Astăzi 25 Februarie 2018, Duminică - Ultima actualizare la ora 14:27
Abonamente

Editorial 11 Mai 2017, ora 07:42    Din editia print

Marime Font

„Lumină în lumină”

După Învierea Domnului, m-am întors din Timișoara cu un catalog excepțional, ideal pentru această perioadă pascală, despre care vreau să vă povestesc și vouă.

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Cu bucurie am aflat că Editura Universității de Vest a editat, în 2016, un studiu (prin informație), un catalog (prin imagini), de care nu ar trebui să se lipsească nimeni: „Lumină în lumină” de Basarab Nicolescu și Silviu Oravitzan. Volumul debutează cu un cuvânt din partea editurii și unul din partea Mitropolitului Banatului, Î.P.S. Ioan, după care intercalează (simfonic, se poate spune) textele fizicianului și filosofului francez de origine română, Basarab Nicolescu, cu superbele imagini după lucrările marelui artist român.

Despre arta lui Silviu Oravitzan am mai scris aici, dar fără să am nici spațiul, nici puterea de pătrundere demonstrate între copertele catalogului de Basarab Nicolescu.Pornind de la vibrația luminii din opera artistului și analizând pe rând tunicile de piele care ar trebui lepădate pentru a îmbrăca veșmântul lui Hristos, poarta și treptele, crucea și iconostasele (cel de la Nicula și cel de la Cluj), Basarab Nicolescu ajunge să sublinieze două aspecte esențiale ale operei lui Oravitzan: liturghia sacrului și universalitatea artei sale (cu rădăcini ancorate nu doar în cultura română, ci în egală măsură și în cultura universală).

„Crucea – notează Basarab Nicolescu– este simbolul fundamental al picturilor lui Oravitzan”. Dar însoțită de lumină. „Oravitzan – scrie în alt loc – ne dăruiește viziunea luminii spirituale, prin intermediul crucii”.„Dar această „legătură intimă între cruce și lumină” e posibilă fiindcă, așa cum notează Nicolescu, la Oravitzan crucea „este purtătoare a Bucuriei”, iar în ortodoxie crucea nu a fost niciodată separată de lumina învierii. Ea nu e simbolul torturii, ci al biruinței, al învierii. Și acest lucru nu ai cum să nu îl simți în fața operei lui Silviu Oravitzan.

Profunzimea articolelor semnate de Nicolescu ajută publicul să înțeleagă, nu doar să admire, lucrările lui Oravitzan. Fiindcă textele răspund unor întrebări, redau legătura dintre lumina Sfântului Grigorie de Nazianz și cea a lui Oravitzan, descoperă pedagogia din spatele unor simboluri (poarta strâmtă, dar deschisă a iconostasului de la Nicula). Arta lui Oravitzan, rezumă spre final filosoful, trece de non-figurativ sau figurativ, fiind în totalitate transfigurativă.

Un astfel de catalog e mai mult decât binevenit, iar participarea lui Basarab Nicolescu merită toată aprecierea, fiindcă există o participare la revelație în opera lui Oravitzan, care cu greu poate fi înțeleasă de privitor. Poți sta, ca înaintea unei revelații împărtășite, în fața lucrărilor sale uimit și cucerit, dar să pierzi semnificația lor profundă.

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Februarie 2018, ora: 15:08

Obiectele mărunte ingerate de copii le pun viața într-un adevărat pericol

Obiectele mărunte ingerate de copii le pun viața într-un adevărat pericol Din editia print

Baterii, agrafe, piuneze, monede, piese de la jucării – aceste și alte obiecte mărunte pot deveni un adevărat pericol când sunt lăsate pe mâna unui copil de vârstă mică, care nu este supravegheat de un adult.

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 21 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Chișinău – o cauză pierdută

Ori de câte ori călătoresc undeva nu mă pot abține să nu compar situația altora cu cea de la noi. Mai ales acum că am călătorit în Ucraina, la Odesa. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Inițiere în dialog

Îmi amintesc deseori de profesorul meu de Noul Testament din primii ani de facultate. El ne cerea insistent să nu intrăm în polemici. Nici într-un caz cu cei care vor să ne demonstreze că ei au dreptate. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Constantin Tănase

De ce Roșca atacă intelectualitatea

Scrisoare către învățătorii și profesorii din școli, licee, colegii și universități 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Dan Nicu

Comratul „la datorie” din nou împotriva unioniştilor

Găgăuzii ar trebui informați despre beneficiile unirii în limba lor și în cea rusă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Postul Mare

Începe din nou Postul Mare. O perioadă de bucurii duhovnicești, de timp pentru suflet, de slujbe minunate, de pocăință încununată de înviere.  

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md