Spectacole

Luminiţa Ţâcu: „Fac teatru pentru că-l iubesc”

Este actriţă la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”, unde a interpretat mai multe roluri: Dorra, Kate din spectacolul „Femeia ca un câmp de luptă” de Matei Vişniec, Sonia din „Unchiul Vanea” de A. P. Cehov, Laura din „Menajeria de sticlă” de T. Williams, Puk din „Visul unei nopţi de vară” de W. Shakespeare, Liuba din „Ghetou” de J. Sobol, Ivette din „Cumetrele” de M. Trembllay, Kandy Starr din „Zbor deasupra unui cuib de cuci” de Ken Kesse. În 2003, la Gala UNITEM, a fost desemnată „cea mai bună actriţă de plan doi” pentru rolul Laurei din „Menajeria de sticlă”, regia Mihai Fusu. E lector la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice.
 

Pentru Luminiţa Ţâcu, stagiunea trecută s-a scurs foarte repede. „N-am jucat în teatru aproape deloc. E destinul mai multor actori de la noi – să decidem dacă rămânem în teatru sau nu. Şi dacă, în general, mai avem nevoie de el… Totuşi, fac teatru pentru că-l iubesc şi este lucrul pe care ştiu să-l fac cel mai bine”, ne-a declarat actriţa care, între timp, a debutat şi ca regizoare. Este vorba de spectacolul „Casa M.”, montat în baza interviurilor luate de la victimele violenţei domestice şi finanţat de Misiunea OSCE în R. Moldova. „Pentru mine, cele şapte spectacole prezentate în şapte sate din republică au fost extrem de importante. Impactul pe care l-am avut la publicul de la ţară a fost unul deosebit din toate punctele de vedere. Este un public lipsit de dreptul de a merge la teatru, pentru că nimeni nu investeşte în plecarea trupelor de actori în satele noastre”, constată cu tristeţe Luminiţa Ţâcu.

În anul curent, ea a participat şi la cea de-a patra ediţie a Festivalului „One man show”, cu genericul „Poduri de teatru” şi care a fost dedicată celor 20 de ani de la Podul de flori din 1991. În cadrul festivalului, care a adunat la Chişinău actori de pe ambele maluri ale Prutului, Luminiţa Ţăcu, împreună cu actorul Alexandru Pleşca, a prezentat spectacolul „Nekrotitanium. Cyberpunk moldovenesc”, realizat după textul lui Florin Braghiş şi Mitoş Micleuşanu. „Este un spectacol în lucru, de fapt. Premiera lui va avea loc la începutul lui februarie 2012. Deocamdată nu ştim unde o să-l prezentăm, dar sperăm din tot sufletul să se întâmple. Până atunci, ea este şi lector la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, unde predă la cursul de actori al profesoarei Nelly Cozaru. „Mă interesează teatrul şi cei care vin să-l facă. Tocmai de aceea predau la academie. Iar tinerii care vin în teatru aduc viziuni noi. Viitorul teatrului e în mâinile lor”, e convinsă Luminiţa Ţâcu.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *