Astăzi 21 Septembrie 2018, Vineri - Ultima actualizare la ora 17:36
Abonamente

Editorial 19 Aprilie 2018, ora 07:04

Marime Font

Luna mai - primăvara literaturii

Luna mai e în fiecare an o lună a marilor festivaluri literare. În București are loc a IX-a ediție a Festivalului Internațional de Poezie, unde nu au lipsit și nu vor lipsi poeții basarabeni, mulțumită Muzeului Național al Literaturii Române și celorlalți organizatori. Festivaluri vor fi și la Iași sau la Timișoara unde are loc Studentfestul.  

 
 
 

Din fericire pentru noi, nici Chișinăul nu mai lipsește de pe harta poeziei. De opt ani deja Uniunea Scriitorilor din Moldova, cu sprijinul Ministerului Culturii, organizează Festivalul Internațional „Primăvara europeană a poeților", festival care a adus în orașul nostru traducători și poeți din zeci de țări.

Anul acesta, la a VIII-a ediție (2-5 mai), vom putea întâlni poeți din Germania, Belgia, Polonia, Cehia, Slovenia, România, Ucraina, Rusia, Turcia, Azerbaidjan și - desigur - Moldova. O sărbătoare poetică de o mare amploare, cum nu visam să avem acum câțiva ani. Programul va fi afișat în oraș, pe site-ul Uniunii Scriitorilor, în rețelele de socializare.Avantajul acestui festival constă și în faptul că a reușit mereu să depășească granițele Chișinăului și să ducă poeții în Soroca, dar și la Universitatea din Bălți. Iar în Chișinău, pe lângă podiumurile poetice realizate seara, organizatorii au grijă ca grupuri de poeți să aibă întâlniri și lecturi în facultățile și liceele din oraș.

Și pentru că începem ușurel să creștem pe plan cultural, încă foarte slab comparativ cu alte țări, de anul trecut s-a repornit și Festivalul Zilele literaturii române la Chișinău, unde vor putea fi întâlniți mulți scriitori de peste Prut, în lectură și dialog cu cei de aici.

E bine când ne putem lăuda cu festivaluri, chiar dacă încă prea puține pentru o țară. Dar pentru că avem totuși aceste evenimente și pentru că avem un festival internațional ce se apropie de un deceniu și care a reușit să treacă orașul nostru pe harta evenimentelor literare de scară europeană, eu zic că e bine să semnalăm, să lăudăm, dar mai ales să fim prezenți la lecturile scriitorilor invitați.

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md