Sănătate

Lupta cu răceala

Oricât de atente am fi în sezonul rece să ne îmbrăcăm cât mai gros, răceala sau gripa ne răpun la un moment dat. De ce? Imunitatea este destul de scăzută, vitaminele lipsesc din organism, iar acesta este vulnerabil. Răceala, ca şi gripa, sunt infecţii virale care se transmit de la o persoană la alta pe calea aerului. Există peste 100 de virusuri care pot declanşa răceala, dar cel mai adesea este vinovat rinovirusul, care e şi foarte contagios – se transmite prin picăturile minuscule de salivă împrăştiate în aer atunci când o persoană bolnavă tuşeşte sau strănută. Răceala nu poate fi ignorată. Nasul este mereu înfundat şi îţi curge, ai dureri de gât, tuşeşti, strănuţi, te simţi obosită şi poţi avea o febră uşoară. În cazul în care febra depăşeşte 39,5 grade Celsius sau ai dureri puternice şi elimini o flegmă colorată, e posibil că răceala să se fi complicat, deci trebuie să mergi la medic pentru tratament. Cum se tratează răceala obişnuită?

În primul rând, trebuie să ştii că pentru răceală nu se iau antibiotice. Aceste medicamente elimină bacteriile, iar răceala este provocată de un virus. Răceala va trece de la sine în câteva zile, sau maximum două săptămâni, timp în care poţi încerca următoarele tratamente simptomatice:
Analgezice împotriva durerilor. Paracetamolul, ibuprofenul, aspirina sunt utile pentru durerile de gât, musculare etc.

Decongestionante nazale pentru nas înfundat. Aceste medicamente sub formă de spray te ajută să respiri mai uşor, dar nu trebuie să le foloseşti mai mult de câteva zile.

Expectorante pentru tusea productivă. Sub formă de sirop sau pastile, expectorantele te ajută să elimini mai uşor mucozităţile şi te scapă de tuse.

Timpul Suplimentul Femeia

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *