Astăzi 27 Ianuarie 2020, Luni - Ultima actualizare la ora 08:11
Abonamente

Moldova 24 Noiembrie 2015, ora 07:44    Din editia print

Lupta „titanilor” din Transnistria pentru Sovietul Suprem

Marime Font

Pe 29 noiembrie în republica moldovenească nistreană vor avea loc alegeri locale și parlamentare. Campania electorală se desfășoară în contextul unei situații economice deosebit de proaste din Transnistria și a unor tensiuni dintre holdingul regional Sheriff și liderul de la Tiraspol Evgheni Șevciuk.

Pe 3 septembrie, în Transnistria a demarat oficial campania electorală pentru alegeri în Sovietul Suprem, primării și soviete locale. Cele mai mari orașe din regiune au fost împânzite de panouri cu publicitate pe care candidații la funcția de deputat promit o viață mai bună și dezvoltarea republicii separatiste. Or, scrutinul ce va avea loc duminica viitoare vine în contextul unei situații economice dificile pentru Transnistria. Din 1 martie a.c., pensiile și salariile bugetarilor au fost reduse cu 30%, datoriile față de plățile sociale au crescut până la 72,2 milioane de dolari, volumul producției industriale a scăzut cu 16%, iar unele întreprinderi importante și-au redus vânzările pe piața CSI din cauza devalorizării rublei rusești. Oamenii vor merge la vot cu speranța că deputații noului legislativ de la Tiraspol va rezolva aceste probleme.

Alegeri inspirate de ruși

Alegerile din 29 noiembrie se deosebesc de cele precedente prin faptul că, pentru prima dată, locuitorii regiunii vor trebui să aleagă într-o singură zi și deputații în Sovietul Suprem, și conducerea administrațiilor locale. Cu alte cuvinte, alegerile parlamentare și locale vor avea loc în același timp. Inițiativa a fost preluată de la ruși. Trei ani în urmă, legea privind data unică de votare în Federația Rusă a fost semnată de Vladimir Putin. Unul din avantajele acelei decizii invocate atunci de autoritățile de la Kremlin era economisirea resurselor financiare pentru organizarea alegerilor și desfășurarea campaniei electorale. Un alt scop urmărit era majorarea prezenței la urnele de vot. Alegerile vor fi considerate valabile, dacă la fiecare circumscripție se vor prezenta cel puțin 25% din alegători. „Prezența la vot, lipsa falsificărilor, respectarea procedurilor democratice internaționale sunt acele criterii în baza cărora prietenii și neprietenii noștri vor aprecia caracterul democratic al Transnistriei. În joc sunt puse încrederea populației în guvernare și recunoașterea noastră pe plan internațional, deoarece deputații reprezintă Transnistria în interior și exterior”, a declarat pentru un post de televiziune local politologul și directorul Biroului de Studii Politice din Tiraspol Serghei Șirokov.

157 de candidați vor să ajungă în Sovietul Suprem

Săptămâna trecută, procedura de înregistrare a candidaților pentru funcția de aleși locali și deputați a luat sfârșit. Potrivit datelor oferite de comisia electorală centrală de la Tiraspol, 157 de persoane doresc să candideze pentru funcția de deputat în Sovietul Suprem, dintre care 136 din ei au primit deja legitimații de candidat, 17 persoane au fost respinse sau au renunțat la cursă. Campania electorală s-a remarcat prin scandalurile provocate de neînregistrarea unor candidați, care ulterior au apelat la instanțele de judecată. Săptămâna trecută, acestea trebuiau să se pronunțe în cazul a patru candidați. În cadrul campaniei electorale pentru alegeri locale, instanțele au verificat deciziile comisiilor electorale de circumscripție din Tiraspol, raionul Camenca, satul Cioburciu și satul Nezavertailovka. Comisia electorală centrală menționează că 145 de candidați au studii superioare, iar 12 - studii medii de specialitate. 30 de deputați ai Sovietului Suprem actual (legislatura a V-a) vor să fie realeși. În afară de aceștia, în parlament vor să ajungă și reprezentanții puterii executive: trei membri ai guvernului de la Tiraspol, un șef al unui serviciu de stat și un adjunct al administrației raionale.


Deputații Sovietului Suprem din regiunea transnitreană

Rezultate cu bătaie lungă

Potrivit așa-zisei constituții a republicii moldovenești nistrene (rmn), Sovietul Suprem, organul legislativ al regiunii, este compus din 43 de deputați aleși pentru un mandat de 5 ani. Candidatul la funcția de deputat trebuie să fie cetățean al rmn, să aibă vârsta de cel puțin 25 de ani și să locuiască cinci ani pe teritoriul Transnistriei până la ziua alegerilor. Deputatul Sovietului Suprem nu are dreptul să ocupe alte posturi, să aibă afaceri, să facă parte din consiliul de administrație a unor organizații comerciale și să exercite alte activități remunerate în afară de cele cu caracter științific, artistic și didactic. Deputații transnistreni se bucură de imunitate parlamentară, care poate fi retrasă doar la cererea procurorului rmn. Sovietul Suprem este condus de spicher și adjuncții săi. Cvorumul în adoptarea legilor este asigurat de 2/3 din deputați. Unul din candidații la funcția de deputat și un vechi participant la campaniile electorale din Transnistria, Andrei Safonov, spune că există riscul ca liderul de la Tiraspol Evgheni Șevciuk să schimbe constituția înainte de alegerile prezidențiale din 2016. „În mass-media și alte surse au apărut destule materiale care sugerează că președintele Evgheni Șevciuk planifică o reformă constituțională. Esența acesteia este următoarea: din cauza scăderii popularității președintelui și guvernului, politica cărora a dus la agravarea situației social-economice din republică în anii 2012-2015 se analizează posibilitatea de a renunța la alegerea președintelui de către popor și transferul acestei funcții către Sovietul Suprem. În acest scop, este necesară o majoritate constituțională în parlamentul transnistrean. Autoritățile nu comentează aceste informații, dar nu iese fum fără foc. Specificul acestei republici dictează necesitatea alegerii președintelui prin vot direct, egal, secret și universal, pentru că la adresa Transnistriei vin diverse învinuiri că ar fi „o formație artificială”, „o republică fantomă”, „o creație a Kremlinului” etc. Renunțarea de la alegeri directe toarnă apă la moara învinuirilor, submină poziția republicii. Rămâne să sperăm că în rmn nu se va renunța la alegeri prezidențiale generale”, a comentat Safonov.

Lupta anti-oligarhică

În ultimul an relația dintre Sovietul Suprem și liderul regiunii Evgheni Șevciuk s-a agravat, iar în campania electorală, conflictul a luat turații și mai intense. Retorica anti-oligarhică este intens utilizată la fel de intens ca și la Chișinău. 18 deputați din 43 fac parte din partidul „Obnovlenie”, iar președintele formațiunii politice este așa-numitul spicher Mihail Burla. Se știe că în spatele partidului stă holdingul regional Sheriff. Prin urmare, cea mai mare luptă în campania electorală are loc între holdingul regional Sheriff și echipa lui Șevciuk. Pentru Sheriff este important de a-și păstra pozițiile în puterea legislativă. Echipa lui Șevciuk va încerca să împiedice acest fapt și să preia Sovietul Suprem, care deseori respinge inițiativele guvernului. Spre exemplu, deputații au respins câteva proiecte ale lui Șevciuk cum ar fi noua lege fiscală, legea anti-monopol și programul anti-criză în economie. „Deputații trebuie să aibă un echilibru între interesele personale și de stat. E foarte important, ca statul să se dezvolte, dar nu un grup separat de companii. Influența oligarhilor asupra organului legislativ trebuie limitată”, a declarat Șevciuk la o întâlnire cu locuitorii regiunii. Cu alte ocazii, liderul de la Tiraspol a promis că va pune punct „epocii liberalismului” în Transnistria. Principalul inamic e declarat mediul oligarhic, care, potrivit lui Șevciuk, face politică în regiune „din boscheți”. „Aleșii poporului, trebuie să se ghideze de interesele statului și ale societății, dar nu de dorința oligarhilor de a transforma republica într-o proprietate feudală personală. Alegătorii trebuie să fie atenți la retorica electorală și să nu cadă pradă populismului politic. În mâinile alegătorilor se află soarta Transnistriei”. Mai mult, așa-numitul președinte a propus odată că va reduce numărul deputaților, ca în Sovietul Suprem să activeze profesioniști, dar nu oameni de afaceri.

Loading...


Oponenții lui Șevciuk din partidul „Obnovlenie” sunt hotărâți și ei. Ei dau vina pe puterea executivă când vorbesc de situația economică grea din regiune. „Împotriva lui Șevciuk sunt 140 mii de pensionari, circa 50 de mii de bugetari și aproximativ 17 mii de oameni de afaceri”, spune președintele comitetului economie, buget și finanțe al Sovietului Suprem, deputat al partidului „Obnovlenie”, Oleg Vasilatii.


Cornel Ciurea, politolog, IDIS „Viitorul”

„Alegerile respective sunt pregătitoare pentru alegerile prezidențiale care au o importanță mai mare. Aceste alegeri sunt importante pentru a vedea care este raportul de forțe dintre puterea executivă reprezentată de Șevciuk și partidul „Obnovlenie” sprijinită de Sheriff. Dar ele nu vor fi relevante din punctul de vedere al implicării factorului rusesc. Din această cauză aceste alegeri nu vor oferi toată informația.
Chiar dacă popularitatea lui Șevciuk era în descreștere, ultimele lui acțiuni și utilizarea resurselor administrative i-au consolidat poziția în lupta lui concurențială cu „Obnovlenie”, și candidații lui au șanse destul de bune să devină o forță importantă în Sovietul Suprem. S-ar putea chiar ei să acumuleze mai multe mandate, decât partidul Sheriff-ului. Va fi o premieră pentru Transnistria. Cumva Șevciuk și „Obnovlenie” merg la paritate, potrivit pronosticurilor unor experți din Transnistria, dar cu anumite șanse pentru ca Șevciuk să devanseze.
Vor câștiga candidații care vor putea să promită mai mult în ceea ce privește ajutorul rusesc. Pe asta pedalează Șevciuk, pentru că în Transnistria există o părere că succesul economic poate fi asigurat prin acordarea de ajutoare din partea Rusiei. Deci politicianul care se va asocia mai mult cu Rusia, acela, în fond, are șanse mari”, a spus Ciurea.


Ernest Vardanean, jurnalist

„Alegerile la Sovietul Suprem al Transnistriei nerecunoscute sunt foarte importante la nivel intern, întrucât deja patru ani continuă o rivalitate foarte aspră între garda veche a lui Igor Smirnov, pe de altă parte echipa lui Evgheni Șevciuk și a treia parte echipa partidului „Obnovlenie” și a companiei Sheriff. Cea mai aspră luptă continuă tocmai între Șevciuk și echipa lui Sheriff. Sunt mai multe motive, începând de la cele personale, și ajungând până la faptul că Evgheni Șevciuk vrea să pună mâna pe economia acestei companii care, în timpul lui Smirnov, nu prea vroia să plătească impozite în bugetul local. Acum Șevciuk vrea să „mulgă” cât mai mulți bani pentru bugetul deficitar în proporție de 80%. Deci la nivel local, alegerile vor arăta cine va controla fluxul de bani. În ceea ce privește alegerile prezidențiale, evident, dacă Șevciuk ia sub control Sovietul Suprem, această mișcare îi va ușura într-o oarecare măsură procesul de realegere în decembrie 2016. Cu toate acestea, Transnistria, chiar dacă este nerecunoscută, are totuși constituție, un anumit sistem de interacțiuni la nivel înalt, și vreau să vă spun că Sovietul Suprem nu prea are pârghii de influență asupra liderului regiunii, și alegerile prezidențiale nu prea depind de Sovietul Suprem. Putem spune că cel care controlează comisia electorală centrală, acela va controla procesul de votare și, respectiv, de calculare a voturilor. De aceea, lupta se va axa tocmai pe controlul asupra comisiei electorale. Lupta asta deja a început în luna august, întrucât în prezent, din cei 21 de membri ai comisiei, numai 10 sunt controlați într-o oarecare măsură de Evgheni Șevciuk. Respectiv, el nu are o majoritate absolută. Balanța înclină ușor spre compania Sheriff. Acum scopul principal al liderului transnistrean este de a asigura cât mai mulți membri loiali în comisie. Respectiv, asta va avea importanță la alegerile în cauză și la alegerile prezidențiale din 2016.

Dacă holdingul Sheriff va obține prin intermediul Partidului „Obnovlenie” majoritate parlamentară de 2/3, aceasta va fi capabilă să respingă inițiativele legislative ale lui Șevciuk și să-i blocheze toți pașii care îi va întreprinde în continuare. Astfel, Sovietul Suprem este capabil să facă echipa prezidențială absolut neputincioasă și atunci va fi posibil scenariul de declarare a imposibilității președintelui de a acționa și a conduce republica. Teoretic, acest scenariu e posibil. Pe de alte parte, din anumite surse demne de încredere, am aflat că Evgheni Șevciuk, care cândva a fost un om al companiei Sheriff, cunoaște sistemul acesta din interior și a făcut anumiți pași care într-adevăr pot să pună compania în genunchi. Trebuie să vedem cine va ieși primul victorios, ori Șevciuk, ori Sheriff”.

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Sport 27 Ianuarie 2020, ora: 08:11

Ultimele minute ale lui Kobe Bryant: Doi martori oculari au povestit cum s-a prăbuşit elicopterul său

Ultimele minute ale lui Kobe Bryant: Doi martori oculari au povestit cum s-a prăbuşit elicopterul său

Potrivit presei americane, nouă persoane s-au aflat la bordul aparatului de zbor şi nu cinci, aşa cum s-a spus într-o primă fază.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 08:03

Netanyahu: „Holocaustul ne învaţă că trebuie să ne apărăm singuri”

Netanyahu: „Holocaustul ne învaţă că trebuie să ne apărăm singuri”

"Poporul evreu a învățat lecția Holocaustului: că nu putem ignora amenințările cu distrugerea, că trebuie să le facem față când sunt încă mici. Și, mai presus de toate, deși apreciem foarte mult ajutorul prietenilor, trebuie să ne apărăm singuri", a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 07:14

Prognoza METEO pe 7 zile.Temperaturi primăvăratice în țară - FOTO

Prognoza METEO pe 7 zile.Temperaturi primăvăratice în țară - FOTO

 Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță pentru astăzi, 27 ianuarie, cer variabil pe tot teritoriul țării, maxime termice de până la +12 grade și minime de până la -2 grade noaptea. Potrivit meteorologilor, vântul va sufla din nord-vest, iar presiunea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 07:06

Caz ȘOCANT, la Hâncești! Un bărbat a fost găsit mort

Caz ȘOCANT, la Hâncești! Un bărbat a fost găsit mort

Un bărbat din Hâncești a fost găsit mort în locuința sa. Oamenii legii au descoperit că pe corpul neînsuflețit al acestuia erau semne de violență și nu exclud ipoteza că acesta ar fi fost maltratat.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 07:01

Aciident cumplit, la SÂNGEREI. Un bărbat, lovit mortal de o mașină

Aciident cumplit, la SÂNGEREI. Un bărbat, lovit mortal de o mașină

 Un accident grav s-a produs ieri, 25 ianuarie, în satul Flămânzeni din raionul Sângerei. Un bărbat în vârstă de 59 de ani a fost lovit mortal de o mașină.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 06:19

Celebrul jucător de baschet Kobe Bryant și fiica sa au murit într-un accident de elicopter - FOTO

Celebrul jucător de baschet Kobe Bryant și fiica sa au murit într-un accident de elicopter - FOTO

Vedeta NBA, Kobe Bryant, 41 de ani, a murit după ce elicopterul în care călătorea s-a prăbușit în orașul Calabasas din California, potrivit New York Post. Potrivit unor surse citate de CNN, la bordul aparatului de zbor, alături de Bryant, s-ar fi aflat și una dintre fiice....

( ) Citeşte tot articolul

Editorial 27 Ianuarie 2020, ora: 00:23 de Silviu Tănase

Stoianoglo, moldovenii și justiția

Stoianoglo, moldovenii și justiția

Multă cerneală a curs în ultimii 10 ani despre reforma justiției... Am avut 20 de guverne în 30 ani, fiecare al doilea venea și reformă de doamne ferește totul și justiția ajungea într-un asemenea hal, încăt era numai bună s-o mai reformezi odată.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 27 Ianuarie 2020, ora: 00:00

Bogdan Petriceicu Hasdeu IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT (I) INTRODUCȚIUNEA și AVENTURIERUL

IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT (I) INTRODUCȚIUNEA și AVENTURIERUL

B. Petriceicu- Hasdeu: IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT -  Aventurile, domnia, războaiele, moartea lui; rolul său în istoria universală și în viața poporului român. (1572-1574)

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 18:02

O activistă de mediu din Uganda a fost ştearsă dintr-o fotografie în care apărea alături de Greta Thunberg la Davos

O activistă de mediu din Uganda a fost ştearsă dintr-o fotografie în care apărea alături de Greta Thunberg la Davos

 Activista ugandeză pentru schimbările climatice Vanessa Nakate susţine că este victima unei discriminări rasiste după ce a fost scoasă dintr-o fotografie în care apărea alături de celebra Greta Thunberg şi de alte tinere care militează pentru aceeaşi cauză - Loukina...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 13:18

Uniunea Europeană a lansat la Ungheni cea de a doua inițiativă din cadrul programului „EU4Moldova: Regiuni cheie”.

Uniunea Europeană a lansat la Ungheni cea de a doua inițiativă din cadrul programului „EU4Moldova: Regiuni cheie”.

UE investește 22,8 milioane de euro pentru stimularea dezvoltării economice inteligente, incluzive și sustenabile în zonele Ungheni și Cahul. Inițiativa EU4Ungheni va viza orașul Ungheni și comunitățile din vecinătatea acestuia în perioada 2019-2025.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 10:58

Poliția din R. Moldova „pusă pe jar” de un pachet „suspect” cu slănină

Poliția din R. Moldova „pusă pe jar” de un pachet „suspect” cu slănină

În pachetul suspect, care a fost aruncat în această seară de o persoană necunoscută într-un magazin de telefonie mobilă, se aflau câteva bucați de slănină, anunță tv8.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 10:55

Panică la nivel mondial. Încă un oraş din China a fost închis pentru a împiedica răspândirea coronavirusului. În total, 16 oraşe au fost închise, 62,8 milioane de oameni fiind ”în carantină”

Panică la nivel mondial. Încă un oraş din China a fost închis pentru a împiedica răspândirea coronavirusului. În total, 16 oraşe au fost închise, 62,8 milioane de oameni fiind ”în carantină”

Autorităţile din Shantou iau măsuri de închidere a oraşului, în încercarea de a stopa răspândirea noului coronavirusul din Wuhan, informează site-ul postului CNN.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 07:51

Cea mai rea pisică din lume a fost pusă spre adopţie. De ce a fost numită felina o „afurisită”

Cea mai rea pisică din lume a fost pusă spre adopţie. De ce a fost numită felina o „afurisită”

Un adăpost pentru animale din SUA a descris-o într-o manieră extrem de sinceră pe una dintre pisicile pe care au pus-o spre adopţie, printr-o postare pe reţelele de socializare, care a devenit virală, relatează Huffington Post. Un adăpost pentru animale din Carolina de Nord,...

( ) Citeşte tot articolul

Sport 26 Ianuarie 2020, ora: 07:29

SIMONA HALEP LA AUSTRALIAN OPEN // Simona scrie istorie pentru România! Va doborî un nou record FABULOS după turneu

SIMONA HALEP LA AUSTRALIAN OPEN // Simona scrie istorie pentru România! Va doborî un nou record FABULOS după turneu

Simona Halep (28 de ani, 3 WTA) scrie istorie pentru România! Jucătoarea noastră se pregătește s-o depășească pe Martina Hingis (39 de ani, fost număr 1 mondial) într-o ierarhie extrem de importantă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 07:28

Captură record de droguri în Grecia: Peste o tonă de COCAINĂ a fost confiscată

Captură record de droguri în Grecia: Peste o tonă de COCAINĂ a fost confiscată

 Peste o tonă de cocaină a fost confiscată de poliția grecească

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 07:25

Cum se face CAFEAUA perfectă? Secretul a fost descoperit

Cum se face CAFEAUA perfectă? Secretul a fost descoperit

A fost descoperit secretul pe care băutorii de cafea trebuie să-l știe! Cum să faci cafeaua perfectă? Detaliile, mai jos. Matematicieni și fizicieni și-au unit forțele pentru a stabili formula pentru obținerea unei cești perfecte de cafea, în cadrul unui studiu publicat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 07:19

CORONAVIRUS ÎN CHINA / Un prim deces la Shanghai; 54 de MORȚI şi 323 de noi cazuri de infecţii

CORONAVIRUS ÎN CHINA / Un prim deces la Shanghai; 54 de MORȚI şi 323 de noi cazuri de infecţii

 Epidemia de pneumonie virală din China a făcut un mort la Shanghai, a anunţat duminică guvernul local, fiind prima victimă a coronavirusului în metropola financiară a ţării, relatează AFP. Victima este un bărbat în vârstă de 88 de ani care avea probleme de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 07:14

Luare de ostatici la Criuleni: O victimă a decedat la spital

Luare de ostatici la Criuleni: O victimă a decedat la spital

Unul dintre ostaticii pistolarului de la Mălăieşti, Criuleni, a decedat la spital. Informația a fost confirmată pentru Știri.md de ofițerul de presă al IP Criuleni, Irina Burdujan. Potrivit poliției, este vorba despre un bărbat de 56 de ani aflat în stare gravă la...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 26 Ianuarie 2020, ora: 06:27

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 26 IANUARIE 2020. LEII POT AVEA PARTE DE RĂSTURNĂRI ÎN VIAȚA SENTIMENTALĂ

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 26 IANUARIE 2020. LEII POT AVEA PARTE DE RĂSTURNĂRI ÎN VIAȚA SENTIMENTALĂ

Horoscopul zilei de 26 ianuarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 26 ianuarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 26...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 26 Ianuarie 2020, ora: 00:10 de Mihaela Culcinschi

Un deputat rus deconspiră planul Kremlimului: „Teritoriul întregii Uniuni Sovietice aparține Rusiei mari”

Un deputat rus deconspiră planul Kremlimului: „Teritoriul întregii Uniuni Sovietice aparține Rusiei mari”

Deputatul fracțiunii „Edinaia Rossia” din Duma de Stat, Evgheni Fedorov, a declarat că scopul Federației Ruse constă în capturarea tuturor republicilor ex-sovietice și recuperarea teritoriilor „Rusiei mari”, după hotarele stabilite în 1945, transmite...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 23:32

Cum construiesc chinezii un spital într-o săptămână. VIDEO cu "pădurea" de excavatoare şi camioane mobilizate pe şantier

Cum construiesc chinezii un spital într-o săptămână. VIDEO cu "pădurea" de excavatoare şi camioane mobilizate pe şantier

 Criticați pentru că au luat prea târziu măsuri să împiedice răspândirea virusului periculos, oficialii chinezi susțin că până pe 3 februarie va fi gata un spital dedicat în exclusivitate combaterii noului coronavirus.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 20:34

Petrișor Peiu Nu, Milcovul n-a secat înca! Un alt fel de a aniversa 24 ianuarie 1859 și 24 ianuarie 1862

Nu, Milcovul n-a secat înca! Un alt fel de a aniversa 24 ianuarie 1859 și 24 ianuarie 1862

 Aproximativ 2.000 de oameni politici au distrus vietile a 5 milioane de romani si pentru aceasta performanta ne cer astazi salarii imense si pensii speciale. 2 000 de parlamentari, ministri si secretari de stat, prefecti, primari, presedinti de Consilii Judetene, sefi de agentii si...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)