Astăzi 23 Ianuarie 2020, Joi - Ultima actualizare la ora 22:15
Abonamente

Editorial 9 Noiembrie 2016, ora 08:20    Din editia print

Marime Font

Lumi paralele - Moldova între România (Europa) și Rusia

Seara de 30 octombrie s-ar fi putut transforma într-o veritabilă catastrofă pentru populația cu viziuni sănătoase din R. Moldova. Puțin a lipsit ca omul lui Putin în R. Moldova să ajungă președinte din primul tur și să întoarcă acest stătuleț spre un drum scăldat în minciuni și sânge. 

Mass-media, care în ultimii ani a fost preocupată exclusiv de torpilarea încrederii în instituțiile statului, a permis ca reprezentantul Rusiei, dușmanul strategic al R. Moldova, să acceadă în turul II cu șansa de a obține prima victorie de la revenirea comuniștilor la putere. 

Ce-au făcut unioniștii pe 30 octombrie

Un subiect dezbătut intens până în ziua alegerilor a fost identificarea unui candidat comun al unioniștilor. Din păcate, cei doi politicieni care și-au asumat acest deziderat în campanie au acumulat un scor de-a dreptul rușinos. Dacă Ana Guțu poate să-și scuze performanța prin lipsa resurselor, atunci Mihai Ghimpu, care s-a văzut că a avut o campanie costisitoare și a putut beneficia de resursele administrative, nu prea are altă cale decât să accepte că nu are susținerea unioniștilor care ar fi în jur de 30 la sută din populație. Mai mult decât atât, în loc să-și toarne cenușă în cap, să înceapă un proces de evaluare internă, să caute soluții pentru a nu ajunge în 2018 fără niciun partid cu viziuni prounioniste în Parlament, membrii liberali continuă să aibă impresia că există un alt vinovat decât chiar ei.

Votanții, ca și clienții în capitalism, nu greșesc niciodată. Sau, chiar dacă există impresia că au votat greșit, nu greșesc pentru că electoratul evoluează cu fiecare scrutin și votul din 30 octombrie a arătat o maturizare electorală - s-a votat acel candidat care avea șanse reale de a ajunge președinte – 86 la sută din voturi s-au dat pentru Dodon și Sandu. Da, n-a fost o surpriză că anume acești doi candidați au ajuns în turul II, dar să-ți faci campanie pentru Unirea cu România, iar în timp ce la București numărul de votanți pentru Dodon să fie mai mare decât pentru Ghimpu e o adevărată rușine care nu se poate curăța decât printr-un singur act curajos, demn și onorabil - DEMISIA din funcția de conducere a Partidului.

Loading...


Scriam în trecut că un partid politic care nu este capabil să se autoconducă democratic, transparent și să promoveze oameni în dependență de meritele lor, nu are cum, odată ce ajunge la putere, să emane democrație și transparență. Dacă partidele unioniste nu vor intra urgent într-o profundă stare de meditație pentru a elimina toate motivele care au dus la un asemenea scor electoral, la alegerile parlamentare din 2018, unioniștii vor celebra centenarul Unirii prin votarea unor candidați „stataliști” de frica lui Putin și a sateliților lui de aici.

Da, Mihai Ghimpu este un unionist care nu va trăda niciodată acest curent. Însă această realitate nu este totuși suficientă pentru a putea promova o agendă politică unionistă la cel mai înalt nivel, și cu atât mai mult pentru a reuși să capteze voturile românilor, care se dovedesc a fi cel mai greu de păcălit segment din electorat.

Dacă PL, Dreapta și alte formațiuni sau grupări civice cu viziuni românești nu vor fi în stare să se autoreformeze pe interior și să-și unească odată și odată eforturile, la următoarele alegeri, votanții îi vor arunca chiar ei la coșul de gunoi al politicii. Liderii de partide ar trebui să știe deja că într-o democrație, nu liderul unui partid dictează votanților, dar electoratul dictează politicienilor cum să acționeze. Negarea acestei realități va duce la noi înfrângeri și la noi dezamăgiri.

Vot geopolitic

În ciuda campaniilor mediatice duse de talibanii din presa partinică de a impune o altă optică, și acest scrutin a fost un vot eminamente geopolitic - Rusia vs. Europa, dreptate vs. dictatură, viitor vs. trecut. E chiar păcat că s-a pierdut timp prețios cu punerea batistei pe țambal chiar dacă a fost evident că doar tema Est vs. Vest scoate oamenii la vot.

Oricât de corupt și infect ar fi candidatul estului el va fi întotdeauna favoritul rusofonilor și respectiv oricât de neconvingător ar fi candidatul vestului el va primi voturile celor cu viziuni europene pentru că în ciuda aparențelor în R. Moldova există două lumi paralele care n-au aproape nimic în comun una cu cealaltă.

Realitatea este una simplă, dar mulți continuă să creadă că prin „analize” și „expertize” vor reuși s-o schimbe. Există două lumi paralele care trăiesc în același timp în R. Moldova - avem rămășițele lumii sovietice – pe care o putem numi și lumea rusă (ruskii mir), care neagă dreptul nostru elementar de a redeveni o societate europeană veritabilă, și lumea „moldovenească” (adică românească), care încearcă cu disperare de 25 de ani să scape de lumea sovietică. Această bătălie va dura până când una din lumi va reuși s-o anihileze pe cealaltă.

În ianuarie a.c. scriam următoarele: „Sondajele arată că alegerile anticipate vor fi câștigate nu de opoziția proeuropeană, care ar duce implementarea Acordului de Asociere sau instituțiile gen DNA sau ANAF, ci de forțele, care săptămânal, merg la Moscova. Un lucru, pe care presa partinică, afiliată grupării Țopa-Lucinschi-DA (JurnalTV, Tv7, Vocea Basarabiei, Unimedia, Ziarul Național) nu-l va menționa este că la protestul de ieri, în scuarul Parlamentului, a vorbit și Mark Tkaciuk.

Dacă „revoluția” în R. Moldova este făcută de Tkaciuk, Usatîi și Dodon, pentru a scăpa țara de oligarhie, poate este mai simplu să invităm direct armata rusă să treacă Nistrul? Tkaciuk era fericit că oamenii, în sfârșit, „s-au unit”, iar visul de ani de „formare” a națiunii moldovenești, cred unii, are loc chiar în aceste zile. Păcat că mulți cetățeni, bine intenționați și culți, se lasă hrăniți cu iluzii bine gândite, prefabricate în laboratoarele rusești. ”

Sunt convins că vă aduceți aminte cu câtă satisfacție clamau atunci unii experți de carton despre formarea națiunii civice moldovenești, a fost nevoie de un singur scrutin electoral pentru a consta că „regele e gol”, iar mitul națiunii civice moldovenești va rămâne la etapa de proiect de laborator pentru că există o prăpastie de neclintit între electoratul prorus și proeuropean. Aceasta este unica temă reală și veritabilă care scoate și mișcă electoratul - revenirea la URSS și transformarea Republicii Moldova într-o colonie rusească sau apropierea de modul de guvernare european. Integrarea în structurile politice europene nu este sinonim cu Unirea cu România, dar cât timp alternativa este Putin cu tancurile sale, orice formă de apropiere și integrare în UE este un pas spre inevitabila reunificare a celor două state românești.

Dacă, Doamne ferește, viitorul președinte al R. Moldova va fi Igor Dodon, vina nu va fi a votanților proeuropeni care n-au ieșit la vot, dar a celor care au încercat să zăpăcească lumea cu „națiunea civică moldovenească” legitimându-l astfel pe Dodon, pe care ei au crezut că au „constituit-o” și „batista pe țambalul” integrării europene.

Mai avem o șansă…

…Dacă nu ne vom lăsa prostiți nici de balivernele lui Dodon cu lumea lui rusă, dar nici de fantasmagoriile unor inși falimentați moral, care speră să rezolve problemele prin crearea națiunii civice. Forțele politice care de dragul speranței de a câștiga putere politică au fost gata să se alieze cu forțele antinaționale, șovine și extremiste, n-au nici cea mai mică șansă să rezolve vreo problemă, din contra, ele se vor agrava. Unica formă de „revoluție” care poate aduce schimbarea mult așteptată este revenirea R. Moldova în spațiul european.

Prin câte dezamăgiri trebuie să mai treacă societatea ca presa și „elitele” să înțeleagă că problema numărul unu nu este doar oligarhia sau riscul venirii opoziției proruse, ci chiar R. Moldova. Evitarea unei catastrofe umanitare sau revenirea rușilor începe și de la înțelegerea de către societate că statul R. Moldova este dușmanul de care trebuie și putem scăpa doar cu ajutorul României (UE și NATO), orice altceva sunt simple rătăciri demagogice a politicienilor care le convine să mențină actualul status quo pentru că doar așa pot obține privilegii ce vin din accesul la putere. 

Un articol de: Silviu Tănase Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 17:35

Moarte învăluită de mister, în raionul Glodeni. O femeie de 67 de ani a fost găsită moartă de către un vecin, el în grădină. Totul s-a întâmplat în dimineața de 23 ianuarie, în jurul orei 07.00, în satul Iabloana.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 17:21

Cel mai nou studiu despre „bărboși” spune că dacă o femeie aleargă mâncând pământul când vede orice creatură păroasă, nu același lucru se întâmplă și în urma impactului cu un bărbat care își poartă cu mândrie barba....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 17:13

Oamenii de știință spun că este posibil să fi descoperit de ce stresul provoacă încărunțirea părului dar și o posibilă modalitate de a stopa acest proces fără să apelăm la produse de vopsire. În testele efectuate la șoareci, celulele stem care controlează culoarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 16:59

Astăzi, 23 ianuarie, Dan Neculăescu, secretar de stat, a avut, la sediul MAE, o discuție cu ambasadorul Ucrainei la București, care a prilejuit o trecere în revistă a aspectelor de interes pe agenda bilaterală, cu accent asupra comisiilor mixte interguvernamentale comune.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 16:54

Un procuror turc a solicitat joi până la 18 ani de închisoare pentru un fost curier, acuzat că a scuipat pe o pizza înainte de a o livra clientului, relatează AFP. Fapta a avut loc la data de 24 decembrie 2017 în localitatea Eskişehir din centrul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 16:50

 Aproximativ 20 de firme britanice au comunicat autorităţilor germane în anul 2019 că intenţionează să deschidă birouri şi să creeze 680 de noi locuri de muncă în Germania, mai multe decât valoarea cumulată a precedenţilor doi ani, a anunţat joi Agenţia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 16:42

Melanie Morgan, în vârstă de 31 de ani, a făcut câteva poze în timp ce se lupta cu o pompă la benzinărie, potrivit dailymail.co.uk. Ea susține că pompele sunt „sexiste”, deoarece sunt proiectate special pentru bărbați, nu și pentru femei care au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 16:31

A.Tănase: Modificarea procedurii de numire a judecătorilor la CSJ e necesară și nu trebuie legată de actualul președinte

A.Tănase: Modificarea procedurii de numire a judecătorilor la CSJ e necesară și nu trebuie legată de actualul președinte

 Guvernul a aprobat un proiect de lege care vine cu unele modificări ale Constituţiei R. Moldova, care ar putea aduce mai multă independență judecătorilor şi exclud influenţele politicului din Consiliul Superior al Magistraturii. Proiectul propune ca judecătorii Curţii Supreme de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 14:29

La Chișinău apar primele „victime” ale codului galben de vânt anunțat de meteorologii moldoveni. Acoperișul stației de așteptare „Grădina publică Ștefan cel Mare și Sfânt” a fost smuls din construcție din cauza rafalelor de vânt. Potrivit...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 14:28

Istoricul Ion Varta, despre declarațiile lui Volodimir Zelenski referitor la nordul Bucovinei: Este o eroare regretabilă. Acest teritoriu nu a fost NICIODATĂ parte a Ucrainei

Istoricul Ion Varta, despre declarațiile lui Volodimir Zelenski referitor la nordul Bucovinei: Este o eroare regretabilă. Acest teritoriu nu a fost NICIODATĂ parte a Ucrainei

Declarațiile președintelui ucrainean Volodymyr Zelenski despre faptul că România ar fi anexat în 1918 Bucovina de Nord sunt o eroare regretabilă, consideră unii istorici de la Chișinău. Ei își exprimă speranța că acesta își va retrage spusele.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 14:26

VIDEO /// România are cel mai mare viaduct rutier din regiune. De ce nu e funcțional? Dezvăluiri-bombă făcute de George Simion

VIDEO /// România are cel mai mare viaduct rutier din regiune. De ce nu e funcțional? Dezvăluiri-bombă făcute de George Simion

George Simion, lider al Alianței pentru Unirea Românilor (A.U.R.), a vizitat recent cel mai mare viaduct rutier din Europa de Est, care, de altfel, se află în România. Cunoscut sub numele de autostrada Bechtel, românii au investit în acest proiect mai bine de...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 23 Ianuarie 2020, ora: 13:31

VIDEO /// Câștigă o vacanță la Paris de la PROIMOBIL.MD și OASIS

VIDEO /// Câștigă o vacanță la Paris de la PROIMOBIL.MD și OASIS

Proimobil.md în parteneriat cu Oasis Apartments își surprinde clienții cu un nou premiu. De data aceasta, toți cei care vor procura, cu ajutorul managerilor Proimobil.md, apartamente în complexul OASIS, au șansa de a câștiga o excursie de vis în orașul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 13:25

Stoianoglo confirmă că Sergiu Sîrbu are un dosar penal dar declară că nu știe de ce este bănuit deputatul PDM și care este subiectul

Stoianoglo confirmă că Sergiu Sîrbu are un dosar penal dar declară că nu știe de ce este bănuit deputatul PDM și care este subiectul

Informația a fost făcută publică de procurorul general Alexandr Stoianoglo, după ședința de joi a Consiliului Superior al Procurorilor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 12:35

Președintele Ucrainei, REPETENT LA ISTORIE: România a ocupat nordul Bucovinei în 1918

Președintele Ucrainei, REPETENT LA ISTORIE: România a ocupat nordul Bucovinei în 1918

România a ocupat nordul Bucovinei în 1918. Declarația aparține lui Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei și a fost făcută în cadrul discursului oficial ținut cu ocazia Zilei Unităţii şi Libertăţii Ucrainei. Evenimentul este marcat anual la 22 ianuarie, deoarece...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 12:34

Detalii „incredibile” despre autorul crimei de la Orhei - Ar fi anunțat într-un LIVE pe instagram că îl va UCIDE /// FOTO

Detalii „incredibile” despre autorul crimei de la Orhei - Ar fi anunțat într-un LIVE pe instagram că îl va UCIDE /// FOTO

Dorin Chirtoacă a publicat pe pagina sa de facebook mai multe imagini și detalii despre crima zguduitoare de la Orhei, unde un tânăr de 14 ani l-a înjunghiat pe amicul său, de doar 12 ani, pentru o consolă XBOX.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 12:30

FOTO / Unioniștii au organizat un MINUT AL TĂCERII în fața Președinției

FOTO / Unioniștii au organizat un MINUT AL TĂCERII în fața Președinției

Unioniştii au adus lumânări şi au ţinut un minut de reculegere pentru victimele crimelor de rezonanţă care s-au produs în ultima perioadă în Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 12:25

Cine este ”ţara mică, dar diabolică”, în care americanii complotează cu trădătorii Iranului? (Deutsche Welle)

Cine este ”ţara mică, dar diabolică”, în care americanii complotează cu trădătorii Iranului? (Deutsche Welle)

Aceste cuvinte – scrie publicația germană - au fost pronunţate de însuşi liderul spiritual şi politic suprem al Repubicii Islamice, marele ayatollah Ali Khamenei, imediat după uciderea generalului iranian Qassam Soleimani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 12:12

Avion prăbușit. Nu există supraviețuitori

Avion prăbușit. Nu există supraviețuitori

Un incident aviatic deosebit de grav a avut loc în urmă cu puțin timp. Un avion-cisternă, care intervenea pentru stingerea unor incendii, s-a prăbușit. Avionul era în misiune. Potrivit autorităților, nu există supraviețuitori.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 12:09

SONDAJ / Încrederea populației în Igor Dodon este ÎN SCĂDERE, iar în Maia Sandu în CREȘTERE / Doar trei partide ar trece pragul - PSRM, PAS și PD

SONDAJ / Încrederea populației în Igor Dodon este ÎN SCĂDERE, iar în Maia Sandu în CREȘTERE / Doar trei partide ar trece pragul - PSRM, PAS și PD

Potrivit unui sondaj realizat de Institutul Republican Internațional (IRI), Maia Sandu și Igor Dodon se bucură de același nivel de încredere, la nivel național, din partea cetățenilor. Ambii politicieni au acumulat 24% din simpatiile cetățenilor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 11:56

Ultima oră! Viorel Morari a fost suspendat de CSP din funcția de procuror șef la PA

Ultima oră! Viorel Morari a fost suspendat de CSP din funcția de procuror șef la PA

La cererea procurorului general, Alexandr Stoianoglo, Viorel Morari a fost suspendat de către membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) din funcția de procuror șef la Procuratura Anticorupție (PA), scrie unimedia.info.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 11:28

VIDEO INCREDIBIL - Racheta Viitorului: Aerospike si Ecologica /// România testează un motor de RACHETĂ ELECTRICĂ PE BAZĂ DE APĂ

VIDEO INCREDIBIL - Racheta Viitorului: Aerospike si Ecologica /// România testează un motor de RACHETĂ ELECTRICĂ PE BAZĂ DE APĂ

La data de 20 decembrie 2019, ARCA a început testele pentru un motor rachetă avansat, de tipul aerospike care folosește apă drept combustibil și electricitate. Motorul se numește Launch Assist System – LAS 25DA, și este folosit ca primă treaptă pentru racheta orbitală Haas....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 11:22

Fotografii cu Michael Schumacher în comă, scoase la vânzare pentru 1 milion de lire sterline

Fotografii cu Michael Schumacher în comă, scoase la vânzare pentru 1 milion de lire sterline

O persoană din anturajul lui Michael Schumacher l-ar fi fotografiat pe fostul pilot imobilizat la pat, în locuința sa din Geneva. Se pare că fotografiile sunt scoase la vânzare pentru 1 milion de lire sterline, scrie Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 09:55

O familie tânără din satul Țipala a câștigat la loterie 250 de mii de lei

O familie tânără din satul Țipala a câștigat la loterie 250 de mii de lei

O tânără de 25 de ani din satul Țipala, raionul Ialoveni, a suplinit bugetul familiei sale cu un sfert de milion de lei în doar câteva clipe. Tatiana Poiata s-a bazat pe intuiția soțului și a cumpărat două bilete ”Loto+”, ediția a treia, de la un chioșc...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 09:39

Orhei, singurul oraș din Moldova unde trecerile pentru pietoni sunt iluminate cu reflectoare roșii intermitente

Orhei, singurul oraș din Moldova unde trecerile pentru pietoni sunt iluminate cu reflectoare roșii intermitente

Primăria orașului Orhei planifică să finiseze în acest an iluminarea cu reflectoare roșii intermitente a tuturor trecerilor pentru pietoni din oraș. Asta după ce experimentul început acum 2 ani, un proiect inițiat de Ilan Șor pentru a asigura securitatea pietonilor pe timp de...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)