dar, potrivit cercetatorilor britanici, in ultimii ani, insectele care polenizeaza cerealale, legumele si leguminoasele de interes vital pentru populatie, au inceput sa dispara.

Numai in India, se produc anual aproape 7,5 milioane de tone de alimente vegetale, fapt care o propulseaza pe locul doi in lume dupa China. Cu toate acestea, cantitatea uriasa nu poate acoperi nevoile alimentare primare ale populatiei indiene.

Organizatia Alimentara Mondiala, afiliata ONU, estimeaza ca din cele circa 100 de specii de legume, cereale si leguminoase care asigura peste 90% din hrana pentru 146 de tari, circa 71% dintre aceste plante cu valoare alimentara sunt polenizate de catre albinele salbatice, iar restul de alte specii de insecte.

O echipa de cercetatori a mers pe teren pentru a efectua diverse experimente, in incercarea de a identifica o cauza pentru acest declin al polenizarii.

Dr. Basu a spus ca nu au gasit raspunsul, dar un lucru este cert: India se confrunta cu o scadere dramatica a insectelor polenizatoare iar agricultura are de suferit. Mai mult, el spune ca agricultura din intreaga lume va fi afectata.

"Nu numai in India, ci si in alte parti ale lumii sunt mari probleme cu polenizarea naturala", a spus Parthiba Basu.

Cercetatorii au stabilit un program mondial care implica sapte natiuni (India este printre ele), cu scopul de a identifica problemele care duc la declinul polenizarii naturale si cautarea unor solutii.

Sursa: Romanialibera.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *