Astăzi 25 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 16:12
Abonamente

Ungheni 19 Ianuarie 2011, ora 05:14    Din editia print

Lupii se întorc pe teritoriul R. Moldova

Marime Font

Foto: roastrolog.ro

 
 

Acest anunţ a fost făcut, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, de viceministrul Mediului, Lazăr Chirică. „La momentul actual putem afirma că avem 18-20 de lupi pe teritoriul republicii. Dar populaţia nu trebuie să intre în panică”, a spus el, enumerând zonele în care aceştia pot fi văzuţi: zona Codrilor, Zloţilor, Fârlădeni, înălţimea Măgura, Sângerei, Făleşti, Ungheni etc. - arealele împădurite. 

Viceministrul a menţionat că lupii nu atacă omul, excepţie fiind doar cei turbaţi. „Mai degrabă câinii atacă oamenii, decât lupii”, a spus Chirică şi a adăugat că aceştia ar fi putut emigra din Ucraina sau România. „Nu există probe care ar demonstra că lupii au început să se reproducă la noi în ţară”.

Conform afirmaţiilor directorului adjunct al Agenţiei „Moldsilva”, Tudor Botnaru, lupii au fost absenţi preţ de câţiva ani pe teritoriul republicii, menţionând că acest fapt trebuie să fie îmbucurător, deoarece ei mănâncă vulpi şi câini vagabonzi, numărul cărora creşte îngrijorător de mult.Reprezentantul Ministerului Afacerilor Interne, colonelul Nicolae Macovei, a declarat că mai ales cetăţenii satelor în care copiii sunt obligaţi să treacă prin pădure pentru a merge la şcoală sau în altă parte trebuie să fie, totuşi, atenţi.

Ala Rotaru de la Ministerul Mediului a declarat că vânarea lupilor este interzisă. „Anexa nr. 6 a Legii regnului animal prevede o pedeapsă în valoare de 250 unităţi convenţionale (u.c.). Se prevăd sancţiuni cu amendă a persoanelor fizice de la 50-100 u.c. şi a celor juridice - de la 200 la 400 u.c.”. Totuşi, în cazul în care oamenii vor împuşca lupii în timp ce se vor apăra, aceştia nu vor fi pedepsiţi.

Ministerul Mediului îşi propune să informeze populaţia despre prezenţa şi importanţa lupului în mediul natural, să nu admită păşunatul vitelor domestice în perioada noiembrie-aprilie, să organizeze lucrările de ameliorare şi sporire a productivităţii terenurilor de vânătoare şi alte acţiuni pentru a lua toate măsurile de securitate.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md