Actualitate

Lupoaica a revenit acasa

Marti, in fata Muzeului National de Arheologie si Istorie a Moldovei a avut loc reinaugurarea statuii „Lupoaica romana”. Evenimentul s-a produs chiar in ziua in care toti romanii marcheaza sarbatoarea lor nationala – Marea Unire de la 1 decembrie 1918.

Compozitia este o donatie din partea Ligii Culturale a Romanilor de Pretutindeni, iar repunerea ei pe postament reprezinta revenirea la valorile noastre nationale si la identitatea noastra, a remarcat ministrul Culturii, Boris Focsa. Prezent la eveniment, presedintele interimar al RM, Mihai Ghimpu, a parafrazat semnificatia momentului si a spus ca „ daca am adus „Lupoaica”, sunt convins ca si Lupu nostru va deveni presedinte”.

Luand cuvantul in fata asistentei, Stefan Deleo, ambasadorul Italiei in RM, a mentionat ca „Lupoaica” este un simbol al culturii universale, care leaga intre ele mai multe popoare ale latinitatii, inclusiv cel din RM. In alta ordine de idei, el i-a asigurat pe cei prezenti ca tara pe care o reprezinta va face totul ca cetatenii RM sa poata circula liber in spatiul european.

La manifestare au participat ministrul-consilier al Ambasadei Romaniei la Chisinau, Alexandru Muresan, primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, deputati, consilieri municipali, studenti si simpli cetateni de pe ambele maluri ale Prutului.
Alexandru Muresan le-a dorit tuturor romanilor din RM multa bucurie, prosperitate, libertate si implinirea tuturor nazuintelor.

De ziua Marii Uniri, la Chisinau au avut loc mai multe actiuni culturale. Astfel, in Piata Unirii Principatelor, tinerii romani de pe ambele maluri ale Prutului au incins o hora a unirii, dupa care au efectuat un mars cu genericul „Fratii vor fi in veci ca fratii”. La ora 17.00, in Piata Marii Adunari Nationale a avut loc inaugurarea solemna a Pomului de Craciun, iar in Scuarul Operei Nationale a fost improvizata din lumanari o harta a Romaniei si a fost prezentat un concert dedicat Zilei Nationale a Romaniei.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *