Actualitate

Lupu despre captivitatea preşedintelui Timofti

Potrivit lui Lupu, șeful statului este presat direct de către PLDM să propună un candidat la funcția de premier care nu va avea susținere politică în parlament. Un asemenea pas din partea președintelui ar însemna ca Republica Moldova să fie aruncată într-o criză totală.

Potrivit lui Lupu, nu este exclus ca PLDM chiar să-l șantajeze pe Nicolae Timofti. ” PLDM pregăteşte ceva extrem de periculos, acea candidatură băgată deja prin presiune asupra preşedintelui Timofti. Şi aici nu speculez, noi am discutat cu preşedintele şi există această presiune pe el, ea este vizibilă, eu pe domnul Timofti niciodată nu l-am văzut în starea asta de surescitare şi e extrem de vizibil că cineva îl presează în mod inacceptabil, sper că nu îl şi şantajează, Doamne fereşte!”, a declarat Marian Lupu.

Acum este momentul ca Nicolae Timofti să demonstreze dacă este captivul intereselor înguste ale unui partid, iar dacă acest lucru se va dovedi, atunci cei vinovați vor trebui să poarte răspundere inclusiv prin prisma amenințării la securitatea Republicii Moldova, consideră liderul PD. ”Când noi ne-am dus la preşedinte şi i-am spus clar că avem voturile să desemnăm premierul şi să facem guvern pro european, el nesocoteşte această propunere şi vine cu o candidatură care nu adună mai mult de 10 voturi, înseamnă că în mod premeditat, conştient, el aruncă ţara într-o criză totală, o pune în pericol. Şi atunci urmează să vedem în ce măsură preşedintele Timofti este captiv, cum cei care îl presează au luat în captivitate instituţia prezidenţială, pentru că deja discutăm inclusiv de o problemă de securitate naţională. Iar răspunderea o vor purta şi regizorii, dar şi executanţii”, a spus Marian Lupu.

Dacă se va ajunge la o atare situație, va trebui pusă în discuție inclusiv problema scoaterii din captivitate a instituției prezidențiale, a adăugat liderul democraților. ”După ce preşedintele va face o nominalizare împotriva întregului Parlament aproape, după ce va bloca definitiv negocierile dintre partidele pro europene, după ce va arunca ţara în anticipate, vom avea un preşedinte responsabil direct de declanşarea anticipatelor şi criza pe care o provoacă. Iar un preşedinte care face asta fiind conştient de situaţia dezastruoasă pe care o creează, nu mai reprezintă ţara, ci un partid sau un grup de interese‎. Vom avea un preşedinte aflat în captivitate şi va trebuie să găsim în primul rând soluţii să scoatem instutuţia prezidenţială din captivitatea în care este. Soluţii sunt sigur că sunt, dar să nu anticipăm acum care vor fi acestea”, a mai precizat Lupu.

Marian Lupu a confirmat zvonurile lansate în ultimul timp că este vorba de candidatura lui Ion Sturza, însă a menționat că această candidatură nu este bună pentru actuala situație dificilă în care se află Republica Moldova. ”Pentru acest moment complicat politic, Moldova are nevoie de o persoană puternică, un om care să poată ține stabil guvernul inclusiv politic, care să fie capabil să-și negocieze voturile pentru reformele mai complicate, să fie conectat la situația de aici, să aibă autoritatea necesară să poată conduce Guvernul într-un moment extrem de complicat. Nu cred că asta e profilul domnului Sturza”, a explicat preşedintele PDM.

În plus, Marian Lupu a criticat comportamentul PLDM, care în public se pronunță pentru un premier neafiliat politic, dar în timpul negocierilor nu exclude să propună și un reprezentant al partidului. ”Eu nu înţeleg acest limbaj duplicitar, public spui că vrei tehnocrat, dar în şedinţă, în faţa tuturor partidelor participante, spui că e bine şi politic dacă îl desemnezi tu. Mai că nu aşteptăm ca domnul Streleţ să ne spună că el este candidatul. Sau Vlad Filat, ca să facem haz de necaz puţin”, a declarat Marian Lupu.

”Președintele să ia în calcul nominalizarea pe care o va face partidul sau partidele care au asigurate voturile necesare investirii guvernului. Pentru că noi vrem întâi să discutăm această candidatură cu partidele, nu să mergem la președinte și să o impunem, așa cum face PLDM. Deci soluția pentru evitarea anticipatelor și pentru a putea investi un guvern pro reformă, un guvern pro Moldova și pro european, există. Trebuie de ieșit însă din acest joc periculos și revenit la negocieri”, a concluzionat președintele PDM Marian Lupu.
 
Sursa: hotnews.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *