Cultură

Lupii si Zeii, un film de trei milioane

Sandu Vasilache realizeaza o premiera in industria cinematografica

„Nu mai putem vorbi despre faptul ca „Moldova-Film” nu poate face filme. Chiar daca pentru colegii nostri din Rusia sau Romania acest lucru pare imposibil, noi am demonstrat ca se poate!”. Este declaratia regizorului Sandu Vasilache despre filmul „Lupii si Zeii”, a carui avanpremiera va avea loc la 15 decembrie, la Cinematograful „Patria” din Chisinau. Aureliu Mateuta, directorul „Moldova-Film” (MF), afirma impresionat ca i-ar ridica lui Vasilache un monument.

Un film istoric de lung metraj, realizat cu numai 18 actori si 3 mln. de lei din bugetul public – este performanta obtinuta de regizorul Sandu Vasilache, care va fi prezentata public la inceputul saptamanii urmatoare. Pelicula, care reprezinta al doilea film moldovenesc realizat in ultimii 15 ani, a fost filmata in anul 2007, fiind gata de proiectie in aprilie 2009. Potrivit regizorului, din cauza evenimentelor care au avut loc la Chisinau in acea luna si, apoi, a campaniei electorale, discutiile despre premiera au putut fi incepute doar dupa formarea noului guvern.

„S-a mers greu, dar dorinta a fost mare. Folosind bani bugetari, cineva incercase sa-l convinga pe ex-ministrul Cozma ca un film istoric e foarte costisitor. I-am explicat ministrului cat e de modest scenariul si el a acceptat. Colegii mei din Rusia si Romania ma sfatuiau sa nu ma apuc de lucru cu asemenea bani, asigurandu-ma ca nu voi reusi sa fac nimic. Am scos filmul, fara a depasi bugetul. Abia mai tarziu, ministerul a mai alocat 600 de mii de lei pentru grafica computerizata. Se vorbea mult despre reanimarea MF si asa avea sa se vorbeasca mai departe, daca nu as fi demonstrat contrariul”, a declarat regizorul ieri, intr-o conferinta de presa.

Actiunea filmului are loc pe malurile raului Tiras, cu 600 de ani inainte de Hristos. Vasilache afirma ca scenariul a fost inspirat din legendele despre geti si descrie tendinta unui copil de a ajunge luptator, prin cruzime si sange, pentru ca in cele din urma sa aleaga o alta cale de a cuceri inimile oamenilor – prin dragoste si credinta. In acest sens, regizorul a apelat si la serviciile unui consultant istoric, in persoana lui Ion Niculita.

Iar actorii – 17 barbati, care timp de patru luni au trebuit sa-si creasca barbile, ca se semene cu getii, si o femeie – sunt nume cunoscute publicului autohton: Nicu ?arna, Alexandru Grecu, Tudor Tataru, Anatol Durbala, Silvia Luca, Valentin Todercan, Aurelian Danila s.a. Scenariul ii apartine tot lui Vasilache, compozitor este Anatol Stefanet, iar pictor-scenograf – Elena Porumbescu. Producatorul Aureliu Mateuta apreciaza atat pelicula, cat si munca depusa de regizor. „I-as ridica un monument lui Vasilache, pentru ca au reusit sa faca o adevarata premiera in industria cinematografica, realizand un asemenea film cu un buget atat de mic”.

Dupa avanpremiera, „Lupii si Zeii” va fi prezentat la cinematografele: „Odeon”, „Patria” din Balti si Cahul, iar ulterior, va fi vandut pe CD. Pelicula a fost propusa pentru mai multe festivaluri internationale, fiind deja acceptata la preselectia celui din Karlovy Vary.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *